Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

zybel

Jako ,że sam nie lakieruje mam pytanie.

Czy podkład z lakieru poliestrowego wypełniając pory w fornirze nie "zabija" przy okazji usłojenia. O co mi chodzi, czy przez takie traktowanie te drobne mieniące się włókna nie są maskowane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba ze mam zwidy :D albo nie wiem o czyms, ale raczej to 2

Ukryta Zawartość

moze mi sie wydaje :P

a wracajac do tematu jak juz macie surowy fornir przed lakierowaniem lub klejeniem docieracie go papierem sciernym czy cos ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powie mi ktos jak naciagnac skaj tak jak tu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

na ciepło można w taki sposób naciągać skórę. ale skaj to nie wiem. generalnie to klej w sprayu - np. jakiś 3M. opalarka na niezbyt wysoką temperaturę i można naciągać. myślę że tak prosty kształt można naciągnąć też bez podgrzewania. dla pewności można od tyłu przybić to tackerem.

na discovery jest taki program "how is to made" - polecam ;).

majmaj, 12 Paź 2007, 11:56

>"Modyfikowana z flizeliną" tak sie nazywa ten fornir co mam kupic.... co to jets flizelina?

Po orientowałem się troszke i ta flizelina ma zapobiegać przebitką kleju , nadaje fornirowi elastyczność- nie łamie się , nie strzępi . Tylko co to ma wspólnego z prawdziwym rzemiosłem stolarskim?

Pzdr.

dostalem dzis fornir i jestem zadowolony bardzo mi sie podoba :) wykonanie tez niezle.

mam pytanie odnosnie lakierowania... czy jest jakis lakier latwo dostepny i dobry? tzn bez podkladow i takich innych bajerow. Chce po prostu kupic puszke lakieu polakierowac 3 razy i zeby bylo ladnie (oczywiscie ewentualnie papier scierny wodny)

Witam! To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieje że pisze w odpowiednim temacie, może troche niezwiązany z kładzeniem samego forniru ale wie ktoś jak najlepiej zrobić czarne paski między płatami forniru jak autor kolumn z poniższego linka?

Ukryta Zawartość

Autor napisał że "Black lines made by a mix of Plastic Padding and carbon black (kimrök)" ale dużo mi to nie mówi tłumacząc to bezpośrednio. Osobiście zastanawiałem się nad szpachlą do drewna jednak nie mam pomysłu w jaki sposób można by ją zabarwić żeby dało to głęboki czarny kolor a nie szary

Ukryta Zawartość

weź deskę oklej fornirem i poćwicz kilka szpachli do drewna - pod lakierem wiele sie zmienia

twój koszt to tylko twoja praca ..... weź kawał wióra np 50/100 i będziesz miał na milion prób

wyniki ogladaj raczej w słońcu za dnia bo sztuczne światło płata czasem figle

mozesz spróbować dobarwiać szpachlówkę bejcą i zapisuj dokładne proporcje

marko3T, 23 Paź 2007, 22:16

>Jeżeli to Twój pierwszy raz , to od dolnej:-)

nie moge bo dol bedzie obklejany z skrawkow (c zyli fornir bedzie skladany z 2 czesci)

powiedzmy ze potrafie fornirowac wiec mam zaczac od..... frontu, boku, gory?

Ukryta Zawartość

takie cos? czy polecacie jaks inna firme?

Ukryta Zawartość

voldemort lakier fajny ale czy bedzie miał jak go utwardzić?mała uv-ka nie da rady -bedzie to trwało

Wałkiem nie maluję bo nie lubię -próbowałem ale to nie to . Są dostępne bardzo dobre pędzle do lakierów i przy odrobince wprawy idzie zrobić cacko ... wszak dawniej malowali pedzlami .

