Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystor w zwrotnicy - Prośba o POMOC

Valduś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumiczów! Mam pytanie do wachowców w dziedzinie DIY. Mam kolumny w których jest za mało basu. Po otwrciu jednej z nich okazało się że w zwrotnicy na torze głosnika niskotonowego jest rezystor 2,2ohm. Moje pytanie brzmi? Co się stanie jesli odcynuje ten rezystor? Czy bass się zwiększy? Jak to wpłynie na pracę całej zwrotnicy, chodzi mi o podział częstotoliowsci? Czy rezystor tylko dławi/zcisza głośnik zmieniajać jego natężenie czy coś jeszcze? Czy Któryś z forumowiczów miał podobny przypadek? Z góry dziekuję za wszelkie wskazówki i porady

Jakbyś narysował jak wygląda cały tor głośnika niskotonowego lub zrobił zdjęcie, a jeszcze lepiej całej zwrotnicy to można byłoby coś powiedzieć.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zdjecia zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-36521-0-10209600-1315252403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz wylutować konda ERO 6,8uF dolną nóżką i wlutować w tą ścieżkę rezystor jednym końcem a drugi koniec przylutować do pozostawionej nóżki ERO, rezystor od 2,7 do 8,2 oma 5 wat.

Następnie patrząc na płytkę od strony druku po lewej stronie wylutuj jeden koniec cewki (tą na środku i to pole lutownicze najbliżej brzegu) wlutuj w scieżkę rezystor jednym końcem a drugi koniec rezystora zlutuj z cewką, rezystor 3,3-10 omów 7-10 wat.

Musisz wylutować konda ERO 6,8uF dolną nóżką i wlutować w tą ścieżkę rezystor jednym końcem a drugi koniec przylutować do pozostawionej nóżki ERO, rezystor od 2,7 do 8,2 oma 5 wat.

Następnie patrząc na płytkę od strony druku po lewej stronie wylutuj jeden koniec cewki (tą na środku i to pole lutownicze najbliżej brzegu) wlutuj w scieżkę rezystor jednym końcem a drugi koniec rezystora zlutuj z cewką, rezystor 3,3-10 omów 7-10 wat.

Swietny pomysl, w ten sposob czestotliwosci podzialu zwrotnicy pieknie sie rozjada. Glosniki scisza sie L-Padami a nie przerobkami zwrotnicy.

W tej zwrotnicy ten rezystor nie jest odpowiedzialny za mala ilosc basu. Jest on na 99% w szeregu z kondensatorem. Nie moglby byc z szeregu z glosnikiem, gdyz zywot jego bylby bardzo krotki, zwazywszy na to, ze pewnie wiecej niz 5W nie uciagnie ;)

Witam wszystkich forumiczów! Mam pytanie do wachowców w dziedzinie DIY. Mam kolumny w których jest za mało basu. Po otwrciu jednej z nich okazało się że w zwrotnicy na torze głosnika niskotonowego jest rezystor 2,2ohm. Moje pytanie brzmi? Co się stanie jesli odcynuje ten rezystor? Czy bass się zwiększy? