Skocz do zawartości
IGNORED

Utworzenie zakładki 'Akustyka'

romekjagoda

Czy jesteś za utworzeniem nowej zakładki 'Akustyka'?  

222 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz pomysł utworzenia zakładki 'Akustyka'?

• Tak
    • Nie jestem zdecydowany / nie wiem
    • Jestem zdecydowanie przeciwny

Rekomendowane odpowiedzi

mlb

Pewnie administracja poprze...biznesik.Jakby mogło być inaczej.Ręka ręke...

romekjagoda

Ja odbieram zakładke Hi-end jako wyższy stan wtajemniczenia w stereo...tylko tyle.

Co do akustyki i rozdrabniania na poszczególne działy(zakładki) według składowych systemu,to tak jak napisałem wyżej...bzdura.

Nikt niczego nie węszy a zwyczajnie wygląda samo z siebie.Wystarczy tylko się rozejrzeć i poczytać,jak to ważna jest akustyka.

Dobrze,ze wątek jest na bocznicy bo co nowsi userzy mogliby pomyśleć,że ona sama wystarczy do odtwarzania muzyki.

Taka ona ważna się zrobiła...ostatnio.Sam się zacząłem zastanawiać czy klocków nie sprzedać i nie zainwestować w akustykę,bo może sama

zagra lepiej bez systemu.W życiu najważniejsze są proporcje a co niektórzy o tym zapominają.Administracje zrozumie...mają zarabiać.

Modrzew, kompletnie się nie zgadzam z Twoja diagnozą. Równie dobrze mógłbym argumentować w Twoim stylu, że:

Hi-End to dopiero biznesik, bo można tam wciskać i opychac klocki za niebotyczne ceny w porównaniu do biznesików w zakładce stereo. A więc, wg spiskowej teorii dziejów, Stereo stało się za wąskie, za niskie dla niektórych handlarzy i stworzyli Hi-End. Tyle tylko, że taka argumentacja jest po prostu bez sensu. Dlaczego nie można uznać, że za moim postulatem, amatora, nie robiącego tu biznesu żadnego, nie handlującego, etc. i poparciem innych forumowiczów tak samo w biznes niezaangażowanych kryje się autentyczna chęć uporządkowania małego wycinka forum? Zauważ, że L3VY jako branżowiec w Akustyce był przeciwny utworzeniu osobnej zakładki. Inni branżowcy w ogóle się tu nie wypowiadają. Jakoś nie widze więc biznesowego lobby.

Po drugie, akustyka nie stała się nagle ważna - ona zawsze była i jej wpływ poprzez lata się nei zmienił. Natomiast rośnie świadomośc tego zagadnienia i znajduje to odzwierciedlenie w dyskusjach na forum. Ot wszystko.

Po trzecie sarkazm w postaci stweirdzień, że 'może akustyka sama gra' jest niepotrzebny. Ludzie piszą o wpływie lodówek na dźwięk, kabli, pojedynczych tranzystorów, etc. i tam jakoś nikt nie podnosi głosów, że może sprzedac cały sprzęt i kupić tylko tranzystory. Modrzew, mi chodzi o podejście: jeśli akustykę olewasz i uważasz, że nie ma wpływu na system i nie warto sobie nią głowy zawracać, to masz do tego święte prawo. Ale jest zasada: żyj i pozwól żyć innym. Wg tej zasady duża częśc forum nie dyskutuje o kablach bo ich po prostu nie słyszy. I luz, i dobrze i niech tak zostanie.

Jeśli moje szczere zapewnienie i słowo, że nie ma w tym żadnego biznesu i nikt nie kieruje tym wątkiem z tylnego siedzenia Cię nie przekonują, to niestety nie jestem w stanie nic więcej w sprawie szczerości intencji zaoferować. Krwią pergaminu podpisywac nie będę. pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda.

Nie chodzi mi o to co ty myślisz i jak uważasz,to nic osobistego.Absolutnie.Fakt,że masz szczere zamiary nie oznacza,że to dobrze a człowiek nie powinien oceniać innych po sobie.To błąd,a że troche wiosen mam i doświadczenie życiowe,to pisze co o tym myśle.

Nigdzie nie napisałem,że akustyka jest nieistotna,napisałem tylko o proporcjach,które to są najważniejsze we wszystkim co robimy.WE WSZYSTKIM.Napisze dla jasności,że akustyka ma wpływ na dźwięk ale nie większy np.niż kolumny i zachwianie proporcji w tych ustaleniach prowadzą do...nikąd.Polepszamy brzmienie za pomocą kabli,zmiany wzmaków,źródeł,sieciówek i kolumn a nie ma osobnych zakładek do każdego z nich.

Co do zakładki Hi-end i twojej opinii,pełna zgoda...tak jest,ale to nie jest winą osób,które chciały założenia tej zakładki(była ankieta i opinie userów)...myślały jak ty.Dokładnie...argumentując podobnie.Co wyszło z tego?Identycznie będzie z zakladką akustyka.Po co?

