Skocz do zawartości
IGNORED

Tani bluray jednak nie zastąpi porządnego !?

stempel

Rekomendowane odpowiedzi

no bo odtwarzacze graja roznie nawet przez coaxial, wniosek: chcesz dobrze to przy dzisiejszej polityce producentow audio (cena w kosmos) musisz slono zabulic a te tanizny to o... mozesz roztrzaskac

Czy twoje spostrzeżenia poparte są jakimiś testami, które wykonałeś ? Kolega wyżej podłączył dwa różne odtwarzacze i różnicy nie zauważył. Dla mnie różnica wcześniej mimo posiadania różnych odtwarzaczy DVD podłączonych przez coaxial była też nie zauważalna.

O ile mozna zaufac podanymi przez producenta informacjami z plyty to tak, slyszalem i moj kumpel tez.

wywal tą płytę , albo resztę sprzętu

sam też ją posiadam i o ole niskie częstotliwości są OK , to z wysokimi przy 20kh ja też słyszę jakiś dźwięk

ucho ludzkie zakończy odsłuch na 18khz

Obserwując wypowiedzi stwierdzam, że raczej różnic nie ma przy takim podłączeniu i odtwarzacz Manty to jakiś dziwny wynalazek, który zmienia coś programowo (może jak ktoś tu proponował uruchomiony jest jakiś filtr) bo jak to inaczej wytłumaczyć?

Czy twoje spostrzeżenia poparte są jakimiś testami, które wykonałeś ? Kolega wyżej podłączył dwa różne odtwarzacze i różnicy nie zauważył. Dla mnie różnica wcześniej mimo posiadania różnych odtwarzaczy DVD podłączonych przez coaxial była też nie zauważalna.

tak poparte sa testami jak najbardziej, a testowalem ich juz kilka,

jak wypadly

manty funaje aiwa roniny itp sprzety ~300 zl wypadly najslabiej

denony w tym 2800 3910 wypadly przyzwoicie bezkonkurencyjnie do poprzednich

ale cd arcam przebil je wszystkie, squezebox wiekszosc - niemodyfikowany, teraz juz nie moge porownac ale porownywalem ostatnio z 2 dvd-kami

oczywiscie wszystko przez coaxial na jednym dacu

niestety im drozej tym lepiej (poza wyjatkami np. - squezebox)

jedyne wyjscie - to szykac tych wyjatkow

oczywiscie pisze o dzwieku stereofonicznym z plyty audio no tylko to mnie interesowalo podczas tych testow...

chwilowy brak działalności w audio.

wywal tą płytę , albo resztę sprzętu

sam też ją posiadam i o ole niskie częstotliwości są OK , to z wysokimi przy 20kh ja też słyszę jakiś dźwięk

ucho ludzkie zakończy odsłuch na 18khz

W Wikipedii jest wyraźnie napisane że WIĘKSZOŚĆ ludzi słyszy w zakresie od 16hz do 20khz !  Bardzo żałuję że jesteś w tej mniejszości która nie słyszy 20khz i sugerował bym tobie zmienić forum na automoto i sprzęt na jakąś miniwieże bo i tak nigdy nie uslyszysz różnicy. Będziesz tylko ludzi w błąd wprowadzał albo kazał im sprzęt na śmietnik wyrzucić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A to link do info z Wikipedii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie stawał bym tak murem za informacjami podanymi w Wikipedii. są one tylko ogólne i trzeba by zagłębić się w ten problem w oparciu o bardziej fachową literaturę.

Ja wiem ze ja napewno mogę już nie słyszeć tych 20 z powodu głośnego i czestego słuchania głośno muzyki itd. Ale nie potrzebnie było zaraz skakać do mnie żebym sprzęt wyrzucił. Można było w bardziej cywilizowany sposób. Z reszta napisałem wcześniej ze nie jestem pewny co do tej płyty. I temat tez był inny chodziło o różnice której ja nie wychwicilem na blu ray a na cd wyszło szydło. I skończę już ten temat bo to nie ma sensu.

