Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw komputerowy 2,1 lub inny 100 % do muzyki do 1 tys

konrado9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ,Wiem ze zestawy komputerowe to nie to samo co stereo lecz coraz wiecej słysze optymistycznych opini o droszych zestawach , mam mętlik w głowie naczytałem sie tyle forum i juz nie wiem nic!!! Muzyke jaka słucham to Hause czyli techniczne klimaty wiec bass powinien miec kopa jak i perkusja w metalu czy rock bo tez slucham duzo jak i gitara ale juz nie ma co wymagac od takich zestawów.

Pokoj to 5x5 wiec calkiem duzy, Zastanawialem sie na kolumny i wzmacniacz ale tys zl tez nie bedzie rewelaci i bass nawepno nie zejdzie tak jak sub to oczywiste , i pozatym nie bardzo jest miejsce na te kolumny a to ma duzy wplyw jak zagraja

Jest jeszcze opcja male kolumny i odzileny sub ale to pewnie sie w cenie sie nie zmieszcze

Jeżeli planujesz do tego podłączyć laptopa albo komputer to do tej ceny i Twoich wymagań chyba tylko Teufel.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam serdecznie ,Wiem ze zestawy komputerowe to nie to samo co stereo lecz coraz wiecej słysze optymistycznych opini o droszych zestawach , mam mętlik w głowie naczytałem sie tyle forum i juz nie wiem nic!!! Muzyke jaka słucham to Hause czyli techniczne klimaty wiec bass powinien miec kopa jak i perkusja w metalu czy rock bo tez slucham duzo jak i gitara ale juz nie ma co wymagac od takich zestawów.

......

Bose Companion 3 lub 5. Sądzę że spełni Twoje wymagania w 100%.

Creative Gigaworks T3 tez słyszałem bardzo dobre opinie ze tylko ciut gorsze monitorki od Bose Companion 3 ale pytanie czy sub tez taki dobry ze sie nadaje tzn do np matalu ze by perkusja ładnie słycha tzn czy sub nadaza a nie rozchodzi mebrana i nie nadarza jak w np logitecha z300 lub LOGITECH Z-5500 choc z logitecha czesto widze cos sie przepala a co wiecie o CORSAIR 2.1 SP2500 w testach pc lab dobre opinie ma :) i jest lepszy od t3 i Logitech Z623 ten ost jest nagorszy z tych wszystkich wiec napewno odpada

Edifier S530D HiFi S2.1 tylko ciekawe jak z muzyka u niego 2 x 35 i 1 sub 75w wydaje sie byc bardzo dobry tzn patrzyłem na jego dane techniczne i nie wydaje mi sie ze sa przesadzone tylko ciekawe jak z muzyka tak jak logitech ktory daje chyba sporo za duzo niz własciwie maja i do tego takie wszystko satelitki male a sub wielkii bass potezny ale do metalu i prerkusi to sie nie nadaje przeciaga ja tego sie właśnie boje

rany... to już jakiś najazd obcych.

Przykładajcie się troszkę bardziej do języka polskiego.

No, masakra... Jakiś ban by się przydał za taką pisownię na starcie + za zaśmiecanie kilku wątków na raz. Co na to moderacja? A konrado9 poczytaj najpierw istniejące wątki.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

No, masakra... Jakiś ban by się przydał za taką pisownię na starcie + za zaśmiecanie kilku wątków na raz. Co na to moderacja? A konrado9 poczytaj najpierw istniejące wątki.

Powiedz kto chce tylko zestaw do muzyki i ten watek z takim zestawem ? Większość wątków jest na priorytecie gry i filmy.

Poza tym zmięcie to ze by można było edytować tekst dopóki, ktoś nie napisze a nie czasowo bo co z tego że jest edytuj jak nie można tego zrobić!

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Creative Gigaworks T3 tez słyszałem bardzo dobre opinie ze tylko ciut gorsze monitorki od Bose Companion 3 ale pytanie czy sub tez taki dobry ze sie nadaje tzn do np matalu ze by perkusja ładnie słycha tzn czy sub nadaza a nie rozchodzi mebrana i nie nadarza jak w np logitecha z300 lub LOGITECH Z-5500 choc z logitecha czesto widze cos sie przepala a co wiecie o CORSAIR 2.1 SP2500 w testach pc lab dobre opinie ma :) i jest lepszy od t3 i Logitech Z623 ten ost jest nagorszy z tych wszystkich wiec napewno odpada

"Ciut" to pojęcie względne. Dla mnie różnica to ze 3 "ciuty" co najmniej, szczególnie przy zastosowaniach czysto muzycznych :). A cenowo różnica nie taka przepastna. Tak patrząc, to zdecydowanie Bose.