I nastąpi pewnie później mój wpis...a nie mówiłem?

romekjagoda.

Nie chodzi mi o to co ty myślisz i jak uważasz,to nic osobistego.Absolutnie.Fakt,że masz szczere zamiary nie oznacza,że to dobrze a człowiek nie powinien oceniać innych po sobie.To błąd,a że troche wiosen mam i doświadczenie życiowe,to pisze co o tym myśle.

Nigdzie nie napisałem,że akustyka jest nieistotna,napisałem tylko o proporcjach,które to są najważniejsze we wszystkim co robimy.WE WSZYSTKIM.Napisze dla jasności,że akustyka ma wpływ na dźwięk ale nie większy np.niż kolumny i zachwianie proporcji w tych ustaleniach prowadzą do...nikąd.Polepszamy brzmienie za pomocą kabli,zmiany wzmaków,źródeł,sieciówek i kolumn a nie ma osobnych zakładek do każdego z nich.

Co do zakładki Hi-end i twojej opinii,pełna zgoda...tak jest,ale to nie jest winą osób,które chciały założenia tej zakładki(była ankieta i opinie userów)...myślały jak ty.Dokładnie...argumentując podobnie.Co wyszło z tego?Identycznie będzie z zakladką akustyka.Po co?

I nastąpi pewnie później mój wpis...a nie mówiłem?

Modrzew, teraz znacznie jaśniej i w pełni sie zgadzam. Nigdzie też nie padło chyba stwierdzenie ( w tym wątku), że akustyka jest ważniejsza niż kolumny. Pewnie, że idealnych mierzalnych proporcji nie da się ustalić, ale jest ważna i cieszę się, że co do tego się zgadzamy.

Co do reszty - masz pewnie rację, że jakieś ryzyko niepowodzenia tej zakładki jest. Fakt, każda taka inicjatywa to eksperyment. Niemniej, wczoraj dla poszerzenia horyzontó przeczytałem sobie con nieco o początkach zakładki 'Analog' jeszcze za Lukara. Tam też była niepewność, wyczekiwanie momentu osiągnięcia masy krytycznej, etc. i ... i się udało. Dziś Analog to jedna z ciekawszych zakładek.

Co do Hi-end: być może jej utworzenie jest niedokończone, bo brakuje zakładki 'Kompendium/Dla początkujących' ??? Być może dopiero wtedy HI-end stanie się tym, czym miał się stać?

Ja jestem za działaniem i reagowaniem na nowe warunki - jeśli będziemy tylko tkwić w tym obecnym bałaganie, forum w końcu stanie się tak nieczytelne, że po prostu straci swoje walory i zacznie upadać.

Już upada,ale nie napisze przez kogo!Zakładka analog jest zdominowana przez ludzi obytych z gramofonem,a że jest to skomplikowane i potrzebna jest do tego wiedza(Ścisła),nie ma tam miejsca na filozofowanie i wymądrzanie się handlarzy (Nie mam na myśli branży)a tym bardziej nowicjuszy.To wąska grupa ludzi i porównywać tych zakładek się nie da a do tego popularyzacja tej zakładki jest zbędna.Akustyka była od zawsze ważna ale nigdy taka istotna...dla wielu,raptem bach i jest...najważniejsza.Ciekawe.

ludzie piszący o akustyce chca miec własny kąt

forum aby sie rozwijało musi byc przyjazne dla usera

nad czym debatujemy kolejny tydzień ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zagłosowałem na tak. Próbuję sobie coś zrobić na własną rękę w pokoju i wiem jak tej wiedzy tu brakuje na forum. A na TAKIM forum to wręcz dziwne, że tematyka niemal nie istnieje. Jest wręcz ignorowana a są głosy jej przeciwne :).

A tematów pewnie przybędzie wiele, jak to w każdej zakładce, ważnych bardziej i tych mniej :). Bo ludzie po prostu lubią pisać :).

Trochę nawet się znajdzie do przeniesienia już:

-Bardzo budżetowa adaptacja akustyczna

-Panele akustyczne firmy Avcon

-Czy adaptacja akustyczna jest lekiem na całe zło?

-Adpatacja kwadratowego pokoju

-Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

-Odsłuchy u Mirka Andrejuka

-Małymi krokami w kierunku Hi-End

-Czy mebel między kolumnami ma wpływ na odsłuch?

-AKUSTYKA WNĘTRZ

-Adaptacja pokoju pod kątem akustycznym

-Akustyka w nietypowym pokoju - proszę o pomoc PILNIE

-Korekcja pomieszczenia w HI-END

-Panele akustyczne na wysokie - czy warto?

-Wykres Waterfall - które niskie częstotliwości zniwelować?

