Skocz do zawartości
IGNORED

Audiomica Laboratory

jolidas

Rekomendowane odpowiedzi

gigawat kupił jedynie własna nazwe i to jest ich autorski produkt

Taki kabel jest robiony według konkretnej specyfikacji. Znam się po sąsiedzku z Gigawattem, więc rozmawiałem i widziałem dokument projektu, który wysyłaja potem do fabryki, po opłaceniu oczywiście wszystkich kosztów związanych z uruchomieniem każdego nowego projektu. Nie ma takiego czegoś że fabryka produkuje sobie jakiś kabel "X" i łaskawie czeka aż ktoś kupi, na to żadna fabryka nie pójdzie.

Najlepsze jest to, że kiedyś sie zdziwiłem, jak chciałem kupic jakiś kabel sygnałowy do wzmacniacza, z katalogu jednej z firm produkującej kable, a oni mi mówią, że takiego kabla nie ma w ogóle na składzie i mogą go dopiero mogą wyprodukować jak zapłacę za uruchomienie produkcji i 10 kilometrów kabla ;-). Także to nie takie proste.

a ja myślę że jednak kupuję gotowe kable bliskie ich specyfikacji,

przy małych zamówieniach fabryka kabli nie będzie się bawiła w przestanie maszyn

a uważasz że gigawat sprzedaje swoje kable na kilometry? nie sądzę tym bardziej audiomica

Focal + Naim

przy małych zamówieniach fabryka kabli nie będzie się bawiła w przestanie maszyn

a uważasz że gigawat sprzedaje swoje kable na kilometry? nie sądzę tym bardziej audiomica

Bardzo trafna uwaga. Nie uważam tego za coś złego. Zawsze można wykorzystać gotowy projekt i go upgradować.

Fani DIY robią tak od lat ze świetnymi efektami. I to nie tylko w sferze kabli.

Bardzo trafna uwaga. Nie uważam tego za coś złego. Zawsze można wykorzystać gotowy projekt i go upgradować.

Fani DIY robią tak od lat ze świetnymi efektami. I to nie tylko w sferze kabli.

zgadzam się diy daje świetną relację jakości brzmienia do ceny ale brandowane produkty oem z kosmiczną ceną produktów zachodnich firm wytwarzających samemu kable jak kimber czy xlo czy cardas to już ta logika zaciera się.

Focal + Naim

zgadzam się diy daje świetną relację jakości brzmienia do ceny ale brandowane produkty oem z kosmiczną ceną produktów zachodnich firm wytwarzających samemu kable jak kimber czy xlo czy cardas to już ta logika zaciera się.

Brandowanie to jedna sprawa, a upgradowanie gotowych projektów to inna sprawa. Ale kapuje co miałeś na myśli.

O ile Gigawatt to raczej standardowe produkty, myślę o kablach, to w ofercie Audiomica można znaleźć kilka całkiem nowatorskich rozwiązań.

Nie da się brandowac czegoś, czego nie ma na rynku. Wtedy można mówić o ubgradach...chyba. Albo dać wiarę, ze to faktycznie kable zaprojektowane według ich specyfikacji. Wątpię żeby taki kabel występował gdzieś w wersji oem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba nie można generalizować. Bo chociaż osobiście nie jestem fanem Audio-Nowy to również w ich ofercie można znaleźć coś nowatorskiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie podobna konstrukcja?? :)

moim zdaniem nic oryginalnego ani nowatorskiego

takich kabli oem jest pelno na rynku

tylko inaczej poubierane

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

nie podobna konstrukcja?? :)

moim zdaniem nic oryginalnego ani nowatorskiego

takich kabli oem jest pelno na rynku

tylko inaczej poubierane

Który kabel z moich linków jest "identyczny" z tym Artechem?

Proszę napisz koniecznie bo chce uwierzyć, że śnie?

Ukryta Zawartość

Który kabel z moich linków jest "identyczny" z tym Artechem?

