Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe Nordost lub VdH - co kupić?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Kimber jest fajny ale w sklepie go nie ma. A ja chcę pójść, zabrac kable, posłuchać i zostawić sobie właściwy. Nie będę czekał 2 tygodnie na kuriera czy pocztę z kablem...

/.../ nie jestem dostatecznie kompetentny w obszarze analizy zagadnienia nr 2 (głębokiego ale perfekcyjnie kontrolowanego basu); po prostu nie wiem kiedy bas jest perfekcyjnie kontrolowany

Już wyjaśniam: z basem i jego kontrolą jest jak z wyrostkiem! :)

DEFINICJA OSTREGO ZAPALENIA WYROSTKA:

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego ma miejsce wówczas, gdy doświadczony chirurg rozpozna ostre zapalenie wyrostka robaczkowego.

DEFINICJA PERFEKCYJNEJ KONTROLI BASU:

Perfekcyjna kontrola basu ma w Twoim systemie miejsce wówczas, gdy uznasz, iż bas jest aktualnie perfekcyjnie kontrolowany.

:)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kimber jest fajny ale w sklepie go nie ma. A ja chcę pójść, zabrac kable, posłuchać i zostawić sobie właściwy. Nie będę czekał 2 tygodnie na kuriera czy pocztę z kablem...

Już wyjaśniam: z basem i jego kontrolą jest jak z wyrostkiem! :)

DEFINICJA OSTREGO ZAPALENIA WYROSTKA:

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego ma miejsce wówczas, gdy doświadczony chirurg rozpozna ostre zapalenie wyrostka robaczkowego.

DEFINICJA PERFEKCYJNEJ KONTROLI BASU:

Perfekcyjna kontrola basu ma w Twoim systemie miejsce wówczas, gdy uznasz, iż bas jest aktualnie perfekcyjnie kontrolowany.

:)

tylko pytanie czy jesteś doświadczony w uznawaniu że bas jest aktualnie perfekcyjnie kontrolowany ? :)

Focal + Naim

tylko pytanie czy jesteś doświadczony w uznawaniu że bas jest aktualnie perfekcyjnie kontrolowany ? :)

100% luzu! :) Jeśli się pomylę w kwestii kontroli basu, to - w odróżnieniu od wyrostka - nikt życia nie straci! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

100% luzu! :) Jeśli się pomylę w kwestii kontroli basu, to - w odróżnieniu od wyrostka - nikt życia nie straci! :)

ufff myślałem że to poważna operacja jest ;)

Focal + Naim

A od kiedy kawałek głupiego kabla jest sprawą życia lub śmierci? :)

Rozmawiamy o dobrej zabawie a nie o Sprawach Ostatecznych... :)

Jeśli nie zamierzasz w najbliższym czasie wymieniać sprzętu, to weź najlepsze kable na jakie Cię stać (lub których cenę jesteś w stanie przełknąć) po parze VdH I Nordost. W domu na spokojnie posłuchasz i zostawisz, które Ci bardziej przypadną do gustu. Bo tu dla jednego lepszy będzie taki a dla drugiego inny kabel. A nikt za Ciebie nie dokona wyboru. Jak dokona, Tobie może się to nie podobać.

Dobrze by nie były to świeże kable tylko takie, na których grano już w salonie audio. Jeżeli jednak to dziewicze druty, dwa lub trzy dni odsłuchu mogą nie pokazać pełni ich możliwości.

Należy wypróbować jeden i drugi. U mnie z lampa i focalami kable Nordosta kompletnie się nie spasowały. To bardzo dobre kabel ale u mnie grały za ostro, zaś VDH Wind to bajka dokładnie to czego szukałem. Nordost świetnie się sprawdził u mojego kumpla na kompletnym zestawie Musical Fidelity M5 plus Magnepany gra doskonale.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Bardzo dziekujęza wszystkie odpowiedzi w wątku. Obraz mi się wyklarował.

Pożyczę zatem (mam nadzieję, że już jutro) kable VdH Wind i Red Dawna Nordosta i zobaczę, który lepiej mi się sprawdzi w systemie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bardzo dziekujęza wszystkie odpowiedzi w wątku. Obraz mi się wyklarował.

Pożyczę zatem (mam nadzieję, że już jutro) kable VdH Wind i Red Dawna Nordosta i zobaczę, który lepiej mi się sprawdzi w systemie.

No tio jak wyklarował Ciu się obraz to weż pod uwagę jeszcze około 170 Firm produkujących kable, bo Vindy czy Nordosty to nie lekarstwo na całe zło.

Prosto i fajnie, prawda?

No tio jak wyklarował Ciu się obraz to weż pod uwagę jeszcze około 170 Firm produkujących kable, bo Vindy czy Nordosty to nie lekarstwo na całe zło.

Prosto i fajnie, prawda?

Gdybym mieszkał w Polsce, to bym na pewno chciałł spróbować np. takie Albedo... Ale nie mieszkam.

Jeśli chodzi o Hi-Fi to Irlandia jest pustynią - to nie Londyn.

Jestem więc skazany na 2 sklepy: jeden w hrabstwie Dublin a drugi aż w Cork. Do Cork mam 2,5 godziny (Bogu dzięki że jest już autostrada!) a do Blackrock zaledwie 30 minut.

Dlatego tylko te 2 firmy, bo sklep w Blackrock nic innego nie oferuje.

jeżeli uda się Tobie wypożyczyć te dwa kable

proszę skrobnij małą reckę z fotkami

będzie ciekawe porównanie

pozdr

Nie omieszkam. Chociaż co to za odkrycie? O tych kablach to wiadomo wszystko, bo są dość popularne.

Również pozdrawiam! :)

• 6 miesięcy później...

mój kabel głośnikowy...głębokim basem, szwankuje natomiast kontrola. Od nowego żądam przede wszystkim...

Kolejny który słucha kabli...

Jeśli chcesz kontrolowany miękki bas to zmień tego pseudo audiofilskiego rupiecia na coś porządnego, Yamaha A-720, Yamaha AX-900, Pioneer A-777.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.