-Brak 50Hz w pokoju

-pułapki basowe czy zasłona?

i oczywiście zwieńczenie wysiłków adaptacyjnych:

-Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe :))))

Tyle tylko zdążyłem wyszukać na sam początek, bo do roboty wysyłają :)

Tak więc wydaje mi się, że nie ma co być pesymistą tak na starcie bo jest jeszcze wiele kwestii do poruszenia w takiej zakładce. Inna sprawa czy znajdą się osoby, które te kwestie będą potrafiły kompetentnie mniej lub bardziej podjąć :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

A czy w tych wątkach wymienionych,coś już wyjaśniono?Dużo ich przecież.Jeśli nie wyjaśniono w tylu wątkach to co myśleć o jednej...zakładce?

Widać nie tędy...droga.

Uważam, że stworzenie osobnego wątku "Akustyka" jest w pełni uzasadnione.Może wreszcie się skończy na Forum okres tak zwanego CICER CUM CAULE <czytaj "grochu z kapustą>. Znajomość akustyki przyda się wszystkim i tym którzy o sobie sądzą, że wszystkie rozumy już zjedli i tym którzy dopiero co skończyli raczkować i cichutko stoją w kącie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Uważam, że stworzenie osobnego wątku "Akustyka" jest w pełni uzasadnione.Może wreszcie się skończy na Forum okres tak zwanego CICER CUM CAULE <czytaj "grochu z kapustą>. Znajomość akustyki przyda się wszystkim i tym którzy o sobie sądzą, że wszystkie rozumy już zjedli i tym którzy dopiero co skończyli raczkować i cichutko stoją w kącie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem czy kolejna zakładka AKUSTYKA niepotrzebnie tylko rozmyje forum, tzn rozmieni na drobne :)

Potem bedzie pomysł na zakładkę ZASILANIE AUDIO, AKCESORIA AUDIO, oraz ZDROWIE w której będziemy udzialać porad lekarskich jak czyścić uszy, wietrzyć pokój i zapobiegać grypie, która zatyka trąbkę eustachiusza zawężając słyszalne pasmo przenoszenia:)

A czy w tych wątkach wymienionych,coś już wyjaśniono?Dużo ich przecież.Jeśli nie wyjaśniono w tylu wątkach to co myśleć o jednej...zakładce?

Widać nie tędy...droga.

Modrzew, wyjasniono wiele, wiele się nauczono i wiele informacji wymieniono. Tak samo ironicznie możnaby zapytać o każdy wybrany na forum dział, zakładkę, klub, etc. Czy to że np. nie masz gramofonu powodować będzie, że będziesz się sprzeciwiał istnieniu zakładki Analog?

Nie wiem czy kolejna zakładka AKUSTYKA niepotrzebnie tylko rozmyje forum, tzn rozmieni na drobne :)

Potem bedzie pomysł na zakładkę ZASILANIE AUDIO, AKCESORIA AUDIO, oraz ZDROWIE w której będziemy udzialać porad lekarskich jak czyścić uszy, wietrzyć pokój i zapobiegać grypie, która zatyka trąbkę eustachiusza zawężając słyszalne pasmo przenoszenia:)

Dlatego padła altenatywna propozycja wstawienia działu Akustyka w zakładce Stereo. Problem byłby łątwo rozwiązany.

Natomiast, jeśli uważasz, że zapobieganie grypie i akustyka dla hobby pt. audio ma jednakowe znaczenie, to nie za bardzo mamy o czym dyskutować.

Myślę, że wypowiedziało się już dosyć wielu forumowiczów, by wyniki ankiety mozna uznać za reprezentatywne.

Pytanie, czy istnieje wola i możliwości po stronie administracji forum, by z owych wyników i dyskusji uczynić użytek.

Widać nie tędy...droga.

A czy w zakładce HI-END wyjasniono co to jest HI-END? heh. Czy określono jak go osiągnąć Tak aby każdy miał w tym względzie jasność? Tam jest też kupa postów o niczym, tylko pozwalająca na karmienie EGO wielu piszących dla nobilitacji i tyle :).

Jeżeli w tych wątkach nie wyjaśniono wszystkiego to tylko świadczy o niskim poziomie w tym temacie na tym forum i nic więcej. nowa zakładka może zmobilizować ludzi bardziej do zaciekawiania się tematyką, która teraz jest niedoceniana.

Ludzie potrafią widzę pisać dla samego pisania, w każdej zakładce. Tego się nie uniknie ale stworzy się miejsce dla tych co będę chcieli coś w tym kierunku zadziałać. Początki będą może nie łatwe ale z czasem będą się sumować doświadczenia co raz większej ilości ludzi i sprawa adaptacji będzie się co raz bardziej klarowała. Miejmy nadzieję. Nie od razu Rzym zbudowali.

Dla kogo jest ta droga dla tego jest. Możesz kroczyć inną :). Nikt tu tego prawa nikomu nie odbiera.

Kolejne do przeniesienia w miejsce które byłoby odpowiednie:

-Technologia budowy pomieszczenia kinowo-odsluchowego

-Jakiego typu artykuł o akustyce chciałbyś przeczytać?

-Adaptacja pokoju - zadanie dla forumowych "akustyków"

-Adaptacja pomieszczenia pod stereo - co na ściany?