Proszę napisz koniecznie bo chce uwierzyć, że śnie?

ja napisałem "podobna" - ty "identyczny" .. jest różnica? :)

ale generalnie tu chodzi o brak jakieś innowacyjnej konstrukcji czy oryginalności projektu w obu kablach o to mi chodzi

a ceny potrafią być na wskroś kosmiczne tym bardziej że na 90% to są konstrukcje kabli powtarzające się na rynku pod innymi brandami jak by się tak poszukało mocniej

--------------

następna polska firma

Ukryta Zawartość

deklaruje że nie "ubiera" chińskich kabli tylko zachodnie :) ze względu na jakość przewodników :) się rozumie

---------------

Ukryta Zawartość

a ta polska firma wytwarza przewodniki do swoich kabli?

---------------

Ukryta Zawartość

ponoć posiada produkcję przewodników

może ktoś potwierdzić?

jak mamy kupować polskie kable to miejmy świadomość co jest z czego i postawmy sprawę jasno niech producenci jasno deklarują z jakich przewodników z jakich fabryk i technologii są robione kable dla mnie ma to znaczenie jako prawdopodobnego nabywcy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Przecież piszę, że kable GigaWatta są produkowane wyłącznie według przygotowanej przez nich specyfikacji, nie są to jakieś tam gotowe kable. Specyfikacje są opracowane przez inżynierów i przygotowane w języku angielskim, następnie wysyłane do jednej z najnowocześniejszych fabryk, która mieści się w Istambule w Turcji. Przecież to wszystko nie jest żadną tajemnicą i takie informacje można sprawdzić i potwierdzić. Nawet w czasie gdy odbywały się targi hi-end w Monachium 2011 to konstruktor i załoga firmy byli w delegacji w Istambule w fabryce. Ale Gigawatt ma w Niemczech swojego dystrybutora, to oni przygotowali całą wystawę, kto był to widział.

GigaWatt sprzedaje na kilometry, jak teraz 70% ich produkcji to export, więc przypuszczam, że 2-3 kilometrów pewnie zawsze mają w magazynie. Z co do Audiomica... ;-) to jak zobaczę na ich logo na przewodnikach ich kabli, lub na szpuli lub na specyfikacji, to uwierzę, że mają swoje kable, bo jak znam życie korzystają z gotowców jak większość małych młodych firemek. Na taką rozrzutność / różnorodność "własnych" kabli nie byłoby stać nawet Cardasa czy Transparenta ;-)

być może tam produkują a być może nie

Ukryta Zawartość

jedynie co widać na obrazku

nie ma żadnych zdeklarowanych na piśmie fabryk , jak widać każda polska firma omija to zdefiniowanie pochodzenia przewodników które są najważniejsze w zasadzie czyż nie?

post-21279-0-19688100-1310641603_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

być może tam produkują a być może nie

Ukryta Zawartość

jedynie co widać na obrazku

nie ma żadnych zdeklarowanych na piśmie fabryk , jak widać każda polska firma omija to zdefiniowanie pochodzenia przewodników które są najważniejsze w zasadzie czyż nie?

Pokaż mi gdzie Transparent się chwali gdzie produkuje kable, lub Shunyata ;-)

Ukryta Zawartość

Mam dwie pary Mica Transparent GLD jedna w wersji Rca a druga Xlr i kabel kolumnowy Diamond Gold na biwiringu.

Miałem taki okres, że sam próbowałem coś sklecać. Poszedłem bardziej w elektronikę, a kable postanowiłem kupić.

Obskoczyłem kilka salonów i posłuchałem rożnych wynalazków. Może to niezmiernie istotne gdzie są produkowane kable, ale te na prawdę są doskonałe. Nie miałem problemu z wyborem.

Mam dwie pary Mica Transparent GLD jedna w wersji Rca a druga Xlr i kabel kolumnowy Diamond Gold na biwiringu.

Miałem taki okres, że sam próbowałem coś sklecać. Poszedłem bardziej w elektronikę, a kable postanowiłem kupić.

