Skocz do zawartości
IGNORED

technics sl-pg420a i kłopot z CDM4/19

mirox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na tym forum, więc przepraszam za ewentualną pomyłkę w umiejscowieniu tematu w odpowiednim dziale.

Mój CD player to Technics sl-pg420a. Od jakiegoś czasu ma problemy z czytaniem płyt, to znaczy nie odczytuje ich zawartości. Z początku myślałem, że to wina lasera (cdm4/19), ale po dokładniejszym przyjrzeniu się pracy CD doszedłem do wniosku, że to może być wina silnika. Zdjąłem obudowę, następnie wsadziłem płytę i zauważyłem, że mechanizm laser nią nie kręci. Po ręcznym rozkręceniu płyty (lekko pokręciłem płytą) laser bez problemu odczytał płytkę. Wydaje mi się, że mechanizm ma problemy z początkowym rozkręceniem płyty, ponieważ po ręcznym kręceniu mechanizm działał prawidłowo. Czy jest możliwość zakupu takiego silniczka do cdm4/19? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś namiary na sklep z takim towarem (jestem z Warszawy).

Z góry dziękuję.

cd-ek nie jest wart nowego mechanizmu z laserem

szkoda że to nie cdm12.1(dostępny i tani)

jak lubisz technicsa to kup sobie np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Taki CD mozna kupic na allegro za 30 PLN . A tu jest lista CD-eków Technicsa z takimi napędami -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Można kupic i zamienić .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Sprawdź, czy ośka od głównego motóra kręci się lekko, jak nie to musisz jakoś nasmarować silnik. W napędach CDM2/4 częściej to jest przyczyną usterki, jak sama głowica. Więc wyjmij napęd, zrób mu konserwacje i CD powinien czytać jak nowy. Powodzenia! :)

• 3 tygodnie później...

Przepraszam za odświeżanie tematu.

Niestety nie jestem w stanie wyjąć silniczka napędzającego płytę. Nie mogę wyjąć tego "talerzyka" podtrzymującego płytę, prawdopodobnie jest on przyklejony. Nie wiem czy uda mi się naprawić ten CD, dlatego zastanawiam się nad innym. Jaki byście polecili tani CD, niekoniecznie technics, tak do 250 zł. Szukałem na forum i w google, ale ciężko wyciągnąć jakieś wnioski, gdy każdy mówi co innego.

Aktualnie posiadam wzmacniacz Technics su-v45a i kolumny podłogowe sony ss-176e.

Przepraszam za brak fachowej terminologii, ale ja się po prostu na tym nie znam.

• 2 lata później...

mam pytanie odnośnie napędu CDM4, napęd głośno pracuje przy czytaniu płyty, po zdjęciu obudowy zauważyłem, że a jakiegoś miejsca wypadła mała stalowa kulka. Czy ktoś wie z którego miejsca i jak była zamontowana?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.