-Złote proporcje a skosy

-Trudne pomieszczenie

-Akustyka pomieszczenia - mało wyczuwalne tony niskie

-jak wytłumić muzykę w pokoju i sprawić by w pokoju była dobra akustyka

-Pusta ścianka gipsowa, akustyka, rezonator

-rozpraszacz typu piramidki

-adaptacja pokoju

-kształt pokoju a akustyka(foto)

-Dylemat - co wybrać: mniejszy dedykowany pokój odsłuchowy czy większy salon?

-Adaptacja pomieszczenia w ustroje akustyczne ???

-Zasady lokalizacji paneli akustycznych

-Płynna tapeta -akustyka pomieszczenia ???

-Akustyka w nowo wybudowanym mieszkaniu...

-Gniazdko Ptysia - akustyka, pomiary

-wytłumienie pokoju...

I tak dotarłem do rozpiski kolegi Xinwaxa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli:

57115 Pomoc w adaptacji pomieszczenia STEREO JC 5 Lip 2009, 17:31

56780 Jak sprawdzić akustykę pomieszczenia??? KINO DOMOWE daro896 12 Cze 2009, 06:20

54457 Nagłośnienie pomieszczenia KINO DOMOWE marbys 28 Maj 2009, 15:38

49774 plan pomieszczenia prosba o pomoc STEREO hajanl 7 Mar 2009, 18:47

46772 Akustyka pomieszczenia DIY szlufik 8 Lis 2008, 21:38

44793 Małe monitory do małego pomieszczenia STEREO eustach 3 Sie 2008, 11:43

44671 Rezonans pomieszczenia odsłuchowego STEREO louk 25 Lip 2008, 22:44

44415 Akustyka pomieszczenia - wyjaśnienia ? KINO DOMOWE xklonik 10 Lip 2008, 14:13

41814 korektor akustyczny pomieszczenia DIY XYZPawel 14 Kwi 2008, 12:36

41030 Akustyka pomieszczenia... STEREO deemte 15 Mar 2008, 22:41

39409 Diagonalny setup pomieszczenia STEREO rochu 15 Sty 2008, 02:28

39268 Jaki polecacie system do pomieszczenia.. BOCZNICA Zydelek 10 Sty 2008, 10:53

38429 Aktywna korekcja akustyki pomieszczenia STEREO rochu 13 Gru 2007, 14:40

35422 audio w 2 pomieszczeniach z 1 zestawu STEREO neutralny 15 Sie 2007, 21:22

35315 Jaki TV do pomieszczenia... KINO DOMOWE majmaj 10 Sie 2007, 15:38

32611 Dyfuzory - adaptacja pomieszczenia DIY lete 2 Kwi 2007, 16:59

31582 rodzaj pomieszczenia - rodzaj brzmienia STEREO abtman 14 Lut 2007, 18:28

30836 Wielkość pomieszczenia STEREO marcinw899 12 Sty 2007, 22:14 30767 akustyka pomieszczenia - oceńcie STEREO kret 10 Sty 2007, 16:30

30455 wytlumienie pomieszczenia. DIY bartsx 27 Gru 2006, 16:36

27600 Przygotowanie akustyczne pomieszczenia DIY parantulla 15 Sie 2006, 20:16

27410 Wytłumienie pomieszczenia BOCZNICA Leskos 4 Sie 2006, 07:29

25504 Wyciszenie pomieszczenia STEREO EliNet 30 Mar 2006, 14:46

24960 akustyka pomieszczenia DIY lian 6 Mar 2006, 23:41

24949 akustyka pomieszczenia - prosze o pomoc STEREO HYBRYD 6 Mar 2006, 16:13

24818 Zaciemnienie pomieszczenia do KD KINO DOMOWE Adams32 28 Lut 2006, 13:48

24433 Modele matematyczne pomieszczenia odsłuc BOCZNICA Cryzuz 10 Lut 2006, 12:53

23517 wplyw pieluch na akustyke pomieszczenia STEREO fotoarkady 30 Gru 2005, 23:07

23049 przygotowanie pomieszczenia do audio STEREO kret 7 Gru 2005, 11:03

21136 Wygłuszenie pomieszczenia KINO DOMOWE Krzy1 7 Wrz 2005, 23:30

20799 zmiana pomieszczenia - nowe głośniki ? STEREO bkrass 28 Sie 2005, 22:17

14298 jakie kolumny do takiego pomieszczenia? STEREO Mik 7 Sty 2005, 10:34

10869 głośniki do pomieszczenia 30 mkw KINO DOMOWE Kynio_s 30 Sie 2004, 14:28

8954 skosy a akustyka pomieszczenia STEREO klemens 3 Cze 2004, 01:25

8180 Akustyka nowego pomieszczenia odsłuchow. STEREO karpusx 29 Kwi 2004, 13:50

6703 Adaptacja pomieszczenia STEREO rochu 29 Lut 2004, 10:13

5932 Aleph-X i kolumny do pomieszczenia 35m2 STEREO Adrian 7 Lut 2004, 12:12

4977 Monitory do malego pomieszczenia DIY troda 13 Sty 2004, 14:50

1799 nagłośnienie dużego pomieszczenia STEREO stefan 28 Lip 2003, 15:11

974 Jak znacząco poprawić akustykę pomieszczenia STEREO homer_1 16 Kwi 2003, 00:12

669 akustyka pomieszczenia STEREO yogo 23 Lut 2003, 00:29

CZy wielu miało świadomośc istnienia tej wiedzy? A teraz można to do jednej przegródki włożyć :). No to mam co czytać.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

