Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmówka + woofer 8-10"

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przyszła pora zbudować nowe kolumny,. zastanawiam się nad koncepcją niewielkiej szerokopasmówki i dużego woofera z aktywnym niskim podziałem. Ma ktoś doświadczenia z tego typu konstrukcjami? Jak wypadają wysokie tony w takich kolumnach? Odsłuch dla dwóch osób siedzących obok siebie jest ok, czy sweetspot jest za waski? Jakie szerokopasmówki moglibyście polecić w cenie 250-320 zł?

Zastanawiam się nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten w nieco innej koncepcji - linia transisyjna + 19 mm tweeter).

Będe wdzięczny za wszelkie propozycje i uwagi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

https://www.audiostereo.pl/topic/83410-szerokopasm%C3%B3wka-woofer-8-10/

Do tej konstrukcji idealny byłby FF85K. Mam nieużywaną w tej chwili parkę w modyfikowanej wersji Planet 10. Poczytaj w necie o tym głośniku. W tym rozmiarze referencja. Na sąsiednim forum powstaje właśnie linia transmisyjna FF85K + Usher (6.5" albo 8"). Zapowiada się świetny projekt.

Dla tego głośników tych rozmiarów optymalna zwrotnica to 300-400hz 2gi rząd. O jakość wysokich nie musisz się martwić. Zapewniam.

Rozumiem, że to głośniki z projektu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Nie pisałeś o kierunkowości - rozumiem, że nie ma z nią wiekszych problemów?

Wysokie mógłbym sciszyć w zwrotnicy, mam do tego odpowiedni moduł. Zastanawiam się jeszcze nad cięceim, napsiałeś że 2 rząd - z 4 rzędem będzie gorzej, czy można dać?

Ushery z tego co czytam mają raczej opinie "przymulonych". Może mógłby ktoś polecić głośnik który nie będzie odstawał od takiego fosteksa?

LuSzTi pisał, że średnim tonom brakuje nieco masy, ale to chyba dlatego, że jeszcze nie podłączał woofera.

Jaką obudowę proponowalibyście do takiego zestawienia? Fullrange w zamknietej i bas w TL? A może odwrotnie? Nie zależy mi na "burzeniu ścian", nie jestem także miłośnikiem "BASSSU", za to cenię sobie jakość.

A może odgroda z aktywną korekcją basu? Ale nie wiem czy w pokoju 18m2 na poddaszu ma to sens...

Ukryta Zawartość

Aktywne to wszystko bedzie, na pewno. Koncepcja całkiem ciekawa, bo bas i tak jest bezkierunkow, więc nie musi być w odgrodzie. Słuchałeś może takiej kosntrukcji? Jak z budowaniem sceny? Nie za mały ten pokój do takich praktyk?

meloV8 , a woofer 8 calowy na basie nie wystarczy do wspomagania? Podział mógłbym zrobić np na 600 hz, a to już chyba "niższa średnica"?

Jeśli nie to jaki typ obudowy proponujesz? Tl/closed?

Sek w tym, ze szerokopasmowka w desce zazwyczaj ma cienka niska srednice, brakuje "mocy". Potrzeba wspomagania wiekszego glosnika lub jakas odpowiednia obudowe, a nie mala deseczke.

Zależy od podziału. W OB można dojechać do powiedzmy 500hz, dociążając tym samym dolną średnicę.

Dodatkowo można (a w małym pomieszczeniu nawet należy) częściowo wytłumić tylną stronę membrany, zasłaniając ją grubą, gęstą gąbką/pianką.

Ta lekkość bierze się m.in. stąd, że odbicia od gołych ścian podbijają WYŻSZĄ średnicę, więc dolna sprawia wrażenie suchej/słabej.

meloV8 , a woofer 8 calowy na basie nie wystarczy do wspomagania? Podział mógłbym zrobić np na 600 hz, a to już chyba "niższa średnica"?

Jeśli nie to jaki typ obudowy proponujesz? Tl/closed?

Ja "zawsze" proponuje obudowe TL poniewaz jest najlepsza obudowa dla glosnika. Glosnik w takiej obudowie ma najlepsze warunki pracy.

Podzial 600hz to troche za wysoko jesli szerokopasmowiec bedzie rowniez w jakiejs obudowie. Osobiscie zamiast odgrody wolalbym zrobic dwie linie transmisyjne, dla basu i szerokopasmowca osobno. Dobre 8-10 cali w labiryncie w zupelnosci pokrywa potrzeby basu w pokoju odsluchowym przecietnej wielkosci.

Wpakowanie 8" woofera w horn back loaded będzie szaleństwem? Obudowa chyba nie wyjdzie az taka wielka, np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (a fostex poszedłby w TL)

Ukryta Zawartość

Moze nie szalenstwo ale lekka glupota. Po co budowac tylna tube? Przeciez efektywnosc Fostexa jest przecietna i z dolozeniem basu nie bedzie zadnego problemu. Poza tym tuba na basie to problem z wielkoscia obudowy i niskim zejsciem. Mowi sie ze obudowa TL musi byc duza zeby miala niski bas, ale tuba zeby miala niski bas to musi byc wrecz gigantyczna. Oczywiscie pisze tutaj o basie 20-30hz, bo dudniace 50-60hz nie problem wycisnac.

