Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy - czy to ma sens?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Zdezi, niestety procedura testowa wyklucza wygraną kalboentuzjasty. Zawsze wygra kablosceptyk :-(

Stempur. Noelian czyli kabloentyzjasta

PS. Kiedz zapraszasz na odsłuch swoich nowyk klocuszków :-)

Za dużo mamy cwaniaków w narodzie, a każda procedura ma luki...zwłaszcza przy ograniczonych środkach. Wyjaśnię wam dzisiaj w klubie dlaczego.

Z klucza moge przyjąć za pewnik tylko swoją uczciwość (nikomu nic nie zarzucam, żeby było jasne - jestem tylko ostrożny, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą pieniążki).

pozdrawiam.

A tak swoją drogą napisalibyście cos o tych testach siecówek w KAiM, jak wyszło? W ogóle coś ostatnio o KAiM tu , ale na forum jakiś ucichło. Wiem, że jest forum klubowe, ale wieicie, liczba uźytkowników...

Stempur

stempur, 23 Cze 2006, 11:28

>Zdezi, niestety procedura testowa wyklucza wygraną kalboentuzjasty. Zawsze wygra kablosceptyk :-(

>Stempur. Noelian czyli kabloentyzjasta

>

>PS. Kiedz zapraszasz na odsłuch swoich nowyk klocuszków :-)

siem grzejom jeszcze...

peperoni -->

ok, Twoja sprawa ....

Ja osobiście do testu nie przystąpię gdyż w kwestiach sieciówek jestem raczej sceptykiem....

wczoraj wydawało mi się słyszę różnice w brzmieniu ... tyle że była to guma którą przeżuwał pawelo ;)

Na tych grubszych siecióweczkach żuł bardziej rytmicznie a na komputerowej dosyć nerwowo :)

Ot i wszystko co żem usłyszał :)

A na poważnie ... jedna z sieciówek znacznie odstawała od pozostałych :) przynajmniej dla mnie :)

zdezintegrowany_3PO

stempur, 23 Cze 2006, 11:44

>Zdezi, ale zaprosisz, jak sie wygrzejom? Coż, może nachalnie sie wpraszam, ale nie słyszałem

>jeszcze wzmacniacza, który nabyłeś.

>Stempur

>

>PS. Ty wierzysz w wygrzewanie? :-)

gdybym nie słyszał różnicy ... to czyż bym pisał o wygrzewaniu? ;)

ale chwila chwila kolego stempur ...

TYŚ przeszedł na ciemną stronę mocy .... NIEKAIMOWCOM mówimy stanowcze NIE ;)

zdezintegrowany_3PO

ps. będziesz na klubowym pifffku ?

Jesli chodzi o moje pierwsze wrażenia z wyrywkowego słuchania sieciówek, to śa tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdezintegrowany_3PO

>Z Twoich wpisów wynika, że przywiązujesz ogromną wagę do okablowania ... a w szczególności do kabli

>sieciowych....

Pończochy opadają powiedziałaby baba, gdyby przeczytała coś takiego.

Gdzie ja tu coś takiego napisałem, że kable zasilające odgrywają szczególna rolę w systemie i ja do tego faktu przywiązuję szczególną rolę.Ze wszystkich kabli są one najmniej istotne, stąd też wniosek, że IC i głośnikowe są ważniejsze- bo taki też jest fakt.

>Sądząc po kwotach jakie przeznaczyłeś na okablowanie zaliczasz się raczej do kablowych entuzjastów

>:)

A gdzie widziałeś tu moje peany na cześć samych kabli(a w szczególności sieciowych)?. Czy jestem entuzjastą kabli?. Mam zasadę: dobrych klocków gównem nie łączę.

Jeżeli masz ochotę swoje łączyć "bele czym" to pozostań przy swoim drucie od komputera i nie zawracaj mi głowy testami, bo ja takie zabawy przeżyłem już dawno temu. Mam to już za sobą i nie muszę sobie i komukolwiek udowadniać, że słyszę coś lub nie. Odwrócenie fazy też słyszę, więc swobodnie możesz pojeździć po mnie w następnym wpisie.

