Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o opinie na temat B&W CDM9 i 7 NT

Adamk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie! Chcę was prosić o opinie i charakterystykę B&W CDM 9 i 7 NT. Chodzi mi o źetelne wyszczególnienie ich plusów i minusów. Jak bedą się czuć w pokoju 25m2. Cd i wzmacniacz mam do wymiany zaczynam od nowa budować system. Z góry Dziękuję za pomoc.

Jak na moj gust i znajac te kolumny pokoj jest cokolwiek przymaly. Jezeli postawi sie je blisko sciany to wrecz prawie pewne jest, ze bas zdominuje dzwiek. A sa przeciez nieco mniejsze B&W jezeli juz koniecznie musza byc z tej firmy.

pzdrw

soso

Sluchałem tylko cdm 7 nt. Ich największą zaletą jest niezwykła szczególowość. Moim zdaniem dźwięk jest bardzo jasny i troche "podbity", ale można to złagodzić odpowiednimi kablami i jakimś ciepłym wzmakiem.

Blisko ściany to znaczy ile? Obecne stoją 80cm od niej. A jak soso oceniasz ich charakter brzmienia, czy tak jak napisał saint są jasne. Wracając do basu to musi być konturowy nie lubię gdy dudni lub długo wybrzmiewa-

pełna kontrola, czy 7-demki będą teź niewłaściwe?

Według moich doświadczeń - a były takie, że w porywach dźwięk z CDM9 był co najwyżej poprawny to uwzględniając kasę jaką trzeba dać za nowe byłyby to jedne z gorzej zainwestowanych pieniędzy. O ile góra jest stosunkowo niezła (jak ktoś lubi metalowe kopułki) środek tez jest w miarę ok chociaż mocno wysuszony to z basem są już poważne problemy - dość duża ilość i bardzo marna jędrność - mają tendencje do boomienia. (słuchałem ze wzmacniaczami tranzystorowymi)

CDM 9 za 3500?? z tego co kojarze to cena oscylowala wookol dziesieciu kola... Mi brzmienie BW nie odpowiada zastrezenia mam podobne jka Zegarmistrz z tym ze mi nawet gora nie odpowiada.. z metalicznych kopolek odpowiada mijedynie Focal dobrze zaaplikowany ;) A za taka cene mozna kupic chocby po to by zobaczyc i pozniej sprzedac stracic raczej nie stracisz :)

P.

Sluchalem tych kolumn (CDM9) tylko w sklepie i wrazenie ogolne bylo dobre, szczegolnie przy cichym odsluchu. Jezeli glosno to stawalo sie irytujce, ze wysokie tony na tyle dominuje, ze sie je bezwiednie zauwaza. Szczegolnie gloski 's', 'c' byly bardzo dobitne choc z kolei wokal nie byl zanadto zapowietrzony. Ale to nie moj gust. No i bas bardzo okragly i duzy. Niestety, gralo to z Marantzem 17 bodajze. Okablowanie to chyba tara labs ale nie jestem pewien. Moze do rocka to sie i nadaje ale ja uwielbiam rocka z lagodnych systemow ;-), serio.

7 NT to bardziej ulagodzone co do ostrosci wysokich tonow ale wciaz ten sam profil. Mysle, ze generalnie kolumny B&W sa projektowane jakby do lampowego brzmienia a nie do agresywnej elektroniki. Mnie raczej nie wabi nacisk na gore i dol podczas gdy wokala sa do wylawiania. Oczywiscie, ten komentarz jest przesadny i nie z kazda plyta tak bedzie ale generalny profil wlasnie tak odbieram. Kolega ma najmniejsze podstawkowe z tej serii i sa naprawde niezle ale moze dlatego, ze bas nie taki wielki i wysokie zdaja siebyc nieco przytemperowane :-)

pzdrw

soso

3,5 tys.?

a nie jest to czasem cena za 1 kolumnę?

i jeżeli masz na myśli promocję w nowym Top hifi to sprawdź ile kolumn w promocji mają do sprzedania. Może cały magazyn, a może tylko parę (opinia sprzedawców z warszawskiego top hifi)

Dobrze, że dodałeś. Za te pieniądze to raczej tylko inna promocja:). Miałem kiedyś przeświadczenie, że wszystkie tańsze B&W to porażka - uwzględniając ceny nowych raczej bym to podtrzymał, ale w kategoriach bezwzględnych to mozna z tych kolumn sporo wycisnąć - trzeba tylko mieć czym. Np. CDM1 fajniutko gra z solidnymi końcówkami Rotela i baardzo dobrze z Delta Studio KT88. 3.5koła to dobra cena za siudemki i jeszcze lepsza za 9, chociaż ja za swoje Dali dałem nawet ciut mniej - co było jeszcze lepszą okazją. Fak faktem jest to jakaś okazja, a z okazji trzeba korzystać. Jak ci się nie będzie podobało - łatwo sprzedasz.

