Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner vs. wzmacniacz stereo... ?

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

>Skali

Nie dziwie się. To co potrafią przyzwoite cyfrowe końcówki dobrze zaimplementowane nie ma sobie równych. W klasie średniej nie widzę lepszych rozwiązań i to bym doradzał. Oczywiście jest dużo słabych amplitunerów ale chodzi o to by korzystać z najlepszych ofert i nie koniecznie prosto z pułki sklepowej.smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

Gość

(Konto usunięte)

ememka - jeśli również wsłuchujesz się w detale, wokal czy instrumenty, w takim wypadku chyba przyznasz mi rację, że po wyłączeniu direct-a i podbiciu basu, średnica i wysokie (wokal, instrumenty) tracą na jakości (na rzecz basu).

Co do mocy amplitunerów i ich poborów, miałem wzmak kina domowego 5x125w, który miał 690wat poboru ;)

I przyznaję w tym wypadku rację :) I jak najbardziej jestem tego świadomy, jednakże przy fatalnych realizacjach wybieram lepszy bas, kosztem innych zakresów.

Zaznaczam jednak, że jest tak tylko "czasami", kiedy tego basu prkatycznie nie ma i regułą jest jednak u mnie włączony tryb DIRECT.

Najważniejszy jest consensus :) Pozdrawiam!

Są powody, dla których amplituner KD zagra zwykle znacznie gorzej, niż wzmacniacz. Dwa podstawowe to: dzielenie pasma na podzakresy (czasem robi to nieźle) z dziurą np na 300 czy iluśtam Hz,

Pierwsze słyszę ... a miałem dwa amplitunery ... nawet badałem pasmo i czegoś takiego nie było. ... w miesięczniku audio możesz sobie pooglądać pomiary i też nie widać tam jakiegoś "dzielenia na podzakresy".

Też tego nie rozumiem... ;)

Daje jednak do myślenia to, że np. ampli KD (7x100 W) ma pobór mocy 200 W, a wzmacniacz stereo 2x100 W - pobór 300 W...

Jeszcze takiego amplitunera nie widziałem, ale możesz podać jaki to model :]

A teraz przejdźmy do faktów ... miałem kiedyś amplituner Yamaha RX-V661 , wg. instrukcji max pobór to 800W. Pomiary pokazały że przy 5 jednocześnie wysterowanych końcówkach oddawał ponad 60W, a przy 4 (czyli np. stereo bi-amp) oddawał po 70W na końcówkę (140W na kolumnę - sądzę że tyle wystarczy do niejednej kolumny). Jednak jak (z grubsza) każdy amplituner miał niski wsp. tłumienia (tak 2x niższy od wzmacniacza stereo) - sądzę że to jeden z parametrów który pokazuje słabość końcówek mocy amplitunera. Jeśli chodzi o wydolność prądową to nie znam konkretnych danych.

15kg stereo = 7.5kg/kanał. 15kg 7.1 = 1.88kg/kanał. Wydajność prądowa - mówi Ci to coś?

te kila nie zawsze przekładają się na moc i jakość miałem takie niegdyś "kloce" co ledwo można było podnieść a dzwięk dosłownie wykastrowany (fakt że były nieco podstarzałe:)

Gość

(Konto usunięte)

Pierwsze słyszę ... a miałem dwa amplitunery ... nawet badałem pasmo i czegoś takiego nie było. ... w miesięczniku audio możesz sobie pooglądać pomiary i też nie widać tam jakiegoś "dzielenia na podzakresy".

Jeszcze takiego amplitunera nie widziałem, ale możesz podać jaki to model :]

A teraz przejdźmy do faktów ... miałem kiedyś amplituner Yamaha RX-V661 , wg. instrukcji max pobór to 800W. Pomiary pokazały że przy 5 jednocześnie wysterowanych końcówkach oddawał ponad 60W, a przy 4 (czyli np. stereo bi-amp) oddawał po 70W na końcówkę (140W na kolumnę - sądzę że tyle wystarczy do niejednej kolumny). Jednak jak (z grubsza) każdy amplituner miał niski wsp. tłumienia (tak 2x niższy od wzmacniacza stereo) - sądzę że to jeden z parametrów który pokazuje słabość końcówek mocy amplitunera. Jeśli chodzi o wydolność prądową to nie znam konkretnych danych.