Edifier S530D HiFi S2.1 wie ktoś o nich jak graja w porównaniu do Bose 3 czy Teufel c100 c 200,Edifier porządnie wyglądają satelitki zwłaszcza no i chyba nie SA oszukane właściwości techniczne

Nie sa za ciche te Companion 3 II jakoś nie wierze ze z czegoś tak małego może wydobyć sie powal jacy dźwięk sporo mówili wszystko super lecz za cicho, najlepiej sprawdzić jak graja na żywo tylko Gdzie W Kaliszu takie coś sprawdzę...?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie sa za ciche te Companion 3 II jakoś nie wierze ze z czegoś tak małego może wydobyć sie powal jacy dźwięk sporo mówili wszystko super lecz za cicho, najlepiej sprawdzić jak graja na żywo tylko Gdzie W Kaliszu takie coś sprawdzę...?

Za ciche? Bez żartów.

Usłyszeć znaczy uwierzyć :). Musisz gdzieś posłuchać i tyle. W Ispotach je czasem mają wystawione, jako "sprzęt towarzyszący" Macom. Usłyszysz -> kupisz. Tylko weź ze sobą kasę jak pojedziesz na odsłuchy, po co masz 2 razy jeździć :-).

Ja mam w tym momencie przy monitorze Companiony II ustawione i też nie mogę uwierzyć w to co słyszę, a jednak.

Właśnie sęk w tym, że jak na ich wymiary grają niewiarygodnie głośno. Sporo zależy też od akustyki pomieszczenia, u mnie są w malutkim pokoju (3m/4m) w pełni umeblowanym na poddaszu i grają wystarczająco głośno przy 60% aby odczuć to na sobie. W sporym salonie z gołymi podłogami trochę inaczej. Najbardziej zadziwiające jest to że jak grają b.cicho, to bas wciąż jest mocny,głęboki i kontrolowany. Dużo droższe i większe Focal-e XS grają niewiele głośniej.

Jak je pierwszy raz słyszałem w Studiu Hifi w Katowicach to miałem szczenę na podłodze, a pomieszczenie miało chyba z 50m :D Myślałem, że mnie robią w konia i puścili coś innego, bo stały też tam inne kolumny :D Grają całkiem głośno, jak na swoje rozmiary to bardzo, bardzo głośno :). Nowe, prosto z pudełka potrzebują paru godzin by zagrać na 100 % możliwości. Od 5-ciu lat mam Companiony przy komputerze. Mam też Paradigmy Signature S8 w innym pokoju zasilane w bi-ampingu - cudnie grające, ale przejście na Companiony przy komputerze nie powoduje żadnego dyskomfortu, co chyba jest wystarczającą zachętą, ale spróbuj je gdzieś posłuchać przed zakupem :-)

Wyszukałem w ceneo to jedyny sklep to stolica Warszawa a jestem z okolic Kalisza no masakra ze by takie cudeńka nie było w Kaliszu no nawet Ediferow nie ma sa tylko komercyjne creative i logitechy i inne tego typu , czytałem dużo o bose to ten dźwięk to elektronika troszkę ale co tam ważny jest efekt. Właśnie Hi FI w Kaliszu może gdzieś jestem z takim drogimi kolumnami może tam będzie :P

Dziękuje za liczne pomoce na pewno wszystkie rozpatrzę szkoda ze Pl jest pokrzywdzona i nie ,które marki są mało dostępne w pl lub w cale .A z czym idzie kupowanie w ciemno a o to nie chodzi niestety.

Audiofilem nie jestem i dobrze bo to droga sprawa nawet stero za parę tys to przerasta finansowo .Ale cenie sobie dobre granie co jestem na pc leci muza a ja mam stare Creative warte 100 zł , Ale wole te nisz syczące Atlusy Tonsile co nie którzy strasznie sie tym podniecają ale sa tylko głośne nic pozatym. No i w głowie zapisane ze są to stereo!A no tym zdaniem nikogo nie chciałem urazić być może się mylę to moja opinia choć nie na temat .

