Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner (funkcje sieciowe) za ok 2 tyś.

pieczara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zapoczątkować wątek który mam nadzieje przyda się wielu osobom mającym podobny dylemat jak ja.

Większość producentów wprowadza amplitunery z tzw. funkcjami sieciowymi, czyli z dostępem do Internetu.

Chciałbym w jednym miejscu zebrać opinie, doświadczenia, plusy/minusy dotyczące producentów jak i modeli.

Tym nad czym ja obecnie się zastanawiam za ok 2 tyś:

Yamaha RX-V671

Marantz NR1602 - niestety na razie dostępny tylko na stronie producenta

Onkyo TX-NR 609

Denon 1912

Przeznaczenie: dekoder tv, konsola, filmy, gry, radio internetowe, pliki audio z komputera, jak najlepsze stereo :)

czy słuchałeś już jakiegoś zestawu ?

jest jeszcze pewna nowość Onkyo , którą szukasz z możliwościami sieciowymi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma radio internetowe , wejście USB ( też fajna sprawa do odtwarzania muzyki MP3, Flac ) , wejścia cyfrowe wyjście pre-out i o ile nie będziesz chciał mieć reszty kolumn do kina to ten powinien spełnić Twoje oczekiwania

na mam 609-tke i jest to bardzo fajne multimedialne urządzenie do odsłuchu zarówno kina jak i dobrego stereo

Denon ponoć lepiej wypada w stereo od Onkyo , ale to już kwestia dopasowania kolumn

reszty nie słuchałem

Ukryta Zawartość

Pokój obecnie 20m2 docelowy (za rok) salon z kuchnią 34m2

Kolumn też szukam do tego zestawu.

Budżet na początek to 5 tyś na ampli + 2 fronty.

Za ponad rok rozbudowa o surround i centralny do 3 tyś.

Oczywiście chciałbym słuchać także muzyki.

Pokój obecnie 20m2 docelowy (za rok) salon z kuchnią 34m2

Kolumn też szukam do tego zestawu.

Budżet na początek to 5 tyś na ampli + 2 fronty.

Za ponad rok rozbudowa o surround i centralny do 3 tyś.

Oczywiście chciałbym słuchać także muzyki.

na wszystkim posłuchasz muzyki :-)

zakładam że za te dodatkowe 3tyś. zł uwzględniłeś suba , bo na same efektowe to dość sporo

moja propozycja yo Onkyo 609 + fronty Klipsh

aczkolwiek za troszkę więcej niż 5.000zł można mieć już gotowca :

Ukryta Zawartość

wystarczy dokupić tylko BD

lub Onkyo + Dali :

Ukryta Zawartość

ale z kolei bez suba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dylemat pomiedzy amplitunerami ktory napisales jest nastepujacy. Oprocz Onkyo sa to nowe modele i ciezko je recenzowac. denon 1911 wcale nie wypadal lepiej w stereo od 608 ale bylo juz o tym tyle razy ze ustalmy ze kto co lubi ;) Jesli ze wszystkich firm nowe modele beda powiedzmy rozbudowane o pewne funkcje ale gorsze jakosciowo od swoich poprzednikow to ja polecal bym Marantza lub wlasnie Onkyo. 20 m to jesli klipsch to raczej rf52. Sprboj posluhac tez duzo tanszych Tannoy'ow swietne glosniki a dolozyc na przyklad do zewnetrznego wzmaka i miec po dylemacie

Z marantzem jest problem z ustaleniem czy i kiedy model 1602 będzie dostępny w Polsce.

model 1602 prawdopodobnie po wakacjach ale cena na pewno powyżej 2,5 kzł , natomiast 1402 poniżej 2 kzł ale bez netu...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Szukam w podobnym przedziale funkcji, dlatego dołączę moje obserwacje:

Denon 1912

+ Audyssey MultiEQ

- ograniczone wyjścia (Zone2 na łączach 6./7. kanału), nie można użyć łączy hdmi/cyfr. dla Zone2)

Yamaha 671

+ sterowalny przez sieć

+ bogate wyjścia

? YPAO zamiast Audyssey

Onkyo 609

+ bogate wyjścia (troche gorzej niż w 608, zdecydowanie lepiej niż w Denon)

- brak Audyssey MultiEQ (tylko AudysseyEQ2 bez sterowania suba)

Onkyo 708

+ Audyssey MultiEQ

+ wyższa seria (za to starsza)

+ bardzo bogate zestawienie wyjść

? nie wiem jak tu wygląda interface Lan - czy da się sterować przez sieć?

- podobno wadliwa seria (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), czy *bardziej* wadliwa niż inne, to już inne pytanie.

Poza Yamaha 671 nie wiem, czy pozostałe sterowalne są przez sieć

Osobiście na tym mi zależy, gdyż u mnie AVR będzie stał z głównym zestawem głośników w salonie, a ja w pracowni obok chcę mieć możliwość słuchania muzyki via Zone2 podczas pracy (o ile ten pomysł jest czegoś wart).

Onkyo 708 trochę droższy od reszty, ale np. zamawiając w niemieckim sklepie za 550euro (+19,90euro transport do Polski) wychodzi już taniej niż Denon 1912 u nas.

Mimo, że zdecydowanie nie zastępuje to własnego odsłuchu, można by jeszcze dodać, że Denon 1912 zgarnia wyłącznie wysokie recenzje pod względem jakości dźwięku (9/10 - 10/10), Onkyo 609 mieszane (7/10 - 10/10).

Przyczyną może być kwestia automatycznych ustawień - MultiEQ w Denon vs EQ2 w Onkyo.

Zatem dla nowicjusza (jak by chociaż mnie) MultiEQ przypuszczalnie będzie warte zastanowienia.

W zestawach z Monitor Audio M6/M2/MC/Sub (tak jak wyżej link do aukcji z Onkyo 609) można też w niezłych cenach dostać w tym samym sklepie:

- Denon 1912, 5750,-:

Ukryta Zawartość

- Yamaha 671, 5450,-:

Ukryta Zawartość

+ 70zł za przesyłkę.

Do tego sklepu, mimo dobrych cen, mam jednak mieszane uczucia,

mimo oferty na ich stronie sprzedawca miał nadzieję, że się nie doszukam i oferował mi na zapytanie zestaw z Denon 1912 nie za 5750,- jak na stronie, a za 6150,-...

Trochę mnie to do nich zgorszyło, bo nie lubię być robiony w balona - to tak trochę jak iść do salonu, zachwycić się sprzętem, a jak zapytasz o cenę, to sprzedawca zasłoni tabliczkę z ceną i wymyśli wyższą, bo ma już zainteresowanego frajera. Mało poważne, ciekawe co szef sklepu na takie zabawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja czekam na dostępność yamahy 671, żeby posłuchać i porównać z onkyo 609 i denonem 1912.

Niestety mało jeszcze opinii/testów/recenzji tych nowych ampli

A może pioneer 1021?

Odnośnie tego onkyo tx-8050 to w najnowszym numerze niemieckiego AUDIO jest dokładny test tego urządzenia. Jeśli ktoś zna język niemiecki to może za darmo przeczytać ten artykuł tutaj(strona 17 i kolejne):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Podsumowując Niemcy bardzo chwalą tx-8050 w połączeniu z MA BX2 lub Canton SL520.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.