Takiego Horna to sie oplaca obic dla jednego glosnika szerokopasmowego, ale ja ma byc wspomaganie basu to glupi pomysl.

W ogóle z dopasowaniem efektywnosci nie powinno być problemu, ze wzgledu na akytywny podział - odpadaja wszelkie L-pady itp.

Pomysł z tubą to raczej na zasadziej "jak szaleć to szaleć", szczerze mówiąc nie znam się na tego typu konstrukcjach (dlatego pytam).

Gdyby tuba nie wyszłaby taka wielka to spróbowałbym tego zachwalanego przez wielu dźwięku, ale skoro piszesz, że to nie opłacalne to pozostanę przy koncepcji 2 x TL.

BTW, 50 hz to wcale nie takie dudnienie, jak dla mnie to już dość niski bas.

Zachwalany dzwiek to moze i jest ale dla szerokopasmowca, z ktorego jakos trzeba wydusic bas. Jesli chcesz miec bas i cale jego pasmo najwyzszej klasy trzymaj sie zdala od tub. Pewnie nie jeden fanatyk chetnie by mnie zliczowal za te slowa ale coz...

Do wyboru masz obudowe zamknieta, basrefleks, linia transmisyjna i obudowa stratna. Osobiscie trzymalbym sie tych dwoch ostatnich jesli zalezy Ci na najwyzszej jakosci niskich czestotliwosci.

Zachwalany dzwiek to moze i jest ale dla szerokopasmowca, z ktorego jakos trzeba wydusic bas. Jesli chcesz miec bas i cale jego pasmo najwyzszej klasy trzymaj sie zdala od tub. Pewnie nie jeden fanatyk chetnie by mnie zliczowal za te slowa ale coz...

Czasem trudno odzielić ziarno od plew, także dziękuje za trzeźwe spojrzenie.

Ukryta Zawartość

Która z tych linii wydaje Ci się najsensowniejsza?

Ukryta Zawartość

To jaki wariant wybierzesz zalezy od warunkow mieszkaniowych. Jezeli masz spory pokoj i mozesz pozwolic sobie na odsuniecie glosnikow od sciany to wybor obudowy z wyjsciem tunelu z tylu jest dobrym pomyslem. Ma to rowniez wazny akcent estetyczny poniewaz trudno jest wykonac ladnie wyjscie portu linii transmisyjnej. Jesli portu nie bedzie z przodu to kolumna bedzie wygladac znacznie estetyczniej.

Natomiast pozostaje wybor woofera. To od niego bedzie zalezalo jak nalezy poprowadzic linie, jakiej dlugosci, wielkosci offsetu i tak dalej. Pamietaj, ze Fostex raczej nie powinien byc zbyt nisko ciety, wiec wybierz taki woofer, ktory pozwoli na prace w zakresie niskiej srednicy. Niech to nie bedzie typowa pompka. Z drugiej strony im nizszy bedzie mial Fs tym lepiej dla basu. Ile mozesz wydac na glosnik?

Nie chciałbym dawać więcej niż 250 zł za sztukę. Znalazłem ciekawego founteka fw 200 -

Ukryta Zawartość

Aluminiowa lekka membrana - plus dla czesotliwosci kilkaset hz, minus dla basu.

qms - chyba pzreciętny

qts - 05, - też przeciętnie

fs - 35 hz - moim zdaniem jak na 8" cali to nisko.

spl - 88 W - nie zachwyca, ale fostex też nie jest demonem efektywnosci

cewka 36 mm - lepiej niz visaton w 200, a tak oglnie to chyba standard

xmax - 4 mm - chyba standard (dodam, ze mój obecny midwoofer ma zaledwie 2 mm xmax, przy 120 cm powierzchi membranany, wiec jakiegokolwiek 8" glosnika bym nie wybral, to z basu na 100% bede zadowolony)

Drugi kandydat usher 8133:

Ukryta Zawartość

mms - 30 gr

fs - 26 hz (nic dziwnego, ciezsza membrana, jak dla mnie szok jesli chdozi o 8")

qts - 0,23,

qms - 4,26 (to chyba dobrze?)

Czy się nadadza do lini czy nie ma w tej cenie nic lepszego - ocen sam.

I tak prywatnie - sparzyłeś się do open baffle? Kiedyś chyba interesował Cie ten typ obudowy? Tl są lepsze? Bo teoretycznie mógłbym zamknąc woofer w Tl, a fostexa dac w open baffle, ale nie wiem czy gra warta swieczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O Peerlesach krążą opinie, że to "muły", że wolne głośniki. Na ile w tym prawdy - nie wiem, ale się ich boje. Ten ma rekordowy qms i papierową membranę, więc może jednak by sie nadał. MMS też nie pzreraża, ale mody na charce przy 800 hz chyba skreślają go całkowicie.

