Skocz do zawartości
IGNORED

4k czy jest nam potrzebne?

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałem wyżej, mam nadzieje że 4k spowoduje że duży ekran stanieją, liczę na zakup 75-80'' na który mnie dzisiaj nie stać. Ciśnienia nie mam więc sobie grzecznie czekam... a to że ktoś nie pomyślał i kupił to jego problem.

A miał któryś z kolegów jakiś film "Mastered in 4K" i ten sam w typowym 1080 ? jest jakaś różnica ?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nowy Amazing Spider-Man 2 jest mastered in 4K. Po włożeniu płyty do odtwarzacza na moim TV pojawił się komunikat x.v. color ale nie zauważyłem, żeby obraz czy kolory były lepsze niż na dobrze zrobionych filmach nie masterowanych w 4K. Ale oczywiście był bardzo dobry.

Nowy Amazing Spider-Man 2 jest mastered in 4K. Po włożeniu płyty do odtwarzacza na moim TV pojawił się komunikat x.v. color ale nie zauważyłem, żeby obraz czy kolory były lepsze niż na dobrze zrobionych filmach nie masterowanych w 4K. Ale oczywiście był bardzo dobry.

Bo do tego trzeba mieć telewizor z poszerzonym gamutem.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A myślisz, że dlaczego się u mnie na TV wyświetla napis x.v. color ?

Najwyraźniej mam TV z rozszerzonym gamutem, chociaż w ogóle sobie tym nie zaprzątam głowy i w praktyce nie widzę różnicy.

Tutaj więcej co to jest i czy ma to sens.

http://blog.skalibrujtv.pl/2011/09/xvycc-x-v-colour-i-deep-colour-co-to-jest-gdy-technologia-przesciga-standardy/

Koledzy

czy 4 k jest potrzebne? proponuje zobaczyć w akcji nowy projektor sony HW 400 , miałem okazje na IFA 2014 , masakra 160 cali perfekcji , żaden tv nie daje rady w tym porównaniu nawet 100" oled , ja zaczynam zbierać na proj 4k i ma nadziej że wkrótce zejdą poniżej 15k złotych wtedy zakup gwarantwany

A myślisz, że dlaczego się u mnie na TV wyświetla napis x.v. color ?

Najwyraźniej mam TV z rozszerzonym gamutem, chociaż w ogóle sobie tym nie zaprzątam głowy i w praktyce nie widzę różnicy.

Tutaj więcej co to jest i czy ma to sens.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedyni informuje cię jaki sygnał dostał telewizor bo procesor musi przyciąć sygnał do możliwości wyświetlacza. Jeżeli tego nie zrobi to będziesz miał zafałszowane kolory.

Chyba że masz Sony serii 9.

Te mają rozszerzony gamut.

Ukryta Zawartość

Koledzy

czy 4 k jest potrzebne? proponuje zobaczyć w akcji nowy projektor sony HW 400 , miałem okazje na IFA 2014 , masakra 160 cali perfekcji , żaden tv nie daje rady w tym porównaniu nawet 100" oled , ja zaczynam zbierać na proj 4k i ma nadziej że wkrótce zejdą poniżej 15k złotych wtedy zakup gwarantwany

A ja po prezentacji czułem duży niedosyt, żeby nie powiedzieć, że byłem rozczarowany. HW400 pięknie oddawał gęste detale obrazu 4K, ale... tylko, gdy obraz stał w miejscu. Przy ruchu niestety wyglądało to zwyczajnie, jak na projektorze Full HD. Cóż, nie dziwne jeśli nie ma możliwości włączenia funkcji Motionflow przy sygnale 4K. Bez MF te projektory osiągają znacznie mniej niż 1080 linii obrazu w ruchu, nie mówiąc już o 2160 liniach UHD. Ja postoję i poczekam, aż dopracują ten duży brak.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jedyni informuje cię jaki sygnał dostał telewizor bo procesor musi przyciąć sygnał do możliwości wyświetlacza. Jeżeli tego nie zrobi to będziesz miał zafałszowane kolory.

Chyba że masz Sony serii 9.

Te mają rozszerzony gamut.

Nie wiem czy to prawda ale nie ma to i tak większego znaczenia bo to głownie marketing. Tobie polecam skalibrowanie Sony zamiast podniecać się rozszerzonym gamutem bo tylko wtedy będziesz wiedział, że masz prawidłowe kolory.