Bierz BC3, miałem, z czystym sumieniem polecam. Także leciało na nich sporo wymagającego wbrew pozorom elektronicznego materiału. Od Jeffa Millsa, przez Dave Clarka, Josha Winka, Reebota, Sven Vath'a, Mayera, Wolf + Lamb, Soul Clap, When Saints Go Machine, Snowy Red po Nu:Tone, High Contrasta, Gaslamp Killera, Rusko itd. Mógłbym tak w nieskończoność wymieniać, w 12m2 sub był przykręcony na 20-30% i to była optymalna wartość dla niego w tak niewielkim pomieszczeniu, przy 50% wychylenia pokrętła było już bardzo głośno, słuchałem głównie na pozycji 15-30%.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

S730B??? Nie ma takich to jest blad w opisie.

Mam S730 i sa rewelacyjne.

Bose mnie nie rusza wiekszosc marketing male, plastikowe nic dla mnie.

Przeplacac za ta jakosc nie ma sensu wedlug mnie, i to prawda wiekszosc dzwieku to jest oprogramowanie a nie jakosc podzespolow w glosnikach.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

S730B??? Nie ma takich to jest blad w opisie.

Mam S730 i sa rewelacyjne.

Bose mnie nie rusza wiekszosc marketing male, plastikowe nic dla mnie.

Przeplacac za ta jakosc nie ma sensu wedlug mnie, i to prawda wiekszosc dzwieku to jest oprogramowanie a nie jakosc podzespolow w glosnikach.

W sumie ciekawe podejście, no ale każdy ma na to swój punkt widzenia i należy to uszanować.

Dla mnie liczy się efekt końcowy, czyli jakość dźwięku, który dociera do moich uszu. A czy kolumny są z plastiku, drewna, z folii, czy papieru toaletowego :-) to nie ma to dla mnie znaczenia, jeśli efekt końcowy jest należyty.

A, że jest tam zaangażowana elektronika i oprogramowanie, a cóż w tym złego, że tak się przed tym bronić. W całym torze i na każdym etapie realizacji dźwięku jest dziś tyle elektroniki i oprogramowania, że łeb urywa, a jakoś ostatecznie ludzie z tym żyją. Jak ktoś chce uniknąć "oprogramowania" i elektroniki to powinien sobie grać na fortepianie, a nie słuchać muzyki ze sprzętu audio. A fakt, że w głośnikach jest cwany wzmacniacz z cwanym procesorem DSP i z równie cwanym softem kompensującym wady głośników, cóż... jest to znak naszych czasów. Ważne żeby to wszytko było zrobione z głową i jak należy. A w cytowanych modelach Bose tak właśnie jest i nie jest to tylko marketing. Każdy może sam to ocenić, zamykając oczy i słuchając muzyki jaka się z tych głośników wydobywa. Wolę takie rozwiązanie, przy którym nawet słuchając cicho, nic nie stracę na poczuciu realizmu przekazu, niż mieć drewniane kolumny, które w tych samych warunkach się nie sprawdzą. Wolę tę pierwszą opcję, a samo poczucie że mam drewniane, "solidne" kolumny, nie wystarczy mi, abym był zadowolony z dźwięku, jeśli będzie on ułomny.

Marketing Bose to właśnie duży dźwięk z jak najmniejszych urządzeń. To że Bose ma niemal do perfekcji opanowaną wiedzę akustyczną mi nie przeszkadza. Liczy się efekt końcowy, a ten jest świetny, nie jest to może do końca neutralne brzmienie, ale jest naturalne i jak na swoje wymiary i cenę(nie oficjalną) rewelacyjne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Marketing Bose to właśnie duży dźwięk z jak najmniejszych urządzeń.....

Ale to nie jest marketing, to jest fizyka "z krwi i kości", że tak ją nazwę. Tam jest wykorzystany następujący "myk". Opiszę w punktach dla jasności, akurat swojego czasu na AGH widziałem takie doświadczenia, lata temu więc wiem ile można z tego wycisnąć:

1. Bierze się przeciętny głośnik, nie jakieś dno totalne, ale przeciętny, który sam z siebie gra zdecydowanie tak sobie i niczym się nie wyróżnia.

2. Pakuje się go do obudowy docelowej

3. Puszcza się przez niego sygnały testowe z całego pasma, wykonuje się pomiary, jak głośnik te sygnały odtwarza.

4. Następnie analizuje się wyniki, pod kątem ułomności i słabych stron głosnika.

5. Bierze się programowalny procesor DSP, w przypadku Bose jest to podobnież jakaś Motorola.

6. Programuje się rzeczony procesor tak, aby skompensować wady głośnika, przykładowo, tu trochę uproszczę, bo nie jest to aż tak prosto: jeśli głośnik niedomaga w danym zakresie częstotliwości to się to kompensuje ingerując w sygnał i podbijając ten właśnie zakres, jeśli są gdzieś jakieś piki rezonansowe, to się je usuwa, tłumiąc daną częstotliwość, itd. itp.

