Skocz do zawartości
IGNORED

Super Audio CD - taka piękna katastrofa!

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Oj pitolicie sobie tutaj... Jedni osłuchani bardziej a inni mniej. :) CD miało zostać wyparte przez SACD ale tak się nie stało i to samo będzie z plikami muzycznymi. SACD to niewypał który został już odkopany ale jeszcze nie zdetonowany. Ja tam osobiście wolę Vinyl i przykładowo żadna płyta Pink Floyd nie zagra lepiej na gęstym czy też mniej gęstym formacie.

Oryginalna taśma matka tej płyty - zresztą jednej z moich ulubionych by PF jest nagrana bardzo, bardzo słabo.

Disco, kiedy miałeś okazję słuchać oryginalnej taśmy matki tego nagrania?

Ja tam osobiście wolę Vinyl i przykładowo żadna płyta Pink Floyd nie zagra lepiej na gęstym czy też mniej gęstym formacie.

Jak myślisz skąd się bierze remaster jak nie z gęstej cyfry?

Czekaj, czekaj a skąd wzięła się gęsta cyfra w 1975 roku?

Remaster jest współczesny lebiego. Mamy 2011. Poczytaj sobie a potem wróć do wątku albo lepiej nie wracaj. Zero wiedzy o elektronice i zero o muzyce.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Remaster jest współczesny lebiego. Mamy 2011. Poczytaj sobie a potem wróć do wątku albo lepiej nie wracaj. Zero wiedzy o elektronice i zero o muzyce.

Tylko z czego niby ten remaster? Taśma matka to szpula. Zatem gdzie tu ta "gęstość"? Chcesz urodzić coś czego nie ma?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MASTER ROBI SIĘ W DOMENIE CYFROWEJ!!!!!!!

Z czego człowieku? Ze starej taśmy? I co Ci ta domena cyfrowa pomoże? Gdzie w 1975 roku masz "gęstą" cyfrę? No gdzie?

Jak myślisz skąd się bierze remaster jak nie z gęstej cyfry?

Kolego nie mam żadnego remastera PF i nie chcę mieć. Wszystkie płyty PF które posiadam są z pierwszych tłoczeń UK. Zajęło mi sporo czasu o pieniądzach już nie pisząc aby je skompletować. Możesz mi wierzyć, że taniej wyniosłyby remastery ale to kurna nie to samo. Jak można analog zacyfrować a potem znowu na analog zgrać?

Nie macie pojęcia jak brzmi Timei Money Pink Floyd mutichannel a o wysokiej jakości SACD stero możecie sobie wyobrażać.

Akurat wiem, pierwsze fajnie ale nie robi lepszego wrażenia niż wczesne tłoczenia na winylu w stereo (dla mnie zaciera się pewna magia tej płyty), wersja SACD stereo - jest poprawnie ale czegoś brak.

Generalnie obawiam się trochę tych nowych wersji i mam nadzieje, że nie będą spieprzone jak Genesis.

szwed75

znam to, miałem prawie wszystkie kiedyś "pierwszaki" i nic póki co nie grało Floydów w tak niedoskonale doskonały sposób.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kolego nie mam żadnego remastera PF i nie chcę mieć. Wszystkie płyty PF które posiadam są z pierwszych tłoczeń UK. Zajęło mi sporo czasu o pieniądzach już nie pisząc aby je skompletować. Możesz mi wierzyć, że taniej wyniosłyby remastery ale to kurna nie to samo. Jak można analog zacyfrować a potem znowu na analog zgrać?

W wątkach vinylowcy piszą wyraźnie o tłoczeniach DIGITAL RECORDING . Jakości tych nagrań i nie narzekają. Tak się wydaje wspłócześnie LP.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Akurat wiem, pierwsze fajnie ale nie robi lepszego wrażenia niż wczesne tłoczenia na winylu w stereo (dla mnie zaciera się pewna magia tej płyty), wersja SACD stereo - jest poprawnie ale czegoś brak.

Generalnie obawiam się trochę tych nowych wersji i mam nadzieje, że nie będą spieprzone jak Genesis.

Przecież to jest wszystko sztuczne, robienie czegoś na siłę i tyle.

W wątkach vinylowcy piszą wyraźnie o tłoczeniach DIGITAL RECORDING . Jakości tych nagrań i nie narzekają. Tak się wydaje wspłócześnie LP.

Współcześnie - ok ale gdzie masz DIGITAL RECORDING w 1975 roku?

Winylowe ARTON-y ;)

24-bitach można się spodziewać absolutnie wszystkiego od naszych forumowych mędrców.

To rynek dostarcza nie mędrcy. Tacy jak ja są odbiorcami.

Przecież to jest wszystko sztuczne, robienie czegoś na siłę i tyle.

King Crimson sie w miarę udał, tak więc mozna tylko jesli robi się to z głową i pasją.

Jak można analog zacyfrować a potem znowu na analog zgrać?

Ano można, za dzisiejszym tzw "odrodzeniem Analogu" stoją cyfrowe pliki. Wytwórnie nie powrócą do nagrywania w analogu - nie ma no to szans.

To rynek dostarcza nie mędrcy.