A proszę Cię bardzo - dla przykładu Yamaha RX-V467 i tu masz link do instrukcji i parametrów:

http://download.yamaha.com/search/product/?language=en&site=uk.yamaha.com&category_id=16446&product_id=1042279

To samo dotyczy wspomnianego przeze mnie ampli RX-V496.

Tamto było symbolicznie napisane - niejako obrazowo, ale niewiele odbiega od rzeczywistości...

A proszę Cię bardzo - dla przykładu Yamaha RX-V467 i tu masz link do instrukcji i parametrów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To samo dotyczy wspomnianego przeze mnie ampli RX-V496.

Tamto było symbolicznie napisane - niejako obrazowo, ale niewiele odbiega od rzeczywistości...

W instrukcji do modelu 467 nie widzę max pobieranej mocy. Poczytaj sobie instrukcję do modelu 661 byś wiedział jaki zwyczaj panuje w instrukcjach Yamaha, w kwestii podawania mocy (Power consumption 390W , Maximum Power Consumption 800W).

To że tam w tej 467 napisali 280 W nie znaczy że jest to max pobór (patrz przypadek 661). Czyli max pobór może być ponad 560W w tym modelu. To po pierwsze, a po drugie to nie jest ampli (467) 7.1 tylko 5.1 .

Oczywiście nie zmienia to faktu że i tak "bajerują" klienta (patrz pomiary np. 661 z magazynu AUDIO)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są ampli, które grają nieźle w stereo, jak np. Arcam, NAD czy VIFA. Mimo to wciąż lepiej zachowywać się będą wzmacniacze stereo. W tym temacie trzeba iść na kompromis. Niestety.

.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

I nie jestem przekonany, czy wystarczy dać tylko 2x więcej za ampli, żeby mieć jak ze wzmaka stereo. Podejrzewam, że bliżej przelicznika x3. Tak uśredniając, a gdy wziąć wzmak uznanej firmy z przedziału 6-8 tys to już nie ma na świecie ampli, który by mu coś brumił. Za żadne pieniądze.

I nie jestem przekonany, czy wystarczy dać tylko 2x więcej za ampli, żeby mieć jak ze wzmaka stereo. Podejrzewam, że bliżej przelicznika x3. Tak uśredniając, a gdy wziąć wzmak uznanej firmy z przedziału 6-8 tys to już nie ma na świecie ampli, który by mu coś brumił. Za żadne pieniądze.

cena gra... i to jak :)

stereo jest obrośnięte takimi stereotypami, że cena sama z siebie musi być na wyższym poziomie... a ile to ma wspólnego lepszością to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć jak porówna

można równie dobrze zapytać czy kolumny do stereo są lepsze od tych do kina domowego... :)

kupując cały set 5.0 wydamy dużo mniej niż byśmy takie same kolumn mieli kupić jako zestawy 2.0 + centralny,

...ale na dodatek gdyby te same kolumny (głośniki zwrotnice) w inne paczki przepakować oblepić fornirem i mianować je nazwą producenta z wyższej półki, cenę x10 zrobić to wtedy mamy hi-end... a wiadomo to już musi grać i z tymi z KD niema co porównywać...

123... test

Gość

(Konto usunięte)

cena gra... i to jak :)

stereo jest obrośnięte takimi stereotypami, że cena sama z siebie musi być na wyższym poziomie... a ile to ma wspólnego lepszością to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć jak porówna

można równie dobrze zapytać czy kolumny do stereo są lepsze od tych do kina domowego... :)

kupując cały set 5.0 wydamy dużo mniej niż byśmy takie same kolumn mieli kupić jako zestawy 2.0 + centralny,

...ale na dodatek gdyby te same kolumny (głośniki zwrotnice) w inne paczki przepakować oblepić fornirem i mianować je nazwą producenta z wyższej półki, cenę x10 zrobić to wtedy mamy hi-end... a wiadomo to już musi grać i z tymi z KD niema co porównywać...

Nie gniewaj się, ale zanim następnym razem napiszesz takie kuriozum, zerknij na strony producentów kolumn (np. Bowers & Wikins), cenniki, porównaj ceny tylko "stereo" a całego "seta 5.0" z tej samej serii, bo w większości przypadków jest taniej tylko z jednego powodu: robisz jednorazowo większy zakup. I to chyba normalne i zrozumiałe... A są to dokładnie te same kolumny do stereo i jako fronty do KD.

Inną cenę zapłacisz za 1 mercedesa dla siebie, w inną dostaniesz, gdy zakupisz ich kilka dla korporacji taksówkowej ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.