7. Tak otrzymany program, wrzuca się do procesora DSP i taki układ wpina się w tor pomiędzy głośnikiem (wzmacniaczem), a źródłem.

8. Otrzymuje się efekt dokładnie taki jak ma to miejsce w Companionach Bose. Z dziadowskiego głośnika, dostajemy skorygowany akustycznie, przez co wyidealizowany system audio. I trzeba jasno zaznaczyć, cały zabieg to nie jest proste coś, rodem z korektora graficznego. Tutaj mamy bardzo selektywną korekcję niedoskonałości. I to wszystko nie dość że zmienia się dla różnych częstotliwości, to korekcja zmienia się też w funkcji głośności, inaczej jest jak słuchamy cicho, inaczej jak głośno. Dlatego też nie da się wygenerować przesterowania i wywołać charczenie głośników w żadnen sposób. Jeśli przegniemy z sygnałem i poziomem głośności, to DSP automatycznie skoryguje to do granicznego poziomu bezpieczeństwa dla głośnika.

A czy to ostatecznie działa? Każdy kto słuchał Companionów, w sumie dowolnych, to wie że działa i to jak działa :-). Gdyby komuś udało się zbudować głośnik idealny, który idealnie przenosi sam z siebie całe pasmo, wolny jest od rezonansów, problemów z fazą itd. to tak właśnie by ten głośnik grał, jak to Bose, skorygowane przez DSP, grałby "dużym" dźwiękiem.

EDIT

Taka mała ciekawostka, jak wygląda głosnik w Companionach 2, ktoś usunął maskownicę. Toż to się prezentuje tak, że nie warto na to pawia puścić, szkoda się odwadniać :-)

A gra to tak, że łeb urywa, jak na takie maleństwo.

Dla mnie plus Bose to to co napisał DawidM : "duży dźwięk z małych głośników". I jeśli ktoś szuka czegoś takiego to powinien to wziąć. Inne aspekty dźwięku niestety słabiutkie, a cena b. wysoka. Ze słuchania bose zostały mi dwa wrażenia: pompowana dynamika (przede wszystkim bas) i spiłowana ostrość przełomu wysokich i średnich tonów - wszystko to dzięki DSP. Do tego jeszcze efekt "super stereo" podobny do tych z tanich przenośnych odtwarzaczy. Loudness War o którym jest tyle w dziale stereo to przy tym pikuś.

A wszystko to z chudziutkich głośników, a tego żadne DSP nie nadrobi.

One brzmią dokładnie jak na tym filmiku - przeciętny prenośny boombox.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

To na pewno nie gra jak przeciętny boombox:

----

Jasne że z konwencjonalnych kolumn można zbudować lepszy dźwięk w tej kwocie(oficjalnej), ale jeśli komuś zależy na oszczędności miejsca, to wybór nasuwa się sam. Miałem okazję słuchać systemu KD Bose(ten co oficjalnie kosztuję ponad 10K zł), wrażenie jest piorunujące, słyszymy duży, dobry dźwięk, a nie widzimy przetworników na pierwszy rzut oka. Wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko wpierw sobie zrobić "rachunek sumienia" przed zakupem.

Pisałem o C2 a ty za przykład podajesz 4 razy droższe M2 (1400zł zdaje się). Zauważ że na tym pierwszym filmiku nie ma jakiejś wielkiej różnicy między bose a olasonic, a te drugie kilka razy tańsze. Zresztą żeby to pokazać japońce wrzucili ten film na youtube.

Żeby było jasne, nie mam nic do bose, warto jednak wiedzieć że jest to bardzo specyficzny dźwięk i nie jest to żadna alternatywa dla głośników z przedziału cenowego - po prostu nic nie brzmi tak jak one. Tu postawiono na głośność, a nie na ogólną jakość. Zresztą bose to firma nagłośnieniowa i takiego dźwięku można się od jej produktów spodziewać. I warto żeby kolega który zastanawia się czy je kupić o tym wiedział. I że nie wszyscy są bose zachwyceni.

No własnie i tutaj mam dylemat gdy bym chciał głosno tylko glosno to kolumny np tonsila i mam a po co tak ja strasznie nie lubie takiego estradowego grana bo takie sa atlusy , to teraz juz sam nie wiem z zakupem sie nie spiesze mam na to sporo czasu chciał bym usłyszeć i porównać a to tez sporo czasu minie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.