Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie tangentiale Techniksa - co warto a czego nie?

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ostatnio na allegro wysyp tanich tangentiali techniksa - jeszcze nigdy tyle tego nie było. Potrzebuję jakiegoś TANIEGO i naprawdę przyzwoitego gramiaka. Czy z obecnej oferty jest coś ciekawego na co warto by się skusić? np modele SL-DL1, SL-DL5. Dobre to?

Pozdrawiam

pamiętaj ,że wybór wkładek mocowanych na T4P jest mniejszy niż 1/2 cala

W wkładki specjalnie nie mam ochoty się zagłębiać - skończyłem z audiofilstwem:) Może za jakiś czas kupił bym jakąś lepszą wkładkę w okolicach paruset PLN. Wybór specjalnie nie jest mi potrzebny - wystarczy parę modeli o określonej sygnaturze dźwięku to już sobie coś dobiorę.

Do czego takiego gramiaka można porównać z dzisiejszych konstrukcji? powinno być raczej lepiej niż PJ debiut?

Pozdrawiam

trudno jest porównać ten rodzaj gramofonu np. do Debuta ponieważ są to zupełnie różne konstrukcje

brzmieniowo też nie porównamy nie słuchając bezspośrednio obu

do tego będzie to zależało od zamontowanej w nich wkładki

nie wiem dlaczego akurat gramofon tangencjalny bierze pod uwagę

trudno mi się wypowiadać o zaletach i wadach w/w technicsów bo po prostu ich nie słuchałem

a żaden z w/w modeli ma się nijak do nowych produktów o konstrukcji tangencjalnej ramienia

audiokarma.org

Tanie tangencjalne (czy Technicsa, czy jakiekolwiek inne), o ile w ogóle sprawne, będą jednorazówkami. Naprawa - jeśli w ogóle możliwa (bo skąd części) - będzie kompletnie nieopłacalna. Można sobie sprawić takie cudo jako czwarty, piąty gramofon do kolekcji, bo się lubi. Do codziennego użytku moim zdaniem bez sensu.

Aha, a allegro jako źródło darowałbym sobie. Są to głównie szroty z wystawek podpicowane przez handlarzy. To jak brać "nowe-niebite-trzeciejżonyksiędzapiąte"auto z komisu w Gnieźnie. :-DDD

Tanie tangencjalne (czy Technicsa, czy jakiekolwiek inne), o ile w ogóle sprawne, będą jednorazówkami. Naprawa - jeśli w ogóle możliwa (bo skąd części) - będzie kompletnie nieopłacalna. Można sobie sprawić takie cudo jako czwarty, piąty gramofon do kolekcji, bo się lubi. Do codziennego użytku moim zdaniem bez sensu.

Aha, a allegro jako źródło darowałbym sobie. Są to głównie szroty z wystawek podpicowane przez handlarzy. To jak brać "nowe-niebite-trzeciejżonyksiędzapiąte"auto z komisu w Gnieźnie. :-DDD

Jak każdy inny używany gramofon:) Każdy używany ma już swoją historię. Jeśli ten podpicowany gramiak wygląda jak nieużywany i mam gwarę rozruchową to czego tu się obawiać. To nie auto, które może w istocie być złożone z 4 i po 5 dachowaniach.

Kolega ma tangentiala techniksa - tyle, że jakiś topowy model i nie ma z nim żadnych problemów. Gra świetnie stąd moje poszukiwania. Poza tym jest praktyczny:) Nie jest to też moje podstawowe źródło dźwięku więc nie będzie eksploatowany nadmiernie. Po prostu w tej cenie nie mam pomysłu na nic co by grało przyzwoicie.

Nie, nie, uwierz mi - nie każdy używany jest taki sam. Inny jest ze znanego źródła, a inny pozyskany z wystawki, potem za 5 dych do handlarza, potem za 5 stów do użytkownika końcowego. Przy tej przebitce nawet gwarancja rozruchowa się opłaci, najwyżej się jeden czy drugi grat rozsypie, pięć innych wytrzyma i interes się kręci. :-) Oczywiście jeśli chcesz kupić i tylko szukasz potwierdzenia, że to świetny interes - to OK, kup, na pewno "będzie pan zadowolony", byle za pierwszym razem, ale jest to loteria, szanse na udany los są. :-)))

Nie chcę rzecz jasna uogólniać, bo sam kupiłem sobie szrota (o zgrozo, automatycznego) za 2 dychy, włożyłem ze 2 stówy - i gra już ponad rok bez zarzutu, czasem nawet automatyczny powrót ramienia potrafi mu zadziałać...

