Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie kolumn podłogowych

maczeta

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu kompletuję swój pierwszy system stereo.Na początku była to renowacja (remont generalny) Altusów 110, potem kupiłem amplituner Yamaha 797, i posłuchałem trochę i to jednak nie jest to.Mam w domu głośniki, które zostały mi po moich fascynacjach car audio.Głośniki są 4 ohmowe, i pomysł jest taki,aby zrobić z nich kolumny podłogowe do salonu ok. 30m2.Głośniki to SS Revelator 15W4531G00 oraz TEC LS 29 neo.Prośba o porady nad sensownością takiego projektu, ewentualnie jakieś inne pomysły.Może zgłoszą się osoby co robią takie projekty? Na razie wysłałem zapytanie do kolegi McGyver-a ale odpowiedzi brak.

https://www.audiostereo.pl/topic/84764-zrobienie-kolumn-pod%C5%82ogowych/

Odnoszę wrażenie ,że na tym forum są sami profesjonaliści ,którzy nie zajmują się takimi tematami. Ja tez mam podobny problem i raczej będę musiał radzić sobie we własnym zakresie tzn. ,czytać ,czytać i uczyć się. Ale ta wiedza jest tak ogromna ,że jak ktoś nie jest z tej branży to jest przerażające. Odezwał się do mnie jeden kolega forumowicz ,który trochę podpowiedział mi od czego zacząć ,ale to i tak mnie przerasta. Muszę zaopatrzyć się w urządzenia do pomiarów i tak zacząć. Raczej mało pomocne forum dla mniej wtajemniczonych, a szkoda bo są osoby ,które mają wielką wiedzę ,sprzęt i praktykę.Wydawało mi się ,że na forum o tej tematyce znajdą się osoby,które mogłyby pomóc ,ale mój wątek stanął w martwym punkcie. Zrozumiałe,że mogę zapłacić za wiedzę , pomoc i czas mi poświęcony,ale jest jak jest.Wiadomo - doba jest za krótka :)Poszukaj pomocy raczej gdzieś indziej. Ci co tworzą swoje projekty i tutaj o nich obwieszczają ,mają się tak "wysoko" ,że takimi jak my sobie głowy nie zawracają. Takich odczuć doznałem na tym forum dotyczących tematów związanych z kolumnami.O innych działach się nie wypowiadam. Chyba pozostaje zgłosić swój problem do jakichś firm zajmujących się tym zawodowo ,a to już mniej fascynujące :(

Koledzy, to nie jest takie proste jak się wam czasami wydaje, nie dziwcie się, że nie macie konkretnych odp. w temacie reanimacja kolumn, czy proszę mi to powiedzieć jak to zrobić.

Użytkownicy forum dzielą się na dwie grupy:

1. Jedna to Ci co mają dużą wiedzę sprzęt, doświadczenie oni mogą sobie robić wybujane projekty i zadawać miedzy sobą zawiłe pytania.

2. Użytkownicy co mają dość mizerną wiedzę, słaby sprzęt, zadają głupkowate pytania (ja też do nich należę) i chcieli by coś zrobić.

Lecz właśnie ta druga grupa powinna zaczynać od prostych projektów które były wałkowane 100 razy, i wtedy jak będziesz coś takiego robił to na pewno ktoś Ci odpowie.

A wy byście chcieli troszkę z jednej grupy ( czyli mieć niepopularne pytania ) bo mało kto ma wasze przetworniki i wasze skrzynki. A odpowiedzi na poziomie drugiej grupy ( czyli najlepiej schemat skrzynek i projekt zwrotnic ) ale tak się nie da.

Uwierzcie mi ja tez zrobiłem kilka przede wszystkiemu popularnych projektów (w zakładce o mnie) i zawsze ktoś pomógł. Ale nie liczcie, że na wasze egzotyczne pytania będzie multum prostych odpowiedzi.

Pozdr

Odpowiedź zrozumiała

Ale...

Mógłby taki rzeczoznawca odezwać się i omówić warunki ,,pomocy".

W moim przypadku podałem o co mi chodzi.

Albo powiedzieć gdzie tacy jak my ,mamy się zgłaszać z prośbą o pomoc ?

Każdy ma jakieś priorytety, jednak dla mnie nie ma sensu sobie samemu składać kolumn.Ja kompletnie się na tym nie znam.Mam nadzieję, że pojawią się w tym wątku osoby, coś robiły,robią i chcą robić takie projekty.Będę w domu to zrobię, ale coś ki się kojarzy że to właśnie scanspikowate jest :)Choć teraz looknąłem w wyszukiwarkę i zdjęcia wyskakują, te pierwsze to dokładnie to co mam.O ile pamiętam w tych tweeterach była tylko jedna odmiana.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

nie jestem ekspertem w kolumnach, ale tak na czuja wydaje mi się, że to nie działa w ten sposób "mam jakieś głośniki i zrobię z nich kolumny" to nie składanka z klocków lego, dzialajaca na zasadzie mam co mam i zbuduję fajną zabawkę

Sądzę, że powinieneś iść raczej w kierunku poszukania na forum projektu już sprawdzonego, gdzie sa jakies opisy brzmienia, parametrów itp, albo tzw kitu, których sporo w necie.