I na koniec... czyż nie będzie przyjemniej hiendowcom gdy nie będzie im tam nikt śmiecił głupimi tematami o jakiejś tam akustyce czy adaptacji? :)))

No tak,trzy razy napisane to pewnie ci co zjedli rozumy swoje,już muszą............zrozumieć.Myśle,że ci co stoją w kącie teraz też pojmą.

A niektórzy nie pojmują ze jak post wydaje się że nie wyszedł (u mnie często biała strona ale wiem że trzeba sprawdzić czy faktycznie nie poszło jednak ) to cofają i klikają ponownie i ponownie. A potem mechanizm forum robi to jako jednego posta bez edycji. Jak modrzew47 który wszystko wie najlepiej, tego nie mógł się domyślić? Zadziwiające :).

To z przekreśleniem pisze teraz wykorzystując ten mechanizm i bedzie bez edycji.

Kolejna dopiska...

gdybym chciał zostać przy jedynie stereo, to nie bawiłbym się w adaptację, więc podwieszenie tego w dziale stereo nie do końca odzwierciedlałoby wagę problemu akustyki. Zresztą Administracja i część forumowiczów pewnie zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego część tematów jest nie bez powodu poruszanych w dziale hi-end jak na pokój kolegi L3VY :). Zresztą głosujemy tu o osobnej zakładce dla akustyki i to jest najlepsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne do przeniesienia w miejsce które byłoby odpowiednie:

-Technologia budowy pomieszczenia kinowo-odsluchowego

-Jakiego typu artykuł o akustyce chciałbyś przeczytać?

-Adaptacja pokoju - zadanie dla forumowych "akustyków"

-Adaptacja pomieszczenia pod stereo - co na ściany?

-Złote proporcje a skosy

-Trudne pomieszczenie

-Akustyka pomieszczenia - mało wyczuwalne tony niskie

-jak wytłumić muzykę w pokoju i sprawić by w pokoju była dobra akustyka

-Pusta ścianka gipsowa, akustyka, rezonator

-rozpraszacz typu piramidki

-adaptacja pokoju

-kształt pokoju a akustyka(foto)

-Dylemat - co wybrać: mniejszy dedykowany pokój odsłuchowy czy większy salon?

-Adaptacja pomieszczenia w ustroje akustyczne ???

-Zasady lokalizacji paneli akustycznych

-Płynna tapeta -akustyka pomieszczenia ???

-Akustyka w nowo wybudowanym mieszkaniu...

-Gniazdko Ptysia - akustyka, pomiary

-wytłumienie pokoju...

I tak dotarłem do rozpiski kolegi Xinwaxa:

Ukryta Zawartość

czyli:

57115 Pomoc w adaptacji pomieszczenia STEREO JC 5 Lip 2009, 17:31

56780 Jak sprawdzić akustykę pomieszczenia??? KINO DOMOWE daro896 12 Cze 2009, 06:20

54457 Nagłośnienie pomieszczenia KINO DOMOWE marbys 28 Maj 2009, 15:38

49774 plan pomieszczenia prosba o pomoc STEREO hajanl 7 Mar 2009, 18:47

46772 Akustyka pomieszczenia DIY szlufik 8 Lis 2008, 21:38

44793 Małe monitory do małego pomieszczenia STEREO eustach 3 Sie 2008, 11:43

44671 Rezonans pomieszczenia odsłuchowego STEREO louk 25 Lip 2008, 22:44

44415 Akustyka pomieszczenia - wyjaśnienia ? KINO DOMOWE xklonik 10 Lip 2008, 14:13

41814 korektor akustyczny pomieszczenia DIY XYZPawel 14 Kwi 2008, 12:36

41030 Akustyka pomieszczenia... STEREO deemte 15 Mar 2008, 22:41

39409 Diagonalny setup pomieszczenia STEREO rochu 15 Sty 2008, 02:28

39268 Jaki polecacie system do pomieszczenia.. BOCZNICA Zydelek 10 Sty 2008, 10:53

38429 Aktywna korekcja akustyki pomieszczenia STEREO rochu 13 Gru 2007, 14:40

35422 audio w 2 pomieszczeniach z 1 zestawu STEREO neutralny 15 Sie 2007, 21:22

35315 Jaki TV do pomieszczenia... KINO DOMOWE majmaj 10 Sie 2007, 15:38

32611 Dyfuzory - adaptacja pomieszczenia DIY lete 2 Kwi 2007, 16:59

31582 rodzaj pomieszczenia - rodzaj brzmienia STEREO abtman 14 Lut 2007, 18:28

30836 Wielkość pomieszczenia STEREO marcinw899 12 Sty 2007, 22:14 30767 akustyka pomieszczenia - oceńcie STEREO kret 10 Sty 2007, 16:30

