Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy - czy to ma sens?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

ps.

BA!

Lplover - Ty przecież zamówiłeś kable za 20 000 USD!!!

no to doprawdy nie rozumiem Twoich żali, ze wówczas nie kupiłeś RK 175!

przeciez możesz je mieć choćby jutro - i to nie z USA - "W CIEMNO" tylko z Ostrołęki i pod odsłuchu u siebie za marne 10 000 USD

DLACZEGO TEGO NIE ZROBISZ???!!

graaf, 21 Cze 2006, 13:57

>dlaczego dobry dźwięk sprowadzasz do aspektów przestrzennych typu scena, lokalizacja?

>Odpowiedz proszę :-)

No, gazety tyle o tej przestrzeni piszą.

Swoją drogą może powinno tu paść drugie pytanie o początek tego wariactwa (po próbie ustalenia tego z sieciówkami) - kiedy gazetki zaczęły blubrać o przestrzeni. Nie, nie w 1958 kiedy wynaleziono stereo...

namelessclub, 21 Cze 2006, 14:12

>Wpływ okablowania na przestrzenne aspekty reprodukcji dźwięku są kluczowe (moje zdanie). Bez tych

>aspektów porównanie okablowania na słuchawkach mija się z celem (czyli...). Inna sprawa to

>testowanie wzmacniaczy na słuchawkach (zwłaszcza tych słuchawkowych), odtwarzaczy CD, nie

>wspominając o kolumnach (ta.. na słuchawkach to dość utrudnione ale możliwe).

Na postawie czego twierdzisz cos podobnego? Na przestrzennosc dzwieku ma wplyw tylko i wylacznie szybkosc impulsowej odezwy i symetria kanalow. Inazej mowiac - przecyzjna lokalizacja mozliwa jest tylko wtedy, kiedy signal w lewym i prawym kanale przerabiany jest z identyczna predkoscia. Jak do tej pory, to niewidzialem jescze tuningowych kabli audiofilskich, ktore niebyly by dla lewego i prawego kanalu identyczne. Jezeli wiec sprzet jest niesymetryczny, to kable w zaden sposob te niesymetrycznosc niepoprawiaja a tym tez niemoga miec wplyw na przestrzennosc dzwieku bezposrednio. Oczywiscie - zdarza sie, ze kabel potrafi wiec lub mniej wplywac na wydolnosc sprzetu w najwyzszych zakresach czestotliwosci - a te maja na przestrzennosc najwiekszy wplyw. Wiec obcieciem wysokich mozna miec wrazenie mniejszej przestrzennosci.

Re: lplover, 21 Cze 2006, 14:54

>Graaf

>

>Robisz sobie jaja. Zakup Ruby Mountain bez wcześniejszego odsłuchu?Ty, tak na serio to

>potraktowałeś?

pewnie, że nie :-))

ale to że Cię stać na to finansowo - a zatem i na RK175 od Albatrossa - to potraktowałem poważnie :-)

Re: lplover, 21 Cze 2006, 14:59

>Graaf

>Obecnie to interesują mnie tylko dobre elektrostaty.Szukam już innego trochę wymiaru.

obszar poszukiwań wśród elektrostatów jest wąski, powinieneś łatwo znaleźć :-)

finansowo nie przekroczy to Twoich możliwości, takie Quady ESL 989 ty tylko ok. 25 000 zł, nowy model podobno o ok. 25% droższy, więc też Cię stać

mały wybór, Martinów Loganów CLS już nie produkują, hybrydy to kompromis

hm...

ciężka sprawa, elektrostaty to Quady i ...i już

koniec audiofilskich poszukiwań

chyba?

wśród jakich producentów/modeli zamierzasz wybierać?

Według mojej wiedzy pełnowymiarowe elektrostaty to poza Quadem tylko tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i może jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale nie jestem pewien na jakiej zasadzie te firmy teraz działają, czy w ogóle działają - strona może sobie wisieć a właściciel np. "siedzieć" ;-)) - i czy oferują kolumny elektrostatyczne na bieżąco czy tylko na zamówienie

w sieci są i inni, ale są to raczej "plewy" (jak by zauważył słusznie qb_1)

w Europie wybór nader ograniczony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yup zgadza się Kocie!

swoją drogą niezwykła ewolucja gustu u Lplovera

nie spodziewałbym się, że ktoś kogo złapał kiedyś "Rehdeko-sound" dzisiaj będzie szukał wśród elektrostatów...