Ja przymierzałem sie do budowy kolumn 2 lata (no nie miałem specjalnego "ciśnienia" no i jestem trochę leniuchem)ale w koncu znalazłem projekt i od razu wiedziałem, że to ten którego szukam, i faktycznie spełnił on moje oczekiwania.

Zacznij może od poszukania kart katalogowych z parametrami głosników, wtedy juz jest łatwiej, wiadomo jaka pojemnośc obudowy, jakie pasmo, jaką wstępnie zaprojektować zwrotnicę itp,

Pozdrawiam i życzę powodzenia, nie zniechęcaj się !!

Piotrek

Robienie kolumn DIY to nie przepis na ciasto. Bierzemy głośniki, obudowy, jakiś tam schemat zwrotnicy. To wszystko mieszamy i już wychodzą piękne i przepyszne kolumny ;)

Od niedawna zajmuje się tym tematem, mam dostęp do profesjonalnych urządzeń, programów i sprzętu więc może jest trochę łatwiej. Ale doświadczenia i wiedzy z tej dziedziny nic nie zastąpi i nikt też nie powie krok po kroku, trzymając za rączkę, co zrobić. Jest to zbyt rozległa dziedzina i zbyt wiele jest zmiennych aby w punktach podać dokładnie co trzeba zrobić.

Zacznij od obudowy. Kształt, rozłożenie głośników, pojemność obudowy czy też umiejscowienie rury bas-reflex mają wpływ na dźwięk. Obudowa to podstawa, ponieważ każda zwrotnica, profesjonalnie wykonana jest mierzona i obliczana pod konkretną obudowę.

Potem pomiary, co też nie jest łatwą sprawą. Potrzebne jest doświadczenie oraz wiedza co chce się osiągnąć i do czego się zmierza. Bardzo łatwo jest "popsuć" dźwięk dobrych głośników źle zaprojektowaną zwrotnicą.

Jest bardzo wiele aspektów budowy kolumn, których w kilku słowach bardzo trudno wyjaśnić :)

W miarę możliwości postaram Ci się pomóc. W razie czego pisz na PW.

->maczeta

Do 30mkw lepiej będzie pasowała konstrukcja 3 drożna, zacznij od czegoś prostszego na Vifach, Daytonach i zmień do tego wzmacniacz na lampowy wtedy ma to szansę zagrac.

Jeżeli chcesz koniecznie SS to dołóż coś na dół, pochylona ścianka w kolumnie, pomiary, zwrotnica, inwestycja w sprzęt.

do -> maczeta. Obejrzałem, co można było o tych głośnikach i zrobiłbym próbę. Może bez wykończenia obudowy, ale można spróbować. Nie wiem tylko, czy do 30 metrów wystarczy basu. Ten SS ma 40 Hz rezonansu, dobry Qts, można spróbować nawet ze zwrotnicą 6 dB , ale na 4X wyżej niż rezonans kopułki, tj 4x 750 Hz, czyli ok 3 kHz lub wyżej. Sześciodecybelową często można robic "w ciemno". Kolumna też nie powinna mieć więcej w środku niż 25l, właściwie nawet ok 15-20 stroić ją można już od 45-48 Hz. Czyli jeśli podłogowe, to z wydzieloną komorą BR. Zależy, czy ma to być tylko praca na "zajęcia techniczne", czy sprzęt docelowy. Może się nie sprawdzić i to nie tylko z powodu basu, ale ogólnie rzecz biorąc wymagania co do równomierności głośników wysokotonowych. Są, jakie są, ale w car audio przeważnie takie sobie. Reszta to prosta wyliczanka nawet z pomocą Winisd czy Witorta. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie, dzięki za odzew.Może króciutko jak to z tymi głośnikami było.Kupiłem je (ss nowe, tec mało używane) i grały u mnie w aucie pod koniec pod wzmakiem mcintosha (2x100 rms) i dawały radę i to bardzo.Teraz wymontowane z samochodu leżą i czekają, szkoda żeby się zmarnowały.O ile pamiętam wzmaki samochodowe zacnych marek dawały radę mając na wyjściu 2x60 rms.Zwrotka to była od zupełnie innego systemu i mimo że nie była skrojona pod warunki i wymagania (pomiary) to było naprawdę fajnie.SS mają coś kiela 60 rms a Tec coś ok. 30 rms ale wszystko znajdę i opiszę.Ampli dopiero kupiony więc chcę mu dać szansę, tym bardziej że końcówki nawet jeszcze nie wygrzane.W car audio nauczyłem się, masz coś to wyciśnij z tego max-a a dopiero potem jak będzie koniec szukaj nowych elementów.Można było wachlować sprzętem, ale jak się tego nie ogarnęło porządnie to nie było wiadomo co potrafią pokazać.