Lplover

Czy taki test bylby uczciwy?

1. dostarczam poprawnie dzialajace, dwa dowolnie wybrane przeze mnie kable sieciowe i tylko one biora udzial w przelaczaniu

2. 8 prob, mozliwa 1 pomylka, 7z8 wygrywa

3. test przeprowadzamy w pomieszczeniu, systemie i z materialem, ktory wskaze podejmujacy wyzwanie

4. proba trwa tyle czasu ile potrzebuje, lecz nie dluzej niz 5min, jak juz wiem odpowiadam i wychodze itd...

ABs,

wczoraj Pepperoni proponował jeszcze łatwiejsze zadanie dla słuchacza. Chyba najłatwiejsze z możliwych.

1. Jedna próba to dwa odsłuchy.

2. Kombinacja kabli jest losowana (czyli mogą zasilać kable w kombincji: A-A, A-B, B-A, B-B)

3. Zadaniem słuchacza jest tylko odpowiedzeć czy pomiędzy tymi dwoma odsłuchami różnica JEST czy NIE MA.

Re: lplover, 23 Cze 2006, 13:00

>Czy byłbyś tak miły i ujawnił kto jest dystrybutorem Audiostaticów?

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

stempur -->

k... wracaj do Klubu... jakoś tak bez Ciebie to nie to samo :(

.... frakcja klasyczna się mocno okopała .... SAPR coraz cześciej latami 60 nas męczy... normalnie mówię Ci rockowego drive'u brakuje !!!

zdezintegrowany_3PO

ps. o piwie dowiesz się na pewno :)

>lplover

Jak slusznie kolega graaf zauwazyl :)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zdezi

Bardzo dziękuję z zaproszenie. Tak jak napisałem, nie jest wykluczone, że wróce do Klubu, na razie czasu brakuje.... Ale z niecierpliwością czekam na cynk o pyfku! Postaram sie na pewno przyjść. Dzięki

Stempur

Refleksja :

Niezależnie od tego czy należy się do grupy słyszacych sieciówki czy niesłyszacych sieciówki to chyba nikt nie neguje, że inne elementy zestawu mają znacznie większy wpływ na brzmienie np. kolumny, wzmacniacze.

Dlaczego więc to temat sieciówek zajmuje tyle miejsca na forum - w tym wątku jest ponad 700 wpisów !!!

Czy nie można znaleźć innego, ciekawszego temu do dyskusji ?

Przecież jeżeli ktoś nie zarażony audiofislim wirusem rzuci okiem na to forum to odniesie wrażenia , że to jakieś zbiorowisko psychopatów dla których kabel zasilający jest najwazniejszym elementem audio.

Naprawdę trudno się dziwić , że audiofile sa postrzegani w najlepszym wypadku jako niegroźni zboczeńcy a w najgorszym jako idioci.

Tym wpisem nie mam zamiaru nikogo obrażać , a wywołać chwilę zastanowienia.

Może ogłośmy na czas wakacji zakaz pisania o sieciówkach ?

TUX

>nikt nie neguje, że inne elementy zestawu mają znacznie większy wpływ na brzmienie

>np. kolumny, wzmacniacze. Dlaczego więc to temat sieciówek zajmuje tyle miejsca

>na forum - w tym wątku jest ponad 700 wpisów !!!

Ależ Graaf wyjaśnił to już dawno. Jak to było - "Religia ubogiego audiofila" ?

graaf, 23 Cze 2006, 00:18

>DWA RAZY pisałem wyżej w wątku dokładnie to samo, ale Ty jarciu jak zwykle czytasz tylko to co Ci

>pasuje i cytujesz poza kontekstem

graaf, 20 Cze 2006, 10:50

>ale wyniki ślepych testów to jest właśnie "evidence of absence", różnic nie słychać

>

>dlatego nie dziwi mnie, że je wyśmiewasz

>

>>Udowodnić można, że coś jest.