Obskoczyłem kilka salonów i posłuchałem rożnych wynalazków. Może to niezmiernie istotne gdzie są produkowane kable, ale te na prawdę są doskonałe. Nie miałem problemu z wyborem.

brzmi jak marketing szeptany :)

dla mnie ma znaczenie gdzie jest przewodnik produkowany i taki certyfikat z danej fabryki powinien być umieszczany na stronie lub w kartonie z kablem jeżeli gwarantują wysoką jakość przewodników a sami ich nie produkują nie ma czegoś takiego jak tajemnica w tym wypadku bo każdy może przeciąć kabel i budowę pozna a nawet nie chodzi żeby pokazywali budowę ale faktyczny certyfikat wyprodukowania danej partii kabla w fabryce która faktycznie go wytwarza w wysokim reżimie produkcyjnym etc, osobiście uważam że ceny potrafią przywalić spore jak zachodnie uznane od długiego czasu marki które same produkują a tak naprawdę nic o tych kablach i ich produkcji więcej nie wiadomo, jak się wejdzie na linki które podałem to nawet strony pożądnie nie są wypełnione w informacje, widać biznes kablarski ma się dobrze i nie musi "wielkie myśli technicznej" upubliczniać, oczywiście dobry kabel się obroni to fakt ale więcej wysiłku i wiarygodności dla wchodzącej marki na rynek też by się przydało bo dla mnie wygląda to tak nagle pojawia się firma x robi 5 kabli wysokiej jakości i ceny jeb referencyjne! kupisz to tak swobodnie jak produkt w tym wypdku bardziej wiarygodny znanego zagranicznego producenta?

bo ja nie bardzo mimo iż staram się wspierać polski przemysł to gdzieś jest taka pewna bariera dla mnie już "bezczelności w robieniu z ludzi balonów".

Focal + Naim

To zupełnie odwrotnie niż ja. Siedzę w elektronice praktycznie od zawsze, może z zawodowymi przerwami, ale jednak, i o ile dawniej sądziłem, że muszę mieć dobre kable kupne, bo sobie ich nie zrobię sam, to teraz wiem co wziąć ze sklepu i jak polutować, żeby się nie interesować przynajmniej łączówkami sygnałowymi cyfrowymi i analogowymi konfekcjonowanymi bądź produkowanymi przez jakąś audiofilską markę.

Tak w ogóle to mnie śmieszy pisanie, jak to inżynierowie jakiejś firemki wymyślają specyfikacje. Przewaliłem tyle różnych kabli z metra i słuchałem tych wszystkich Vovoxów, Acrolinków, Tar, Straight Wire, VdH i paru innych, co szkoda długo wymieniać, i powiem że to wszystko jest do wzięcia od ręki za normalne pieniądze w sklepach z okablowaniem pro, czyli specyfikacja i produkcja nie kuleją, i w sumie trudno, żeby zrobił ją lepiej ktoś, kto dopiero wchodzi na rynek i Bóg jeden raczy wiedzieć co go motywowało do wejścia w kable (oprócz spodziewanych wpływów od audiofilów). Nie wypowiadam się na temat kabli głośnikowych, bo tego tematu nie rozgryzałem, ale kable analogowe, cyfrowe, do słuchawek - tu mnie oferta sklepowa już nie interesuje. Zresztą będę miał wielki szacunek dla krajowego producenta kabli, który potrafiłby zaprojektować geometrię i skład materiałowy kabla według zamierzonej specyfiki brzmienia. Jestem pewny, że odbywa się to tak, że się bierze jakiś stop, przekrój i geometrię z sufitu, do tego modne na forach dielektryki w modnych na TVN Style kolorach, i mamy gotowy produkt. Jak już powstanie prototyp, to się go słucha i dorabia jedynie słuszną teorię do tego, co właśnie powstało, ale poza oczywistościami typu, że skrętka zagra jaśniej od koncentryka to się spodziewam, że modele kabli powstają u nas i w wielu innych firmach ad hoc, ot tak żeby było coś nowego. Raz skrętka, raz na prosto, raz sześć żył, raz jedna w ekranie, a to star-quad, itp., natomiast wytłumaczenie "naukowe" dodawane przeważnie do konkretnego wyrobu to czysty bełkot mijający szerokim łukiem fizykę i logikę. Oczywiście jest jedna furtka na manipulację brzmienia klasycznym filtrem pasywnym. To są te wszystkie puszki. Pełnią one także inną rolę - pozwalają grać niektórym sprzętom z niewystarczającym zapasem fazy w stosunku do pasma i wzbudzającym się od pojemności - to jakby ktoś pytał skąd te zakazy u niektórych producentów audio odnośnie używania innych kabli niż jedynie słuszne.