Nie, nie, uwierz mi - nie każdy używany jest taki sam. Inny jest ze znanego źródła, a inny pozyskany z wystawki, potem za 5 dych do handlarza, potem za 5 stów do użytkownika końcowego. Przy tej przebitce nawet gwarancja rozruchowa się opłaci, najwyżej się jeden czy drugi grat rozsypie, pięć innych wytrzyma i interes się kręci. :-) Oczywiście jeśli chcesz kupić i tylko szukasz potwierdzenia, że to świetny interes - to OK, kup, na pewno "będzie pan zadowolony", byle za pierwszym razem, ale jest to loteria, szanse na udany los są. :-)))

Nie chcę rzecz jasna uogólniać, bo sam kupiłem sobie szrota (o zgrozo, automatycznego) za 2 dychy, włożyłem ze 2 stówy - i gra już ponad rok bez zarzutu, czasem nawet automatyczny powrót ramienia potrafi mu zadziałać...

No cóż, kupno gramiaka z forum to pewnie i tak to samo źródło:) Bo niby skąd ludzie w latach 80 mieli by mieć gramofony techniksa. Wszystkie to niegdyś przywiezione szroty z zachodu. Także zostawmy może kwestie pochodzenia. I skupmy się czy jest sens zainteresować się tymi modelami czy szkoda czasu. Pozdrawiam!

I skupmy się czy jest sens zainteresować się tymi modelami czy szkoda czasu.

Sens kolekcjonersko-hobbystyczny jest zawsze, ponieść nakłady (czasu, pieniędzy itp., kupowania serwisówek, poszukiwania części w najdziwniejszych zakamarkach internetu itp. itd.) - żeby mieć Niezwykły Fajoski Gramofon, nawet niekoniecznie wiele wart w sensie czysto ekonomicznym. Sens użytkowy, do słuchania regularnego - imho dyskusyjny, ale jeśli trafisz na świetny egzemplarz - czemu nie?

to może jakaś sugestia co tu kupić za parę stówek z wkładką, gotowy do grania?

Bo patrzę na to allegro i jestem załamany, nie widzę tam nic co wygląda na grające.

patrzę na to allegro i jestem załamany, nie widzę tam nic co wygląda na grające.

:-D W pewnym sensie sam sobie odpowiedziałeś.

Zwróć uwagę - SL-DL1 w Polsce - ok. 450zł, w UK - 20 funtów ceny wywoławczej - zobacz za ile pójdzie, o ile w ogóle, w USA podobny, ładny, poszedł za równowartość ok. 25 funtów... Warto kabzę cwaniaczkom nabijać? Wg mnie nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem trzy gramofony z allegro, każdy miał jakiś mankament ( nie mówiąc o igłach do wymiany, w opisie grające cudnie) - uszkodzony szpindel, 'poluzowane' ramię, uszkodzony mechanizm automatyki , wszystkie były sprzedawane jako w pełni sprawne bez wad itp i nie były to gramofony po 100zł :)

tak więc allegro to loteria, jeśli ktoś ma pieniądze i nerwy, może próbować szczęścia, czasem się udaje

audiokarma.org

Ja natomiast kupilem kilka gramiakow z Allegro i kazdy byl sprawny ,jedyne co to wyschniete kondy i przez to za wolno krecily.

Doradzam kupno normalnego gramofonu a nie tej dziwacznej masszyny z tangentem.

Jak dobrze poszukasz to jest pare fajnych modeli,jak znajde czas wrzuce pare linkow .

robix

Juz lepiej cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z dziwadel ten jest ok ,kolega mial i byl pod wrazeniem wizualnym i brzmieniowym:

Ukryta Zawartość

A na koniec cos co wystarczy na dlugi czas i nuie pozwoli zrazic sie do analogu,cena spadla z 1500

,sam sie zastanawiam nad zakupem.

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tego typu gramofon i jestem zachwycony jego brzmieniem.Co prawda to nie Technics i obudowa jest w całości z drewna.Trochę miałem trudności z doborem interkonektów, ale po podłączeniu Proela nic tylko słuchać!

Seba78

Z tanich gramofonów z ramieniem tangecjalnym to poszukaj czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem czy to to czego szukasz, bo to nie tangentiale szczerze mówiąc to nie spotkałem się z jakimiś tangetjalami tylko z gramofonami z ramionami tangencjalnymi :) Za pieniądze które handlarze życzą sobie za tanie Techniksy o które pytasz lepiej kupić flaszkę dobrą Burbona albo Whisky.

Aha jeszcze jedno. Bez obrazy.

Na przyszłość postaraj się też zadbać o poprawność swojego języka. Bardzo brzydko wyglądają Twoje wpisy.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gramofon z ramieniem tangencjalnym ma bardziej skomplikowaną konstrukcję, a więc i bardziej podatną na awarie, szczególnie w sprzęcie 25-letnim, i trudniejszą bądź niemożliwą obecnie do naprawy. Poza tym wybór wkładek T4P jest bardzo ograniczony - i nie chodzi tu o zakup jakiejś super wkładki, tylko po prostu o zwykłą wymianę wkładki gdyby była taka potrzeba.

Jezeli tangencjalny to raczej Technics SL-10 i SL-15, bez dopiskow w nazwie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.