Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  19 członków

Squeezebox Klub
IGNORED

Klub użytkowników Squeezeboxa

Rekomendowane odpowiedzi

Sek w tym ze ta regulacja glosnosci w SQ jest potrzebna :-(

VISTO, czy zmiany po wlutowaniu kondów filtrujących byly slyszalne?

Duet w oryginale gra bardzo bezpiecznie, można powiedzieć plasko, niby jest OK ale nic się nie wyróżnia.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No co ty, w pilocie do Dueta masz w ustawieniach audio: "Stala Glosnosc" i wtedy wylacza sie sterowanie glosnoscia, jest caly czas na 100%.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Sek w tym ze ta regulacja glosnosci w SQ jest potrzebna :-(

VISTO, czy zmiany po wlutowaniu kondów filtrujących byly slyszalne?

Duet w oryginale gra bardzo bezpiecznie, można powiedzieć plasko, niby jest OK ale nic się nie wyróżnia.

Szczerze mowiac zmiany na granicy percepcji....

Nie korzystam z wyjscia analogowego SB (tylko transport) - spodziwam sie, ze jako odtwarzacz mogol troche wiecej zyskac na wlutowaniu tych kondkow.

Gdybym mial na cokolwiek wskazac to poprawa sceny i lepsze "czarne tlo".... to po SPDIF - tak jak pisalem wyzej - nie sprawdzalem wyjsc analogowych...

A swoja droga to zainteresowal mnie SB transporter..... sa opinie, ze to czego brakuje w poprzednich modelach, zarowno pod wzgledem konstrukcyjnym jak i dzwiekowym - w Transporterze jest... no i geste pliki odtwarza tez...

Mial moze ktos okazje posluchac...?

Edytowane przez VISTO

Miałem dueta, ostatnio classica + rDac. Jakoś to grało, zadowolony do końca nie byłem. Następnie do classica podłączyłem zeszłotygodniowy nabytek Calyx 24/96. Zmiana na plus była porażająca, zmieniłem zdanie na temat daców, że wszystkie dobre grają z grubsza tak samo, choć w zasadzie to prawda. Ten widocznie nie jest dobry tylko referencyjny, nastąpiła tzw. na forum transformacja. 3 dni później co było 3 dni temu wpadł mi w ręce transporter. Kolejna znacząca poprawa jakości odtwarzania szczególnie w przypadku najgęstszych plików. Dac po rca gra równie dobrze jak ten pieruńsko drogi Calyx.

Jest dokładnie tak jak mówisz. Transporter ma wszystko czego nie miały poprzednie posiadane logi, a są to 24/96 oraz doskonały dac. Najtańszą znaną mi alternatywą byłby touch + calyx (bo to pierwszy tak dobry dac jaki miałem, może są tańsze i równie dobre) z tym że touch ma ekran wielkości zegarka naręcznego. Z pewnością warto za transportera zapłacić do 5k zł co było dla mnie nie do uzasadnienia zanim go posłuchałem (na ebay w ciągu ostatniego półrocza chodziły od 700 do 1200eur używki)

Jestem wielkim fanem tych urządzeń. Jak trafi mi się kolejna okazja, to kupię kolejnego transportera. A że lubię porządek to zastąpienie daca + squeezeboxa jednym klockiem bardzo mi odpowiada. Dla mnie Transporter jest urządzeniem idealnym. Dźwięk, funkcjonalność, obsługa, wyświetlacz. Tak jak 3 lata temu nie rozumiałem jak można było słuchać muzyki z kompa bez squeezeboxa tak teraz nie wyobrażam sobie systemu audio bez transportera.

Amnes, ile kosztuje obecnie uzywany SQ Transporter?

Miałem dueta, ostatnio classica + rDac. Jakoś to grało, zadowolony do końca nie byłem. Następnie do classica podłączyłem zeszłotygodniowy nabytek Calyx 24/96. Zmiana na plus była porażająca, zmieniłem zdanie na temat daców, że wszystkie dobre grają z grubsza tak samo, choć w zasadzie to prawda. Ten widocznie nie jest dobry tylko referencyjny, nastąpiła tzw. na forum transformacja. 3 dni później co było 3 dni temu wpadł mi w ręce transporter. Kolejna znacząca poprawa jakości odtwarzania szczególnie w przypadku najgęstszych plików. Dac po rca gra równie dobrze jak ten pieruńsko drogi Calyx.