Witam,

Tak przeczytałem te wszystkie wpisy i postanowiłem dodać coś od siebie :)

Obserwując rynek Audio zauważa się pewną wzrostową tendencję pojawiających się nowych firm kablarskich dedykowanych do sprzętu hi-fi/hi-end. Myślę, że niektóre firmy wyczuły w tym interes widząc w Polsce coraz większe zainteresowanie osób tym tematem. O okablowaniu do audio pisze się coraz więcej, coraz więcej się mówi, coraz więcej się ich testuje na własnym sprzęcie...itp.

Przy tego typu tendencji i wyborze, jaki obecnie mamy na rynku (a będzie ich pewnie jeszcze więcej) trzeba uważnie podejmować decyzję kupna. Ja osobiście mam większe zaufanie do firm z doświadczeniem i uznaniem na rynku niż do czegoś, co dopiero powstało nie wiadomo skąd, jak, i gdzie? Raz, że renomowana marka daje potem łatwiejszą możliwość odsprzedaży, dwa mamy większe prawdopodobieństwo powtarzalności produktu i wreszcie trzy, większą gwarancję jakości produktu.

Kabel, który obecnie jest u mnie w fazie rozgrzewania firma Audiomica wyceniła na prawie 1100zł za pół metrowy odcinek RCA. Uważam, że jest to odważny krok z ich strony! W tym przedziale cenowym jest już w czym wybierać a dokładając te 400zł mamy niekwestionowanego lidera od Albedo - Monolitha!

No ale nic, czas pokaże jak to się dalej rozwinie...?

Za parę dni wyrażę swoją opinię na temat powyższego modelu.

Pozdrawiam,

Goliatpl

...czy ktoś z forumowych myślicieli sprawdza świeżość albo pochodzenie poszczególnych produktów z potrawach spożywanych w restauracji?

Myślę, że świeżość to każdy sprawdza! :)

Śledzę ten watek i widzę, że nic się nie zmienia w polskiej mentalności. Najwięcej mają do powiedzenia postacie które nawet nie stały koło produktu. W czym to pomoże założycielowi wątku?

gładki dźwięk głównie bierze się z dużej ilości przewodników (oraz izolator np pe też zmiejsza tedaliczność i szybkość vs teflon) w wiązce to wpływa na zamazywanie ostrości konturu tracąc przy tym detaliczność, ja osobiście nie lubię takich kabli są one raczej zamulające niż wierne dla sygnału.

Słuchałeś tego kabla? Uwierz mi, że z zamuleniem nie ma nic wspólnego :)

Słuchałeś tego kabla? Uwierz mi, że z zamuleniem nie ma nic wspólnego :)

słuchałem w systemie wiele różnych kabli o różnych przekrojach żył i wiem jakie występują zbliżone cechy podobieństwa charakteru pewnych określonych konstrukcji powtarzające się mimo iż innych producentów,,

osobiście nie przepadam za kablami multistrand o wielu żyłach np 60 i więcej o przekroju mniejszym niż ,3mm średnicy dla przewodnika

dla mnie im więcej drucików mniejszej średnicy wychodzi zacieranie detali kontorów całego pasma a najbardziej basu , zaczyna iść w stronę klucha buły mimo że system potrafi wygenerować większy kontur dla systemu to kabel go łagodzi ,