A skąd wiesz, że nie widziałem? Skalibruj telewizor i dopiero się wypowiadaj o kolorach, nie odwrotnie.

Płyta ci się zacięła z tą kalibracją. Skąd wiesz że mam nieskalibrowany? Przyśniło ci się dzisiaj w nocy?

Żeby widzieć musiałbyś tego Spidermana oglądać na odtwarzaczu Sony i telewizorze sony serii 9 bo "Mastered in 4K" to wynalazek Sony.

Jaki masz telewizor i jaki odtwarzacz BR? Albo podasz, albo morda w kubeł i bulgotać.

Owszem w pewnym sensie jest to marketingowa zagrywka żeby w jakiś sposób zachęcić ludzi do kupowania telewizorów 4K a płyty BR są przecież FullHD co nie zmienia faktu że płyty "Mastered in 4K" mają o wiele wyższy bitrrate, x.v. color, i poszerzoną dynamikę obrazu co przekłada się na jakość obrazu. A więc owszem jest to marketing ale połowiczny gdyż płyty "Mastered in 4K" wprawdzie są jedynie 1080p ale mają lepszą jakość niż normalne płyty BR.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Skoro kalibrowałeś to zadam ci proste pytanie: jaki procent przestrzeni barwnej REC. 709 potrafi prawidłowo odtworzyć twój TV? Jak to wygląda w przypadku przestrzeni barwnej DCI P3? Napisz tę konkretną informację zamiast marketingowych sloganów.

I nie pleć z tym Sony. To że xvYCC jest wynalazkiem Sony, to nie znaczy że sprzęt innych firm tego nie wspiera, np. pod nazwą X.V. Colour. Kto ci nakładł do głowy o tym Sony serii 9? Który sprzedawca?

Jaki mam TV już pisałem. Wspiera X.V. Colour, podobnie jak i mój odtwarzacz BD.

A ja po prezentacji czułem duży niedosyt, żeby nie powiedzieć, że byłem rozczarowany. HW400 pięknie oddawał gęste detale obrazu 4K, ale... tylko, gdy obraz stał w miejscu. Przy ruchu niestety wyglądało to zwyczajnie, jak na projektorze Full HD. Cóż, nie dziwne jeśli nie ma możliwości włączenia funkcji Motionflow przy sygnale 4K. Bez MF te projektory osiągają znacznie mniej niż 1080 linii obrazu w ruchu, nie mówiąc już o 2160 liniach UHD. Ja postoję i poczekam, aż dopracują ten duży brak.

ciekawe jak się to ma do tematu "4k ratunek dla 3D", ale jak piszesz, poczekajmy.

Skoro kalibrowałeś to zadam ci proste pytanie: jaki procent przestrzeni barwnej REC. 709 potrafi prawidłowo odtworzyć twój TV? Jak to wygląda w przypadku przestrzeni barwnej DCI P3? Napisz tę konkretną informację zamiast marketingowych sloganów.

I nie pleć z tym Sony. To że xvYCC jest wynalazkiem Sony, to nie znaczy że sprzęt innych firm tego nie wspiera, np. pod nazwą X.V. Colour. Kto ci nakładł do głowy o tym Sony serii 9? Który sprzedawca?

Jaki mam TV już pisałem. Wspiera X.V. Colour, podobnie jak i mój odtwarzacz BD.

Co to znaczy że wspiera. To że potrafi przyjąć taki kolor to nie znaczy że w tej palecie kolor wyświetla.

Poza tym czytaj ze zrozumieniem Napisałem że BR "Mastered in 4K" jest wynalazkiem Sony.

Tutaj test z dokładnymi pomiarami jak kogoś interesuje.

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem to wszystkie Sony 4K z serii 9 też to potrafią t.z.wszystkie z wyświetlaczem triluminos.

To samo będzie z oledami bo dla tych szeroki gamut to nie problem.

Niestety OLED LG który jest w sklepach ma normalny gamut ale mam nadzieję że 4K które się pojawią będą miały już rozszerzony.

Ukryta Zawartość

Wiele telewizorów ma zdolność do wyświetlenia gamutu znacznie szerszego niż Rec 709. Plazmy Panasonic VT60 i ZT60 są prawie tożsame z tym co robi Sony z technologią Triluminos. Podobnie telewizory Panasonic z podświetleniem RGB LED, np. AX900, AX800.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Co to znaczy że wspiera. To że potrafi przyjąć taki kolor to nie znaczy że w tej palecie kolor wyświetla.

