Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory na GDN13/50/9 i Morelu MDT-29

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

No więc dalsza część relacji.

Na potrzeby frezowania powstał prosty, ale - jak się okazało - bardzo solidny cyrkiel z podstawą z HPL-u 6mm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-22299300-1310591360_thumb.jpgpost-18469-0-97459800-1310591377_thumb.jpgpost-18469-0-01937700-1310591393_thumb.jpgpost-18469-0-05383600-1310591413_thumb.jpg

Poniższe zdjęcia - niestety robione przy sztucznym świetle i lampie błyskowej nie są zbyt wyraźne, marny ze mnie fotograf - pokazują wyfrezowane, nasączone lakierem (kapon) gniazda głośników i otwory dla rur bass reflex:

post-18469-0-91942600-1310591953_thumb.jpgpost-18469-0-16801000-1310591972_thumb.jpgpost-18469-0-80948200-1310591988_thumb.jpgpost-18469-0-30787800-1310592002_thumb.jpgpost-18469-0-85919600-1310592014_thumb.jpgpost-18469-0-05853800-1310592035_thumb.jpgpost-18469-0-72334100-1310592052_thumb.jpg

Jutro spróbuję zrobić zdjęcia jeszcze raz, przy dziennym świetle, jeśli wyjdą wyraźniej to je wkleję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie cyrkle od dłuższego czasu ludzie sobie robią, bo te co są do frezarki dołożone mają za duży promień.

Mógłbyś wrzucić zdjęcia monitorków z dalszej odległości?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Takie cyrkle od dłuższego czasu ludzie sobie robią, bo te co są do frezarki dołożone mają za duży promień.

Mógłbyś wrzucić zdjęcia monitorków z dalszej odległości?

Oczywiście cyrkiel zrobiłem sam, najmniejszy otwór jaki mogę za jego pośrednictwem wyfrezować to d=42mm.

Dziś porobiłem nowe zdjęcia, skrzynki są jednokrotnie pociągnięte lakierem Hartzlack Mat Satin, jest szansa, że do końca tygodnia powłoka będzie już na gotowo.

Oto fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-69862300-1310658972_thumb.jpgpost-18469-0-85589900-1310658981_thumb.jpgpost-18469-0-63437200-1310658989_thumb.jpgpost-18469-0-04418600-1310659000_thumb.jpgpost-18469-0-42766000-1310659010_thumb.jpgpost-18469-0-39764900-1310659024_thumb.jpg

post-18469-0-14236700-1310659238_thumb.jpgpost-18469-0-79839500-1310659250_thumb.jpgpost-18469-0-43929100-1310659259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prace nad "paczkami" stoją niestety w miejscu. Po tym jak położyłem kapon i polakierowałem jednokrotnie Hartzlackiem Satin Mat zmatowałem je do drugiego lakierowania i doszedłem do wniosku, że to muszę komuś zlecić. Myślę, że tylko lakierowanie natryskowe da mi oczekiwany efekt. Szukam więc lakiernika z zapleczem, który pracuje z drewnem.

Tym czasem skupiłem się na zwrotnicach, oto zapożyczony od kolegi o nicku Taenia Saginata (tu serdecznie dziękuję za pozwolenie wykorzystania i publikacji) z forum "elektroda" schemat i wykres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-71458400-1311017716_thumb.png

Tak, jak już pisałem mam zamiar posłuchać na tym zestawieniu parę miesięcy a później mierzyć i komponować zwrotnicę konkretnie pod swoje monitorki.

Poniżej pdf z projektem pcb.

Płytka ma być osadzona na częściach gwintowanych zacisków przyłączeniowych i dodatkowo przykręcona do wklejonego w obudowę słupka gwintowanego.

Na schemacie jest jeden rezystor, natomiast na pcb są dwa, ten drugi to opcja, może być zwora lub rezystor szeregowy dla tweetera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paczki cały czas są dopieszczane u lakiernika, natomiast w tzw. międzyczasie powstają zwrotnice:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-29664500-1311522964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne PCB pod zwrotki. Sam robiłeś?

P.S. Robi się coraz ciekawiej:)

Dzięki, pcb robiłem sam, to termotransfer.

Niżej zdjęcia po zmontowaniu zwrotek, brakuje jeszcze po dwa kondensatory 12uF i 1uF, na każdej zwrotce. 12uF i 1uF połączone równolegle tworzą wymaganą pojemność 13uF.