30455 wytlumienie pomieszczenia. DIY bartsx 27 Gru 2006, 16:36

27600 Przygotowanie akustyczne pomieszczenia DIY parantulla 15 Sie 2006, 20:16

27410 Wytłumienie pomieszczenia BOCZNICA Leskos 4 Sie 2006, 07:29

25504 Wyciszenie pomieszczenia STEREO EliNet 30 Mar 2006, 14:46

24960 akustyka pomieszczenia DIY lian 6 Mar 2006, 23:41

24949 akustyka pomieszczenia - prosze o pomoc STEREO HYBRYD 6 Mar 2006, 16:13

24818 Zaciemnienie pomieszczenia do KD KINO DOMOWE Adams32 28 Lut 2006, 13:48

24433 Modele matematyczne pomieszczenia odsłuc BOCZNICA Cryzuz 10 Lut 2006, 12:53

23517 wplyw pieluch na akustyke pomieszczenia STEREO fotoarkady 30 Gru 2005, 23:07

23049 przygotowanie pomieszczenia do audio STEREO kret 7 Gru 2005, 11:03

21136 Wygłuszenie pomieszczenia KINO DOMOWE Krzy1 7 Wrz 2005, 23:30

20799 zmiana pomieszczenia - nowe głośniki ? STEREO bkrass 28 Sie 2005, 22:17

14298 jakie kolumny do takiego pomieszczenia? STEREO Mik 7 Sty 2005, 10:34

10869 głośniki do pomieszczenia 30 mkw KINO DOMOWE Kynio_s 30 Sie 2004, 14:28

8954 skosy a akustyka pomieszczenia STEREO klemens 3 Cze 2004, 01:25

8180 Akustyka nowego pomieszczenia odsłuchow. STEREO karpusx 29 Kwi 2004, 13:50

6703 Adaptacja pomieszczenia STEREO rochu 29 Lut 2004, 10:13

5932 Aleph-X i kolumny do pomieszczenia 35m2 STEREO Adrian 7 Lut 2004, 12:12

4977 Monitory do malego pomieszczenia DIY troda 13 Sty 2004, 14:50

1799 nagłośnienie dużego pomieszczenia STEREO stefan 28 Lip 2003, 15:11

974 Jak znacząco poprawić akustykę pomieszczenia STEREO homer_1 16 Kwi 2003, 00:12

669 akustyka pomieszczenia STEREO yogo 23 Lut 2003, 00:29

CZy wielu miało świadomośc istnienia tej wiedzy? A teraz można to do jednej przegródki włożyć :). No to mam co czytać.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Kolejna dopiska...

gdybym chciał zostać przy jedynie stereo, to nie bawiłbym się w adaptację, więc podwieszenie tego w dziale stereo nie do końca odzwierciedlałoby wagę problemu akustyki. Zresztą Administracja i część forumowiczów pewnie zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego część tematów jest nie bez powodu poruszanych w dziale hi-end jak na pokój kolegi L3VY :). Zresztą głosujemy tu o osobnej zakładce dla akustyki i to jest najlepsze rozwiązanie.

Jarkog, odrobiłeś dużą część pracy domowej moderatorów wskazując tematy do ewentualnego umieszczenia w nowej zakładce/dziale.

Co do dyskusji zakładka, czy dział w ramach stereo - tytułem ankiety było faktycznie zapytanie o zakładkę. Pomysł działu był pewną próbą kompromisu i uwzględnienia krytycznych głosów. Osobiście (choć nie ma to znaczenia żadnego) przy żadnej z tych opcji się nie upieram - widze wady i zalety obu rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak,trzy razy napisane to pewnie ci co zjedli rozumy swoje,już muszą............zrozumieć.Myśle,że ci co stoją w kącie teraz też pojmą.

Przykro mi, tylko raz napisane kliknięte niestety trzykrotnie mam przykurcze prawej dłoni. Jestem zwolennikiem stworzenia w pełni samodzielnego nie podpinanego ani do stereo ani do analogu działu poświęconemu akustyce. Jednych z nas interesują teoria i praktyka tworzenia pomieszczeń odsłuchowych innych metody nagrywania mono i stereo w otwartej przestrzeni albo w knajpach, halach lub nawach kościelnych.

Zbyszek

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

to powiem jaki pokuj i zestaw jaki gra ale dlugo rzy nim nie bede ...

nierozumiem mozna tak po chlopsku ja tak grzecznie z zapytaniem bo chcialem optymalnie jak sie da ustawic system do odsluchu.?podalbym parametry a wy moze swoje spostrzezenia.

Zbyniu, tu zaraz cię zjedzą za nietematyczność :).