do -> maczeta. Obejrzałem, co można było o tych głośnikach i zrobiłbym próbę. Może bez wykończenia obudowy, ale można spróbować. Nie wiem tylko, czy do 30 metrów wystarczy basu. Ten SS ma 40 Hz rezonansu, dobry Qts, można spróbować nawet ze zwrotnicą 6 dB , ale na 4X wyżej niż rezonans kopułki, tj 4x 750 Hz, czyli ok 3 kHz lub wyżej. Sześciodecybelową często można robic "w ciemno". Kolumna też nie powinna mieć więcej w środku niż 25l, właściwie nawet ok 15-20 stroić ją można już od 45-48 Hz. Czyli jeśli podłogowe, to z wydzieloną komorą BR. Zależy, czy ma to być tylko praca na "zajęcia techniczne", czy sprzęt docelowy. Może się nie sprawdzić i to nie tylko z powodu basu, ale ogólnie rzecz biorąc wymagania co do równomierności głośników wysokotonowych. Są, jakie są, ale w car audio przeważnie takie sobie. Reszta to prosta wyliczanka nawet z pomocą Winisd czy Witorta. AB.

Czyli mówisz,że nie za bardzo jest sens jeżeli głośniki mają być docelowo? W car audio na takim duecie zdobywano garnki nawet na ME, ale już wiem że to nie to samo co w domówce.

maczeta, bez sprzętu pomiarowego nie zrobisz poprawnie kolumny, na słuch możesz zrobić ale będzie jako tako.

Do posiadanych głośników musisz dokupić jeszcze jeden niskotonowy 18-22 cm oczywiście SS i zrobić kolumnę 2,5 way w BR.

Jeżeli chcesz zrobić 2,5 way to lepiej żeby głośniki średnio-nisko tonowe były tego samego modelu. Do konstrukcji 3-way polecał bym Ci dopiero jakiś większy głośnik nie koniecznie od SS ale o bardzo zbliżonej do niego konstrukcji: Usher 8955:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest to świetny głośnik z niskim zejściem i taka kolumna naprawdę potrafiła by nieźle zagrać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

maczeta, bez sprzętu pomiarowego nie zrobisz poprawnie kolumny, na słuch możesz zrobić ale będzie jako tako.

Do posiadanych głośników musisz dokupić jeszcze jeden niskotonowy 18-22 cm oczywiście SS i zrobić kolumnę 2,5 way w BR.

Przyjmowałem taką opcję, i oczywiście zgadzam się, że trzeba zrobić pomiary itd.Szukam natomiast osoby kompetentnej, która ogarnie temat.Znasz kogoś takiego?

Witek_z ma rację, ale można robić kolumnę, że tak powiem, rozwojową. Wymaga to tylko przewidzenia miejsca na dodatkowy głośnik (może być z boku na dole), a jeśli będzie potrzebny, to trza doktora od zwrotnic i najlepiej oddzielnej komory strojonej. Sprawa się "ciut" komplikuje. W tej sytuacji pozostaje mi sekundant z ręcznikiem, bo szybko nie będzie grało tak, jak sobie zamarzymy. O ile jednak byłoby nieźle, to warto spróbować. Niektóre propozycje przewidują jednak rezygnację z SS, bo gdyby zastosować Ushera, czy innego SS, to po cholerę właściwie dotychczasowy. Obawiam się, że pożegluje to w kierunku"Facet, weź to i wy..." i zrób wszystko od początku z zupełnie innymi głośnikami. Zresztą większość porad tzw. "zaawansowanych audiofili" kończy się w ten sposób. Ciekawe też, jaki procent pytających o tanie i proste rzeczy kończy na zakupach przetworników Logana czy SS i buduje zwrotnice czwartego i wyżej rzędu. Chyba nieduży. Obym się mylił.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeżeli chcesz zrobić 2,5 way to lepiej żeby głośniki średnio-nisko tonowe były tego samego modelu.

To nie jest prawda ponieważ to jest głośnik 15-to cm i daje sobie radę lepiej w średnich tonach ze względu na swoje wymiary niż w basie. Gdyby przyjąć że będzie to taki sam głośnik do 2.5 way to i tak tego basu nie będzie dużo z powodu tłumienia głośnika przez dużą cewkę (250 Hz) zwrotnicy i z powodu przetwarzania tylko niskich tonów a także z powodu dużego pokoju.