Saint chyba masz rację, to cena za sztukę. W reklamie jest napisane kolumna, a nie kolumny. tak więc problem z głowy. Trzeba poszukać czegoś na rynku wturnym, moźe PRO AC STUDIO 125, czytałem źe to dobre głośniki.

oj trafiłeś w mój gust z tymi proac'ami.

Gdybym miał większy pokój też bym je kupił.

Nie wiem ile chcesz na nie wydać, ale jeżeli myślisz o nowych to niedawno widziałem gdzieś ogłoszenie o sprzedaży Responsów D15 za ok. 7 tys.

Niestety mogę wydać tylko 3,5 tysiaka, ale cięźko będzie je złapać. Regularnie przeglądam ogłoszenia i dawno

ich nie widziałem. Problem w tym że mojej źonie muszą pododbać się skrzynie, gdyby nie to patrzyłbym tylko na dzwięk Choć z tego co wiem PROACi mają obydwie te cechy.

Widzę, że masz Elektry - podłącz do tego Dali 450 (wydasz jakieś 2000-2500zł max) zostanie Ci na VdH the Wind, jeszcze jakiś szybszy interkonekt i jesteś w domu. Chyba, że zaczynasz od tej wymiany zmudną wspinaczkę na znacznie wyższą półkę i w perspektywie wszystko pójdzie do wymiany - wtedy można próbować z czymś w stylu Proaców. Co ci w twoich LSach nie pasuje?

lubię takie jednoznaczne opinie, że bw to suche, wycofana srednica, bas z tendencją do buczenia... ale to często wynika z jednorazowych odsłuchów źle dobranego sprzętu lub z powtarzania potocznej opinii. ok tygodnia temu słyszałem ładny zestaw bw805, jadis orchestra, linn genki - i było po prostu super. szkoda gadać o środku, dole i górze - koniec końców słuchałem na tym muzyki - i to z wielką przyjemnością.

kiedy zobaczyłem ten zestaw to pomyślałem - facet wydał kasę na taki mezalians a pewnie gra to fatalnie. grało świetnie a najlepiej wychodziło im jazzowe granie akustyczne i wokale. dawno temu słyszałem zestaw sacd - elektronika to procesor rotela i koncowka 5-kanalowa a glosniki to "suche" bw cdm1 w ilości 5 szt. - odtwarzacza sacd nie pamietam. naprawdę robiło wrażenie. są czasem udane zestawienia bw a czasem te kolumny grają fatalnie. tak jak wszystko. z budzetowych bw podobaja mi sie 602 choc sam byl ich nie kupil to do rocka lub elektroniki mysle ze sa bardzo dobre.

(nie jestem dystrybutorem ani w zaden sposob nie zalezy mi na sprzedazy bw:), co wiecej sam tez nie zaposiadam kolumn bw)

pozdr

Okazja okazją, ale jak nie masz jakiegoś potężnego pieca nie masz co startować do CDM9. Tak jak zauważyli koledzy z Wrocławia, te kolumny mają strasznie zamulony bas, wydaje mi sie że jest to wynkiem dużej masy drgającej. Trzeba mieć coś w stylu McInosha żeby skontrolować te membrany. Na typowym, w miarę mocnym tranzystorowcu jest TRAGEDIA. Tak słabej kontroli basu nie mają nawet Altusy. Muli, boomi, nie daje ani szczegółów ani barw, nasuwa skojarznia z tandetnymi sobwooferami samochodowymi.

Zupełnie inne odczucia co do średnicy i góry. Dźwięk bogaty w szczegóły i barwy, oderwany od kolumn, swobodny, naturalny, jednocześnie bez oznak pewnego "chłodu". Zupełnie jak by sekcja niskotonowa pochodziła z innych kolumn. Widziałbym te kolumy w bi-ampingu, na dół dalbym coś na prawdę mocnego, jakiś piec z 10 tranzystorami na kanał, na górę coś wyszukanego, pracującego w klasie A.

CDM 9 NT do 26 m2 to moim zdaniem zbyt wielkie ustrojstwo. Podłączenie czegoś w stylu Mc Intosha napędzi bas do niebotycznych rozmiarów, moga wystąpić więc problemy z kompresją. Cena 3500 wydaje sie być okazyjna, ale trzeba mieć świadomość że zakup tych kolumn wymusi zakup odpowiedniego napędu dla nich, a wzmaki które mogłyby sobie z tymi dziwadłami dać radę kosztują niemałe pieniądze. Sama w sobie jest to więc okazja taka jak kupno Bentleya Arnage RL za cenę Fiata Pandy, ale trzeba mieć na uwadze że przeciętny zjadacz chleba nawet jak sobie kupi za śmieszne pieniądze takie wypasione auto to nie będzie go stac zeby zaspokoić jego apetyt na paliwo i serwis.

