Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

poliuretan albo akryl. najpierw podklad 1-2, a potem kilka nawierzchniowego. www.irispolonia.pl - niezle maja lakiery. szczegolnie polmat akryl albo poliuretan polysk.

taki ostatnio patent odkrylem. klejac klejem poliuretanowym (innym pewnie tez) pomiedzy docisk a fornir daje taka tekture malarska. nadmiar kleju wsiaka w tekture. po wyschnieciu latwo tekture zeszlifowac i mamy czysciutki fornir.

ja sie nie orjentuje w tym :D

lepiej by mi bylo jakies nazwy podac bo kupie nei to co mam kupic i nie wyjdzie. Jak Kolega maluje pedzlem? a potem papier scierny wodny?

a tak na merginesie mysle okleic fornirem modyfikowanym suba :)

zastanawiam sie nad fornirem modyfikowanym a wzory to:

1.olcha Europejska

2.wiaz

3, merbau

najpiejniejszy jest Avodire ale nei moge go dostac :(

porownywal ktos fornin modyfikowany z naturanym?

majmal

Można zaryzykować stwierdzenie iż fornir naturalny , a modyfikowany to dwie różne rzeczy.

Rzadko kiedy modyfikacja zbliża się wzorem, bądź kolorem do naturalnego.

Jeżeli nigdy nie składałes forniru , to lepiej kup modyfikowany. Naturalny jest nie do podrobienia , ale może sie nie udać ładnie złożyć.

Często z czasem wychodzi charakterystyczny "rowek" w miejscu składania. Plusem modyfikowanego jest szerokość liścia.

Pzdr.

mam fornir teak, mam obudowę ze ściętymi narożnikami górnymi (a la Avalon) ale bez ścięcia krawędzi górnej. Czy to sie kładzie w jednym lściu czy trzeba kroić? Aż boję się próbować, bo fronir wzdłuż włukien jest kruchy. Kleję na Moment, czy wystarczy zwilżyć fornir o okolicach krawędzi gięcia przy doklejaniu? Proszę o podpowiedź.

Aha, jeżeli pęka to lepiej sobie dotnij , to wcale nie wyglada źle.

Moczenie forniru może się źle skonczyć , fornir pracuje i w tych miejscach mogą wystapić po wyschnięciu naprężenia i popęka.

a jak polecacie okleic suba? tzn chodzi mi o ustawienie sloi forniru, frontowa sciana i gora laczona razem?

czy front odzielny plat boki i gora plat tak jak by sie ciagna, tzn ustawiony slojami

ja jak łącze fornir to tne go na pile w 2 hdfkach następnie łącze wychodzi idealnie a zresztą pokaże mój nowy stend robie do centralnego aa zgadnijcie gdzie łączony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15501-100002848 1192041553_thumb.jpg

post-15501-100002849 1192041553_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli ... kłade hdf (tzn płytę pilśniową taką która robi za place w prawie każdej szafce szafie) następnie fornir znowu hdf i tnę na pile tylko bardzo ważne bez podcinaka i tyle łącze jeden do drugiego i na prasę śrubową i klej perełką i tyle nic skomplikowanego :)))

Ten sam efekt uzyskasz równając krawędzie za pomocą frezarki , frez z łożyskiem oczywiście.

Problem jest taki ,że niestety często to łączenie wychodzi.

ale warunkiem jest że musze ten fornir włożyc idealnie między płyty HDF bo jak nie to fornir zostanie połączony pod katem a wtedy słoje się nie zgrają..

rozumiem że fornir kładziesz np oba kawałki zewnętrznymi stronami do siebie

Przy fornirze z mocnym rysunkiem słoju trzeba sobie dobrze rozplanować ,żeby po składaniu liście tworzyły sensowną całość. Ale to jest chyba oczywiste.

Są forniry które do składania sie nie nadają , bo efekt wizualny jest (dla mnie) nie szczególny.

klej wodny tzn coś jak wikol nakładasz na fornir i na obudowę czekasz jak wyschnie i przykładasz fornir żelazko na 3 i prasujesz szybko i nic nie śmierdzi ...

Żeby kleić na żelazko trzeba mieć trochę wprawy , a w przypadku fornirów pofalowanych bywają problemy.

Bezpieczniej jest kleić na zimno z tym że to dużej trwa , trzeba mieć płytę do dociskania, przekładki i oczywiście ściski.

Kleje łatwo dostępne to, Wikol , Rakoll 25. Ja używam jeszcze innego , który nie jest oparty na wodzie ,a ewentualne przebitki są bezbarwne.

voldemort

Właśnie forniry z gatunku pomelle , burl,czeczot czy piramida niezbyt dobrze wyglądają składane i powinny być klejone jako jeden liść.

Pzdr.

w domowych warunkach, bez wielkiego zaplecza najlepiej kleic na Patex moment (dawniej henkel) klej kontaktowy;

malujemy obie powierzchnie, idziemy na kawe, jak wyschnie przykladamy i dociskamy klockiem.

wychodzi idealnie.

co do laczen lisci to robie metoda na zakladke i tez jest ladnie;)

majmal

Jest jeszcze taki klej kontaktowy Moment Henkela( nie jestem pewien ale może teraz występować pod inną nazwą) to dobry klej do amatorskich zastosowań. Amatorskich w sensie takim, że nie masz zaplecza i chcesz szybko. Moment został pomyślany jako klej do oklejania krawędzi i zawodowcy tak go najczęściej stosują.

Dużo było o klejeniu na forum musisz poszukać.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.