Skocz do zawartości
IGNORED

Skompletowanie kina domowego

asdms123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie w najbliższej przyszłości będę sobie chciał skompletować kino domowe, ale bardzo mi zależy nad zachowanie dobrej jakości stereo. Aktualnie posiadam H/K 655 Vxi. Który z sposobów zachowania dobrej jakości stereo jest lepszy.

1. Zakupienie przedwzmacniacza z dekoderami Dolby Digital True HD i DTS Master Audio + jakieś starsze (np. Emotiva UMC-1) i podłączenie do niego mojego wzmacniacza jako real. A jako resztę zestawu dokupić wzmacniacze (satelitki oraz sub). Jeszcze mam pytanie co do przedwzmacniacza czy jest taka opcja, że przepuszcza sygnał w stereo bez jakiegokolwiek ingerowania w sygnał?? (o to mi głównie chodzi w tym rozwiązaniu) jeśli tak czy to jest norma w takim sprzęcie czy trzeba uważać na to przy zakupie??

2. Zakup jakiegoś wzmacniacza kina domowego np. HARMAN KARDON AVR 260 i podłączenie mojego 655 Vxi jako wzmacniacz pod wyjście na dodatkowe przody.

Wiem, że jest dużo na temat stereo o necie ale nigdzie nie mogę sie doczytać sensownej informacji, które wyjście jest lepsze 1 czy 2.

Temu o to potem bo miałem kiedyś wzmacniacz Kenwooda 5:1 i było bardzo słabe stereo, po prostu masakra, basu 0 (miałem na maxa a nie było nic czuć), wydałem kupę kasy w błoto... teraz jestem zadowolony po wymianie na HK ale chciałbym mieć tez KD.

Teraz pytania, które mnie nurtują:

3. Czy wyjścia na dodatkowe końcówki w kinie domowym są zawsze aktywne??

4. Czy dzisiejsze kina domowe pozwalają na coś takiego, że z 4 głośników gra stereo (KL+KPx2, nie kwadro) jeśli tak to jak się taka opcja nazywa(lub się nie nazywa) i czy jest to norma czy trzeba zwrócić uwagę na to przy zakupie??(wiem, że jakość stereo będzie "słaba", ale tylko tak pytam z ciekawości)

5. Czy przedwzmacniacz kina domowego pozwala na załączenie stereo na 4 głośnikach (tak jak wyżej), ale bez zmiany sygnału, po prostu skopiowanie. tak żebym mógł podłączyć porzadne 2 wzmacniacze i 2 razy fajnych głośników

6. Czy są takie tryby pracy, że jest załączony tryb stereo+sub, czy takie coś oznacza obcięcie basów w głośnikach??

7. Czy są takie tryby pracy w trybie 5.1, że bas idzie także nie tylko z suba ale także z przednich (np. jakieś dodanie pasma od suba do przednich głośników)

Z góry dzięki za odpowiedź,

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/85882-skompletowanie-kina-domowego/

Emotiva wyprzedaje model o ktorym wspomniales za jedyne 500 dolarow. Ciekaw jestem jakiej jakosci jest zintegrowany skaler 1080p.

musze o tym poczytac bo szukam takiego rozwiazania od jakiegos czasu a cena bardzo bardzo atrakcyjna...

Odpowiedzi:

3.nie zawsze, zalezy od modelu amplitunera, w moim cambridge audio 640r moge odlaczyc przednie koncowki celem podpiecia zewnetrznej koncowki stereo, lub odlaczyc wszystkie i wtedy amplituner dziala tylko jako pre.

4. multichannel stereo??? z tego co wiem znakomita wiekszosc amplitunerow dziala w tym trybie

5. nie mam pojecia

6. zalezy od konfiguracji ale na ogol tak, ustawiasz punkt aktywnego podzialu od ktorego pracuja glosniki, reszta idzie na sub

7. ustawiasz w ustawieniach kolumny na "duze" "big" czy jakkolwiek producent to okresla i wowczas graja pelnym pasmem.

W ustawieniach kolumn na ampli nie ma czegoś takiego jak big, tylko small lub large.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Odpowiedź nr 3 .

Myślę że w przeciętnym i lepszym także ampli wyjścia wielokanałowe analogowe są aktywne na wszystkich programach dookólnych ( i gdy jest odpowiedni załączony dekoder do obróbki sygnału 6.1 i 7.1 ).

Natomiast w stereo to raczej pozostałe oprócz frontów kanał L R to nie są aktywne .

Ale jaki problem ?

Nic nie musisz - zostawiasz tak jak masz, a z PRE-OUT L R z "kina" wchodzisz na AUX we wzmacniaczu

stereo i on zasila fronty. Zachowujesz jakość taką jaką miałeś.

dzięki za odpowiedz

co do ptk. 7 kiedyś właśnie ustawiałem fronty jako Large i to nie miało nic wspólnego z dźwiękiem jaki bym chciałem otrzymać (KENWOOD KRF-V4530D), może współczesne amplitunery sobie lepiej z tym radzą ...

dzięki za odpowiedz

co do ptk. 7 kiedyś właśnie ustawiałem fronty jako Large i to nie miało nic wspólnego z dźwiękiem jaki bym chciałem otrzymać (KENWOOD KRF-V4530D), może współczesne amplitunery sobie lepiej z tym radzą ...

Bo twoje fronty nisko nie schodzą .

A przy ustawieniu na smal , najniższe częstotliwości z kolumn frontowych " przekierowywane " są do suba .

Edytuję : no i oczywiście zależy od wzmacniacza , najlepiej żeby był dwukanałowy , ale to już inny temat .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.