Odnośnie słyszalności wysokich częstotliwości to jest zależne od indywidualnego ucha że tak powiem. Jeden może słyszeć do 16 kHz,a drugi do 19,5kHz.

Co do wątku to mogę jedynie powiedzieć, że nie słyszałem różnicy przy różnych kablach w połączeniu cyfrowym (coaxial).

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Odnośnie słyszalności wysokich częstotliwości to jest zależne od indywidualnego ucha że tak powiem. Jeden może słyszeć do 16 kHz,a drugi do 19,5kHz.

Co do wątku to mogę jedynie powiedzieć, że nie słyszałem różnicy przy różnych kablach w połączeniu cyfrowym (coaxial).

Yyy ale to chodziło o różne odtwarzacze a nie kable ;-)

Tak, zrozumiałem, natomiast jako że już zabierałem głos to na marginesie dodałem ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

W Wikipedii jest wyraźnie napisane że WIĘKSZOŚĆ ludzi słyszy w zakresie od 16hz do 20khz !  Bardzo żałuję że jesteś w tej mniejszości która nie słyszy 20khz i sugerował bym tobie zmienić forum na automoto i sprzęt na jakąś miniwieże bo i tak nigdy nie uslyszysz różnicy. Będziesz tylko ludzi w błąd wprowadzał albo kazał im sprzęt na śmietnik wyrzucić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A to link do info z Wikipedii

przepraszam Cię jeśli moja wypowiedź była aż tak uderzająca

chodziło mi tez o to , że na tej płytce to i ja słyszę te owe 20khz , ale po podłączeniu generatora częstotliwości moje ucho odpadło już przy 17,5kz ( bardzo szkoda że tak szybko , ale znam takich co nie słyszą już od 16kz jak i młodsze uszy które nie wytrzymują dźwięku 19khz bo jest bardzo męczący, a też taki słyszą )

słuchając właśnie tej płytki ja sam mam też wrażenie że albo ona jest do d...y albo sprzęt stąd takie moje zdanie

o moją słyszalność różnic się nie martw , bo trochę w życiu już słyszałem i zmieniałem sprzęty jak i kolumny , jednak budżet nie pozwala mi zakupić HI-Endu budżetowego za 20.000zł tylko póki co cieszę się sprzętem za 6.000 ( amplituner , kolumny 5.0 + subwoofer ) a mini wieżyczek też posiadam sztuk 2 i jak chcę na nich posłuchać to po prostu je włączam

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

...natknąłem się na dziwny wątek odnośnie różnej jakości dźwięku puszczonego po coaxialu do ampli z odtwarzaczy bluray. Pomyślałem kolejny post jakich wiele ale... Chodziło o porównanie taniego urządzenia na magiczną literkę "M" oraz odtwarzacza w cenie 500zł. Ponieważ nie dawało mi to spokoju a nadarzyła się okazja kupna w promocyjnej cenie tegoż cuda techniki nie zastanawiałem się długo. No i jak się okazało strumień bitów wpuszczony do tego samego ampli z mojego SONY BDP S-373 okazał się lepszy od tego z urządzenia "M". Dało mi to troszkę do myślenia i zastanawiam się czy np. w kinie wysokiej klasy preamp/końcówka nie warto jednak zainwestować w jakiś porządny bluray ? Robił ktoś takie testy ?

Poczytaj o gołych transportach CD za grubą kasę i zobacz ich rankingi.

Możesz także wrzucić takie pytanie do działu Hi-End, może ktoś wytłumaczy.

Przenieść zapis z płyty CD jest najtrudniej, nie ma tam wyrafinowanych "zabezpieczeń" transportowanego strumienia.

