Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem Philips nma fajny Design, a najlepsze co ma i co chcialbym zobaczyc w Panasonic to 21:9.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Oto odpowiedz na 4 pytanie ze starszego modelu Panasonic. TH50PZ80 robione coprawda telefonem, ale chodzi jedynie by pokazac jak sie ma sprawa refleksow. Zdjecia robione w tej chwili, okna po okolo 1.5 metra szerokie i ponad metr wysokie, bez zaslon. Widac wszystko super. Jaskrawosc na 30 procent, kontrast na 75. Na drugim zdjeciu jedynie flash od lampy blyskowej sie odbil. Zdjecie robione z 1.5 metra.

W sklepie nie slyszalem by GT30 chalasowal, moj rowniez nie chalsuje, pomimo, ze ma chyba z 5 wentylatorow.

Duszki to sie wypalaly dawno, dawno temu, mozesz o tym zapomniec we wspolczesnych modelach, zwlaszcza w tak wysokim.

Co do wygrzewania, to telewizor z pewnoscia ma poczatku swieci mocniej, sprawdzilem to na dwoch modelach, wiec tak czy inaczej trzeba troche zejsc z jasnoscia. Czy ma to wplyw na wypalanie sie to podobno, ale ja tego nie uswiadczylem.

Wklej zdjęcie jakiegoś ciemnego motywu z małą ilością szczegółów. A odbicia będzie widać na pewno. Na tle pasków tygrysa i przy tak nieostrym zdjęciu nawet jeżeli są jakieś odbicia to i tak gubią się w motywie obrazu.

Moim zdaniem Philips nma fajny Design, a najlepsze co ma i co chcialbym zobaczyc w Panasonic to 21:9.

Poza rozmiarem to tragiczny telewizor. Nawet Full HD jest na mim mydlane. Akurat ten model obejrzałem sobie dokładniej z ciekawości.

czyli twoja opinia była na podstawie szybkiego rzucenia (z daleka) okiem na określoną półkę sklepową, tak? I hurtowo wydałeś na tej podstawie osąd co do jakości Philipsa w ogóle?

Musiałem przy kupnie telewizora dokonać wstępnej selekcji. A ponieważ telewizory Philipsa odcinały się jakością obrazu na niekorzyść już przy pierwszym żucie oka przestałem się tą firmą interesować.

Musiałem przy kupnie telewizora dokonać wstępnej selekcji. A ponieważ telewizory Philipsa odcinały się jakością obrazu na niekorzyść już przy pierwszym żucie oka przestałem się tą firmą interesować.

nie żuj tego biednego oka:)

no i co tu jeszcze można dodać, rzut oka na całą półkę sklepową i już jest opinia co do jakości marki Philips jako takiej.

I tak na forach tworzone sa "wiarygodne" opinie właśnie

Tutaj masz duza czarna malpe;) Widac miejsce gdzie bezposrednie swiatlo pada na ramke i przechodzi na ekran. Mysle, ze na ramce jest to o wiele mocniej widoczne, pozatym wez pod uwage, jak mocne swiatlo pada z okien i jaka jest jasnosc ustawiona. A widzisz tam moje odbicie trzymajacego telefon? Mysle, ze chyba nie:)

P.S. Ostrosc tu nie ma nic do rzeczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

nie żuj tego biednego oka:)

no i co tu jeszcze można dodać, rzut oka na całą półkę sklepową i już jest opinia co do jakości marki Philips jako takiej.

I tak na forach tworzone sa "wiarygodne" opinie właśnie

Mczaj daj sobie spokój. Dyskusja na temat telewizorów Philipsa mnie nie interesuje.

Ciebie jak widać interesuje następna kłótnia.

Jak chcesz to mogę napisać że na pierwszy rzut oka Philips nie trafił w mój gust.

Chyba mam do tego prawo kupić telewizor który trafia w moje gusta?

I przepraszam wszystkich właścicielu Philipsów za to że napisałem że Philips ma zły obraz. Powinienem napisać że obraz Philipsa nie jest w moim guście.

SDodam, ze w rzeczywistosci widoczne to jest zdecydowanie mniej. Nawet na ramce nie ma az takiego mocnego odbicia.

I przepraszam wszystkich właścicielu Philipsów że Philips ma zły obraz. Powinienem napisać że obraz Philipsa nie jest w moim guście.

Następnym razem będziesz już pamiętał :)

Chyba mam do tego prawo kupić telewizor który trafia w moje gusta?

Absolutnie masz takie prawo.

Tylko nie o tym była rozmowa.

No ale to już na szczęście zrozumiałeś.

SDodam, ze w rzeczywistosci widoczne to jest zdecydowanie mniej. Nawet na ramce nie ma az takiego mocnego odbicia.

To masz szczęście z tym Panasonikiem. Utwierdza mnie to tylko w przekonaniu że starsze modele były lepsze.