Dlatego pytałem, jaki procent przestrzeni barwnej REC. 709 i DCI P3 potrafi wyświetlić twój telewizor. Żaden nie potrafi wyświetlić 100% nawet przy REC. 709 bo to niemożliwe, o DCI nie wspomnę. A do pełnej przestrzeni widzialnej przez ludzkie oko i tak jeszcze daleka droga.

Poza tym czytaj ze zrozumieniem Napisałem że BR "Mastered in 4K" jest wynalazkiem Sony.

A co tu jest do wynajdowania? "Mastered in 4K" to nie żaden wynalazek tylko nazwa marketingowa ulepszonych wydań filmów Sony Pictures. Wyższy bitrate też Sony wynalazło? Wynalazkiem można za to określić xvYCC i dlatego o tym napisałem bo faktycznie ten standard wprowadzono z inicjatywy Sony, co nie znaczy że wyłącznie sprzęt Sony go wspiera.

Wiele telewizorów ma zdolność do wyświetlenia gamutu znacznie szerszego niż Rec 709. Plazmy Panasonic VT60 i ZT60 są prawie tożsame z tym co robi Sony z technologią Triluminos. Podobnie telewizory Panasonic z podświetleniem RGB LED, np. AX900, AX800.

No właśnie. Panasonic chwali się, że ZT60 i VT60 potrafią wyświetlić 98% przestrzeni barwnej DCI. Co prawda niezależne testy nie potwierdzają aż tak znakomitych wyników, ale naprawdę jestem ciekaw czy Sony poza marketingiem jest tu w czymkolwiek lepsze.

Dlatego pytałem, jaki procent przestrzeni barwnej REC. 709

No przecież wkleiłem testy. Akurat rec 709 to bardzo okrojony zakres barw i prawie każdy telewizor niema z tym problemów .Test_Sony_W905_clip_image003_0000.jpg

Tu masz pomiar w ustawieniu z wyłączonym rozszerzonym gamutem czyli rec 709.

To co wychodzi z pomiaru dosyć dokładnie pokrywa się ze standardem.

A tu masz pomiar z włączonym rozszerzonym gamutem.

Test_Sony_W905_clip_image009_0001.jpg

Różnica jest znaczna.

A co tu jest do wynajdowania? "Mastered in 4K" to nie żaden wynalazek tylko nazwa marketingowa ulepszonych wydań filmów Sony Pictures.

To ktoś poza Sony wydaje BR "Mastered in 4K". Pierwsze słyszę. Wszystkie BR wydawane były do tej pory w rec 709.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No przecież wkleiłem testy. Akurat rec 709 to bardzo okrojony zakres barw i prawie każdy telewizor niema z tym problemów .

Nie ma problemów, tzn. wyświetla maksymalnie 99% bo 100% jest niemożliwe. Pytałem czy Sony potrafi wyświetlić 99% Rec. 709. Pytałem też, jaki procent DCI potrafi wyświetlić Sony bo jestem ciekaw czy jest to lepszy wynik niż plazm Panasonica serii ZT i VT60.

100% coverage is impossible because the very dark (5%) color luminance measurements can't be corrected to meet the specs. These low luminance measurements can be seen at CIE Chart Picture where you see black cross targets at random positions, These colors can't be fixed so 99% is the maximum coverage number that can be reported. (mowa o Rec. 709)

Tu masz pomiar w ustawieniu z wyłączonym rozszerzonym gamutem czyli rec 709.

To co wychodzi z pomiaru dosyć dokładnie pokrywa się ze standardem.

A tu masz pomiar z włączonym rozszerzonym gamutem.

Różnica jest znaczna.

Pytanie czy wiele innych telewizorów z mniejszym dodatkiem marketingu niż Sony jest tu w czymś gorsza. Jak napisał Maciek, telewizorów mających zdolność do wyświetlenia gamutu znacznie szerszego niż Rec 709 jest wiele. Ja nie do końca jestem w stanie ocenić różnice, chociaż linki z wykresami też potrafię wkleić :)

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1368523071

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-txp65vt65b-201306273079.htm

To ktoś poza Sony wydaje BR "Mastered in 4K". Pierwsze słyszę. Wszystkie BR wydawane były do tej pory w rec 709.