Nie spotkałem się jeszcze z konstrukcją 2,5 drożną z różnymi głośnikami średnio-nisko tonowymi. Niezależnie od wielkości czy parametrów głośników. Nie zgodzę się też że nie będzie basu. Bo będzie go sporo, aczkolwiek może go być za mało w stosunku do wielkości pomieszczenia.

Mowiłes o 2,5 way. Więc i o tym rozmawiałem.

Na codzień mam do czynienia z kolumnami, projektami i ogólnie z audio, widziałem naprawdę dużo różnych konstrukcji, więc jeżeli masz ochotę na dyskuje na ten temat to zapraszam na PW, bo to ani czas ani miejsce na takie dywagacje.

Maczeta,

Ss to dobre głośniki. Dokup ushera 8955 na bas, zrób kolumny 3-drożnne i będziesz się cieszył dobrym dźwiękiem na długie lata. Bas nie będzie dudnił jak w samochodzie, ale będzie miał niskie zejście i po pewnym czasie docenisz dobrą jakość oraz to że po 30 minutach nadal głowa nie będzie Cię boleć od muzyki. Jeżeli oczekujesz dudniącego basu to zrób sobie z głośników monitory i kup subwoofer.

:) Niektóre wpisy na tym forum to mnie normalnie osłabiają :) Pseudo znawcy wszystkich możliwych konfiguracji, którzy słyszeli głośniki tylko z opowiadań innych.

Decyzję podejmie założyciel tematu.

Kolega akurat taki głośnik ma i na pewno warto go wykorzystać.

Witek_z, zamiast pisać takie nic nie znaczące posty - zaproponuj koledze coś konkretnego.

Ja już wymiękam bo jak widać temat prowadzi do nikąd.

Pozdrawiam.

Panowie, spokojnie...co do rzeczonych głośników to różnią się tak naprawdę nazwą bo ten Tec to tak naprawdę SS D2904-600000, a jak pisałem wcześniej ten duet w ca jest/był bardzo popularny i Ci, którzy go ogarnęli zaszli bardzo wysoko.Co do samej konstrukcji, to właśnie potrzebny jest fachowiec, który powie tak albo inaczej.Sam SS grał w drzwiach odpowiednio zaaplikowany i grał dla mnie super.Zero dudnienia, bas różnorodny, może brakowało troszkę zejścia ale naprawdę niedużo.Dość powiedzieć że w takiej konfiguracji bez suba, ludzie którzy słuchali u mnie tego systemu szukali w aucie suba :)Wracając do tematu, jeżeli znacie kogoś takiego, dajcie namiary...bo to, że się nadają zaczynam wierzyć.Ten głośnik wg mnie nie nadaje się do łojenia, w pewnym momencie czuć że dostaje zadyszki ale to już poziom dużej głośności.Co do tweetera potrafił zagrać z piękną otaczającą i głęboką sceną.Robiło to wrażenie a jak pisałem to nie było na dedykowanych zwrotkach.Jak piszę to aż mi się buzia cieszy.Piszcie...

Maczeta, gdyby udałe Ci sie oddzielić siatkę na wysokotonowym miałbyś super głośnik.

Karol.R, wymiękaj, wymiękaj bo guzik wiesz jak się robi kolumny.

To że pracujesz w sklepie i widzisz na codzień różne paczki nie oznacza że masz wiedzę akustyczną.

Jak prześlesz charakterystyki głośników w obudowie (SW) to coś pomyślimy.

Jest taka kolumna chyba ESA Furioso tam jest podobny głośnik zastosowany jako nisko-średnio plus 21 cm na basie z menbramą bierną.

Tak się składa że z kolumnami DIY mam na codzień do czynienia. Od projektów obudowy, poprzez pomiary, na gotowych kolumnach kończąc. Więc nie wypowiadaj się na temat poziomu mojej wiedzy, tym bardziej że mnie nie znasz.

Jeżeli chcesz projektować kolumny i zwrotnice na odległość to życzę ci powodzenia.

Nic dziwnego że potem zgłaszają się ludzie, którym ktoś tam na odległość przez internet zaprojektował zwrotnice i kolumny, a potem płacz bo wydali tyle kasy a to wcale nie gra.

Tak więc życzę powodzenia i serdecznie pozdrawiam.

Bez odbioru.

Uff znalazłem:

Revelator:

Ukryta Zawartość

Tec:

Ukryta Zawartość

Słuchajcie, nie mam zamiaru robić czegoś na odległość, chodzi o ocenę a potem wykonanie rzeczonych głośników.

---> Karol.R masz wiedzę i możliwości to jestem otwarty na dialog,doradztwo i wykonawstwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.