W obecnych wygląda to niestety tak.

Dziwne, ze na GT30 nie zauwazylem takich odbic w sklepie. Moze Ty masz szczescie do wynajdywania takich tragicznych filmikow. Inna sprawa, ze na zywo moze to wygladac inaczej, kamera czy tez aparat sie sie dzisiaj przekonalem pewne rzeczy moze uwypuklac.

I jeszcze jedno, Ty zdaje sie rowniez masz szybe w swoim LCD, mozesz podac model albo link z youtube?

Następnym razem będziesz już pamiętał :)

Ale moja pierwsza wypowiedź na temat Philipsa była taka.

A nie możesz po prostu uszanować czyjegoś gustu nawet jak nie podziela twojego? Mi się Philips też nie podoba. To już bym wolał kupić plazmę.

Chyba mam prawo do tego żeby mi się coś nie podobało.

Jeżeli ktoś nie lubi zupy pomidorowej a ja ją lubię to chyba się na tego co zupy pomidorowej nie lubi nie będę się obrażał a już na pewno nie będę mu wypominał tego że nie zna się na zupach.

Wypominanie komuś że mu zupa pomidorowa nie smakuje ponieważ spróbował tylko jedną łyżkę a nie zjadł całego garnka też nie ma wiele sensu.

Bo jak stare polskie przysłowie mówi o gustach się nie dyskutuje.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przebrnąłem przez kilka wątków na avsforum i mam kilka pytań odnośnie VT30:

1.Czy wentylator rzeczywiście jest taki głośny i czy często słyszeliście o problemach z nim związanych (głośność i reklamacja)

2.Czy rzeczywiście pojawiają się/wypalają "duszki"/elementy statyczne przy długim oglądaniu

3.Czy VT30 wymaga na początku odpowiedniego "wygrzania" (czy może to znowu jakaś szalataneria)

4. o refleksach już wspominałem (w każdej recenzji piszą, że to jednak jest pewien problem)

Ad1. Wentylator jest bezgłośny. Chyba go jeszcze nie dane było usłyszeć. Czasami wieczorem jak przełączam kanały to chyba się odzywa elektronika. Ale to naprawdę nie przeszkadza.

Ad2. Po czterech miesiącach posiadania i raczej intensywnej eksploatacji zero powidoków. A też się tego jako świerzy posiadacz PDP bałem.

Ad3. Żadnego wygrzania nie stosowałem.

Ad4. Może nie refleksy. Te są chyba tylko przy wyłączonym TV. Ale lepsza jakość obrazu w ciemniejszym pomieszczeniu.

Dziwne, ze na GT30 nie zauwazylem takich odbic w sklepie. Moze Ty masz szczescie do wynajdywania takich tragicznych filmikow. Inna sprawa, ze na zywo moze to wygladac inaczej, kamera czy tez aparat sie sie dzisiaj przekonalem pewne rzeczy moze uwypuklac.

I jeszcze jedno, Ty zdaje sie rowniez masz szybe w swoim LCD, mozesz podac model albo link z youtube?

Mam i dlatego nie wierzę(nie obraź się) specjalnie w twoje zdjęcia. Szyba to szyba. Pewnie na ścianie przeciwległej nic nie wisi albo zdjęcia robiłeś pod takim kątem że nic się w ekranie nie odbija. Albo twój telewizor ma faktycznie tak dobrą powłokę antyrefleksyjną.

No comments.

Szyba w Twoim tv ze sreniej polki niekoniecznie jest tej samej jakosci co moim z wyzszej, bez urazy:)

Specjalnie zrobilem taki kat, zeby bylo widac jak swiatlo pada, skoro byles fotografikiem to powinienes od razu to zobaczyc. Oczywiscie moge zrobic pod takim katem zeby nawet odbicia na ramce nie bylo widac, ale nie o to w tym chodzi.

Skoro zobaczyles odbicie na ramce z taka latwoscia, dlaczego nie zobaczyles dalej, czyzby ramka byla pod innym katem niz ekran?;)

No comments

Ale czego nie chcesz komentować. Tego że nie za bardzo wierzę w twoje zdjęcia czy tego że mam szybę w moim telewizorze i to mi przeszkadza?

Nie wiedziałem twojego telewizora na żywo więc nie będę komentował. Może jest tak jak mówisz a może po prostu robisz tak zdjęcia żeby odbić nie było widać. Masz starszy model z jasnym filtrem i przy świetle dziennym czarny jest dosyć jasny co może w pewnym stopniu niwelować odbicia. Tu by było pewne wytłumaczenie. Oglądałem nowe Panasoniki w sklepie i odbicia są na podobnym poziomie co w moim telewizorze. To czy przeszkadza czy nie zależy w dużym stopniu od ustawienia telweizora.

