Skocz do zawartości
IGNORED

Słabszy bas po analogu

Gerard2008

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zmieniłem sposób połączenia Pioneera BDP 51FD(z kompletem dekoderów) do amplitunera Yamahy 667, z coaxiala na przewody analogowe. Oczywisce spowodowało to spadek poziomu kazdego z 6 sygnałów. Mam problem z sobwooferem, podbiłem poziom sygnału w odtwarzczu i amplitunerze, niestety rożnica jest znikoma. Sygnał LFE jest duzo słabszy niz przy połaczeniu cyfrowym. Na amplitunerze słabszej generacji 461 sytuacja wyglada tak samo. Czy to sa poprostu za słabe amplitunery zeby przyjmowac syganl analogowy i wolą same przetwarzac sygnal cyfrowy, czy to moze wina odtwarzacza?.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/85477-s%C5%82abszy-bas-po-analogu/

Moim skromnym zdaniem to nie jest wina odtwarzacza. Ostatnio przesiadłem się na Cambridge Audio 751 BD i mam go podpiętego do ampli Yamaha R-XV1800 poprzez HDMI i po analogu (IC 5.1. całkiem dobrymi . Słuchając BD Iron Maiden "Flight 666" zauważyłem - usłyszałem, że sub gra ciszej. Po próbach przekalibrowania nie uzyskałem głośniejszego grania ale.... wsłuchaj się i może doznasz takiego jak i ja wrażenia/pewności. Przez analog dźwięk jest w tej konfiguracji bardziej selektywny i lepiej budowana jest scena. Sub poprzez HDMI po prostu dudni a po analogi gra basem. Wiem, że niektórzy Forumowicze powiedzą, że mam słaby ampli ale na tę chwile nie kupię innego (czekam na nowa linie Cambridge Audio :)). Moja rada posłuchaj czy nie odpowiada Tobie bardziej dźwięk po analogu!!

Mam problem z sobwooferem, podbiłem poziom sygnału w odtwarzczu i amplitunerze, niestety rożnica jest znikoma. Sygnał LFE jest duzo słabszy niz przy połaczeniu cyfrowym.

Witam,

problem by występował gdyby poziom na wyjściu amplitunera był zbyt niski, aby wysterować poprawnie suba. Nie wspominasz o tym, więc czym tu się przejmować? Może tak ma być. Zobacz w instrukcji, czy wykorzystałeś wszystkie dostępne regulacje.

Pozdrawiam

Po próbach przekalibrowania nie uzyskałem głośniejszego grania ale.... wsłuchaj się i może doznasz takiego jak i ja wrażenia/pewności.Przez analog dźwięk jest w tej konfiguracji bardziej selektywny i lepiej budowana jest scena.

Dobra rada, czasem wykorzystanie wejść analogowych 5.1 itp. powoduje niemożność skorzystania z części toru cyfrowego, czy procesora DSP. Ta niedogodność skutkuje brakiem niektórych regulacji i lepszą jakością dźwięku.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.