Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy Heed - pytanie o podzespoły

ace99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzięki zdjęciom zamieszczonym w necie wziąłem się za klonowanie tego wzmacniacz. Jest to bardzo prosty układ ale do tej pory projektowałem płytkę w eaglu bez zasilacz. Postanowiłem zrobić taką jak w oryginale w całości, tylko bez części z transformatorem. Mam dwie niewiadome, których nie mogę odczytać ze zdjęć poniżej:

- pojemność tych małych kondensatorów

- wartość rezystorów, które widać na zdjęciu ( nie wiem czy to jest kolor brązowy czy filoetowy - na ich krawędziach, w środku są chyba 3 czarne paski ).

Najlepsze zdjęcie ze ścieżkami tego wzmacniacza znalazłem tylko po modyfikacjach, które zasłaniają część ścieżek, może ktoś ma dokładne zdjęcie płytki od spodu ( bottom, lub top pod światło bez elementów ;) )?

Ostatnie zdjęcie przedstawia schemat z tym rezystorem, którego wartości nie jestem pewien.

Kolejne moje pytanie dotyczy trochę inne kwestii. W oryginale płytka jest tylko jednostronna, w eaglu też taką zrobiłem ale wpadłem na pomysł, żeby zrobić dwustronną. Na stronie bottom byłyby ścieżki - jak w oryginale a na topie wylewka, ale nie masy tylko sama wylewka, która nie łączyła by się z żadnym elementem. Warto jest zrobić coś takiego, dodatkowo mogła by służyć jako ekran układu?

Rezystor możesz dać 10 Ohm.

Jeśli nie chcesz wylewki używać jako masy to połącz ją tylko w jednym miejscu z masą układu.

Małe kondy to elektrolity z 1 zdjęcia czy Wimy z 2 bo Wimy są 1uF

Dzięki za podpowiedź z tą masą, postaram się połączyć ją w jednym punkcie.

Chodziło mi oczywiście o elektrolity ;)Jest sens je montować? pytam ponieważ są one dość daleko od układu opampa, który znajduje się na szczycie PCB z drugiej strony.

W układzie Lehmanna zastosowano rezystor 47R/1W, który pomimo swojej mocy nie nagrzewa się wcale. W Canampie to na pewno nie jest 47R.

PCB wytrawione i już zmontowane ;)

Dziś już nie mam siły na testy, wszystko wygląda dobrze. Jutro podłącze i pierwsze testy.

Nie robiłem wersji PCB z trafem oraz potkiem - wg mnie to bez sensu.

Podłączyłem wreszcie wzmacniacz. Odpalił z "kopa" bez problemów. DC na wyjściu to 0.3mA oraz 0.5mA, czyli jest bardzo dobrze.

Testowałem już kilka wersji tego wzmacniacza, wszystkie były wg schematu z neta:

- na płytce uniwersalnej z podwójnym WO

- na PCB dostępnej w necie do termotransferu wg Wasina z pojedynczymi WO, z oddzielnym zasilaniem i tranzystorami

- na PCB zrobionej w eagle i topologią układu z jak najkrótszymi ścieżkami

- na PCB zrobionej w eagle z wylewką masy na stronie top, bez zasilacza

- ostatnia wersja ścieżki identyczne jak w oryginale, wylewka masy połączona tylko w jednym punkcie ( jako ekran )

Zdecydowanie najlepiej gra wg oryginału, jest mnóstwo szczegółów, bas się nie rozłazi.

Kombinowałem również z wymianą podzespołów, ALPS RK09 2x10K log, kondensatory na wejściu to Siemens 680nF ( testowałem WIMY MKP4 470nF i były gorsze w tym układzie ), kondensatory ELNA for Audio, ERO EKM dla opampa, nichicon FG, rezystory 1% metalizowane, trafo pod audio 50W 2x12V, diody sbyv27, opamp LM4562

Z własnych doświadczeń odsłuchów i porównań mogę powiedzieć, że jest to ta sama klasa wzmacniacza co Lehmann ( porównywałem z oryginałem ), prezentacja dźwięku na bardzo wysokim poziomie ale inna niż w BCLu, mnóstwo szczegółów ( nawet tych w tle ) i przy tym nie syczy czy skrzeczy.

Ładna robota.

W Twoim wzmacniaczyku widzę przy opampie rezystory sprzężenia.