Docelowo mam zamiar zastosować przynajmniej szeregowe z głośnikami Mundorfy M-Cap, ale wygrzewanie i późniejsze pomiary zrobię na tańszych Jantzenach Cross-Cap - to te na zdjęciach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-65542900-1311623174_thumb.jpgpost-18469-0-13950600-1311623181_thumb.jpg

Skrzynki cały czas u lakiernika. Twierdzi, że dopieszcza jeszcze powierzchnię. Powinienem je mieć polakierowane i u siebie najpóźniej za ok. 10 dni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Skrzynki wciąż u lakiernika, niestety nawał zajęć powoduje, że zajmuje się nimi "z doskoku", jest jednak szansa, że pod koniec tego tygodnia będę je miał u siebie.

Tymczasem postanowiłem policzyć długość rur bass-reflex.

GDN 13/50/9/1 ma fs 46Hz, chociaż niektóre źródła podają 56Hz.

Sd 87cm kw.

Xmax obliczyłem na 2,2mm

Obudowa - po odliczeniu objętości zwrotnicy, wzmocnień i układu magnetycznego GDN-a - posiada pojemność 11,42dm*, nie odliczałem objętości rur B-R.

Zamierzam zastosować po dwie rury B-R BASS900019 z Polinka, to są rury o średnicy wejściowej 35mm, średnica wyjściowa rury o długości 165mm wynosi zaś 26,3mm.

Podpowiedzcie proszę na jaką częstotliwość stroić B-R.

Wstępnie liczyłem dla 60Hz, ale nie wiem czy to właściwa wartość.

Czym się kierować podczas ustalania tego parametru?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Do obliczania obudowy wystarczą 3 parametry fs, Qts, Vas. Jeśli nie masz tych trzech parametrów to możesz je zmierzyć, najlepiej po wygrzaniu głóśników, w ARTA z pomocą przystawki z jednego rezystora i wtyczek minijack.

Jak będziesz miał parametry T-S to możesz zrobić symulacje BR w programie LoudSpeaker LAB 3 Demo

Do obliczania obudowy wystarczą 3 parametry fs, Qts, Vas. Jeśli nie masz tych trzech parametrów to możesz je zmierzyć, najlepiej po wygrzaniu głóśników, w ARTA z pomocą przystawki z jednego rezystora i wtyczek minijack.

Jak będziesz miał parametry T-S to możesz zrobić symulacje BR w programie

Ukryta Zawartość

W zasadzie to mam te trzy parametry, z ich pomocą liczyłem skrzynki. Moje wątpliwości dotyczyły tylko Fs, ten parametr sprawdzałem zasilając głośniki generatorem przez rezystor, pomiary wykazały ponad 60Hz, po 20 minutach wibracji membrany spadł o kilka Hz, więc myślę, że dojdzie do zakładanych 46Hz, ale to wymaga czasu.

Generalnie więc mamy:

Fs -- 46Hz

Qts - 0,48

Vas - 8dm*

Wiem, że strojenie po wygrzaniu jest najkorzystniejsze, ale ciekawy jestem jaka jest optymalna częstotliwość strojenia B-R wg. Fs, Qts i Vas jak wyżej.

Idę zapoznać się z LoudSpeaker LAB 3 Demo - dzięki za link.

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)
  • 3 tygodnie później...

Trochę czasu minęło, parę dni temu odebrałem od lakiernika obudowy i nie żałuję, ze nie lakierowałem sam. Nie ma to jak dobry profesjonalista.

W międzyczasie dostałem też przesyłkę z Morelami MDT-29.

Trochę fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-80029900-1314267030_thumb.jpgpost-18469-0-59519900-1314267044_thumb.jpgpost-18469-0-08872500-1314267062_thumb.jpgpost-18469-0-85685500-1314267086_thumb.jpgpost-18469-0-04639100-1314267108_thumb.jpgpost-18469-0-37112000-1314267120_thumb.jpg

Jak widać zamocowałem nakrętki kłowe i na próbę zamontowałem głośniki w jednej z obudów. Tak poskładany monitorek bez zwrotnicy i z podłączonym do zacisków tylko GDN-em trafił pod wzmacniacz.

Chciałem koniecznie na szybko usłyszeć jak brzmi bas - rury B-R mam na razie docięte z naddatkiem i tylko częściowo wcisnąłem je w obudowę.

Wczoraj dokonałem wstępnych odsłuchów, użyłem m. inn. płyty Cheski Records "Jazz And More Audiophile Test".

