Skocz do zawartości
IGNORED

XBMC przez zewnętrzny USB DAC

remlik

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam wątek z pytaniem, czy ktoś używa podobnej konfiguracji i będzie potrafił rzucić nieco światła

Chodzi o odtwarzanie formatów bezstratnych (również hi-res, ale to akurat bez znaczenia) z PC-ta w konfiguracji:

XBMC na win7 przez WASAPI spięte po USB z Arcam rdac.

Wygląda na to, że w takim zestawie WASAPI nie działa (da się regulować głośność za pomocą systemowego miksera)

Co ciekawe:

1. JRiver Media Center - prawidłowo

2. XBMC po spdif coax - prawidłowo

Dadam, że ze względu na inne opcje i konfigurację całości zależy mi na pozostawieniu dokładnie takiego zestawienia, czyli Win7+XBMC z WASAPI+USB, dlatego pytam o Wasze doświadczenia właśnie w tej konkretnej konfiguracji (niekoniecznie z rdac-em)

Na forum XBMC nic mądrego nie znalazłem :-(

https://www.audiostereo.pl/topic/83433-xbmc-przez-zewn%C4%99trzny-usb-dac/
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Nikt się nie zetknął z podobnym problemem ? :(((((

U mnie taka sama konfiguracja, jak sprawdzasz, że Wasapi nie działa?

Ok, doczytałem, u mnie regulacja głośności pilotem od XBMC nie działa. Aha, używam jeszcze pluginu Dual Audio.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Zakładam wątek z pytaniem, czy ktoś używa podobnej konfiguracji i będzie potrafił rzucić nieco światła

Chodzi o odtwarzanie formatów bezstratnych (również hi-res, ale to akurat bez znaczenia) z PC-ta w konfiguracji:

XBMC na win7 przez WASAPI spięte po USB z Arcam rdac.

Wygląda na to, że w takim zestawie WASAPI nie działa (da się regulować głośność za pomocą systemowego miksera)

Co ciekawe:

1. JRiver Media Center - prawidłowo

2. XBMC po spdif coax - prawidłowo

Dadam, że ze względu na inne opcje i konfigurację całości zależy mi na pozostawieniu dokładnie takiego zestawienia, czyli Win7+XBMC z WASAPI+USB, dlatego pytam o Wasze doświadczenia właśnie w tej konkretnej konfiguracji (niekoniecznie z rdac-em)

Na forum XBMC nic mądrego nie znalazłem :-(

Świeże buildy XBMC obsługują Bit Perfect, być może omijają też miksery systemowe z definicji. Jest to o tyle prawdopodobne, że wielu użytkowników podnosiło te kwestie już od dość dawna. A w przypadku XBMC tak to się właśnie odbywa, jest powszechna potrzeba określonej funkcjonalności, to się pojawia niebawem. Być może niepotrzebnie próbujesz przekombinować i spiąć to za pośrednictwem WASAPI. Możliwe, że potrzebne opcje dostępne są natywnie. Wtedy WASAPI tylko dodatkowo namiesza.

Chyba faktycznie warto poczytań changelogi do wersji i przestudiować advancedsettings.xml. W każzdym razie kwestia jest dość ciekawa, obiecują się z nią zapoznać i przetestować doświadczalnie, zarówno w wersji pod Windows jak i samodzielnej, instalowanej z live.

EDIT

JRivera uzywasz z WASAPI? On ma natywną obsługę KS i ASIO. Po co kombinować z dodatkowymi rzeczami. Chwila co prawda minęła od kiedy go testowałem, ale o ile dobrze pamiętam, były tam takie opcje dostępne.

A wracając do XBMC, jeśli natywnie wykrywa w Twoim DACu obsługę KS, to być może wymusza taki tryb pracy, stąd niemożność użycia jednocześnie WASAPI. Czy Twój DAC obsługuje Kernel Streaming? Przypuszczam, że tak. Łatwo to sprawdzić na Foobarze, czy jest dostępne takie źródło wyjściowe jak KS:"nazwa daca" Osobiście jestem zwolennikiem KS, dla mnie jest to "najczystsza forma" przesyłu sygnału. Chociaż efekt i tak będzie taki sam jak przy WASAPI i ASIO, no ale po co kombinować.... jeśli zadziała KS.

• 2 tygodnie później...

Może przeanalizuj ustawienia dla advancedsettings.xml

Przeanalizowałem, ale w sekcji audio nie znalazłem nic, co mogłoby pomóc ;-(

Świeże buildy XBMC obsługują Bit Perfect, być może omijają też miksery systemowe z definicji.

