Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

EEE tam bez prasy tez sie da, nawet i polaczyc poprawnie, klej perelkowy (juz nie stosowany dzisiaj) zdaje bardzo dobrze egzamin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100006948 1170284659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

marko3T, 7 Lut 2006, 09:01

>>Na koniec całość okleić 3mm M.D.F-em <

>

>Witam w jakim celu wykonujesz taką operacje? Czy postępujesz tak nawet w przypadku gdy skrzynka jest

>idealna.

Tak. Jeżeli prostopadłe do siebie boki obudowy nie są łączone pod kątem 45 stopni, to w ten sposób unika się tzw. "klawiszowania", które prawdopodobnie w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze wystąpi. a jeżeli

obudowa nie ma być okleinowana , tylko lakierowana np. na czarno, to cała powierzchnia powinna być oklejona

1 mm laminatem, lub wyszpachlowana odp. szpachlówką ,itd.

jaj0ne, 7 Lut 2006, 09:44

>tomash to samo pytanie mnie dręczy .. czy taki fornir modyfirowany jest lepszy od normalnego

>?(pozatym ze jest w wielkich formatkach )

Tak- lepszy bo jest szeroki bez sklejania, poza tym w niczym innym nie ustępuje lub przewyższa naturalny.

tomash, 6 Lut 2006, 17:24

>Panowie mieliscie moze kontakt z fornirem modyfikowanym? Z tego co sie zorientowalem to jest on

>zmontowany z dwoch cienkich warstw forniru i folii (wewnatrz) dla zapewnienia powtarzalnosci slojow.

Nie prawda nie ma żadnej folii w środku, a technologia produkcji jest inna.

>I drugie pytanie jesli sie z nim spotkaliscie to czy mozna zastosowac do niego klej butaprenowy czy

>nie bedzie przesiakal przez fornir albo nie rozpusci tej folii w srodku?

Nie bedzie przesiakał, chyba że fornir będzie dziurawy.

>henrykpiątek

jak już jesteśmy przy fornirowaniu to zdrać sekret jakiej używasz techniki czyszczenia forniru. Używasz do tego szlifierki oscylacyjnej.taśmowej ręcznej czy może ręcznie klocek z papierem ściernym.Pewnie było już gdzieś o tym,ale jest okazja odświerzyć temat.

Witam

Moglbys opisac jak jest wykonany ten fornir modyfikowany? Ja dokladnie tego nie wiem ale mialem go w rekach i do takich wnioskow doszedlem. Zastanawiam sie co mozna uzyc do zagruntowania mdf-u aby klasc jedna warstwe kleju?

tomash, 7 Lut 2006, 15:52 >Moglbys opisac jak jest wykonany ten fornir modyfikowany?

Tak w skrócie: najpierw tarcica- różne gatunki- cięta jest na listwy , układana w odpowiedni wzór, klejona , a następnie skrawana jak tradycyjny fornir.

> Zastanawiam sie co mozna uzyc do zagruntowania mdf-u aby klasc jedna warstwe kleju?

Rozcięczony klej,można trochę zaoszczędzić, ale nie warto.

marko3T, 7 Lut 2006, 12:56

>jak już jesteśmy przy fornirowaniu to zdrać sekret jakiej używasz techniki czyszczenia forniru.

>Używasz do tego szlifierki oscylacyjnej.taśmowej ręcznej czy może ręcznie klocek z papierem ściernym.

Technika szlifowania znana jest chyba od początku świata, używana nie tylko w stolarstwie-meblarstwie, zmieniają się tylko urzadzenia, materiały ścierne.

1) najpierw szlifierki oscylacyjno-rotacyjnej- papier 100-120

2) klocek z papierem ściernym 150-180-220 na końcu, wzdłuż słojów.

Odnosnie wyrownywanie powierzchni ja zawsze stosuje cykline, na samym koncu papier scierny bardzo drobny i tylko i wylacznie recznie, np przy antykach szlifierka oscylacyjna moze tylko i wylacznie szkod narobic. Powierzchnia plaska ma byc plaska i kropka.

Cyklina też, ale komuś kto ledwo się orientuje w tym, nie polecałem, gdyż mógłby nią zrobić fornirowi a może nawet i sobie krzywdę. A poza tym cyklinę trzeba umieć naostrzyć. Nie polecałem też szlifierki do szlifowania

antyków, nawet o antykach nie wspomniałem-prawda?

oto przykład perfekcyjnie? położonego forniru

Ukryta Zawartość

post-4056-100006890 1170284758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 8 Lut 2006, 00:55

Mi juz czasami te antyki bokiem wychodza blee. Ale i tak cyklina powierzchnie sie robi taka jak ma byc i koniec. Jeszcze jak to ma isc pod politure to musi to byc plaszczyzna z prawdziwego zdarzenia, potem z tymi porami trzeba sie naprawde napracowac. Cyklina to bardzo fajna sprawa, bez niej do forniru nawet sie nie zabieram.