Przy DVD AC-3 i DTS są skompresowane i idą w paczkach zabezpieczonych "sumą kontrolną", więc jeśli player niczego

nie udziwnił wcześniej, to muszą one dotrzeć do dekodera nienaruszone. Pakowanie HD MA i TrueHD jest także mocno

zabezpieczone, a transmisja via HDMI jest tak mądra, że o efekt nie musisz się obawiać.

Poczytaj także o "bit perfect", a najlepiej zrób sobie płytę DTS AUDIO WAVE, która to w sekundę da Ci odpowiedź, czy

player ingeruje w odczytywane strumień. To taki podstawowy test, albo zagra, albo nie.

Poczytaj o gołych transportach CD za grubą kasę i zobacz ich rankingi.

Możesz także wrzucić takie pytanie do działu Hi-End, może ktoś wytłumaczy.

Przenieść zapis z płyty CD jest najtrudniej, nie ma tam wyrafinowanych "zabezpieczeń" transportowanego strumienia.

Przy DVD AC-3 i DTS są skompresowane i idą w paczkach zabezpieczonych "sumą kontrolną", więc jeśli player niczego

nie udziwnił wcześniej, to muszą one dotrzeć do dekodera nienaruszone. Pakowanie HD MA i TrueHD jest także mocno

zabezpieczone, a transmisja via HDMI jest tak mądra, że o efekt nie musisz się obawiać.

Poczytaj także o "bit perfect", a najlepiej zrób sobie płytę DTS AUDIO WAVE, która to w sekundę da Ci odpowiedź, czy

player ingeruje w odczytywane strumień. To taki podstawowy test, albo zagra, albo nie.

Dzięki za podpowiedź :-) W między czasie doinformowałem się już troszkę i przetestowałem gruntownie ten sprzęt. Okazało się, że Manta ma ustrojstwo =, które wpływa na zmianę dźwięku. Moim zdaniem jest gorszy niż ten oferowany przez podstawowe playery dobrych firm.

Chyba już nie zasnę, więc odpowiem na pytanie z tytułu tematu.

Tani blu-ray może zastąpić ten BARDZO DROGI, ale jedynie w domenie cyfrowej.

Taki PANASONIC dmp-bdt110 za ~ 500 pln. w kwesti obrazu via HDMI kładzie na łopatki

wszystkie DENONY, nawet tego za 20 000 pln. OPPO nie było testowane, więc nie wiem.

Oceny dokonuje się na podstawie syntetycznych testów, a nie ocen redaktorów.

Warto zaznaczyć, że poprzeczka jest bardzo wysoko, a różnice są labolatoryjne.

Audio via HDMI także jest wzorowe, bez śladu ingerencji, więc jakość zależy od dalszej

obróbki. O wyjściu analogowym audio nie napiszę, bo wiadomo, że w tych pieniądzach to

szału być nie może i nie będzie, tu rządzą inne, drogie konstrukcje.

Chyba już nie zasnę, więc odpowiem na pytanie z tytułu tematu.

Tani blu-ray może zastąpić ten BARDZO DROGI, ale jedynie w domenie cyfrowej.

Taki PANASONIC dmp-bdt110 za ~ 500 pln. w kwesti obrazu via HDMI kładzie na łopatki

wszystkie DENONY, nawet tego za 20 000 pln. OPPO nie było testowane, więc nie wiem.

Oceny dokonuje się na podstawie syntetycznych testów, a nie ocen redaktorów.

Warto zaznaczyć, że poprzeczka jest bardzo wysoko, a różnice są labolatoryjne.

Audio via HDMI także jest wzorowe, bez śladu ingerencji, więc jakość zależy od dalszej

obróbki. O wyjściu analogowym audio nie napiszę, bo wiadomo, że w tych pieniądzach to

szału być nie może i nie będzie, tu rządzą inne, drogie konstrukcje.

Niestety ale ta Manta po HDMI gra inaczej od innych tanich odtwarzaczy dlatego uruchomiłem taki temat. Słychać to wyraźnie wiec testy laboratoryjne nic tu nie zmienią.

Tani blu ray nie zastapi drozszego urządzenia.