Przejdź do innego wątku lub załóż swój z odpowiednim pytaniem a pewnie posypią się wstępne porady. Ale opisz dokładnie warunki jakie masz w tej chwili. Fotce pomieszczenia też chłopaki chętnie przyjrzeli by sie. A przy Pink Floyd'ach warto, oj warto myśleć o nawet skromnej adaptacji.

Przejdź do innego wątku lub załóż swój z odpowiednim pytaniem a pewnie posypią się wstępne porady.

Bez oglądania pokoju można przewidzieć jakie to będą porady:

-nie no w takim szajsie to nic nie zagra!

-e tam nie zagra, próbowałeś zmienić kable?

-co wy, jakie kable, najpierw musi ścianę przestawić i okna zamurować

-no i jakiś dywan koniecznie

-w miejscach pierwszych odbić jakieś ustroje ja bym jeszcze dał

-a ja wam mówię, że w takim szajsie nic nie zagra

-przestań człowieku, pewnie że zagra, tylko musi te kolumny wymienić

-co mu same kolumny pomogą jak za nimi pustka, a pomiędzy telewizor

-prawdziwy audiofil nie ogląda telewizji

-właśnie, wywal ten telewizor i powieś coś na ścianie za kolumnami

-a może lepiej będzie powiesić coś za słuchaczem?

-w sumie to nie wiem, bo są dwie szkoły

-za to ja wiem, ale nie powiem... nie za darmo

I takie to będą porady, po czym wątek umrze śmiercią naturalną, a pytający zostanie z niczym.

Minie miesiąc i powstanie kolejny, a w nim dokładnie te same porady i dokładnie ten sam efekt końcowy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Możesz być tym który to zmieni :). A jak kończą się porady doboru sprzętu w Hi-end czy stereo? Co by nie radzili to kończy sie tym samym. Najlepiej wypożycz i posłuchaj w domu :))). A mimo to nikt tego jakoś nie krytykuje a zakładki rosną w takie same tematy i odpowiedzi :).

Akustyka pomieszczeń trzyma się chociaż pewnych ram nazwijmy je naukowych/fizycznych, które są do zrozumienia i ogarnięcia co jest właśnie to jej zaletą że można pewne DZIAŁAJĄCE schematy postępowania na początek polecać nowicjuszom. A w dalszej perspektywie w miarę zabawy ze strojeniem pomieszczenia zdobywa sie głębsze doświadczenia i umiejętność odpowiedniego doboru ustrojów aby podobało nam się to co słyszymy w danym pomieszczeniu o ile chcemy brnąc w systemy pomiarowe bez których to już znaczniejszej poprawy raczej nie uzyskamy. Tu tak jak i w sprzęcie i kabelkach pomocne mogą się okazać opisy kto jak odbiera wprowadzona zmianę w pomieszczeniu. Tak utworzy się suma doświadczeń związanych z adaptowaniem naszych pomieszczeń. A że na razie rady mogą być dość prymitywne? To nie ma co się dziwić. Bo to oznacza tylko, że właśnie to forum test w tym temacie prymitywne. Ale możemy pomału to zmieniać :).

Przejdź do innego wątku lub załóż swój z odpowiednim pytaniem a pewnie posypią się wstępne porady. Ale opisz dokładnie warunki jakie masz w tej chwili. Fotce pomieszczenia też chłopaki chętnie przyjrzeli by sie. A przy Pink Floyd'ach warto, oj warto myśleć o nawet skromnej adaptacji.

Wrzuć na luz i zrozum,że każdy user ma prawo do swojego zdania.Nikt nikogo tu nie zjada a tylko swoją opinie...opisuje.Na razie nikt mnie tutaj do zakładki o akustyce nie przekonał a nie należe do ludzi,którzy poglądów nie zmieniają.Argumenty jakimi epatujecie są miałkie,bo to co można napisać w osobnej zakładce,można w wątkach.Można takimi samymi argumentami uzasadnić założenie nowej zakładki na każdy temat...kabli,źródeł,wzmacniaczy,kolumn itd.pisałem już o tym.

romekjagoda

Co do analogu,to skąd wiesz,że go nie posiadam?Z o mnie?No to wynika z niego,że żony i rodziny też nie...posiadam.

Bez oglądania pokoju można przewidzieć jakie to będą porady:

-nie no w takim szajsie to nic nie zagra!

-e tam nie zagra, próbowałeś zmienić kable?

-co wy, jakie kable, najpierw musi ścianę przestawić i okna zamurować

-no i jakiś dywan koniecznie

-w miejscach pierwszych odbić jakieś ustroje ja bym jeszcze dał

-a ja wam mówię, że w takim szajsie nic nie zagra

-przestań człowieku, pewnie że zagra, tylko musi te kolumny wymienić

-co mu same kolumny pomogą jak za nimi pustka, a pomiędzy telewizor

-prawdziwy audiofil nie ogląda telewizji

-właśnie, wywal ten telewizor i powieś coś na ścianie za kolumnami

-a może lepiej będzie powiesić coś za słuchaczem?