CDM 7 powinny dać się łatwiej skontrolować, zawsze jest to jeden woofer a nie dwa, powinny nawe jako tako wypaść wpomieszczeniu 26 m kw. Jednak sam w sobie woofer zostaje ten sam, kiedyś już wspominałem że jego konstukcja jest moim zdaniem nieporozumieniem, ktoś usiłował spłodzić na maksa sztywną membranę papierową, w efekcie papieru jest tam tyle że możnaby z tego zrobić chyba dwie normalne membrany tej wielkości, tak czy siak trzeba będzie czegoś mocnego żeby to napędzić, choć nie tak mocnego jak w przypadku CDM 9. Generalnie rzecz biorąc jeśli twój wzmak poradzi sobie z CDM 7 (bo z CDM9 to na 90% sobie nie poradzi) to nawet mimo że transparentność basu nie jest rewelacyjna kolumienki warte sa zainteresowania jesli kosztują 3500.

Wracając do cen: Faktem jest że brytole mają głupie endencje do podawania cen za sztukę, zwróć uwagę czy w tym przypadku tak nie jest. Skłonny jesem jednak wierzyć ze mogą te kolumny stać w sklepie po 3,5 koła bo w swietle mojej wiedzy en model wyszedł jakiś czas temu z produkcji, zastąpiony został bodajże przez serię 800, mogą chcieć się szybko wyzbyć zalegającego towaru, zwłaszcza że otworzył sie rynek UE. Wcale bym się nie zdziwił gdyby faktycznie ktoś chciał spławić je za 3,5 koła za parę.

No nie wiem. Model zostal zastapiony przez DM 703 (chyba). 3.5 kzl za sztuke by sie zgadzalo. Kiedys nowe kosztowaly okolo 11kzl w AK. Potem widzialem je na nowogrodzkiej za ok. 7.5 - 8 kzl w promocji (wlasnie kiedy weszla seria 700). 3.5 kzl oznaczaloby 7 kzl za pare i to by sie zgadzalo.

W ogole AK ostatnio wyzbywal sie starych zapasow i pare promocji bylo...

Z handlowego punktu widzenia sprzedawanie raptem 30% taniej kolumn których chcemy się totalnie wyzbyć bo już od ładnych paru miesięcy wisi nowa seria to lekki bezsens. Na takie rzeczy nie robi się promocji tylko sie je wyprzedaje, a więc opuszcza się cenę o połowę. Z drugiej strony 3500 w takiej sytuacji to faktycznie bardzo mało, ale kto wie, może Audio Klan po zdjęciu marż dystrybutorskiej i detalicznej wcale nie jest stratny na tym biznesie, jeśli chodzi im tylko o zwolnienie miejsca w magazynie to w sumie czemu nie... Wiem, że to trochę nie wygląda "po polsku", bo Polak nie będzie sobą jak toszkę nie pocwaniaczy, ale może ktoś podpatrzył jak się robi logistykę w cywilizowanych krajach.

Ja mam CDM 9NT i jak czytam o dudniącym, buczącym, zamulonym basie, to nie jestem pewien, czy to jest mowa o tych samych kolumnach. U mnie stoją w pokoju ok. 25 m kw. i nie zauważam żadnych takich mankamentów. Również nie powiedziałbym, że kolumny te mają jakiś gigantyczny bas. Pokój mam przeciętnie umeblowany, może ciut więcej, niż przeciętnie (to zależy, co znaczy przeciętnie :-). Wzmacniacz Arcam FMJ A22.

Jeżeli ktoś odebrał te kolumny jako dudniące, buczące, to może w jakimś pustym pokoju, czy co...

Natomiast, co do różnic między 7NT a 9NT, to co prawda nie porównywałem bezpośrednio tych kolumn, ale kiedyś słyszałem w tym samym pokoju jedne po drugich CDM 7SE i Nautilus 804. Różnica była naprawdę duża, wręcz inny charakter. 7SE grały faktycznie nieco sucho, jakoś tak..., że mnie nie wciągnęły. Włączenie po nich Nautilusów 804 dało naprawdę odmienny dźwięk, powiedziałbym bardziej "rasowy". Po prostu chętnie się tego słuchało.

A co to ma wspólnego z 7 i 9 NT? Otóż może ma.

Między 7SE a 7NT chyba nie ma jakiejś większej różnycy. Zdaje się, że w NT zmieniono tylko głośnik wysokotonowy.

A 9kom NT już znacznie bliżej do Nautilusa 804, niż do serii CDM. Skrzynki co prawda nie te, co w Nautilusach, ale głośniki chyba wszystkie te same. Podział pasma też.

Słuchałem kiedyś w tym samym pomieszczeniu Nautilusy 804 i CDM 9NT. Co prawda, byłem w tym pomieszczeniu po raz pierwszy i dość krótko, ale jakiejś większej różnicy nie słyszałem. Dlatego zresztą zakupiłem CDM9NT, a nie N804. Różnica w cenie była jednak dość istotna.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.