Po przeczytaniu kilku pozytywnych opinii o GDN 13/50/9 spodziewałem się, że ten głośnik mnie nie zawiedzie, ale tego, co usłyszałem z tej 13-ki, i tego w jakie zdumienie mnie wprowadziły jej możliwości nie potrafię opisać.

To po prostu trzeba usłyszeć!

W każdym bądź razie podczas słuchania banan na twarzy gwarantowany.

Pracuję nad nimi dalej, muszę przeprojektować i wykonać jeszcze raz pcb pod zwrotnice. Te, które mam wykonane wchodzą w kolizję ze wzmocnieniami obudowy.

Tak na marginesie - nowe GDN-y miały FS po ok. 60Hz, zacząłem je wygrzewać sinusoidą 37Hz o poziomie pozwalającym na pełny V-max. Po jednej dobie zeszły do ok. 50Hz, po kolejnej dobie zeszły do ok. 48,5Hz - wygrzewam dalej. Katalogowo mają mieć 46Hz - dojdą.

Z pomiarów w obudowie zamkniętej wynika mi VAS ok 9,9 dm*, ten pomiar skonfrontowany z pomiarem głośników obciążonych dodatkową masą (monety) dał bardzo zbliżony wynik, więc jest miarodajny.

Szczególne podziękowania dla kolegi Adama - Cadam - za wsparcie merytoryczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówiłem że będziesz zadowolony;) Monitory piękne:) Jaki koszt całości?

Chcesz mi chyba zepsuć humor... :)

No dobrze, postaram się to podsumować:

- GDN 13/50/9/1 6R - 2szt ---- 200zł

- Morel MDT-29 ------- 2szt ---- 386zł

- El. składowe zwrotnic -------- 144zł

- Rury B-R -------------- 4szt ------ 25zł

- MDF docięty na wymiar ------- 30zł

- Fornir --------------------------------- 45zł

- Klej ----------------------------------- 23zł

- Mata wygł. samoprzyl. -------- 12zł

- Lakierowanie ---------------------- 84zł

- Nóżki silikonowe ------------------ 8zł

- Drobiazgi (wkręty,śr. itp.)----- 20zł

--------------------------------------------------

- Razem ---------------------------- 977zł

Podane ceny zawierają koszty przesyłek.

Do zakupienia pozostała wełna wytłumiająca - nie wiem jeszcze co zastosować.

Kolejna inwestycja to - po dobrym wygrzaniu głośników - elementy niezbędne do modyfikacji zwrotnic (mam nadzieję, że nie będę musiał zmieniać topologii, a tylko wartości niektórych elementów).

przepraszam za pytanie nie z tematu.

czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką rolę spełnia (i czy jest niezbędny w zwrotnicy) niebieski element ze zdjęcia (przez niego, a nie bezpośrednio sygnał "wraca" z wysokotonówki do terminala kolumny).

z góry dzięki za informację

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam za pytanie nie z tematu.

czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką rolę spełnia (i czy jest niezbędny w zwrotnicy) niebieski element ze zdjęcia (przez niego, a nie bezpośrednio sygnał "wraca" z wysokotonówki do terminala kolumny).

z góry dzięki za informację

Zdjęcie zbyt duże i nieostre, ale przypomina to bezpiecznik polimerowy.

Ten rodzaj bezpiecznika zalicza się do wielokrotnych, po zadziałaniu i następnie ostygnięciu ponownie załącza obwód.

Jaką rolę spełnia? - to już pewnie wiesz.

Czy jest niezbędny? - rzadko się je spotyka w zestawach głośnikowych, ale bywają.

Może nie warto elementów lutować do PCB?

Point2Point i będzie bardziej "audiofilsko" bez zbędnych elementów :)

Jednak będę trzymał się projektu.

Pcb wydaje mi się prezentować większą kulturę techniczną i trwałość.

Jutro będę miał laminat, wydruki już czekają przygotowane.

• 2 tygodnie później...

Monologu ciąg dalszy...

Nareszcie zwrotnice usadowiły się na swiom miejscu. Teraz wszystko pasuje idealnie, oto foto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-13060300-1315328406_thumb.jpg

Przede mną strojenie bass refleksu.

Prace idą bardzo powoli bo i czasu wiecznie brak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Liczę, że jakoś je najpierw wytłumisz.

Lepiej chyba usunąć też z gdn-a tą śliską białą pseudo uszczelkę - przypominającą folię do pakowania. Przydałoby się coś trwalszego. Tamto kurczy się (pękając) i rozszczelni się prędzej czy później.

Warto nie umieszczać zwrotnicy tuż za wooferem (w jego osi).

