Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

polecam zdecydowanie moment - henkela, najlepsze co moze byc. Tylko radze uwazac na rogi przy szlifowaniu 'po' no i ciezko jest tez polaczyc dwa kawalki

dolaczam foto moich koluminek, fornir to orzech, 2x lakierowany, przydalyby sie nastpene dwa, ale juz nie ma czasu ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

time bond nie wsiąka w MDF, to taka galaretka którą nakłada się packą z drobnymi ząbkami. Butapren jest lejący sie i zawsze po pierwszej warstwie nie zostaje prawie ślad na mdfie (pije go). Butaprenem trzeba 2 razy smarować. Oba śmierdzą podobnie. Momentu jeszcze nie próbowałem (choć zamierzam bo widzę że ma sporo zwolenników)

>henrykpiatek

Na poprzedniej stronie pisałeś,że całość oklejasz 3mm mdf na kleju poliuretanowym. Jakiego używasz kleju do skrzynek, czy też poliuretan? Ja używam rakolu 25.

marko3T, 15 Lut 2006, 12:04

Zalecam czytać też temat > Kolumny - Wasze konstrukcje DIY > dla leniwych mój wpis z tego tematu:

>Jeszcze kleje - do klejenia MDF-u używam Rakkol Expres 25, do oklejania głównej bryły obudowy

>laminatem jub

>3 mm MDF-em kleju ICEMAxxxx- nie pamiętam dokładnie symbolu--, do forniru jak już pisałem kleju

>Moment.Poza

>tym używam wiedzy i doswiadczenia.

Już nie mogę nadązyć z odpisywaniem w tych samych sprawach w dwóch tematach naraz.

>tomash

>Mam pytanie czy malujecie przed lakierowaniem fornir capponem?

Nie kontaktowy dzisiaj jestem, ale jaka jest dle Ciebie różnica między lakierowaniem a malowaniem? O co tutaj chodzi?

Pzdr.

• 6 miesięcy później...

Simonello, 24 Sie 2006, 12:36

>Odświeżam wątek.

>

>Czy fornir można kleić na Rakol? Znajomy stolarz mówi, że tak właśnie czynią. Jaka jest Wasza

>opinia?

Do Rakolu będziesz potzrebował prasy. I jest to lepszy sposób (brak warstwy spoiny) od klejów kontaktowych (jest warstwa spoiny).

tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz kompendium wiedzy na temat fornirowania ;)

pzdr

Ukryta Zawartość

Można kleić fornir na rakolu bez prasy , ale trzeba mieć dużo porządnych ścisków no i nie zfornirujesz skrzynki w jeden dzień.

Ja obecnie nie kleje już forniru momentem tylko używam właśnie rakolu 25. Trzeba tylko ładnie rozprowadzić klej nie za dużo i nie za mało.

Moja technika wygląda tak: rozprowadzam klej na mdf pędzlem, kłade fornir, na niego gazete, następnie płyty wygłuszające (takie jak pod panele) i na to odpowiednie większy kawałek np. mdf łapie to ściskami czekam 24 godziny i wszystko.

• 2 miesiące później...

A co zrobić z przebarwieniami bardzo cienkiego forniru, ale przbarwieniami powstałymi w sposób:

Nałożyłem klej na budę, po drodze trochę spadło na podłogę, a ja nieuważnie położyłem na niej fornir.

Szlifowanie raczej odpada. Marnie to wygląda (klej to H.Moment) bo fornir w tych miejscach traci deseń i robi się szarawo-żółty.

Pytanie 2: :-)

Jak łączyć fornir W POPRZEK słojów? Musze wykonać taką operację, ale nie wiem, jak to zrobić.

Na zakładkę?

>>Simonello, 31 Paź 2006, 17:31

Pyt.1

A przetrzeć cały fornir drobnym papierem? Myślę że ciemniejszy obecnie kolor forniru wynika z tego że leżał dłużej nie ruszany - tak kiedyś miałem z fornirem cherry...

Pyt.2

ja bym dociął na aluminiowym kształtowniku i ostrym nożem, np. kątowniku czy płaskowniku. Problem pojawi się zapewne z właściwym doborem faktury, tak by nie było widać łączenia.

Fornir nowiutki, a te plamy są dość małe - takie 1x1cm. Nie wiem, jak wyjdzie to po lakierowaniu.

Trudno, jeszcze popróbuje poszlifowac delikatnie.

>ja bym dociął na aluminiowym kształtowniku i ostrym nożem, np. kątowniku czy płaskowniku. Problem

>pojawi się zapewne z właściwym doborem faktury, tak by nie było widać łączenia.

po takim docięciu fornir najlepiej włożyć pomiędzy dwie bardzo równe "dechy" i doszlifować po ich krawędzi.

Można ominąć problem z doborem faktury robiąc kontrast lub lustrzane odbicie (trzeba dysponować płatami z jednej paczki)

Simonello, 31 Paź 2006, 17:51

Plamy po momencie możesz spróbować usunąć rozpuszczalnikiem nitro.

Nitro rozkłada klej typu moment , ale zalecam próbe na małym kawałku.

Jak tak patrze na moje doświadczenia z fornirowaniem to dochodzę do wniosku ,że schody zaczynają się przy malowaniu.

Ja musiałem zmianić lakiernika bo zwiał za granice i testowałem nowego jednym słowem tragedia. Spieprzył malowanie skrzynki oklejonej hebanem ciężko będzie mi ją odratować.

To taka moja autorefleksja bo jestem trochę dobity. Postanowiłem potrenować malowanie czyli zrób to sam.

Simonello.

Henkel który Ci sie opatrznie pojawił na fornirze łatwo schodzi (jeśłi jest jego niewielka ilość) kiedy troszke przeschnie a potem ładnie się "roluje pod palcem". Miałem taki przypadek i to był mój pierwszy oduch , pośliniłem palec a to jak guma arabska zaczynało się wałkować. Drugi sposób to delikatne podważenie takiej warstewki dłutem (całą szerokościa a nie krawedzią tak zeby nie zrobić dziury) a potem tylko pociągniesz za podważona część a klej jak guma odejdzie w całości.

Koyotee napisałeś:

"po takim docięciu fornir najlepiej włożyć pomiędzy dwie bardzo równe "dechy" i doszlifować po ich krawędzi"

rozumiem że oba kawałki kładziesz jeden na drugim pomiędzy równymi dechami. Ale w ten sposób otrzymujesz lustrzane odbicie krawędzi więc jeśli nie zachowasz idealnych katów w przyłożeniu to może sie okazac że sa przekrzywienia forniru na przeciwległych końcach czego wmiejscu łaczenia nie wbyło widac..... popraw mnie jeśłi sie mylę

pozdrawiam

"Deski" powinny być proste, wąskie krawędzie desek ucięte idealnie pod kątem prostym w stosunku do płaszczyzn i to wystarczy. A do szlifowania papier ścierny ok. 80, naklejony na prosty klocek o dł. ok 20 cm.

Jako "desek" najlepiej użyć płyty wiórowej , gdyż jest dość twarda. I jeszcze krawędzie "desek" powinny być ułożone idealnie jedna nad drugą i na końcach ściśnięte ściskami.

No tak czyli jeśłi deski mi się minimalnie przewuną w stosunku do forniru który jest między nimi to owszem przyszlifuję fornir idealnie ale po złożeniu mogę mieć lekka krzywiznę na całej długości ..

oczywiście jest to przypadek ekstremalny i jeśłi 5 dych mi sie przesunie to żaden problem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.