-w sumie to nie wiem, bo są dwie szkoły

-za to ja wiem, ale nie powiem... nie za darmo

I takie to będą porady, po czym wątek umrze śmiercią naturalną, a pytający zostanie z niczym.

Minie miesiąc i powstanie kolejny, a w nim dokładnie te same porady i dokładnie ten sam efekt końcowy.

Mogą być jeszcze takie:Możemy się umówić na pomiar i dopasowanie ustrojów do pomieszczenia...profesjonalnie.

modrzew47

Na luzie to jestem cały czas, bo wiem co tu za za goście często pisują, więc jestem pełen rezerwy. Nikt ci zdania nie każe zmieniać. Po raz kolejny natomiast dajesz do zrozumienia, że nie potrafisz inteligentnie czytać i odpowiadać na zawarte posty. Jak byś pomyślał, to zrozumiałbyś co miałem na myśli pisząc do Zbynia :). Ale nie pomyślałeś, podobnie jak w sytuacji z postem Korwina. A uwidoczniłeś tylko, że starasz się zawsze czegoś czepić choć nawet sensu w tym nie ma.

Napisałem wcześniej, że możesz iść swoją drogą, nikt tego nie zabrania, więc odpowiem twoimi słowami:

"Coś strasznie się irytujesz jak ktoś nie podziela twojego zdania.Dlaczego?Przecież wolność tomku w swoim domku."

Co do:

Mogą być jeszcze takie:Możemy się umówić na pomiar i dopasowanie ustrojów do pomieszczenia...profesjonalnie.

To taka osobna zakładka, motywując do zgłębiania tej wiedzy większą ilość osób, pomoże z czasem właśnie odpowiedzieć takiemu delikwentowi:

"Nie dziękuję, tu na forum jest trochę o tym jak sobie samemu mogę z tym poradzić :))))." Oczywiście jak ktoś ma dwie lewe rączki i leniwy umysł i oczka do czytania, to i w każdym wątku i nie ważne czy on będzie w stereo czy hi-end czy innym, może zawsze przyjąć taka propozycję ale od tego jest jeszcze moderacja.

Mi w zasadzie, to już obojętne czy w ogóle coś w tym zagadnieniu powstanie czy nie. Ja naszukałem się już potrzebnej mi wiedzy do mojej adaptacji i sobie poradzę z doprowadzeniem jej do końca. Nie obyło się to też bez pomocy kilku kolegów z forum. I jakoś nikt mi nie składał biznesowych propozycji profesjonalnego wykonawstwa. Nawet na PW. Ale wiem, że jak początkowo się za to zabierałem, to przydałoby mi się takie miejsce gdzie mógłbym znaleźć większość potrzebnych informacji, zamiast szukać po necie czy zagranicznych forach (z pomocą translate google :)) czy nawet po całym forum.

Głosując na TAK, to już w zasadzie myślałem o potomnych.

romekjagoda

Co do analogu,to skąd wiesz,że go nie posiadam?Z o mnie?No to wynika z niego,że żony i rodziny też nie...posiadam.

To był tylko przykład, Modrzew, szczerze powiem nawet nie czytałem Twego 'O mnie'.

Hehehe,dobry tekst...przedszkolaka.Poczekaj jak pójdziesz do szkoły i się nauczysz szukać...wyszukiwarka.

Modrzew, sam wiesz jak działa wyszukiwarka - sam wielokrotnie się na nią skarżyłeś, a teraz ma niby wystarczyć?

Ogólnie naprawdę nie rozumiem oporu przeciw propozycjom uczynienia forum bardziej uporządkowanym i przejrzystym. Nie mam w tym żadnego interesu, poza tym, że byłoby łatwiej śledzić rozwój wiedzy i wymieniac doświadczenia w dziedzinie Akusytki. I tyle. Dalsze przekonywanie nie ma sensu - masz prawo być przeciw, i nikt tego nie neguje. Podałeś swoje racje, a teraz do administracji należy podjąć decyzję o ewentalnych dalszych działaniach lub ich braku. Ankieta i dyskusja dają w tym względzie dobry przegląd za i przeciw. Uważam, że na tym etapie nasza rola się kończy.

Czy 108 do 21 to wystarczajacy wynik?

lepiej zrobic zrzutke na opłate dla admina aby zrobił zakładke niz ciagnac ten wątek

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Widze to tak:Jak ktoś w tej sprawie ma swoje zdanie,od razu jest BE,albo mało inteligentny.

Napisze jako ten mniej inteligentny,że mi osobiście wyszukiwarka wystarcza(Ostatnio jeden z moderatorów zamknął wątek,powołując się na wyszukiwarke i fakt,że ten co nie umie się nią posługiwać,powinien winić siebie,był to chyba Fr@ntz)i nie przypominam sobie bym zabierał głos w sprawie wyszukiwarki.Może jednak ze względu na wiek...umkło mi.

Można stworzyć zakładki na każdy temat a zlikwidować...wyszukiwarke.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.