Dodam, że zależy mi na jakości basu. Jeśli chodzi o ilość, to jak juz wspomnaiłem, na 100% będe zadowolony, bo i tak będzie go więcej niż mam obecnie. Zależy mi na tym, żeby głośnik pasował do fullrange'a i żeby dobrze brzmiał. Jak porównałem kontrabas brzmiący na żywo do dźwięku z 16 cm midwoofera tonsila, to aż odechciało mi się słuchać moich kolumn. Mój głośnik udaje, że coś gra, a z naturalnością ma to niewiele wspólnego....

Parametry Ushera 8133 sa znakomite do TL, mozna to jeszcze przesymulowac. Jak to zabrzmi w rzeczywistosci tego zadna symulacja nie powie. Woofer tani ale do TL na 95% bedzie git.

Ja odgrody lubie nadal, ale nie moge sobie na nie pozwolic w malym pokoju. Na poczatku czaruja dzwiekiem, i to jak! ale zamkniecie Fostexa w TL da Ci po prostu lepsze parametry, wieksze mozliwosci i mniejsze znieksztalcenia. Wrzucialem juz kiedys filmik z B&W o historii tworzenia slimaka Nautilusa, jest tam jasno omowione dlaczego TL jest lepsza od odgrody, zapewnia lepsze warunki pracy dla glosnika ( wlasciwie najlepsze )

Ps. Zawsze mozesz zrobic obudowe modulowa i do basu w TL dolozysz sobie odgrode z Fostexem na gorze oraz Fostexa w obudowie. Sam ocenisz i sprawdzisz co jak gra. To bardzo sensowne rozwiazanie, tym bardziej, ze daje mozliwosci wplywu mechanicznego na centra akustyczne, choc tu juz zalezy od czestotliwosci podzialu i moze to nie miec tak wielkiego wplywu na faze.

Wrzucialem juz kiedys filmik z B&W o historii tworzenia slimaka Nautilusa, jest tam jasno omowione dlaczego TL jest lepsza od odgrody, zapewnia lepsze warunki pracy dla glosnika ( wlasciwie najlepsze )

Obudowa woofera Nautilusa nie ma wiele wspólnego z linią transmisyjną, jej mierzone charakterystyki (impedancja, SPL) są nie do odróżnienia od obudowy zamkniętej o umiarkowanie wysokim rezonansie (45Hz) bez wyraźnego mechanicznego tłumienia tegoż rezonansu (peak impedancji jest wysoki) i o niskiej dobroci Qtc, która wymaga EQ w preampie żeby był z tego jakikolwiek bas.

Ekspotencjalne linie transmisyjne pozostałych głośników Nautilusa służą celom zupełnie innym niż klasyczna basowa TL z otwartym końcem. One mają nie dopuszczać do odbić fali dźwiękowej z powrotem w stronę membrany, a więc zapewniać jak najgładsze SPL w zakresie pracy (po stronie impulsu brak "czkawki"). Basowa TL działa dokładnie odwrotnie - wspomaga przetwarzanie basu w porównaniu z OZ (podobnie jak BR), w zamian generując masę odbić, rezonansów, antyrezonansów - dających nierówności SPL.

Dlatego IMO powoływanie się na nautilusową propagandę B&W przy okazji zachwalania basowej TL nieco mija się z celem.

Powoluje sie na B&W w zakresie pasma srednio i wysokotonowego, nie niskotonowego. Nigdzie nie napisalem, ze bas w nautilusie jest linia transmisyjna. Natomiast bas w linii transmisyjnej to zupelnie inna sprawa. Absolutnie nie zgodze sie, ze poprawnie zbudowana linia generuje mase odbic, rezonansow i antyrezonansow. Dobrze zbudowana TL wlasnie nie dopuszcza do odbic dzwieku i powrotu na membrane glosnika, po to wlasnie buduje sie linie transmisyjne dla basu. We wspomaganiu basu nie widze niczego zlego, zal nie wykorzystac energii tylnej czesci membrany niz walczyc z nia w obudowie zamknietej.

OZ też wykorzystuje do pewnego stopnia energię tylnej strony membrany - dla głośnika o Qts mniejszym niż 0.7 dodanie OZ (tak żeby Qtc osiągnęło 0.707) obniża f3 w porównaniu z IB, pomimo podwyższenia w ten sposób częstotliwości rezonansowej.

Mimo to dalej pozostaje problem odbic obudowy, poduszki powietrznej i dookulnej propagacji fali, choc to akurat w przypadku subwooferow moze byc zaleta. Wolalbym pojsc w strone obudow stratnych, cos jak Me Geithain. W przypadku dwoch modulow basowych, kierunkowosc niskich czestotliwosci takich obudow jest nie do pogardzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.