Bardzo mi się podobają!

Liczę, że jakoś je najpierw wytłumisz.

Są już wytłumione, nie wiem czy nawet nie za mocno jak na B-R, wyjdzie podczas testów.

Lepiej chyba usunąć też z gdn-a tą śliską białą pseudo uszczelkę - przypominającą folię do pakowania. Przydałoby się coś trwalszego. Tamto kurczy się (pękając) i rozszczelni się prędzej czy później.

Generalnie ta uszczelka wygląda dobrze, jest dość mocna i wzbudza zaufanie. Nawet jeśli się pojawią nieszczelności - to w końcu nie jest to compact.

Warto nie umieszczać zwrotnicy tuż za wooferem (w jego osi).

Dla czego?, większość zestawów głośnikowych tak ma. Jeśli chodzi o wpływ wibracji to - jak wiadomo - największe są przy dolnej i górnej ściance, najmniejsze na środku pudła właśnie.

Bardzo mi się podobają!

Dzięki!

Wpływ pola magnetycznego głośnika na indukcyjność cewek w zwrotnicy.

Tam to akurat jest kawał wolnej przestrzeni za głośnikiem, a pole magnetyczne jest stałe, można więc być spokojnym. (:

Ojoj, a da się wytłumić za bardzo? Wytłumienie nie utrudnia pracy tunelowi. Za to znacznie ułatwia zachowanie w miarę liniowej charakterystyki przenoszenia. W uproszczeniu - jeżeli w środku kolumna brzmi źle to na zewnątrz również. Poza tym w kilku - kilkunastu litrowych obudowach tłumienie niskich częstotliwości jest naprawdę niewielkie.

Ojoj, a da się wytłumić za bardzo? Wytłumienie nie utrudnia pracy tunelowi. Za to znacznie ułatwia zachowanie w miarę liniowej charakterystyki przenoszenia. W uproszczeniu - jeżeli w środku kolumna brzmi źle to na zewnątrz również. Poza tym w kilku - kilkunastu litrowych obudowach tłumienie niskich częstotliwości jest naprawdę niewielkie.

Chyba mylisz obudowę compact obudową b-r. Oczywiście, że w b-r nie może być zbyt dużego wytłumienia, niektórzy wogóle z niego rezygnują w tego typu obudowie. Co do działania b-r to umieszczenie wytłumienia zbyt blisko jego wlotu może zmienić zasade działania zestawu na zestaw z otworem stratnym i znacznie podnieść minimum pomiedzy maksimami na charakterystyce impedancji.

Nie wytłumiaj wcale. Tylko małe skrawki filcu osadzone na silikonie na bocznych i tylnej ściance, takie 5 na 5cm. Wytłumienie zabija barwę, wybrzmienia, ilość powietrza w muzyce.

I z dala od gąbki poliuretanowej!

Nie wytłumiaj wcale. Tylko małe skrawki filcu osadzone na silikonie na bocznych i tylnej ściance, takie 5 na 5cm. Wytłumienie zabija barwę, wybrzmienia, ilość powietrza w muzyce.

I z dala od gąbki poliuretanowej!

Właśnie też biorę pod uwagę całkowite wywalenie wytłumienia, ewentualnie - tak, jak piszesz - wytłumienie szczątkowe.

Na razie dałem po kawałku gąbki i będę słuchał.

Mam też na próbę watolinę, taką białą, siedzi to w niektórych kołdrach.

W weekend stroję bass-refleksy. Zobaczymy jak mi to pójdzie.

Nie zaszkodzi wyłożyć wewnętrzne ścianki matą bitumiczną (albo chociażby papą). Nie tłumi wyższych f, a absorbuje część niższych.

Jeśli pisałeś już o tym pomyśle w swoim temacie to sorki.

Mam też na próbę watolinę, taką białą, siedzi to w niektórych kołdrach.

Jakbyś dorwał jakaś starą kołdrę z wełna owczą to byłoby jeszcze lepiej.

El sueño de la razón produce monstruos.

Nie zaszkodzi wyłożyć wewnętrzne ścianki matą bitumiczną (albo chociażby papą). Nie tłumi wyższych f, a absorbuje część niższych.

Jeśli pisałeś już o tym pomyśle w swoim temacie to sorki.

Tak, na poprzedniej stronie są zdjęcia wnętrza skrzynek.

Co do wełny owczej to niestety nie skombinuję na próbę nic z odzysku. Ewentualnie pozostaje kupić pakiecik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.