Jest dokładnie tak jak mówisz. Transporter ma wszystko czego nie miały poprzednie posiadane logi, a są to 24/96 oraz doskonały dac. Najtańszą znaną mi alternatywą byłby touch + calyx (bo to pierwszy tak dobry dac jaki miałem, może są tańsze i równie dobre) z tym że touch ma ekran wielkości zegarka naręcznego. Z pewnością warto za transportera zapłacić do 5k zł co było dla mnie nie do uzasadnienia zanim go posłuchałem (na ebay w ciągu ostatniego półrocza chodziły od 700 do 1200eur używki)

Jestem wielkim fanem tych urządzeń. Jak trafi mi się kolejna okazja, to kupię kolejnego transportera. A że lubię porządek to zastąpienie daca + squeezeboxa jednym klockiem bardzo mi odpowiada. Dla mnie Transporter jest urządzeniem idealnym. Dźwięk, funkcjonalność, obsługa, wyświetlacz. Tak jak 3 lata temu nie rozumiałem jak można było słuchać muzyki z kompa bez squeezeboxa tak teraz nie wyobrażam sobie systemu audio bez transportera.

Transporter faktycznie wyglada na niezly sprzet.... chociaz cena nowego mala nie jest - byc moze w porownaniu np. z Linn'em koszt jest O.K, ale jak wypada konfrontacja jakosci audio...?

Mialem okazje posluchac Linn Majik - jest znakomity, szczegolnie przy gestych plikach - cena tez spora, ale dzwiek najwyzszej proby (ciekaw jestem jak wypadaja lepsze modele - tutaj cena jest juz prawie zaporowa..)

Poza Linn'em ciekawe wydaja sie tez urzadzenia Olive...

Sadze, ze odtwarzacze sieciowe wielkimi krokami zmierzaja do naszych systemow.. :-)

Mam nadzieje, ze pojda za tym obnizki cen, pojawi sie konkurencja i wiecej uznanych producentow zaoferuje swoje rozwiazania....

Wyglada na to, ze Transporter w obecnej chwili moze miec najlepszy stosunek cena/jakosc.... z checia bym posluchal... czy XLR'y w tym modelu oferuja w pelni zbalansowny sygnal.....??

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No co ty, w pilocie do Dueta masz w ustawieniach audio: "Stala Glosnosc" i wtedy wylacza sie sterowanie glosnoscia, jest caly czas na 100%.

GDZIE DOKŁADNIE WYŁĄCZA SIĘ TĄ GLOŚNOŚĆ???? :)

wielokrotnie przegrzebałem i SquuezeCenter i w pilocie i albo ja ślepy jestem albo nie ma tej opcji! :))

GDZIE DOKŁADNIE WYŁĄCZA SIĘ TĄ GLOŚNOŚĆ???? :)

wielokrotnie przegrzebałem i SquuezeCenter i w pilocie i albo ja ślepy jestem albo nie ma tej opcji! :))

W pilocie SB Duet :

- Ustawienia - Ustawienia audio - Stala glosnosc - zaznacz i zapisz "stala glosnosc 100%".....

jesli nie masz tych opcji to przywroc domyslne ustawienia dla pilota....

Edytowane przez VISTO

Osobiście pokuszę się o stwierdzenie, że w ciągu najbliższych 5 lat odtwarzacze plików zdominują wszystkie systemy audio niezależnie czy to urządzenia przenośne (już zdominowane), car audio (też zdominowane) czy audio domowe. CD już nie mają racji bytu. Z pewnością pozostanie winyl i on będzie bardziej popularny na półkach niż CD. Oczywiście mowa o wydawnictwach historycznych, z rynku wtórnego. Nowe winyle i cd wkrótce umrą na amen mimo tymczasowej mody na winyl. Nie ma sensu pakować się w winyle jeżeli muzyka jest masterowana cyfrowo. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku muzyki, która cyfry nigdy nie widziała np. większość z tendencją spadkową elektroniki klubowo-tanecznej z lat '80-'00. Rynek używanych CD padnie równo z ułatwioną dostępnością wszelakich kopii zapasowych w sieci których dramatycznie przybywa z dnia na dzień.