więc dla mnie z dużym prawdopodobieństwem taki kabel (który nawet nie ma izolacji teflonowej) nie będzie szybki i precyzyjny na basie zmiękczy go ,

może wydawać się dynamiczny ale bez kontury i szybkości , nie miałem żadnej skrętki z dużą ilością przewodników która by konturowo na basie przeniosła sygnał co najczęściej najłatwiej w tym paśmie scharakteryzować jaki ma wpływ dana konstrukcja na sygnał, ogólnie im więcej żył tym wydaje się cieplejszy charakter zacierając często detaliczność średnicy i wysokich co często jest fajne w chłodnych systemach ,

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

3D imaging,projekt wtyku Aurora. Podczas gdy jak się przyjrzymy bliżej widać iż na monitorze jest na pewno wtyk XLR, prawdopodobnie Neutrika ;-) Na biurku leży również wtyk XLR a obok katalog wtyków.

post-6860-0-14515400-1310667635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchałem w systemie wiele różnych kabli o różnych przekrojach żył i wiem jakie występują zbliżone cechy podobieństwa charakteru pewnych określonych konstrukcji powtarzające się mimo iż innych producentów,,

osobiście nie przepadam za kablami multistrand o wielu żyłach np 60 i więcej o przekroju mniejszym niż ,3mm średnicy dla przewodnika

dla mnie im więcej drucików mniejszej średnicy wychodzi zacieranie detali kontorów całego pasma a najbardziej basu , zaczyna iść w stronę klucha buły mimo że system potrafi wygenerować większy kontur dla systemu to kabel go łagodzi ,

więc dla mnie z dużym prawdopodobieństwem taki kabel (który nawet nie ma izolacji teflonowej) nie będzie szybki i precyzyjny na basie zmiękczy go ,

może wydawać się dynamiczny ale bez kontury i szybkości , nie miałem żadnej skrętki z dużą ilością przewodników która by konturowo na basie przeniosła sygnał co najczęściej najłatwiej w tym paśmie scharakteryzować jaki ma wpływ dana konstrukcja na sygnał, ogólnie im więcej żył tym wydaje się cieplejszy charakter zacierając często detaliczność średnicy i wysokich co często jest fajne w chłodnych systemach ,

Czyli wiesz jak zagrają kable przed ich wpięciem do systemu?

Słyszałem o jakiejś astronomicznej nagrodzie za rozpoznawanie brzmienia kabli, ty to możesz zrobić nie wychodząc z domu (on-line). Chłopie, zgarniaj kasę i na wakacje się wybierz. Chyba potrzebujesz odpoczynku.

Przepraszam za drobną uszczypliwość w tonie, nie mogłem się powstrzymać.

Czyli wiesz jak zagrają kable przed ich wpięciem do systemu?

Słyszałem o jakiejś astronomicznej nagrodzie za rozpoznawanie brzmienia kabli, ty to możesz zrobić nie wychodząc z domu (on-line). Chłopie, zgarniaj kasę i na wakacje się wybierz. Chyba potrzebujesz odpoczynku.

Przepraszam za drobną uszczypliwość w tonie, nie mogłem się powstrzymać.

jeżeli wiem jaka jest budowa to mogę z dużym prawdopodobieństwem określić cechy ,

najłatwiej jest zrobić to na basie

im większy przekrój tym większa dynamika i większa ilość basu niższego ale nie zawsze idzie to z jakością

im większa ilość przewodników mniejszej średnicy tym dźwięk staje się łagodniejszy traci kontur i ostrość łatwo zamulić kablem ciepły już system

posrebrzanie (osobiście tego nie lubię) przewodników sztucznie wyciąga górę pasma "nadaje powietrza" ale często traci się naturalność brzmienia

izolacje teflonowe dla mnie dają więdej detali na gorze i średnicy lepsza scena niż w przypadku pe

jak się przewaliło sporo kabli to troszkę zaczyna się rozumieć że pewne cechy są częścią wspólną pewnych konstrukcji.

nigdy solid corowe konstrukcje nie zagrały mi jak multistrand, ale widocznie tobie tak skoro wysyłasz mnie na na wakacje chłopie.