>

>milion USD u Randiego czeka na kogoś kto udowodni w ślepym teście, że słyszy różnicę między

>sieciówkami :-)

graaf, 22 Cze 2006, 20:26

>podsumuje swoje stanowisko w odniesieniu do kabli audiofilskich (wszystkich, nie tylko sieciowych):

>- SŁYCHAC RÓŻNICE wynikające z użycia takich czy innych kabli, przy czym różnice mogą być większe i

>mniejsze między konkretnymi kablami, wiele zależy też od systemu - są urządzenia mniej i bardziej

>"wrażliwe" na zmiany okablowania - to wszystko oczywiście banały, które tu wypisuję tylko po

>to, żeby się pod nimi podpisać

Graaf, no to jak to w końcu u Ciebie jest? Słychać te sieciówki czy nie? ;-)

TUX, 23 Cze 2006, 14:19

> chyba nikt nie neguje, że inne elementy zestawu mają znacznie większy wpływ na brzmienie

A czy to nie jest przypadkiem tak, że diabeł tkwi w szczegółach? Wszyscy wiedzą, że Denon za 500 PLN gra inaczej, niż Krell za 50.000 PLN. Można tylko dyskutować, na ile inaczej i czy lepiej, czy gorzej. I się dyskutuje.

> Czy nie można znaleźć innego, ciekawszego temu do dyskusji ?

Zaproponuj coś. :)

> Naprawdę trudno się dziwić , że audiofile sa postrzegani w najlepszym wypadku jako niegroźni

> zboczeńcy a w najgorszym jako idioci.

Pewnie i trudno, ale... Każde hobby na pewnym poziomie ociera się o zboczenie. Ty kupisz sieciówkę za 1000 USD, ktoś inny kupi znaczek pocztowy z Bhutanu za 1000 USD, ktoś inny kupi zębatę do roweru za 1000 USD, a jeszcze ktoś inny za te 1000 USD wynajmie mistrzynię świata w gimnastyce na jedną noc. Każdy wydaje swoją kasę tak, jak lubi. :)

> Może ogłośmy na czas wakacji zakaz pisania o sieciówkach ?

No coś Ty! Mnie się taki temat podoba. Czasem człowiek się czegoś dowie ciekawego. I to niekoniecznie o sieciówkach - w tym wątku (i innych podobnych) można często znaleźć masę informacji o innych sprzętach, o prawach fizyki, różnych zjawiskach, etc. Czasem można się pośmiać. Wątki o kolumnach i wzmacniaczach są mniej ciekawe - być może dlatego, że wywołują mniej kontrowersji...

Jeśli Cię to nie bawi, zawsze masz komentarze na gazeta.pl na przykład. Tam zawsze się pisze o tym samym. :-P

Snajper, 23 Cze 2006, 15:22

>A czy to nie jest przypadkiem tak, że diabeł tkwi w szczegółach? Wszyscy wiedzą, że Denon za 500 PLN

>gra inaczej, niż Krell za 50.000 PLN.

Właśnie - Denon gra lepiej !

No, może nie akurat nie Denon, nie mam danych ale iPod gra lepiej niż Krell (prezentacja Wilson Audio na CES parę lat temu). :)

>Pewnie i trudno, ale... Każde hobby na pewnym poziomie ociera się o zboczenie. Ty kupisz sieciówkę

>za 1000 USD, ktoś inny kupi znaczek pocztowy z Bhutanu za 1000 USD, ktoś inny kupi zębatę do roweru

>za 1000 USD, a jeszcze ktoś inny za te 1000 USD wynajmie mistrzynię świata w gimnastyce na jedną

>noc. Każdy wydaje swoją kasę tak, jak lubi. :)

I wylazł z ciebie target hipermarketu albo inny kolekcjoner. Nie rzadkiego Bhutana kupujesz a kawałek papieru wielkości dwóch paznokci. DŹWIĘK ! Nie dobre samopoczucie ani zazdrość sąsiada.

Pewnie że możesz kasę wydać jak tylko chcesz. możesz nią nawet podpalać cygara tylko nie masz prawa twierdzić że przez to lepiej grają twoje płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.