No nie nazwalbym tego czarnego janym, moze taki Ci sie pokazuje na monitorze LCD:)

Szyba w Twoim tv ze sreniej polki niekoniecznie jest tej samej jakosci co moim z wyzszej, bez urazy:)

Na ale na pewno takiej samej jakości jak w nowych Panasonikach. Odbija bardzo podobnie.

Zresztą szyba poza kiepskimi kątami przeszkadza mi w moim telewizorze najbardziej. Widziałem też najnowsze Toshiby i tam wprawdzie też odbija ale nie jest już aż tak źle. Pewnie dlatego że z przodu plastik. Za to kąty są takie same jak w plazmie. Najprawdopodobniej wsadzają matryce IPS.

a może po prostu robisz tak zdjęcia żeby odbić nie było widać

Kazdy ocenia wzgledem siebie.

No nie nazwalbym tego czarnego janym, moze taki Ci sie pokazuje na monitorze LCD:)

Pozostańmy przy tym że twój telewizor nie odbija. Co do nowych Panasoników to już nie mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić.

Tak, tak zawsze pisza, ze konty sa takie jak w plazmie, ale niestety tak naoglo nie jest.

Alez obija, ale przeszkjadza to wylacznie gdy slone bezposrednio wali na ekran.

Tak, tak zawsze pisza, ze konty sa takie jak w plazmie, ale niestety tak naoglo nie jest.

Ale ja akurat widziałem osobiście i obok stała plazma Panasonica. Miała w nazwie 33 o ile się nie mylę st33. Porównanie byłoby trochę niesprawiedliwe bo to chyba tańszy model a Toshiba którą oglądałem kosztowała 1200 Euro ale przez pewien moment zastanawiałem się czy nie sprzedać swojego i tą nową Toshibę sobie kupić. Żeby być uczciwym muszę powiedzieć że Panasonic miał jednak trochę lepszy kolor. Ale to była jego jedyna zaleta w porównaniu do Toshiby i różnica nie była aż tak wielka.

ja też mam IPS i kąty w żadnym wypadku nie są takie jak w plaźmie, ale są dobre

obraz jedynie wraz z większym kątem traci kontrast, kolory i cała reszta na szczęście się nie zmienia

A kosztowal ten Panasonic 1/4 Toshiby;)

No i nie przy każdej scenie tak było.

A kosztowal ten Panasonic 1/4 Toshiby;)

Raczej dwie trzecie. Na cenę Panasonika nie zwróciłem uwagi. Zaraz poszukam. Na pewno kosztował grubo poniżej 1000 Euro. Ręki nie dam sobie uciąć ale chyba było to coś koło 800 Euro.

To zobacz co to za Panas, bo te ktore koncza sie cyferka 3 to najtansze z najtanszych.

A więc ceny zaczynają się od 850 Euro. W Saturnie nie mógł być tańszy niż 900.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja też mam IPS i kąty w żadnym wypadku nie są takie jak w plaźmie, ale są dobre

obraz jedynie wraz z większym kątem traci kontrast, kolory i cała reszta na szczęście się nie zmienia

Pojawiły się nowe filtry które są ciemniejsze pod kątami. Podejrzewam że zaczęli je wsadzać do lepszych modeli LCD. Ale to tylko moje gdybanie.

W każdym bądź razie efekt jest naprawdę dobry. Patrząc pod kątem nie zauważyłem istotnej różnic między plazmą a LCD.

a co to za model Toshiby ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jest tak jak mówisz a może po prostu robisz tak zdjęcia żeby odbić nie było widać. Masz starszy model z jasnym filtrem i przy świetle dziennym czarny jest dosyć jasny co może w pewnym stopniu niwelować odbicia. Tu by było pewne wytłumaczenie. Oglądałem nowe Panasoniki w sklepie i odbicia są na podobnym poziomie co w moim telewizorze.

ja miałem podobny model co Wojtek, PY8, ten sam filtr - jest w dzień bardzo dobrze, filtr mocno "zamazuje" odbicia i niewiele traci z kolorów nawet jak jest jasno, czerń na pewno nie robi się szara ani trochę ani nie można się przejrzeć jak w lustrze

o wiele gorszy filtr jest w moim LEDzie teraz, ciut lepszy od całkowitego lustra jakie są w najtańszych plazmach, tutaj w jasny dzień na czarnym tle widać odbicia

Ukryta Zawartość

to ten model ze sklepu za 1200e ?

Ukryta Zawartość

to ten model ze sklepu za 1200e ?

Prawdę powiedziawszy to zwróciłem uwagę na dwie pierwsze cyferki. Być może że kosztował on 1299 Euro. Dzisiaj jak będę w mieście to zobaczę dokładnie.

Jednak to nie Toshiba zdobywa co roku prestizowe nagrody za telewizory a Panasonic, Philips, Sony, Samsung.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.