Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman L-430 kilka pytań.

Bartoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zacznę od początku.

Mój wcześniejszy lux l-410 wyzionął ducha, poszła końcówka na jednym kanale pociągając za sobą lawinę zniszczeń.

Brak części i zapaleńca do przywrócena go do życia skłoniły mnie do zakupu tego samego modelu lub czegoś z tej serii.

Udało mi się trafić na allegro l-430, sprzedawca zapewniał że sprzęt nie był grzebany że wszytskie częsci są oryginalne.

Postanowiłem zaryzykować.

Wzmacniacz do mnie przyszedł.

Pierwsze co to rozkręciłem obudowę od dołu i spojrzałem na końcówkę....

Wszystkie tranzystory oryginalne. Ulżyło mi. w sumie 8, 4 czarne (c3182) i 4 zielone (a1265) produkcji toshiby.

Sprzedawca mówił że sprzęt nie był używany od wielu lat, po prostu stał.

Po chwili namysłu podłączyłem kolumny i źródło.

Gra, ale coś jest nie tak z basem i z jego kontrolą, dziwne pompowanie i niewyróbka na niskich rejestrach - niech się wygrzeje, bez zmian.

Ściągam tym razem górną obudowę. Większość kondensatorów 470uf 100v Rubycon (błękitny) wylała (4 sztuki)

tak samo 2 wiśniowe elny 220 uf 100v.

2 ogromne czarne Neg Black 15000 uf 56v wydają sie w porządku, szkoda mi ich wymieniać bo dziś już takich elektrolitów nie produkują.

Kondki trzeba wymienić, ale na co, czy takie oryginały dostane gdzieś? Czy pokusic się o jakieś nowe audiofilskie serie???

Generalnie co polecacie?

Może przekleić wszystko z l410 tam części sa identyczne a elektrolity nie maiły takiej przygody (choć swoje lata mają)

PZDR

https://www.audiostereo.pl/topic/83882-luxman-l-430-kilka-pyta%C5%84/

Napisz do Grega, załącz fotki i na pewno coś poradzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jeśli to wina kondensatorów w zasilaniu to wstaw na probe jakieś chińskie nawet o małych pojemnościach 2200uf lub tym podobne. Gdy dźwięk się poprawi to usterka znaleziona i wtedy Zainwestuj w dobre kondy. Ja bym jeszcze podejrzewał układy zabezpieczające głośniki, stare Luxy maja problem z przejściem z 220V na 230V. Napięcie które steruje Fetami przed wzmacniaczem różnicowym może odbiegać od oryginalnego i stąd problemy.

Brak wykopu, zapiaszczona góra i tym podobne problemy we wzmacniaczach ponad 10 letnich wyposażonych w przełączniki mechaniczne, najczęściej spowodowane jest słabym kontaktem na właśnie tych przełącznikach. Zanim rozwalisz ten wzmacniacz polecam wypolerować styki wszystkich przełączników i przekaźników w torze (oczywiście tych nie-hermetycznych).

Brak wykopu, zapiaszczona góra i tym podobne problemy we wzmacniaczach ponad 10 letnich wyposażonych w przełączniki mechaniczne, najczęściej spowodowane jest słabym kontaktem na właśnie tych przełącznikach. Zanim rozwalisz ten wzmacniacz polecam wypolerować styki wszystkich przełączników i przekaźników w torze (oczywiście tych nie-hermetycznych).

Ewidentnie widać że elektrolity wylały. Jest inny kolor na PCB po kondami, do tego taki dziwny ciemny oleisty kolor po samymi kodensatorami.

Więc tu chyba leży przyczyna wymienić to i tak muszę i tak.

Jakie są ceny niezłych kondensatorów do audio???

Wylewające się kondensatory często maja ponad 100% pojemności, po prostu kiedyś więcej dawali do środka elektrolitu. Jasne, że tu możemy jedynie gdybać i rzeczywistość zweryfikuje nasze oceny. Wstaw tam jakieś niezłe elementy, ale nie ma co przeginać. Rubycony z serii YK są tanie i dobre do renowacji starych wzmacniaczy, przynajmniej dobrze się zgrywają z SONY ES. W sygnale możesz zaszaleć z nichicon ES, albo jakimś foliowcem. Pamiętaj, że im mniejszy kondensator, tym jest bardziej narażony na wpływ temperatury. Tych dużych w zasilaniu raczej nic nie rusza, a wtedy zazwyczaj to po nich widać. Do tego kupić dobry kondensator do zasilacza końcówki nie jest łatwo, a i potrafią kosztować sporo.

wstawiłbym te ze spalonego ale po uprzednim pomierzeniu, dopiero resztę dokupił z bieżącej produkcji, i tak nowe zmienią Ci dźwięk luxa

te czarne duże elny są nie do zabicia

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wstawiłbym te ze spalonego ale po uprzednim pomierzeniu, dopiero resztę dokupił z bieżącej produkcji, i tak nowe zmienią Ci dźwięk luxa

te czarne duże elny są nie do zabicia

Jaki miernik? Taki zwykły najtańszy multimetr wystarczy?

Musisz mieć specjalny miernik do kondensatorów np. KS-7115. Co do czarnych Elna to jestem pewien że są sprawne. W miom Luxie zarówno czarne Elny jak i błękitne Rubycony okazały się w porządku. Elny po ok. 14000 uF, Rubycony 100procent pojemności. Te większe Rubycony 2200 i 470 uF. są przyklejone do płytki. Klej może przypominać rozlany elektrolit.

w mojej 430 ponad połowa małych elna i rubikon trafiła do kosza, tu leży problem

A co trafiło w ich miejsce? Jeśli to nie tajemnica?

U mnie ewidentnie elektrolity posikały na PCB i tez myślę że to jest problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.