Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak 2x90 RMS + Altusy 110

angelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wzmacniacz 2x90 W rms o nominalnej ompedancji 4 ohm jednak producent podaje ze moze on pracowac z kolumnami o impedancjach 4-16 ohm i tu mam pytanie - czy 8 ohmowe altusy 110 beda bezpieczne(o ile nie bede bawil sie galka glosnosci ) pracujac z tym wzmacniaczem? Czy fakt ze kolumny sa 8 ohmowe a wzmacniacz ma nominalna 4 ohm bedzie mial jakikolwiek wplyw na jakosc dzwieku?

To jeszcze nie wszstko:)Pytan w garsci kilka: z tylu wzmacniacza mam wyjscia(wejscia?) oznaczone jako Monit.1 i Monit.2 i za cholere nie wiem do czego sluza :)

teraz bedzie o kabelkach - chce tego wzmaka polaczyc z kompem jaka grubosc kabli bedzie odpowiednia? mysle nad 1.5mm ale moge sie mylic:) to samo dotyczy polaczenia wzmacniacza z kolumnami tutaj mam zamiar dac 2.5mm czy to wystarczy? Jakiego rodzaju kupic kable? Czy zwykly miedziany za 2zl/metr bedzie sie znaczaco roznil od np. miedzi ofc za 8-10zl/metr? Wiecej na kable nie mam zamiaru wydac bo i tak na takim sprzecie pewnie nie uslysze roznicy(?).

Dzieki za ewentualne odpowiedzi a co za tym idzie za cierpliwosc :)

Pozdrawiam angelo

https://www.audiostereo.pl/topic/8571-wzmak-2x90-rms-altusy-110/

a więc... po kolei...

(zawsze mnie polonistka goniła za owe 'a więc', a więc pozwolę sobie tak rozpocząć) ;)

co to za wzmak? jak to nie jakaś brutalna samoróba to zapomnij o tym co napisałeś i spokojnie podłącz sobie kolumny - enjoy!

z tymi kablami dobrze będzie, jeśli znajdziesz grubość mieszczącą się w gniazda, tak abyś nie pilował połowy kabla w gniazdach - pytanie czy 1,5mm czy 2,5mm to sprawa wtórna - kup coś za kilka złotych bo jak sam napisaleś nie usłyszysz różnicy... jak mieszkasz w większym mieście to kabli do 5pln masz dostatek, a jeśli chesz zaszaleć to tańsze Cordiale znajdziesz za 7... ogólnie nie świruj :)

a wiec :) wzmacniacz to telefunken ta 750

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napisalem ze nie uslysze bo chyba na takim sprzecie(altusy ;) + glownie mp3) nie uslysze roznicy...a moze sie myle?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.