Skocz do zawartości
IGNORED

Frank Sinatra zawołał ... Dzieńdobry !?

tangens

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajac niedawno płyty "Sinatra At The Sands" ( a jest to płyta "live") w pewnym momencie wydało mi się, że Sinatra zawołał do mnie... "Dzieńdobry..." po polsku. Czy to możliwe, czy się nie przesłyszałem? Czy to nie był wytwór mojej wyobraźni? Może ktoś potwierdzi lub zdementuje moje wrazenie.

Pozdr. tangens

Nie mam tej płyty pod ręką, ale jeśli ktoś z Was ma to proszę uważnie posłuchać; jest to introdukcja do któregoś z początkowych utworów; jest powitanie ; chyba w takiej sekwencji: Good morning... Shalom,... Dzieńdobry..

Daj fragment tej płyty...

Rzeczywiście, mówi dzień dobry. Też mam tę płytę - Frank bardzo dowcipny:)

Z kontekstu wolno wnioskować że dzień dobry jest znanym mu powitaniem niektórych (polskich) Żydów w Ameryce.

Notabene dzień dobry używa też słynny obecnie Borat - jako powitanie kazachskie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,troche nie na temat,jaki model Techicsa posiadasz?

Pozdrawiam Mariusz

Ukryta Zawartość

Strasznie zabawna jest niekiedy ta tunnel vision na forum - jeden np. a priori wyklucza dzień dobry, drugi widzi gramofon i ... :)

Zaskakująco wysoki odsetek nieprzytomności ogólnej, czy jak to nazwać

Strasznie zabawna jest niekiedy ta tunnel vision na forum - jeden np. a priori wyklucza dzień dobry, drugi widzi gramofon i ... :)

Zaskakująco wysoki odsetek nieprzytomności ogólnej, czy jak to nazwać

"Nieprzytomnosc ogolna" - bardzo dobry tekst :)

Rozbawiles mnie. Obok pomrocznosci jasnej, najmojszej racji i jeszcze kilku innych powiedzen bedzie to moj

ulubiony tekst :)

Pozdr.

Parker's Mood

Pozdrawiam. Przypomnijmy wielką nieszczęśliwą miłość Franka -

Której - on the positive note - zawdzięcza bardzo wiele ze swej niebywałej zdolności wczucia się w smutny tekst; jego największe sukcesu przyszły właśnie po kopniaku od Avy

Nie sądzę, żeby był autorem filmiku. Autor ma dużo innych nagrań z gramofonem i może ktoś w komentarzu zapytał o to samo i otrzymał odpowiedź, więc jak poszukasz to pewnie znajdziesz.

• 3 tygodnie później...

Po wakacjach pochyliłem się nad tą płytą, mimo, że wcześniej słuchałem jej raczej rzadko. Była jazgotliwa w warstwie muzycznej. Nagrana była pierwotnie, na żywo, w 1966r w Las Vegas, w hotelu Sands. Sinatra miał wtedy 50 lat, był u szczytu formy wokalnej. Towarzyszyła mu orkiestra Counta Basiego (który grał tam na pianie), a aranżerem i dyrygentem był Quincy Jones.

W 2003 r album został zremiksowany i zremasterowany; wydany w firmie Reprise Records, firmie założonej przez Sinatrę, która też wydała pierwotnie longplaya.

Mój egzemplarz płyty jest firmowany przez Reprise Records, ma jednakże napis Made in Germany. Trudno więc dociec kto spaprał tą płytę, cze twórcy reamasteringu, czy wtórny wydawca płyty w Niemczech. Szczególnie trąbki (a jest ich cztery)brzmią brzmią bardzo agresywnie, ostro i piskliwie; saksofony i puzony są OK, w miarę miękkie i aksamitne, jak to w orkiestrach swingowych być powinno. Perkusyjne talerze też brzmią zbyt ostro. O przekonturowaniu płyty świadczą też częste na płycie oklaski - brzmią jakby ktoś rzucał monety na blachę...

Najważniejsze jednakże , że głos Sinatry brzmi pięknie i energetycznie, niezwykle świeżo...

Aby poprawić komfort odbioru tej płyty dobrze jest obniżyć nieco poziom wysokich tonów, co jest możliwe we wzmacniaczach, które mają korekcję pasma.

Warto posłuchać tej płyty; niektórzy znawcy uważają ją za najlepszy album Franka Sinatry. Także zremasterowana orkiestra Counta Basiego jest warta posłuchania, mimo wymienionych dysonansów.

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Thx. Ta piosenka to najpewniej Ever Homeward. Cover polskiej piosenki. Od 2. minuty Sinatra śpiewa po polsku - wolne serce, wolne srece...

Ukryta Zawartość

Mistrz interpretacji smutnego tekstu

Można nawet powiedzieć że z w miarę neutralnego tekstu potrafił jak nikt uczynić arcydzieło melancholii, tęsknoty, nostalgii...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pozdrawiam. Przypomnijmy wielką nieszczęśliwą miłość Franka -

Ukryta Zawartość

Której - on the positive note - zawdzięcza bardzo wiele ze swej niebywałej zdolności wczucia się w smutny tekst; jego największe sukcesu przyszły właśnie po kopniaku od Avy

Ava nie była pierwsza ani ostatnią miłoscią Sinatry, facet miał wręcz niemiłosierne parcie na kobiety, wykazywał tendencje do krycia wszystkiego co się rusza,

Drugą charakterystyczną cechą życia i kariery Franka była mafia włoska silnie działająca w Stanach, wielokrotnie pomagała mu w karierze i torowała drogę do sukcesu.

To wnioski po przeczytaniu świetnej biografii Franka Sinatry

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.