To jest tak samo jak niektórzy tłumacza ze nieważne jaki CD kupisz bo wszystko zależy od kolumn i wzmacniacza.

To sa takie kombinacje jak nie masz kasy poprostu.

Ja tez miałem blu ray ok 3 miesiace Denona (firma masakra) bo czekałem az sprowadza NADa.

Podłączam HDMi oczywiscie i szok.

Różnice widac odrazu.

Teraz sie okazało jak dobry telewizor mam.

Każdy kto spojrzy tylko na ekra jest pod wrażeniem.

Nie wierzcie w zastępowanie dobrego sprzetu zabawkami.

Co tu dużo gadać. Ludzie słyszą różnicę jak podłączą odwrotnie wtyczkę do gniazdka a co dopiero na różnych odtwarzaczach. A dlaczego? Bo chcą usłyszeć.

Wspomnę tylko o zdzieraniu koszulek na elektrolitach w Gain Clone. Jedno co mi na myśl przychodzi to popukać się w głowę.

W twoim wypadku podejrzewam że odtwarzacz wypuszcza co innego na wyjście. Możliwe też jest że po prostu wyjście jest na tyle kiepskie że różnicę robi kabel którym podłączasz dlatego radziłbym używać wyjścia optycznego.

Zresztą producent musi się naprawdę postarać żeby spier.... sygnał wychodzący z coxial'a i nie ma tu znaczenia cena odtwarzacza bo zrobić porządne wyjście nie kosztuje dużo.

Ale ja osobiście stawiam na to że częstotliwość próbkowania jest inna na wyjściu obu odtwarzaczy.

Nie napisałeś jaki to był sygnał. DTS, AC-3 czy stereo.

Ukryta Zawartość

Bzdury. Noworodek słyszy do 20 kHz. W wieku 15 lat do 18 kHZ a potem jest już tylko gorzej. W wieku 50 lat potrafi spadać nawet do 12kHz.

Owszem zdarzają się wyjątki.

Tani blu ray nie zastapi drozszego urządzenia.

To jest tak samo jak niektórzy tłumacza ze nieważne jaki CD kupisz bo wszystko zależy od kolumn i wzmacniacza.

To sa takie kombinacje jak nie masz kasy poprostu.

Ja tez miałem blu ray ok 3 miesiace Denona (firma masakra) bo czekałem az sprowadza NADa.

Podłączam HDMi oczywiscie i szok.

Różnice widac odrazu.

Teraz sie okazało jak dobry telewizor mam.

Każdy kto spojrzy tylko na ekra jest pod wrażeniem.

Nie wierzcie w zastępowanie dobrego sprzetu zabawkami.

No nie zupełnie. BR puszcza sygnał w postaci cyfrowej a ten zamieniany jest do postaci analogowej dopiero w amplitunerze.

W CD przetwornik jest wbudowany w odtwarzacz i nie jest bez znaczenia jakiej klasy jest to przetworniki bo ten potrafi naprawdę dużo popsuć.

I jeszcze jedno pytanie. Porównujesz dźwięk na telewizorze?

Ukryta Zawartość

Dzwięk - amplituner NAD T785 MDC i kolumny Focal Chorus 826 V (5.0).

Nie słuchałem głosników w TV.

A po co ci fotka NADa?

NAD Masters M56 - zobacz w necie fotke.

Chyba ze nie wierzysz ze go mam - to zrobie fotke i wstawie.

BD - NAD Masters M56

Najgorzej wydane 10 000 pln.

Kładę dolary przeciw orzechom, że w ślepym teście (połącznie HDMI) nie odróżnisz go od Panasa za 500 pln.

Tak w obrazie (choć Panas może być lepszy) jak i w dźwięku przy wykorzystaniu Twojego zestawu.

Robiłem już takie zabawy na poważnym sprzęcie i uwierz mi na słowo, że jest tak jak mówię.

