Skocz do zawartości
IGNORED

Trafo (toroid) i jego wpływ na wkładkę

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu. Zastanawia mnie czy i jak może wpływać trafo (toroidowe) na pracę wkładki?

Projektuję właśnie nowy gramiak diy i wstępny pomysł jest taki aby zintegrować zasilanie silnika DC z plintą... Problem więc na razie czysto teoretyczny.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, z wpływu wibracji generowanych przez trafo, jednak ponieważ w zamyśle 'integracja' nie będzie pełna, więc to nie stanowi problemu. Bardziej martwi mnie czy 100W trafo nie będzie generowało zakłóceń (pole elektromagnetyczne?), które odbiją się na pracy wkładki? Innymi słowy czy wkładka znajdując się w odległości c.a. 10-15cm od trafa, w sumie oddzielona odeń grubym, 6cm aluminiowy talerzem i kilkoma cm płyty mdf może zbierać jakieś śmieci? Czy ew. myśleć nad jakimś sposobem dodatkowego ekranowania trafa?

alu i mdf nie sa materialami ekranujacymi magnetycznie

A czy takie ekranowanie w ogóle będzie potrzebne? Pytam jako elektryczny laik, który czasem coś tam wie, że dźwięczy, ale z którego kościoła? :)

Niektóre wkładki słyną ze zbierania śmieci elektromagnetycznych (wrzuć w Google "Grado hum"). Pytanie ogólne: czy jest sens pakować trafo akurat tam, gdzie będzie najbardziej śmiecić...

Niektóre wkładki słyną ze zbierania śmieci elektromagnetycznych (wrzuć w Google "Grado hum"). Pytanie ogólne: czy jest sens pakować trafo akurat tam, gdzie będzie najbardziej śmiecić...

Odpowiedź ogólna - z różnych innych względów sens jest, tylko czy faktycznie trafo będzie w takich warunkach siać i czy da się jakoś przed tym zabezpieczyć :)

Odpowiedź ogólna - z różnych innych względów sens jest, tylko czy faktycznie trafo będzie w takich warunkach siać i czy da się jakoś przed tym zabezpieczyć :)

Kapsuła na trafo z mu-metalu.

Pozdro,

Yul

Wpakuj trafo w stalową(lub inny materiał ekranujący) kostkę i niech sobie stoi gdzieś na zewnątrz gramofonu, a do gramiaka tylko kable od niego poprowadź poprzez np. gniazdo i wtyk :-)

Kapsuła na trafo z mu-metalu.

Pozdro,

Yul

Szukalem czegos takiego (ekran magnetyczny, puszka na trafo), ale nie moglem znalezc... Albo nie wiem jak to sie fachowo nazywa (o ile ma taka nazwe?). Google odeslal tu na forum - byl jakis 'spawacz', anonsowal sie kilka lat temu :)

Nie rób puszek tylko jak ktoś wyżej już zauważył wywal zasilacz na zewnątrz i pociągnij kabel.

MuMetal:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Fajne gotowe puszki na trafa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne gotowe puszki na trafa:

Ukryta Zawartość

Tylko, ze te puszki są z alu, chyba wszystkie, jeśli dobrze wyczytałem.

Ukryta Zawartość

Proponuję prosty eksperyment.Na gramofonie należy umieścić małe trafo toroidalne zbliżając je do wkładki,przewodów ramienia czy stawiając bezpośrednio na plincie.Głośność tak jak lubimy...Da to odpowiedź na pytanie dlaczego łatwiej zapobiegać niż leczyć......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.