Nie udawaj, że nie rozumiesz, co piszę bo jest to męczące. Chodziło mi o absurdalne użycie słowa "wynalazek" w stosunku do czegoś, co z definicji wynalazkiem nie jest. Z tego co wiem nikt nie wydaje płyt BR masterowanych w 4K, poza Sony Pictures.

Jeszcze

https://www.avforums.com/review/panasonic-vt65-vt60-tx-p65vt65b-3d-plasma-tv-review.530

Nie udawaj, że nie rozumiesz, co piszę bo jest to męczące. Chodziło mi o absurdalne użycie słowa "wynalazek" w stosunku do czegoś, co z definicji wynalazkiem nie jest.

Nie zmienia to jednak faktu że twój telewizor może i taki kolor potrafi przyjąć ale wyświetlić go już nie potrafi. Dlatego wszystkie twoje spostrzeżenia na temat "Mastered in 4K" o kant stołu można rozbić. Podaj jaki telewizor masz to zaraz to sprawdzimy. Tylko mi nie każ po całym forum szukać jaki masz telewizor jakbym nie miał nic lepszego do roboty. Korona ci z głowy nie spadnie jak jeszcze raz napiszesz.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Twoje spostrzeżenia są za to wiele warte, skoro twierdzisz, że płyty Sony Pictures z marketingowym znakiem "Mastered in 4K" są "wynalazkiem" Sony wobec czego można je odtwarzać wyłącznie na telewizorach i odtwarzaczach Sony jako jedynych, które potrafią wyświetlić poszerzony gamut :D

TX-P65VT60E

Dlatego pytałem, jaki procent przestrzeni barwnej REC. 709 i DCI P3 potrafi wyświetlić twój telewizor. Żaden nie potrafi wyświetlić 100% nawet przy REC. 709 bo to niemożliwe, o DCI nie wspomnę. A do pełnej przestrzeni widzialnej przez ludzkie oko i tak jeszcze daleka droga.

No właśnie. Panasonic chwali się, że ZT60 i VT60 potrafią wyświetlić 98% przestrzeni barwnej DCI. Co prawda niezależne testy nie potwierdzają aż tak znakomitych wyników, ale naprawdę jestem ciekaw czy Sony poza marketingiem jest tu w czymkolwiek lepsze.

Panasonic VT60 i ZT60 pokrywa dokładnie 72% przestrzeni barw DCI P3. Taki test robiłem w lutym i opublikowałem na avsforum:

Ukryta Zawartość

W905 wypada dosyć podobnie, kilka procent w tą czy w tamtą nikogo nie zbawia.

Oba telewizory pokrywają znaczną część Rec 709, ale VT60 jest w tym lepszy, bo W905 wyciąga bardzo mocno zielenie w stronę niebieskiego i przez to nawet ma problem z wyświetleniem zieleni o pełnej saturacji obowiązującego standardu. Technicznie 100% Rec 709 robią tylko wyświetlacze z zerowym poziomem czerni, czytaj OLED ;)

Zalety x.v.ycc może pokazać każdy telewizor o szerszym gamucie. Zarówno VT60, AX900/800, jak i W905.

Ukryta Zawartość

TX-P65VT60E

I trzeba było tak od razu to obyłoby się bez nieporozumień.

Technicznie 100% Rec 709 robią tylko wyświetlacze z zerowym poziomem czerni, czytaj OLED ;)

Pytanie tylko czy to konieczne i przede wszystkim czy widoczne.

Czy mając pliki filmowe w formacie HD (720p) z przyzwoitym bitrate to w przyszłości na telewizorze 4K i więcej będą one wyświetlane poprawnie czy raczej można spodziewać się pikselozy, kostek itp? Pytam bo przygotowując sobie płyty z jakimiś swoim materiałem często plik końcowy to jest HD (720p). Nie robię Full HD, żeby na płycie zmieścić więcej materiału.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

I trzeba było tak od razu to obyłoby się bez nieporozumień.