od 30 cm papierowego woofera i 99 dB/W grania średnicą do raczej zrównoważonych 88 dB/W z elektrostatycznej folii

no i te srebrne kable nie wiem czy do folii pasują :-/

lplover, 21 Cze 2006, 17:46

>graaf

>Z gry odpadaja Martiny Logany,w gre wchodza Quady, tylko te ktore graja pelnym pasmem (nic im nie

>brakuje)to niestety cena zaczyna sie od .40 000

wow! kto tak drogo chce?!

ok. 4500 P w UK i 8000 USD w USA! a w RP 40 000 ???!!!!

to ceny większego ESL989, nowy model może kosztować 25% więcej, ale do 40 000 to nadal kawał drogi

naprawdę drogie to są Soundlaby - referencyjny kosztuje >30 000 USD ;-)

>lplover

Proponowalbym nie przegapic Audiostaticow DCM 5 !

Wymagaja dobrego wzmaka, co najmniej jakiegos np. Ayre, ale to naprawde "zupelnie nowy wymiar" ;)

Ostatnio odzywal sie na forum ich pierwszy oficjalny dystrybutor na Polske, i zapowiadal odsluchy,

w Warszawie i kilku innych miastach ! Sluchalem kiedys serii 300 i 600, byla to - bajka !

Sam procz B&W 801-ek mam Magneplanary, ale wogole sie - NIE UMYWAJA do Audiostaticow !

Pozdrawiam

Edward, 22 Cze 2006, 09:49

>Tak mi przyszło do głowy pytanie...

>Czy studia nagraniowe też wyposażają się w drogie kable sieciowe?

... w studiach nagraniowych nie siedzą kablofile i dlatego później mamy tak nikczemnie nagrane płyty :(

ech... gdyby siedział w takim studiu na ten przykład taki ... hmm... lplover :)

... ech... miło czasami pomarzyć :) ... a póki co wracam do excela ;)

zdezintegrowany_3PO

Re: Edward, 22 Cze 2006, 09:49

>Tak mi przyszło do głowy pytanie...

>Czy studia nagraniowe też wyposażają się w drogie kable sieciowe?

przeważająca większość nie wyposaża się W ŻADNE "audiofilskie" kable - ani sieciowe, ani połączeniowe ani głośnikowe

to nie są ludzie, którzy by się zajmowali takimi zabawami "w kable"

oni z dźwiękiem pracują a nie przeżywają "rozkosze zakupofila" ;-))

nieliczne wyposażają się, na zasadzie "product placement" - producent kabli daje pełnie okablowanie za darmo (wiele go to nie kosztuje, bo zrobienie kabli "audiofilskich" wiele nie kosztuje a w zamian korzysta z reklamy - może się chwalić, że "okablował" to czy owo słynne studio ;-))

na Noelian to działa :-)))

Re: jar1, 22 Cze 2006, 11:41

>>oni z dźwiękiem pracują a nie przeżywają "rozkosze zakupofila" ;-))

>

>I kolumn też nie ustawiają tyłem do siebie ;-)

narywają pod wszechpanujący "trójkąt stereo" to po mieliby ustawiać?

co oczywiście nie znaczy, że te nagrania nie "zagrają" na stereolicie, więszość "zagra", nawet lepiej

a prywatnie Fadeover (szefuje w profesjonalnym studio) sobie w końcu ustawił (choć sporo mnie to kosztowało nerwów) i oto co napisał:

>>Wczoraj majac troche czasu zaczalem przestawiac swoje pudelka na srodek sceny . Przez to narazilem sie na podejrzane spojrzenia mojej obecnej drugiej polowki; spojrzenia byly ukradkowe i ... jakby nieco nerwowe. Na pytanie : Co robisz ? odpowiedzialem ze inna stereofonie. Moja polowa oburknela tylko , ze powinienem sie przespac bo tutaj nie bedzie stereo!!! No wlasnie!!! A co bedzie ? O dzieki ci naturo za to ze skonstruowalas kobiete, w tak bardzo syntetyczny sposob

