Skocz do zawartości
IGNORED

AQVOX ASIO USB

Xentrix

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Niedawno natknąłem się na stronę firmy AQVOX, która opracowała kilka ciekawych urządzeń i okablowanie.

Mnie jednak najbardziej zainteresował soft tej firmy, a konkretnie sterownik ASIO:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest wersja testowa - wszystko ładnie, pięknie, ster zainstalowany, urządzenie wykryte, tyle

tylko, że pojawia się konflikt zasobów. Ten sterownik zabiera 91% przepustowości kontrolera USB,

a mam wpięte jeszcze drukarkę i mysz (które razem zabierają 30%) - w jakie gniazda bym nie wpinał, to dźwięk zawsze jest

zniekształcony.

Zresztą całkowite odłączenie drukarki i myszki też nic nie daje, wyłączenie sieci i antywira również.

Ktoś może korzysta z tego sterownika? Czy wszystko działa bez problemów? Cokolwiek zmienia się w brzmieniu?

Z czystej ciekawości pytam, chciałem tylko sprawdzić, czy jest jakakolwiek słyszalna zmiana, ale nie udało się.

Tak na marginesie, to po odinstalowaniu AQVOX były problemy z instalacją starych sterowników i wykryciem urządzenia.

Poza tym jest to chyba przerobiony soft Ployteca, bo po instalacji można w opcjach znaleźć nazwę Ploytec Gmbh.

Można wybrać długość ścieżki i próbkowanie (w zakładce USB), aczkolwiek w zakładce ASIO (w wersji demo) na stałe są zaznaczone 32 bity (nie wiedzieć czemu), być może to jest przyczyną zniekształcania sygnału i braków w przepustowości.

No a pełna wersja softu kosztuje 80 euro.

Może komuś będzie się chciało pobawić tymi sterownikami w wersji demo, ciekawy jestem, czy będą działać bez problemów, no i z jakim efektem.

Pozdrawiam

Xen

Ukryta Zawartość

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/83533-aqvox-asio-usb/

No to niefajnie...

Tak jak pisałem - to są chyba przerobione stery Ployteca, który też potrafi nieźle namieszać w windzie.

W takim razie zapewne nic konkretnego się nie ustali, oprócz tego, że mogą być problemy przy korzystaniu z tych sterów. :(

Aczkolwiek zastanawia mnie porażająco wielka liczba wpisów w tym wątku, jakby nikt z ASIO nie korzystał i nie próbował nowości...

Zibra, na pw wyślę Ci za to info o opcji do ustawienia w Foobarze, która moim zdaniem pomaga :)

Pozdrawiam

Xen

https://www.audiostereo.pl/topic/83533-aqvox-asio-usb/#findComment-2208212

Nikt tego nie używa bo niby po co?!

Każda karta dźwiękowa jaka jest przystosowana do obsługi protokołu ASIO posiada swoje własne sterowniki ASIO dostarczane przez producenta karty. Nie ma najmniejszego uzasadnienia by stosować zamiast sterowników firmowych (dedykowanych) sterowniki uniwersalne typu ASIO4All czy inny twór.

Jeśli karta wspiera protokół ASIO to producent zawsze dodaje dedykowany sterownik i taki sterownik należy instalować

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/83533-aqvox-asio-usb/#findComment-2209114

Nikt tego nie używa bo niby po co?!

Każda karta dźwiękowa jaka jest przystosowana do obsługi protokołu ASIO posiada swoje własne sterowniki ASIO dostarczane przez producenta karty. Nie ma najmniejszego uzasadnienia by stosować zamiast sterowników firmowych (dedykowanych) sterowniki uniwersalne typu ASIO4All czy inny twór.

Jeśli karta wspiera protokół ASIO to producent zawsze dodaje dedykowany sterownik i taki sterownik należy instalować

Cześć

Przy wewnętrznych kartach dźwiękowych faktycznie może tak jest (choć i tu można próbować zmian), ale jest też wiele urządzeń wpinanych przez USB: DAC, konwertery, wzmacniacze słuchawkowe itp.

Poza tym sterownik sterownikowi nierówny, różnią się softem, możliwością konfiguracji, implementacją.

Czy jakość sterownika ma wpływ na dźwięk, to sprawa dyskusyjna. Ja uważam, że różnice są, może niewielkie i słyszalne raczej już w lepszych systemach, ale są.

Ale nie to tutaj jest tematem - tylko opinie o tym konkretnym sterowniku. Liczyłem na to, że ktoś go używa i opisze używane ustawienia.

Jak pokazał przykład Zibry i częściowo mój, sterownik AQVOX za łatwy w instalacji nie jest :(

Nie zmieniłem w Foobarze wielkości bufora, a to mogłoby pomóc, może jeszcze raz zainstaluję i spróbuję :)

Pozdrawiam

Xen

https://www.audiostereo.pl/topic/83533-aqvox-asio-usb/#findComment-2209653
  • 5 miesięcy później...
  • 4 lata później...

Odświeżam stary wątek, bo na ich stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem taką informację:

NEW

USB2.0 Upgrade for

nearly every DAC

up to 192kHz/24bit

incl. ASIO

please inquire

I powtórzę pytania z początku wątku: przede wszystkim czy jest to bezpieczne dla Win7? Czy są dźwiękowe różnice z ASIO4ALL? Czy ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć tym obserwacjom:

Ukryta Zawartość

Pzdr a3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

https://www.audiostereo.pl/topic/83533-aqvox-asio-usb/#findComment-3685404

Idiotyzm - 90 euro za sterownik, który nie jest dedykowany danemu hardware. Trzeba upaść na głowę.

Sterownik ASIO musi być dostarczony przez producenta danej karty dźwiękowej. Jeśli producent nie dostarcza sterownika ASIO to znaczy, że dana karta (zewnętrzna czy wewnetrzna) protokołu ASIO nie wspiera.

ASIO4All nie jest sterownikiem ASIO. To emulacja, nakładka na systemowe sterowniki WDM. Może działać albo nie działać. A4A nie ma nic wspólnego z protokołem ASIO - to zwykła proteza do awaryjnego stosowania.

ASIO ma być stabilne jak skała bo to protokół PRO. Sekwencer musi działać stabilnie na ASIO i aby tak było to ASIO musi być dedykowane do danej karty.

Producenci kart dla szerokiego kręgu odbiorców niestety ASIO traktują mało poważnie i mało kiedy ich firmowe sterowniki pozwalają na prawidłową pracę na DAW (dźwiękowych stacjach roboczych). Chcąc mieć stabilne ASIO powinniśmy nabyć produkty ESI, RME, MOTU, Marian, M-Audio itp.

Nie wyobrażam sobie instalowania sterowników Ploytec bo po jaką cholerę. Skoro dany interface nie wspiera ASIO to żaden Ploytec tego nie zmieni, co najwyżej będzie to emulacja ASIO i będzie działała diabli wiedzą jak.

Pod karty USB (asynchroniczne) nie wspierające ASIO jest przecież wynaleziony protokół WASAPI EVENT.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/83533-aqvox-asio-usb/#findComment-3685729

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.