W oryginale jest tylko jedna pętla:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem ciekaw jak grałby z mosfetem na wyjściu.

Ukryta Zawartość

Ładna robota.

W Twoim wzmacniaczyku widzę przy opampie rezystory sprzężenia.

W oryginale jest tylko jedna pętla:

Ukryta Zawartość

Jestem ciekaw jak grałby z mosfetem na wyjściu.

Wszystko jest dobrze tak jak w oryginale, budowałem również w oparciu o ten schemat ale głównie opierałem się zdjęciami pcb Heeda. Wszystko jest dobrze.

Jeśli było by kilka osób chętnych to można by zrobić grupowe zamówienie na pcb.

Ukryta Zawartość

Wszystko jest dobrze tak jak w oryginale, budowałem również w oparciu o ten schemat ale głównie opierałem się zdjęciami pcb Heeda. Wszystko jest dobrze.

Jeśli było by kilka osób chętnych to można by zrobić grupowe zamówienie na pcb.

W końcu jakiś słuchawkowiec bez stabilizacji zasilania.

Urodą tego wzmacniaczyka jest jego prosta budowa.

Nie ruszałbym głownych założeń konstrukcji, ale widziałbym kilka drobnych dodatków:

1. Zbocznikowanie diód zasilacza kondensatorami

2. Miejsce na rezystor na wyjściu opampa

3. Odsprzęganie opampa małymi konsensatorami

4. Więcej miejsca na kondensator wejściowy

5. Obok miejsca lutowania bipolara zrobić dziury dla mosfeta (nie sprawdzałem ale chyba inna kolejność wyprowadzeń).

6. Filtr RC na wejściu.

W końcu jakiś słuchawkowiec bez stabilizacji zasilania.

Urodą tego wzmacniaczyka jest jego prosta budowa.

Nie ruszałbym głownych założeń konstrukcji, ale widziałbym kilka drobnych dodatków:

1. Zbocznikowanie diód zasilacza kondensatorami

2. Miejsce na rezystor na wyjściu opampa

3. Odsprzęganie opampa małymi konsensatorami

4. Więcej miejsca na kondensator wejściowy

5. Obok miejsca lutowania bipolara zrobić dziury dla mosfeta (nie sprawdzałem ale chyba inna kolejność wyprowadzeń).

6. Filtr RC na wejściu.

Wzmacniacz grał non stop przez 15 godz i DC na wyjściu nie skoczyło nawet trochę. Czyli konstrukcja jest sprawdzona i przemyślana.

Przy diodach nie chciałem montować dodatkowych kondensatorów, ponieważ zauważyłem, że niektórzy robili taki trik:

to jest właśnie wzmacniacz jakiego szukałem prosty,tani w konstrukcji i lepszy od holdegrona,proponuje zrobić zamówienie na PCB jestem chętny:

nikifor.1szt

i proszę was,nic już w nim nie przerabiajcie,bo to ostatnio jest bardzo modne na tym forum,robić z igły widły.

Zastanawiam się czy nie dać tej diody, która powinna znajdować się przed WO ( może to zbędny bajer ).

Pokaż jakiś schemat Heeda z tą diodą.

Dobrze byłoby, żeby PCB miała duże dziury wentylacyjne.

to jest właśnie wzmacniacz jakiego szukałem prosty,tani w konstrukcji i lepszy od holdegrona,proponuje zrobić zamówienie na PCB jestem chętny:

nikifor.1szt

i proszę was,nic już w nim nie przerabiajcie,bo to ostatnio jest bardzo modne na tym forum,robić z igły widły.

Uważam, że przynajmniej rezystor za opampem jest konieczny.

Ludzie będą wkładali różne opampy a niektóre mogą się bez tego rezystora wzbudzać.

Jeśli ktoś nie chce montować- da zworę.

• 3 tygodnie później...

Minęło trochę czasu i jakoś udało mi się poskładać do kupy inny projekt na TPA6120. Zadziałał "z kopa". PCB dwustronna. Poskładałem z tego co miałem pod ręką, dlatego stabilizatory są różne ( lm337 oraz 317 ), gra świetnie. Jest to zupełnie inna prezentacja dźwięku niż Canamp. Oto rezultaty ponad 2 tygodniowej pracy po 30 min dziennie ;)

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.