Skocz do zawartości
IGNORED

dwie pary kolumn w stereo

kaaapa

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam pytanie posiadam Chario Silhouette 200 a jestem po odsłuchu audiolaba 8200a plus dali zensor 5 dzwięk w takim zestawienu tak bardzo mi się spodobał,że postanowiłem sprzedać obecny zestaw stereo tylko problem w tym że nie chce sprzedawać chario bo ta seria jak na swój przedział cenowy gra bezkompromisowo według mnie jedne z lepszych monitorów nie mówiąc już o jakości wykonania która jest bezkompromisowa, dlatego pytam czy mogę podłączyć te dwie kolumny pod jeden wzmak pod jedną czy drugą parę wejść głośnikowych czy stracę na jakości lub ewentualnie uszkodzeniu wzmaka?

https://www.audiostereo.pl/topic/84879-dwie-pary-kolumn-w-stereo/
Gość

(Konto usunięte)

Możesz podłączyć bez problemu dwie pary - wyjścia A i B we wzmacniaczu. Trzymasz się tylko określonych w instrukcji wzmacniacza impedancji i wiadomo, że przy takim podłączeniu zmienia się jego moc wyjściowa (również to powinno być podane w instrukcji).

Absolutnie nic się nie stanie, jeśli podłączysz jedne kolumny pod wyjście A, a drugie pod wyjście B. Nic się nie stanie dziwnego z dźwiękiem dopóki nie włączysz A+B... Prawdopodobieństwo uszkodzenia przy bezbłędnym połączeniu- żadne.

Sorry, nie odświeżyłem strony przez 5 min...

Gość

(Konto usunięte)

Z tego co rozumiem nie mogę słuchać dwóch par kolumn naraz,tak zrozumiałem?a chodzi mi o to żeby grały dwie pary naraz

Możesz słuchać, tylko po co? Zastanów się... To bez sensu!

Stereo to DWA kanały i z założenia DWA głośniki. A poza tym różne zestawy brzmią inaczej i "rozjedzie" Ci się cały dźwięk.

Powyższe pytanie to chyba jakaś prowokacja... ;)

Stereo to DWA kanały i z założenia DWA głośniki. A poza tym różne zestawy brzmią inaczej i "rozjedzie" Ci się cały dźwięk.

Powyższe pytanie to chyba jakaś prowokacja... ;)

Dlaczego by się miało rozjechać. Ja kiedyś w ramach eksperymentu tak jakiś czas słuchałem i było całkiem fajnie. A, że może odbiegało od neutralności. Co kto lubi. Wzmacniacz też się nie spalił.

Gość

(Konto usunięte)

Też tak kiedyś na próbę miałem podłączone i moim zdaniem było niefajnie.

Przecież dobierając kolumny, szukasz konkretnego brzmienia. Dwa różne zestawy posiadają różne charakterystki przenoszenia, promieniowania, itd.

Gdy równócześnie grają w ułożeniu stereo, "giną" ich własne sposoby prezentacji dźwieku i jest totalna lipa - zlewają się i nakładają na siebie tonacje, efekty stereofoniczne. W mojej ocenie do dupci... ;)

Jestem tego samego zdania.

Dlaczego by się miało rozjechać.

Jak masz sprzęt STEREO, który jest tak niedokładny, że nie potrafi wygenerować stabilnej trójwymiarowej sceny, to faktycznie już nie bardzo ma się co rozjechać. ... ale w takim razie może lepiej sprzedać dwie pary kiepskich kolumn i kupić jedną sensową?

Gość

(Konto usunięte)

Wiem jak wszystkich pogodzić. Trzeba podłączyć 2 pary identycznych kolumn

Hehe :)

To zacytuję siebie: "Można, tylko po co? Zastanów się... To bez sensu!" ;)

PS Pytający akurat nie ma identycznych par, więc już w ogóle...

Hehe :)

To zacytuję siebie: "Można, tylko po co? Zastanów się... To bez sensu!" ;)

PS Pytający akurat nie ma identycznych par, więc już w ogóle...

to nie jest bez sensu to kwadrofonia modne w latach 70

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to nie jest bez sensu to kwadrofonia modne w latach 70

Ukryta Zawartość

Kwadrofonia to cztery kanały a nie dwa.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

to nie jest bez sensu to kwadrofonia modne w latach 70 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwadrofonia

1. I właśnie dlatego, że było bez sensu, ta "kwadrofonia" umarła śmiercią naturalną.

Hehe, pamiętam - mieliśmy w domu Radmora "Quasi Quadro" :)

2. Piszemy akurat o klasycznym stereo, czyli kolumny ustawione obok siebie tylko jako fronty.

Absolutnie nic się nie stanie, jeśli podłączysz jedne kolumny pod wyjście A, a drugie pod wyjście B. Nic się nie stanie dziwnego z dźwiękiem dopóki nie włączysz A+B...

A+B ma szansę coś polepszyć tylko w przypadku bardzo niskiej jakości głośników. Najlepiej jest załączać tylko jedną parę, a którą - to zależy od rodzaju muzyki. Napewno każdy model ma pewne predyspozycje w konkretnych gatunkach, co można w takim podwójnym systemie wykorzystać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.