Skocz do zawartości
IGNORED

rodzaje wkładek do tego gramofonu

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

moja wiedza analogowa zakończyła się na dawnym słuchaniu płyt na bambino..ale zawsze mnoe to pociągało..jestem terza na zmianie całego stereo...a i zakupiłem na początek gramofon prosty by poznawać ten świat.kupiłem sanyo seria plus q40.poniżej zdjęcie mojego ramienia..napewno wezme się za wymianę kabli..ale co z wkładką?jakich rodzaji wkładkę mam szukać?może tylko samą igłę wystarczy wymienić?a jesli nie to czemu?kiedy wymienia się wkładkę ,a kiedy samą igłe?niemam pojęcia zaczym się rozglądać..może jakieś wkładki do 100zł max mm czy ms czy jakoś tak..?przedwzmacniacza narazie niemam.. o jeszcze niewiem czy kupie osobny czy bedzie we wzmacniaczu..z góry dziękuje!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25330-0-91546500-1314034892_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85937-rodzaje-wk%C5%82adek-do-tego-gramofonu/

Masz wkładke audio technica at-91 o ile dobrze widze. Igłe dokupisz za 30 zł na alledrogo:)wystarczy wymienić samą igłe, całą wkładke wymieniasz jak jest zepsuta albo jak wymieniasz na inny model. Szukaj wkładek MM - potrzebują mniej wymagającego przedwzmacniacza i są tańsze, bo najtańsze grające wkładki MC to koszt przynajmniej 2000 zł. Zorientuj się czy do Twojej wkładki można dać igłe od at95, bo ja się nie orientuje - a to wyższy model w ofercie. pozdrawiam

Skup sie na wkladkach typu MM do takich ramion i gramofonow nie ma sensu inwestowac w bardziej wyrafinowana i droga MC a co za tym idzie dobre PRE ktore ja uciagnie.

Sanyo jest fajny mam model TP700SA i gra lepiej od Thorensa 145 (pelny automat ale vintage pelna geba).

Z tego co widze masz wkladke Audiotechnice do ktorej mozna dokupic igle lub sprawdzic mase ramienia i dopasowac cos nowego w przystepnej cenie co zagra lepiej ,jednak do 100PLN nie spodziewaj sie cudow bo niezbedne minimum to np Ortofon 2M RED za 275 zl jesli podejdzie podatnoscia do ramienia.

Mysle ze bardziej doswiadczeni koledzy pomoga wyliczyc jaka powinienes wybrac wkladke by parametry sie zgadzaly.

robix

ok..zakładająć że kupie nową igłę..pewnie dam rade założyć ją sam..co z ustawianiem tego wszystkiego co jest na ramieniu.jest jakaś tabela czytelna według której to się robi?czy na czuja..czy jak?coś tam niby wiem na ten temat ale niechce puscić plamy,,,wiec udam że nic niewiem.

przestudiuj forum i wszystko bedizesz wiedzial. bylem zielony tak jak ty ale wystarczylo pare dni czytania. potem sie odezwałem co do wkładki. Koledzy poradzili, ze jednak igle wymienic i dziś się cieszę pięknym dzwiękiem z dobrze ustawionego gramofonu z dobra wkładką. Czytać czytać i czytać a pozniej pytać :D

taaa.czytam czytam i czytam...więc ostatnie pytanie na ciężarku który znajduje się na konću ramienia jest naklejona taka tarcza z miarką..ale zauwarzyłem że miarka się kreci jak chce i niejest trwale sklejona z ciężarkiem czy tak powinno być..czy to jakaś kalibracja tej tarczy z ciężarkiem..?

I wszystko jasne:)

RCM Twoim przyjacielem byc musi w tym temacie ,jest tam wyslimaczone jak krowie...wiec sobie poradzisz (kazdy tak zaczynal nie ma sie co wstydzic) wszystko jest trudne zanim stanie sie proste ot co.

robix

Tak miarka powinna się obracać na ciężarku a potrzebne jest Ci to do wyważenia ranienia:

Zakładając że podziałka jest prawidłowa najpierw kręcisz ciężarkiem do tego momentu aby ramię unosiło się w pozycji poziomej następie przekręcasz podziałkę na zero i od 1 do 2 nasz gram. Powtarzam! zakładamy że skala jest prawidłowa i ciężarek oryginalny ponieważ różnie to bywa. Najlepiej potem sprawdzić na wadze.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.