Nie potrafię odpowiedzieć czy xlr w transporterze jest w pełni zbalansowany, nie wiem też jeszcze jak gra po xlr bo nie mam nadal kabla. Pewnie uda mi się jeszcze porównać go z calyxem po xlr zanim tego drugiego sprzedam, a ten jest już w pełni zbalansowany.

Ceny na rynku wtórnym już wymieniłem. Mój egzemplarz był sporo tańszy ze względu na słaby stan wizualny, który mi nie przeszkadza, bo znam się już chyba na renowacji wszystkiego oprócz stłuczonych zniczy.

Nie mam pojęcia jak grają linny, marantze, denony, olivy, sonosy i inne sprzęty i szczerze mnie to nie obchodzi. Transporter gra wzorcowo i jeżeli da się lepiej to z pewnością nie lepiej niż o 5%. Do tego ma wyświetlacz lepszy niż wszystko inne na rynku jak wynika z mojej wiedzy i gustu. Menu intuicyjne. Naprawdę co jak co ale do tego klocka nie mam żadnych zastrzeżeń. Właśnie gryzę się w język, i zastanawiam nad skasowaniem posta i napisaniem, że to badziewie bo się spaliło gdyż można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć że spotkamy się na wojnie licytacyjnej...

Warto będzie za rok-dwa doinwestować w dysk ssd do serwera i to by było na tyle u mnie. Nie spodziewam się zmiany źródeł i formatów w najbliższych latach, bo jedyne co zostało do wynalezienia w tej kwestii to zapis cyfrowy z nieskończoną częstotliwością próbkowania a o tym się dowiemy przez pośrednictwo decyzyjne komisji noblowskiej.

Testujcie linny, może są lepsze od transportera;)

Osobiście pokuszę się o stwierdzenie, że w ciągu najbliższych 5 lat odtwarzacze plików zdominują wszystkie systemy audio niezależnie czy to urządzenia przenośne (już zdominowane), car audio (też zdominowane) czy audio domowe. CD już nie mają racji bytu. Z pewnością pozostanie winyl i on będzie bardziej popularny na półkach niż CD. Oczywiście mowa o wydawnictwach historycznych, z rynku wtórnego. Nowe winyle i cd wkrótce umrą na amen mimo tymczasowej mody na winyl. Nie ma sensu pakować się w winyle jeżeli muzyka jest masterowana cyfrowo. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku muzyki, która cyfry nigdy nie widziała np. większość z tendencją spadkową elektroniki klubowo-tanecznej z lat '80-'00. Rynek używanych CD padnie równo z ułatwioną dostępnością wszelakich kopii zapasowych w sieci których dramatycznie przybywa z dnia na dzień.

Nie potrafię odpowiedzieć czy xlr w transporterze jest w pełni zbalansowany, nie wiem też jeszcze jak gra po xlr bo nie mam nadal kabla. Pewnie uda mi się jeszcze porównać go z calyxem po xlr zanim tego drugiego sprzedam, a ten jest już w pełni zbalansowany.

Ceny na rynku wtórnym już wymieniłem. Mój egzemplarz był sporo tańszy ze względu na słaby stan wizualny, który mi nie przeszkadza, bo znam się już chyba na renowacji wszystkiego oprócz stłuczonych zniczy.

Nie mam pojęcia jak grają linny, marantze, denony, olivy, sonosy i inne sprzęty i szczerze mnie to nie obchodzi. Transporter gra wzorcowo i jeżeli da się lepiej to z pewnością nie lepiej niż o 5%. Do tego ma wyświetlacz lepszy niż wszystko inne na rynku jak wynika z mojej wiedzy i gustu. Menu intuicyjne. Naprawdę co jak co ale do tego klocka nie mam żadnych zastrzeżeń. Właśnie gryzę się w język, i zastanawiam nad skasowaniem posta i napisaniem, że to badziewie bo się spaliło gdyż można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć że spotkamy się na wojnie licytacyjnej...

