Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie kolumn podłogowych

maczeta

Rekomendowane odpowiedzi

Karol ja mam kolumny zaprojektowane na odległość. Grają już u mnie dwa lata i nie mam zamiaru ich zmieniać. Oczywiście jest to pewnie fart, który rzadko się trafia. Sam projaktant był zaskoczony ich dźwiękiem, kiedy mnie odwiedził i posłuchał ich.

A czy ten ampli da radę odpowiednio napędzić taki system?

Krótko pisząc daj sobie luzu, 3 drogi na SS i aplituner, wykorzystasz może 30-40% moliwości głośników, a to co będzie się z nich wydobywało to będą "dźwięki" a nie muzyka.

Jeżeli chcesz się bawic w zestawy na SS to czekają Cię "inwestycje", posiadanie dobrych kolumn to dopiero początek.

Głównym błędem który popełniają "świezi" DIY'owcy jest przekonanie, że jak zrobią sobie taniej zestawy na bardzo dobrych czyli drogich głośnikach to wzniosą się na jekieś wyrzyny dźwiękowe, nic bardziej mylnego.

Wieloletni wielbiciel SS.

Nie twierdze że wszystkie kolumny robione na odległość nadają się do kosza. Nie ujmuję również wiedzy Witka_z, ale skupmy się na konkretach i realnej pomocy a nie na tym że to będzie dopiero dobry głośnik jak mu się siatkę usunie. To i tak jest dobry głośnik, nawet z tą siatką.

Wszystko zależy od budżetu jaki sobie zaplanujesz. Musisz wiedzieć że to nie jest tania zabawa. Projekt zwrotnicy z profesjonalnym pomiarem to koszt kilkuset złotych. Wykonanie obudowy w granicach 1000 zł w zależności czy sam je wykonasz czy komuś zlecisz. Do tego elementy zwrotnicy, wytłumienie obudowy, ewentualnie dodatkowe głośniki. To nie jest car audio gdzie wystarczy wzmacniacz i głośniki w drzwiach na uniwersalnej zwrotnicy.

Masz już amplituner, więc nie wiem czy nie taniej ci wyjdzie kupienie kompletu kolumn 5.0 lub 5.1. A głośniki które masz poprostu sprzedaj :)

Nie ujmuję również wiedzy Witka_z, ale skupmy się na konkretach i realnej pomocy a nie na tym że to będzie dopiero dobry głośnik jak mu się siatkę usunie. To i tak jest dobry głośnik, nawet z tą siatką.

Chyba zostałem źle zrozumiany, chciałem tylko przekazać że bez siatki jest bardzo dobrze, z siatką już trochę gorzej.

Ogólnie głośnik OK., sam kiedyś chciałem zrobić na nim paczki.... ale w kształcie kuli wraz z kevlarową 18-ką SS, nic z tego nie wyszło z powodu trudności technicznych. (kula)

Mam te głośniki a nie mam zamiar kupić....to różnica.Pytanie jest jasne, czy można, kto to zrobi i za ile.Co do car audio, to Karol mylisz się i to bardzo.Ci którzy myślą o tym na serio aplikują te głośniki w drzwi uprzednio je przygotowując i robiąc pod nie panele, słupki pod tweetery, potem pomiary, krojenie zwrotek, strojenie itd.Koszty też nie małe nawet próbując robić to aktywnie na procesorach dźwięku.A są systemy nie tylko 2 way ale i często 3 way.Kable też mają znaczenie, a więc nie jest to proste.To czy sprzedam czy nie czas pokaże.Leżą w pudełeczkach jeść nie wołają.Nawiasem mówiąc jestem świeżo po odsłuchach auta które po wielu perturbacjach zaczyna b.ładnie grać, a czas od początku drogi właściciela coś ok. 2 lata.

---->Shark przeczytaj uważnie co napisałem, mam te głośniki i chodzi o zbudowanie na nich kolumn.Nie napisałem że ma to być na chwilę, wręcz przeciwnie to ma być na długo, bardzo długo.

---->Karol, to ma być system stereo, i tylko to biorę pod uwagę.Myślisz że jak miałem system w aucie oparty na tych głośnikach i wzmakach xtanta,mcintosha,us amps i cd na addzest czy kenwood XXV-01(to oldschoole kultowe w ca) to bawiłbym się w 5.1?

Ampli kupione okazjonalnie, więc dlaczego nie?

Ciąg dalszy mojej historii...zgłosiło się kilku chętnych, którzy podjęli by się tego projektu.Widzą sens w montowaniu tych głośników plus dodatkowy basowy.Na razie jestem w fazie zbierania ofert, ale pocieszony jestem i to bardzo.Zobaczymy jak się sprawa potoczy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.