Skocz do zawartości
IGNORED

Karta muzyczna xonar i kabel coaxial

Hamer_Mayday

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam HK 3490 + Klipsch f3 podlaczone do komputera kablem optycznym..

Otoz mam 2 pytania :

1.Czy zmianiajac z opytcznego na coaxiala takiego za ok 300 zl/m. odczuje jakas roznice ?

2.Posiadam do tego karte dzwiekowa Xonar d2/pm i czy warto zmieniac ja na xonara ST badz jakas inna ktora poprawi jeszcze bardziej jakosc dzwieku (chce jak najlepsza jakosc wyciagnac z tego sprzetu)czy to nic nie da ??

https://www.audiostereo.pl/topic/86285-karta-muzyczna-xonar-i-kabel-coaxial/

Raczej odczuwalną różnicę może dać podłączenie do wyjścia analogowego z Xonara. Nie znam akurat tej karty, ale model ST jest całkiem niezły, a DAC w tym HK niekoniecznie. Z drugiej strony jeśli Twoj komputer bardzo śmieci, to już lepiej zostań przy optyku i pomyśl o dobrym, zewnętrznym przetworniku.

Posiadam ten amplituner i z tego co czytałem ma on dobry DAC oparty o chip AKM i DSP Cirrus Logic. Nie sądzę żeby DAC w Xonarze był lepszy. Może wprowadzi jednak poprzez swoje jasne brzmienie więcej powietrza. Harmany graja dość ciepło i raczej lekko wycofanymi wysokimi.

Komp raczej wporzadku,wszytko najnowsze,najwyzszej klasy,(same pudlo warte ok 7-8 tys)wiec mysle ze jest ok pod tym wzgledem..kabel optyczny ok 60 zl za poltora metra wiec chyba nie jest jakis rewelacyjny..a sama karta xonar ST z tego co widze lepsze ma parametry ale czy w rzeczywistosci sa one slyszalne to mnie wlasnie zastanawia oraz zakup wlasnie kabla coaxialnego..i nie wiem wlasnie czy warto to wymienic.czy to wogole cos zmieni..

Posiadam ten amplituner i z tego co czytałem ma on dobry DAC oparty o chip AKM i DSP Cirrus Logic. Nie sądzę żeby DAC w Xonarze był lepszy. Może wprowadzi jednak poprzez swoje jasne brzmienie więcej powietrza. Harmany graja dość ciepło i raczej lekko wycofanymi wysokimi.

Nie znam ani jednego, ani drugiego, ale na papierze Xonar prezentuje się lepiej.

Komp raczej wporzadku,wszytko najnowsze,najwyzszej klasy,(same pudlo warte ok 7-8 tys)wiec mysle ze jest ok pod tym wzgledem..kabel optyczny ok 60 zl za poltora metra wiec chyba nie jest jakis rewelacyjny..a sama karta xonar ST z tego co widze lepsze ma parametry ale czy w rzeczywistosci sa one slyszalne to mnie wlasnie zastanawia oraz zakup wlasnie kabla coaxialnego..i nie wiem wlasnie czy warto to wymienic.czy to wogole cos zmieni..

No właśnie komputer za 7-8 tysięcy raczej się do audio nie nadaje, chyba że tak kwota poszła na wypasioną obudowę media center. Ale jeśli tam masz wydajny procesor, super grafikę, dużo wiatraczków itp., to już gorzej.

Kabel optyczny za 60 zł to na pewno nie jest rewelacja. Dobry coaxial za 60 zł spokojnie kupisz, ale on nie daje Ci separacji galwanicznej i zakłócenia z komputera mogą iść przez kabel.

Miałem Xonara ST i w komputerze składanym do audio to jest dobre źródło, jeżeli komuś odpowiada nieco analityczne brzmienie. Czy u Ciebie będą słyszalne różnice, tego nie wiem. W przypadku kolumn pierwsza sprawa od której trzeba zacząć, to jakaś, choćby prowizoryczna adaptacja akustyczna pomieszczenia. Bez tego nawet nie ma się co bawić w słuchanie kabelków cyfrowych i transportów.

Komp raczej wporzadku,wszytko najnowsze,najwyzszej klasy,(same pudlo warte ok 7-8 tys)

... chłodzenie oczywiście wodne, a dysk SSD (ew. jakiś żółw talerzowy 5400RPM) - inaczej przy tej super wydajności będzie hałas

@Hamer_Mayday

Skoro masz kompa za 8 tys., to może lepiej stopniowo wymienić też podzespoły audio na lepsze?