Zaczalem sie zastanawiac - nie stereo to co? Przeciez jesli przewrocimy glosniki do siebie plecami to cala spatial information przestanie pracowac na konwencjonalny obraz pozorny sceny - tej wytworzonej normalnie, jako spatial cue L i R ,standardowo. Wiec na co bedzie pracowac ? Otoz to . A moze bedzie pracowac na odbicia od scian, co w ostatecznym rachunku spowoduje, ze ta standardowa spatial information zsumuje sie nam z room perception co da w ostatecznym rozrachunku ten charakterystyczny dla ucha ambience. A co ze scena ? dlaczego sie tworzy taka wielka - przeciez przez to ze sluchamy sygnalow odbitych ze scian rezygnujemy z bezposrednich przesuniec pomiedzy uszami w lokalizacji - tak , ale w ostatecznym efekcie docieraja one jednak do nas po odbiciu, dajac ten charakterystyczny ambience. Czy to nie jest tak ze Stereolit jest " wzmacniaczem" spatial information ? A co z takimi "parametrami" jak envelopment, depht, imaging czy clarity, parametrami ktore w miare jeszcze mozemy obiektywnie ocenic , nie mowiac juz o " audiofilskich dyrdymalach" takich jak - i tu podaje najbardziej chyba subiektywny - poluzowany bas ? Co do pierwszych czterech to mozemy juz zupelnie powaznie zastanowic sie nad tym jakie ograniczenia pojawiaja sie przy budowie sceny w sposob konwencjonalny, a raczej co takiego jest w Stereolicie co zmienia nam zupelnie oglad tych czterech cech?>Czy mi sie podobaly moje niedzielne proby ? No nie wiem, odczuwalem jednak brak spatial cue, tych klasycznych. Testem na to byl pierwszy utwor z plyty Donalda Fagena - Nocny Lot. Lubie kiedy utwor zaczyna sie delikatnym Hi hatem umieszczonym po prawej stronie, jakies 20 stopni od glosnika. Ju nol loraj min ? Przestrzen byla zasadniczo duza. Ja jednak preferuje standardowe ustawienie. Wiesz ja jestem rezyserem dzwieku, producentem i realizatorem dzwieku. Slucham muzyki tak jak zmiksowano ja w studio. Zreszta trudno byloby produkowac muzyke na Stereolicie, wiedzac, ze prawie nikt w Polsce Stereolitu nie ma. Stereolit traktuje jak hmm. ... ciekawostke, alternatywna do wlasciwego systemu.

Brzmienie niedzielnych testow znacznie odbiegalo od tego co zapamietalem podczas odsluchow w Londynie. ( niezaleznie od roznic spowodowanych przez tweeter. Mysle tu o przestrzeni i jej walorach poza glosnikami, na krancach pomieszczenia studyjnego itd.

Re: lplover, 20 Cze 2006, 14:47

>Edward Mam 4 sieciówki Siltecha Raby Hill G5, wydałem na nie 14 baniek, możesz mnie uważać za

>idiotę jeśli sprawi to ci przyjemność, ale mnie na to stać, ciebie nie, więc prowadź dalej swoją

>chorą krucjatę.

powiedz Lplover - ile w sumie wydałeś pieniędzy na kable?

>sorry za przydługie wklejanki, ale tak właśnie będę reagował na uszczypliwości jar1 :-)

>do niego pretensje :->

To jedyne Twoje, samodzielne zdanie w tym wątku...:-)

Re: jar1, 22 Cze 2006, 12:03

>To jedyne Twoje, samodzielne zdanie w tym wątku...:-)

pomijając to, że jak zwykle przesadzasz i to bez wdzięku to pragnę Cię zapewnić, "samodzielność" nie jest już dla mnie wartoscią samą w sobie :-)

nie mam fafnastu lat - wówczas samodzielnosć liczy się najbardziej, bo młody człowiek buduje swoje poczucie wartości

z wiekiem wyżej ceni się trafność niż "samodzielność zdania", cokolwiek by to nie znaczyło

Samodzielność, graaf, jest miarą dojrzałości. Cały proces kształcenia dziecka jest temu poświęcony. Naprawdę nie masz się czym szczycić.

To, o czym piszesz, to niezdolność do samodzielnego myślenia czyli totalny brak "kreatywności" :-))

Re: jar1, 22 Cze 2006, 12:22

>Samodzielność, graaf, jest miarą dojrzałości. Cały proces kształcenia dziecka jest temu poświęcony.

>Naprawdę nie masz się czym szczycić.

> To, o czym piszesz, to niezdolność do samodzielnego myślenia czyli totalny brak "kreatywności" :-))

"samodzielność jako priorytet" to jest ETAP, choć może ty na nim utknąłeś i bierzesz za cel...

co do roli samodzielnosci >>w procesie kształcenia dziecka

Dobra, przenosimy ogień, poruczniku Jar !

Czy ten, jak mu tam, fadeover, swoje wykształcenie zdobywał w jakiejś szkole makaronicznej ? Spatial information, cue, room perception, ambience, depth itd...

"Oczy mnie pękli".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.