Wałki zostawiały po sobie powietrze w nakładanej wastwie - jeśli lakier jest szybki to robi sie problem bo potem trzeba zeszlifowywać bąble do równego . Ideał to pistolet i komora

nie -to tylko była moja sugestia- poprostu wałki które ćwiczyłem albo robiły pianę (niezależnie od predkości prowadzenia i ilosci lakieru) albo się kłaczyły i zostawiały takie malusie kłaczki -jakb watkę .

w tańszych zastosowaniach malowałem domaluxem

Ukryta Zawartość

omijaj tylko szerokim łukiem te "bezzapachowe" ekologiczne i inne dziadowskie wodne wynalazki

jak ograiczeniem jest kasa malowałem klientom lakierami poliuretanowymi do parkietów 2 warstwy przeszlifowane pomiedzy czasem i trzecia na koniec delikatna polerka

Ukryta Zawartość

akurat z Domalux chyba nie ma lakierow POLIURETANOWYCH

WIe Pan, nie chce sobie zniszczyc roboty pod kiniec (bo w obudowe i fornirowanie wlozylem max serca i wydaje mi sie ze na prawde niezle to wyszlo, laczen nie widac)

wiec stad tyle pytan.

na prawde niesamowicie wdzieczny byl bym za podanie np 3 konkretnych lakierow (jak by nie bylo ich w rzeszowie kupie na necie) i napisanie ile warstw mam dac.

aha i czy lakier szlifuje sie papierem wodnym?

właśnie domaluxy są najstarszymi poliuretanami w polsce do stosowania na drewnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musisz pamiętać o położeniu warstwy caponu -inaczej drewno mocno ściemnieje ,

kiedyś zabyt się zapedziłem i dałem chyba z 6 warstw - wyszło coś jak meble z epoki gierka z grubą warstwą laku- paskuda . jeśli jest zimno i powietrze suche mozna obrabiać lakier dopiero po pełnej dobie a ostatną warstwę obrabiam średnio 3 doby od położenia

polerkę możesz robić papierem wodnym na mokro ale bez przesady z wodą .

no i "Panowie" wygineli już dawno ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ostatnio znalazłem rewelacyjny klej! mają go również we wspominanym na forum kilka razy "drewno-luxie".

klej kontaktowy w AEROZOLU!

Nazywa się STA-PUT.

Nakładanie bajecznie proste (tylko trzeba uważać, żeby nie zrobić kałuż bo nie odparują), wystarczy 3 MINUTY na odparowanie! ale naważniejsze jest to, że po tych trzech minutach klej zachowuje lepkość nawet przez kilka godzin

SAM SPRAWDZAŁEM!

równo przyłożyć, maksymalnie docisnąć zaoblonym klockiem (w Drewno-luxie mają też wałki dociskowe) i śmiało można obrabiać

mam też swój sposób przy klejeniu większych powierzchni:

+ spryskać fornir i podłoże (lepiej dać dwie cieńsze warstwy w odstępach 1 minutowych niż 1 grubą)

+ odczekać na odparowanie rozpuszczalnika

+ na mdf-ie rozożyć co 20-30 cm czyste cienkie listewki (np. przekrój 1x1)

+ na listewkach ułożyć fornir

+ ustawić

+ delikatnie wyciągnąć ŚRODKOWĄ listewkę

+ wstępnie docisnąć fornir w części środkowej, a potem usuwając po kolei listewki z obu stron

Naprawdę bardzo polecam ten STA-PUT.

wydaje się nie tani, ale jednym opakowaniem można spokojnie przykleić 2 m2 i to

pewnie,

bez smrodu (prawie nic nie czuć!)

i w kilka minut

oczywiście tak jak przy wszystkich klejach kontaktowych lepiej do lakierowania użyć lakierów wodorozcieńczalnych a nie rozpuszczalnikowych

ja klejilem na tym Moment Kraftklebe i super mi to wychodzilo.... a na dodatek robilem to 1 raz :)

pedzlem malowalem fornir i plyte czekalem z 5min przyklejalem dociskalem i po 4h mozna obrabiac

qflasty, 29 Paź 2007, 20:52

>

>oczywiście tak jak przy wszystkich klejach kontaktowych lepiej do lakierowania użyć lakierów

>wodorozcieńczalnych a nie rozpuszczalnikowych

może sie nie znam ale ja wodę to tylko w wc stosuję albo w ograniczonych ilościach przy ostatecznym szlifie i polerce lakierów gdy robię "gierka" ...

nie odważył bym sie malować wynalazkiem skrzynek dopicowanych fornirem za kilkaset złotych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.