Ale co to za różnica jaki ja mam TV? Jakbym miał inny to dalej byś wciskał kity? Jeszcze niedawno W905 był jedynym telewizorem z rozszerzonym gamutem we wszechświecie więc miej odwagę przyznać jak bardzo ci namieszał w głowie marketing Sony. Każda firma ma dział marketingowy co prawda i Panasonic też sporo przesadził ale jak widzisz nawet to pokrycie barw które zostaje po odsianiu marketingu nie jest wcale gorsze od podobno wyjątkowego W905. Korzystajmy z wiedzy i odsiewajmy marketingowe kłamstwa nawet jeśli dotyczy to naszego własnego sprzętu.

Pytanie tylko czy to konieczne i przede wszystkim czy widoczne.

Oczywiście że dwa razy tak. Nawet u mnie czerń nie zawsze zlewa się z ramką, zależy to od sceny i oświetlenia ale za idealną czerń OLED-ową bym się nie obraził bo jest lepsza niż w najlepszej plazmie a co dopiero mowić o LCD? To bardzo ważny parametr obrazu i zawsze widoczny.

Ale co to za różnica jaki ja mam TV? Jakbym miał inny to dalej byś wciskał kity?

Widzisz. Obecnie dostępne na rynku telewizory z rozszerzonym gamutem można policzyć na palcach u obu rąk. Dlatego zakładałem że prawdopodobieństwo że takowy masz, jest równe zeru. No cóż miliłem się.

Kolor x.v.Colour to na pewno żadne kity tylko duży postęp w stosunku do obecnie panujących standardów.

Oczywiście że dwa razy tak. Nawet u mnie czerń nie zawsze zlewa się z ramką, zależy to od sceny i oświetlenia ale za idealną czerń OLED-ową bym się nie obraził bo jest lepsza niż w najlepszej plazmie a co dopiero mowić o LCD? To bardzo ważny parametr obrazu i zawsze widoczny.

U mnie akurat czerń jest czarniejsza od ramki czego nie potrafi żadna plazma bo ekran w plazmach sam z siebie jest jaśniejszy od ramki. Telewizor LCD w dzień będzie miał zawsze czarniejszą czerń bo ekrany LCD są czarniejsze od ekranów w plazmach.

W nocy po ciemku będzie zazwyczaj na odwrót.

Ale nie o tym chciałem napisać. Chciałem napisać o tym że zalety OLED nie polegają na jego czerni chociaż jest najlepsza ale na zupełnie czym innym.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Widzisz. Obecnie dostępne na rynku telewizory z rozszerzonym gamutem można policzyć na palcach u obu rąk. Dlatego zakładałem że prawdopodobieństwo że takowy masz, jest równe zeru. No cóż miliłem się.

Kolor x.v.Colour to na pewno żadne kity tylko duży postęp w stosunku do obecnie panujących standardów.

x.v. Colour to tylko kolejna marketingowa nazwa, tym razem w wydaniu Panasonica. Dopóki nie sprawdzisz rzeczywistego pokrycia barw w danym TV tak jak zrobił to Maciej to nic nie będziesz wiedział. Poza tym jak często oglądasz filmy o poszerzonym gamucie? Ja w kolekcji ok. 150 płyt BR mam jeden taki film... Dużo ważniejsze jest więc to jak twój TV wyświetla stare dobre Rec. 709. Dlatego polecałem profesjonalną kalibrację, aby doprowadzić wyświetlanie Rec. 709 do perfekcji, do której najcześciej wiele brakuje na fabrycznych ustawieniach. Jest z tego znacznie większa i co najważniejsze realna korzyść niż z podniecania się poszerzonym gamutem.

Co do czerni to nie chce mi się dementować kolejnych kitów i wdawać w następną dyskusję. Spytam więc tylko jaki poziom czerni ma twoje LCD Sony skoro jest lepsze niż najlepsze plazmy?

Powoli, po nitce do kłębka obalimy wszystkie kity, którymi omamili cię w salonie Sony :)

Dla poprawnego wyświetlania x.v.yccc też mile widziany jest wyświetlacz z dopieszczonym trybem Rec 709, bo przecież ta rozszerzona paleta barw bazuje na wąskim gamucie, od którego odejmujemy wartości poszczególnych kanałów RGB. Tak telewizor wie ile jeszcze wyjść poza Rec 709 z danym kolorem. x.v.ycc nie polega na tym, że ładujemy film i ustawiamy gamut na maksymalny (triluminos na max). Jak tak zrobimy to znajdziemy się w lesie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.