Opowieść o tym, że z DENONA obraz jakiś taki "zamglony", to dzieciom przed snem opowiedz - niestety.

Mie obraź się, ale takie są fakty i pewne mity już w tym światku przestają działać.

Najlepszego.

Tzn słowa "zamglony" nie napisałem.

No i ze wydałem 10000zł tez nie napisałem.Taka jest cena rynkowa i zgodze się z Tobą ze nie jest tego wart i to gruba przesada.

Po podlaczeniu blu ray NAD różnica była spora i odrazu zauważalna.

Poożniej tez sie "bawiłem" różnymi klockami i zawsze było gorzej - w porównaniu bezpośrednim.

I zgodze sie też, ze "mity" przestaja działac bo nie zawsze sprzet jest wart swojej ceny i nie jest tak cudowny jak go malują.

Ja uważam ze trzeba dobrze szukac, porównywac i znaleść cos co bedzie spełniało nasze oczekiwania.Bez względu na kwote i gadke Pana ze sklepu.

Moje oczekiwania co do kina domowego (bo zestawu do stereo ciągle poszukuję) zostły po długiej drodze zaspokojone.

Ale dobrze ze masz swoje zdanie, którego bronisz.

Najlepszego.

Ja uważam ze trzeba dobrze szukac, porównywac i znaleść cos co bedzie spełniało nasze oczekiwania.

Bez względu na kwote i gadke Pana ze sklepu.

No i święte słowa ...

Szkoda, że przed zakupem nie zapoznałeś się taką rzetelną klasyfikacją

Ukryta Zawartość

Nie ma zmiłuj - konstrukcje za tys. pln. idą pod młotek i padają jak muchy - taka jest naga prawda.

Liczy się tylko pion VIDEO, AUDIO i tak jest dekodowane przez ampli, a strumień HDAudio z BD jest taki sam.

(zakładając, że ampli jest klasy playera i przyjmuje audioHD po HDMI )

Fakt, dekodowanie NAD-a do analogu jest na wyższym poziomie niż przeciętny, ale przy dekodowniu przez

amp , to nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Ukryta Zawartość

Panowie jeszcze raz żeby sprawa była jasna. Bawiłem się odtwarzaczami bluray za 500 jak i 5000zł i nigdy różnic przy połączeniu cyfrowym nie było. Dlatego mnie uświadamiać co niektórzy nie muszą. Jak wiadomo znaczenie mają przetworniki zawarte w ampli lub procesorze. Dlatego zdziwiła mnie taka sytuacja i poruszyłem temat. Ten tani szajs ma coś spartolone i tyle.

Liczy się tylko pion VIDEO, AUDIO i tak jest dekodowane przez ampli, a strumień HDAudio z BD jest taki sam.

(zakładając, że ampli jest klasy playera i przyjmuje audioHD po HDMI )

Specyfikacja mpeg4 avc zapewnia identycznosc strumieni obrazu niezaleznie od uzytego dekodera, tak wiec przy podlaczeniu cyfrowym takze jakosc obrazu jest niezalezna. :)

@stempel

Tak sie zapytam bo wczesniej zapomnialem - na czym te roznice wyszly (cd-audio, dvd-audio itd)?

server unreachable;--

Specyfikacja mpeg4 avc zapewnia identycznosc strumieni obrazu niezaleznie od uzytego dekodera,

tak wiec przy podlaczeniu cyfrowym takze jakosc obrazu jest niezalezna. :)

Czasami warto liznąć trochę wiedzy, choćby stąd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Specyfikacja mpeg4 avc zapewnia identycznosc strumieni obrazu niezaleznie od uzytego dekodera, tak wiec przy podlaczeniu cyfrowym takze jakosc obrazu jest niezalezna. :)

@stempel

Tak sie zapytam bo wczesniej zapomnialem - na czym te roznice wyszly (cd-audio, dvd-audio itd)?

Sprawdzałem na cd, dvd, bluray i zawsze tak samo - dźwięk jakiś spłaszczony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.