Rynek dostarcza wraz z postępem jeszcze więcej odpadów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To rynek dostarcza nie mędrcy. Tacy jak ja są odbiorcami.

ARTON55 kto nagrywał płyty w 24-bitach w latach 80-tych? Możesz podać konkretne przykłady? Proszę o to bez cienia złośliwości. Chcę się czegoś nauczyć.

za dzisiejszym tzw "odrodzeniem Analogu" stoją cyfrowe pliki

Niestety

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ano można, za dzisiejszym "odrodzeniem Analogu" stoją cyfrowe pliki. Wytwórnie nie powrócą do nagrywania w analogu - nie ma no to szans.

Zdaje się że nie zrozumiałeś o co chodzi.

A słuchali pierwszych tłoczeń? Jedyną płytę PF którą posiadam na CD + SACD to DSOTM i możesz mi wierzyć, że zawsze wolałem posłuchać tej płyty na LP.

Trochę się zagalopowujecie.

Wszystkie taśmy matki są digitalizowane.

tzw. japońskie wydania to właśnie remestery z kupionych materiałów cyfrowych.

Żadnych taśm nikt nikomu nie przesyła ;).

Zresztą digitalizowanie dzieł kultury i sztuki to konieczność.

Oczywiście na materiale cyfrowym nie ma grama więcej niż na taśmie. Więcej, są niedostatki zapisu analogowego.

Można coś tam pogrzebać, stąd różne remastery, wynikające głównie z różnego miksowania ścieżek do wielokanału. Stąd efekciarskie gitary za plecami podczas gdy wiemy, że muzyk stoi z przodu ;).

Czasami remaster to nieznaczne poprawki równowagi tonalnej.

PF wbrew pozorom miewa słabo realizowane płyty mimo, że wielka uwagę poświęcali na jakość. Stąd nadzieja, że materiał macierzysty jest dobry.

I wielu z nas w tej nadziei kupuje wciąż nowe wydania. Istne złodziejstwo showbiznesu!

Oczywiście nikt z Was nie słyszał żadnych taśm matek ;) Więc nie dyskutujmy tu o tym.

A potem jeszcze vinylowcy psioczą na Hi-res. Komiczne.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zarzucasz mi,(...)

Bądź łaskaw czytać ze zrozumieniem a potem czynić dopiero swoje uwagi.

Ja tylko napisałem, że nie warto emocjonować się czymś co ma się od niedawna.

Warto poczekać z ocenami.

A gęste formaty dobrze zaaplikowane i przesłane do przetwornika to nokaut dla cd.(...)

No właśnie.

99,99% materiału dostępnego na rynku jest w tym paskudnym formacie, jakim jest CD.

Jakoś pecet wypada tutaj blado.

Dopiero trzeba gęstego formatu aby jakiś serwer miał szansę powalczyć z CD.

Ciekawe dlaczego?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Trochę się zagalopowujecie.

Wszystkie taśmy matki są digitalizowane.

tzw. japońskie wydania to właśnie remestery z kupionych materiałów cyfrowych.

Żadnych taśm nikt nikomu nie przesyła ;).

Zresztą digitalizowanie dzieł kultury i sztuki to konieczność.

Oczywiście na materiale cyfrowym nie ma grama więcej niż na taśmie. Więcej, są niedostatki zapisu analogowego.

Można coś tam pogrzebać, stąd różne remastery, wynikające głównie z różnego miksowania ścieżek do wielokanału. Stąd efekciarskie gitary za plecami podczas gdy wiemy, że muzyk stoi z przodu ;).

Czasami remaster to nieznaczne poprawki równowagi tonalnej.

PF wbrew pozorom miewa słabo realizowane płyty mimo, że wielka uwagę poświęcali na jakość. Stąd nadzieja, że materiał macierzysty jest dobry.

I wielu z nas w tej nadziei kupuje wciąż nowe wydania. Istne złodziejstwo showbiznesu!

Oczywiście nikt z Was nie słyszał żadnych taśm matek ;) Więc nie dyskutujmy tu o tym.

To jest po prostu archiwizacja i tak się dzieje wszędzie. Wyobraź sobie x razy odtworzoną analogową taśmę matkę. Widzisz czyli potwierdziłeś kwestię niedostatków analogowego zapisu. Mam nadzieję że dla niektórych będzie to jasne. Brutalnie mówiąc z g... bata nie ukręcisz.

A przepraszam, Discomaniac pisał w poście powyżej, że słuchał oryginalną taśmę matkę PF - WYWH (szacun!). Jako potwierdzenie tego faktu dał on nawet krótką reckę, w której autorytatywnie stwierdził, iż oryginalna taśma matka PF nagrana jest "bardzo, bardzo słabo" ; )

ARTON55 kto nagrywał płyty w 24-bitach w latach 80-tych? Możesz podać konkretne przykłady? Proszę o to bez cienia złośliwości. Chcę się czegoś nauczyć.

Nie pij więcej!

Mamy teraz 2011. 26 września rozpoczyna się sprzedaż zremasterowanych wszystkich albumów PINK FLOYD.

pinkfloyd1v.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.