Focal + Naim

Mikson jeśli nie słuchałeś danego kabla nie powinieneś się wypowiadać na temat dźwięku jaki prezentuje :)

To niedorzeczne.

Doceniam Twoje doświadczenie związane z eksperymentowaniem na kablach, ale to mało profesjonalne pisać o czymś, czego się nie użytkowało.

Pozdrawiam

Witajcie koledzy.

Testowałem już w swojej karierze kilka firm i kilka modeli.

Skupię się na AUDIMICA Lab. ponieważ to były ostatnie konstrukcje w moim posiadaniu.

Na testach wygrały:

2 x zasilajce - Volcano Transparent z filtrem/kondycjonerem

Interconnect - Rhod Reference

głośnikowe - Dolomit Reference

zworki na Bi-Wire - Quan Reference

Taki zestaw sprawdził sie w 100% w moim systemie.

Interconnect - Rhod Reference zastąpił KIMBER-a Silver Streak 0,5m i sprawiło mi to wielką ulgę.

Miałem już dosyć suchego szklistego brzmienia,w którym i tak potrafiłem docenić piękne detale oraz realizm przekazu.

Z boxu audiomica najbardziej przypadł mi do gustu właśnie RHOD Reference. Ta zmiana dodała dynamiki, aksamitu w barwie samego wokalu.

Bas poprawił sie znacząco. Scena znacznie rozkwitła a całość przekazu nabrała miłego wciągającego klimatu.

Od razu dodam iż do takiego efektu przyczyniły się również pozostałe wymienione elementy okablowania.

Głośnikowy zagrał lepiej na Singel wraz ze srebrnymi zworkami QUAN Reference niż na Bi-Wire. Nie ujmując Bi-Wire gdyż spisał się świetnie.

Moim osobistym odczuciem pierwsze podane rozwiązanie pokazało jeszcze więcej dobrodziejstw mimo ,że to tylko mikro detale.

Kable głośnikowe porównując chociażby ze znanym nam Enner-em wypadły ..... hmmmmm .... Może tak - jak bym je podłączył poprzez ... dobrej klasy kondycjoner.

Całość opisu tyczy się mojego zestawienia sprzętu i to odczucia i opinia 3 osób obecnych podczas tego [eksperymentu):-)].

Ja osobiście jestem bardzo zachwycony gdyż lata brakowało mi tego prawdziwego lampowego klimatu, miękkości przekazu mimo że posiadam wzmacniacz lampowy.

Obecnie wokal nie jest agresywny i jak by zakończony zadziorami. Nabrał na wykończeniach aksamitu a przy okazji nie stracił na autentyczności i detaliczności.

Separacja instrumentów jest bardzo wyraźna lecz cała orkiestra tworzy spójna całość.

Osobiście znalazłem wystarczający zestaw, do którego zakupu dążę wiadomo nie jest to mała kwota a poza tym dystrybutor uciekł z moich okolic na pomorze co mi terz nie ułatwia działania :-).

Testy wykonane na:

UNISON RESEARCH S6

MERIDIAN 508 20bit upgrade 24bit

Proac RESPONSE D15

Wzmacniacz oraz CD mają wymienione bezpieczniki ze standardu na rodowane firmy FURUTECH.

Kolumny posiadają nóżki\absorbery The Soundcare® SuperSpike standard

Sieć zasilająca do audio wykonana z transparentnego przewodnika 8m + 2 serbne gniada GIGAWATT-a zabezpieczone srebrmyn bezpiecznikiem LEGRAND SP-58.

Pozdrawiam

Witam,

moje wrażenia z testowania kabelka :

Ukryta Zawartość

PS.innych również zachęcam do uzewnętrzniania swoich opinii w stosownym dziale :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.