Zacząłbym od kupienia DAC na USB za jakieś 700-1500 zł.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

A czyli mam rozumiec ze tym wiecej bajerow w kompie tym gorzej(myslalem ze tym lepszy tym wydajnieszy tym bedzie lepszy pod wzgledem wszelkich zaklocen)

Jakos nie jestem zainteresowany dokupywaniem dodatkowych urzadzen wiec wolalbym bezposrednio to polaczyc.

Dobra to wprost zapytam czy warto sprobowac i kupic kabel coaxialny tak 300-400 zl/m wzamian tego optycznego i czy zmiana karty z xonar d2/pm na ST moze polepszyc jakosc czy raczej mija sie to z celem..??

Mysle np o takich kabelkach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A czyli mam rozumiec ze tym wiecej bajerow w kompie tym gorzej(myslalem ze tym lepszy tym wydajnieszy tym bedzie lepszy pod wzgledem wszelkich zaklocen)

...

Dokładnie tak, im więcej bajerów tym gorzej. To jest taki paradoks. Cyfrowo sterowane linie zasilające z aktywnym przełączaniem faz, kupa interfejsów na każdą okazję itd. To są wszystko zbędne rzeczy z punktu widzenia audio, a wręcz czasem szkodliwe, bo wnoszące kolejne zakłócenia, do tego szarpiące zasilaniem, szczególnie te sterowania fazami. Karty graficzne potrzebujące elektrowni, toż to dopiero źródło zakłóceń wracających po liniach zasilających. A przecież takiego STXa zasilasz zaraz obok z Molexa, z tego samego zasilacza.

Akurat w przypadku komputera do zastosowań audio, to im prościej tym lepiej. Im mniej elementów, tym mniejsza szansa na wzajemne. zakłócenia.

....

Dobra to wprost zapytam czy warto sprobowac i kupic kabel coaxialny tak 300-400 zl/m wzamian tego optycznego i czy zmiana karty z xonar d2/pm na ST moze polepszyc jakosc czy raczej mija sie to z celem..??

....

Jedyne co odczujesz, po dokupieniu takiego kabla, to lekko odchudzenie średnicy. I to głównie średnicy portfela, pomierzonej w najszerszym jego punkcie :-).

Zmienić kartę w sumie możesz, szczególnie jeśli nie będzie to duża różnica w cenach. Na pewno będzie to mieć większy sens niż wymiana kabla. STX, a szczególnie ST, mają lepszą implementację zegara systemowego, co może się przełożyć na lepszą ogólną jakość sygnału na wyjściu cyfrowym.

Szczerze wątpię, że po coaxial usłyszysz jakąś różnicę między Xonarami. Kup sobie Audiophile 2496, też jest dobra jako transport, a kosztuje na Allegro w okolicach 150 zł. Kupowanie Xonara ST dla wyjścia cyfrowego to strata kasy.

Glownie potrzebuje karty do muzyki a z tego co wyczytalem to dzwiek cyfrowy jest lepszy od analogowego..chodz na nie ktorych forach wyczytalem ze ludzie nie wyobrazaja sobie dzwieku stereo bez analogu..sam nie mam zbyt wiele pojecia na tego typu tematy dlatego wole zapytac ludzi ktorzy sie tym interesuja,ktorzy w jakis sposob doradza..

Mam jeszcze jedno pytanie..czy wg Was powinienem zostawic tak jak teraz czyli podlaczone kablem optycznym xonar d2/pm z HK 3490 czy np dokupic xonar st i podlaczyc to analogowo badz kablem coaxialnym(zalezy mi na jak najlepszej jakosci dzwieku stereo) ?

Ps.jak cos prosze bez zlosliwosci,poprostu sie nie znam i nie chce paru stow wylac bezsensownie w bloto..

Pozdrawiam..

Dźwięk cyfrowy - tak z zer i jedynek. Dźwięk z komputera, z CD jest zawsze cyfrowy.

Dźwięk analogowy - winyl, kaseta.

Zrób prosty eksperyment - weź jakiś kabel jack/2x RCA, nie musi być super jakości, może być jakiś Prolink za 30 zł. Podłącz wyjście Xonara z wejściem CD we wzmacniaczu. Sprawdź co się zmieniło, czy jest lepiej/gorzej/nie ma różnicy. Wtedy będziesz wiedział mniej więcej na czym stoisz, bo nie ma sensu wydawać kasę w ciemno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.