Obsługują i przecież napisałem, ze przez spdif mi działa poprawnie. Chociaż też nie zawsze, bo zapuszczając plik np. 24/88.2k już wypadamy z WASAPI i XBMC gra przez mikser. Czyli jeśli format jest niezgody z (prawdopodobnie konfiguracją "obsługiwane formaty" w windows) to tak się dzieje. A że arcam rdac wcale nie ma tej zakładki ... tak kombinuje, że to może być przyczyna.

Wygląda na to, że kulawo dosyć i asekurancko zaimplementowali obsługę WASAPI. Znaczy aby grało, a w przypadku potencjalnym problemów skok do standardowego sterownika.

JRivera uzywasz z WASAPI? On ma natywną obsługę KS i ASIO. Po co kombinować z dodatkowymi rzeczami.

WASAPI nie jest "dodatkową rzeczą" tylko mechanizmem wbudowanym w system począwszy od visty

Foobara nie używam na codzień, XBMC wyjątkowo mi pasuje pod względem obsługi, interfejsu itd. Genialnie się w sprawdza do filmów i byłoby super, gdy również audio działało do końca jak należy

• 1 rok później...

"Dla porządności" notka -> w wersji 11 XBMC problemu nie rozwiązałem. WASAPI w mojej konfiguracji zaczęło działać prawidłowo dopiero po wprowadzeniu nowego AudioEngine w ver. 12 (FRODO).

Podepne sie pod temat. Mam problem z ustawieniem jako karty dzwiekowej w xbmc dac-a podlaczonego poprzez usb.System to xubuntu 12.04, po wlaczeniu kompa sytem startuje laduje sie uzytkownik xbmc i w autostarcie jest ustawione uruchomienie "centrum multimedialnego xbmc" wszystko jest w porzadku ale nie mozna zmienic wyjscia dzwieku jako dac po usb. Natomiast jezeli zamkne xbmc i ponownie uruchomie z poziomu okienkowego systemu, xbmc to juz jest mozliwosc wyboru jako wyjscia dzwieku dac-a usb i wszystko gra dobrze. Jakies sugestie?

• 3 miesiące później...

"Dla porządności" notka -> w wersji 11 XBMC problemu nie rozwiązałem. WASAPI w mojej konfiguracji zaczęło działać prawidłowo dopiero po wprowadzeniu nowego AudioEngine w ver. 12 (FRODO).

Niestety wszystko wskazuje na to, że nawet w najnowszym XBMC nie da się ustawić bitperfect. Ja to słyszę, ale świadcza też o tym wpisy z różnych forum, gdzie użytkownicy to

dokładnie sprawdzali.

To że zgadza się bitrate to jeszcze mało. XBMC coś pieprzy z tym strumieniem,

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Niestety wszystko wskazuje na to, że nawet w najnowszym XBMC nie da się ustawić bitperfect. Ja to słyszę, ale świadcza też o tym wpisy z różnych forum, gdzie użytkownicy to

dokładnie sprawdzali.

To że zgadza się bitrate to jeszcze mało. XBMC coś pieprzy z tym strumieniem,

Mam podobne odczucia, pod Windows ciągle czegoś nie dopracowali, dlatego używam teraz dystrybucji OPENELEC (tu moim zdaniem jest ok), możesz podać link do tego forum, gdzie "dokładnie sprawdzali" ? - chętnie poczytam

możesz podać link do tego forum, gdzie "dokładnie sprawdzali" ? - chętnie poczytam

Najlepiej tu poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Całościowy obraz nie jest najlepszy, w szczególności zwróć uwagę na akapity o "HDCD Flag".

Tak nawiasem mówiąc, to przesiadłem się w związku z tym na JRivera. Cena softu przy cenach sprzętu i płyt jest raczej marginalna. Twoim zdaniem coś przemawia przeciwko JRiverowi?

Tutaj cytat i nie dotyczy to bynajmniej WIndowsów:

"2013-04-08 21:24

I'm having the same problems as talked about in this thread.

Playing music on xbmcbuntu 12.1, FLAC or WAV files with HDCD encoded music makes my receiver constantly switch between HDCD and PCM. This indicates that something is interfering with the least significant bit in the audiostream.

Replaygain is off, preamp is set to 89.0dB (both) and I have tried the audiophile setting in advancedsettings.xml.

Is there a fix or workaround for this issue? I'd like to know my audio is bit perfect."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.