Warto będzie za rok-dwa doinwestować w dysk ssd do serwera i to by było na tyle u mnie. Nie spodziewam się zmiany źródeł i formatów w najbliższych latach, bo jedyne co zostało do wynalezienia w tej kwestii to zapis cyfrowy z nieskończoną częstotliwością próbkowania a o tym się dowiemy przez pośrednictwo decyzyjne komisji noblowskiej.

Testujcie linny, może są lepsze od transportera;)

Super, ze Transporter tak bardzo trafil w Twoje upodobania ..!

Linn'ow, Marantz'ow, Denonow, Olivy, itd. warto posluchac, zeby byc pewnym (lub nie) doskonalosci Transportera - tym bardziej, jesli ma byc wzorcem dla innych - mozna wtedy rozstrzygnac czy to 5%, 10%, 20% czy 0%....

CD chyba bronia sie niezle - wciaz wybor CD w stosunku do plikow audio jest sporo wiekszy... ale faktycznie wkrotce CD moze przejsc do lamusa....

Cd rzeczywiście broni się zawzięcie. Nie oszukujmy się jednak, za te 5 lat naprawdę pozostaną tylko u tych co mają po 300szt. i u tych co mają po 20k i są zbyt zajęci, żeby ripować czyli podobnie jak w przypadku winyli teraz. Porównań z innymi urządzeniami naprawdę nie ma co robić, bo te inne jak się czyta recenzje mają więcej wad niż zalet. A to gapeless, a to wyświetlacz na 1m a to to, a to śmo. Transporter powstał z pasji jako pokaz umiejętności inżynierskich. Dzieło zrodzone z pasji i to widać. Pewnie dlatego już prędko nie wróci wszak produkcję zakończono.

Dopisuje swojego SB Touch. Gra z Cyrusem 8xpdQx jako dodatkowy transport. Konekt to nordost silver shadow rca.

Rozwazylbym modyfikację zasilania ale nie bardzo wiem gdzie i jak - może ktoś ma jakieś sugestie?

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

I Duet poszedł do ludzi, przesiadłem się na Toucha ze względu na 24/96 i wejście USB. Touch brzmi też trochę lepiej na analogowych wyjściach.

Teraz tylko szukać jakichś soft-modów :-)

Klub S-Boxa? Wchodzę! :)

Melduję się z SB Duet, używanym tylko jako transport, sygnał idzie przez coax (łączówka viablue) do MHDT Havana DAC.

Takie rozwiązanie usuwa rozterki związane z doborem kabla cyfrowego - Receiver beztrosko "wisi" sobie na "plecach" Havany przypięty łączówką.

Mam pytanie związane z zasilaniem: skoro używam S-Boxa TYLKO jako transportu, to czy jest sens inwestować w lepszy zasilacz?

Bo słyszałem opinie na zagranicznych forach, że lepszy zasilacz, owszem, poprawia dźwięk, ale tylko na wyjściach analogowych, na cyfrowych zaś zmiany są co najwyżej symboliczne.

Prawda to?

Tak czy owak, kupię dzisiaj w Maplinie zasilacz liniowy w miejsce oryginalnego impulsowego. Dam Wam znać za jakiś tydzień grania, czy cokolwiek się zmieniło.

TAKA drobna inwestycja nie zaszkodzi kieszeni w porównaniu ze skrzynkami za 200€.

Zasilacz jest uniwersalny, można sobie ustawić 9V.

A plany? Oczywiście Transporter zdłubany przez ModWright! ! :)

Jeśli wierzyć 6Moons, to dopiero modyfikowany Esoteric za 30000$ może z tak zdłubanym Transporterem powalczyć...

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Hmm, wgrałem Squeezebox Toolbox 3.0 i wydaje się trochę lepiej grać, a już napewno reaguje szybciej. Dałem też wyższy priorytet LMS.

• 8 lat później...

Czy sa jeszcze zywi na pokladzie? Jak cos dolaczam sie - troche poniewczasie - jako ex-uzytkownik transportera i szczesliwy posiadacz 2 squeezezebox boom.

Przy okazji pytanko: czy ktos ma pomysl, jak wlaczyc radio Nowy Swiat na tym ustrojstwie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.