Lancaster -> na przykład firma Festool ma taką specjalną przystawkę do robienia różnych nietypowych kształtów - elips itp.

HenrykPiątek -> Mam do Ciebie pytanie drogi Henryku : jeśli stosujesz metodę,że najpierw robisz obudowy w mdf'ie ,robisz podfrezowania i dopiero później kładziesz fornir ,to powiedz mi jak obrabiasz podfrezowania pod głośniki ? Nożykiem ? Ponownie frezarką z jakimś łożyskiem ?

Jeżeli zdarzy się że najpierw frezuję a potem oklejam, to podfrezowania obrabiam ręcznie,tzn. gnypem wycinam

delikatnie środek zostawiając 1-2 mm, a następnie szlifuję papierem naklejonym na ok.1/3 wycinku z koła np.MDF

o średnicy zbliżonej do obrabianego otworu.

gipsy2,

Nieregularne (dowolny kształt) podfrezowania chyba najprościej wykonać za pomoców szablonów. Potrzebna ci będzie frezarka, frez palcowy 10mm i tuleja kopiująca 30mm. Raz wykonany szablon do danego kosza można stosować wielokrotnie. Ja wycinam podfrezowania po ofornirowaniu. Wychodzi jak na fotce poniżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 8 Lut 2006, 17:20

"gnypem"

No wiedze stara szkole, u mnie tez cyklina, gnyp i szmatka z szelakiem.

Witam

Panowie mialem w rekach dzis ten fornir modyfikowany i ewidentnie jest on na elastycznej folii, bardzo mocnej zreszta, ale zmartwilo mnie jedno, przechowywany jest on w lekko zawilgoconym pomieszczeniu i lest delikatnie pofalowany wzdluz slojow (jak by wzdluz slojow popekal delikatnie i uniosl sie lekko od folii). Jezeli go kupie to bede potrzebowal duzego docisku zeby przykleic go na gladko (chcem to w domu wykonac)?

No wlasnie nie jestem pewien bo skoro fornir odstaje troche od tej folii, niby ona jest elastyczna na dluzszym odcinku i mocna. Nie wydaje mi sie zeby ta folia sie odksztalcila a fornir odstaje, wiec jak jedna strona sie dobrze przyklei to ta druga moze odstawac!?! Juz sam nie wiem, jestem w kropce.

>tomash

Miałem kiedyś podobny problem z fornirem (mahoń) pofalowany był koszmarnie. Ja poradziłem sobie w taki sposób,że moczyłem go wodą i prasowałem żelazkiem efekt fornir gładki prawie jak szyba. Ale cóż jeżeli u ciebie jest folia to ta opcja raczej odpada. Może spróbuj na małem kawałku.

Witam

Nabylem juz fornir modyfikowany i zeczywiscie okazalo sie ze nie jest na zadnej folii, tylko konce forniru byly zabezpieczone jakims klejem elastycznym :) fornir to czereśnia amerykańska. Mam pytanie jak pozbyc sie ubytkow w strukturze forniru i ewentualnych zaglebień powstalych przy produkcji forniru?

Możesz spróbować dobrać szpachle pod kolor forniru,ale jeżeli będziesz bejcował na inny odcień mogą pojawić się przebarwienia. Można też zeszlifować trochę forniru i ten pył pomieszać ze szpachlą.

>>tomash

to chyba zależy jak gruby masz fornir....moja amerykańska cherry miała 1,5 mm grubości więc ze zdejmowaniem syfu nie było problemu, ale kiedyś kupiłem na Szwedzkiej w Wawie inną amerykańską wiśnię i ta chyba miała 0,5 mm czy coś koło tego. Dla mnie ten sklep pod względem forniru to ogromna porażka ... Z problemem trochę sobie poradziłem używając metalowych gąbek (jeśli to w ogóle można tak nazwać) to wykończeń w drewnie. Jest coś takiego a la zwinięty chaotycznie kłębek nici, tylko że zamiast nici są druty. Dobrze to to włazi w pory i je czyści.

pozdr

Witam Panow

No ja tez mam mieszane uczucie co do tego forniru, moj ma grubosc 0,6 mm. Na dodatek robie to pierwszy raz. Wczoraj z kolega wzielismy sie za klejenie forniru, i uczucia mieszane mam. Zdecydowalem sie na metode z klejem kontaktowym (butapren) i okleilem juz dwie scianki, w tym z jednej scianki nie jestem zadowolony bo przy obracaniu fornir pekl glebiej niz rog skrzyni. Klej wsiaka w mdf i fornir jak w gabke, wiec wiecej czasu spedza sie w oparach, niezbyt to mile, mam nadzieje ze nie bedzie skotkow ubocznych :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.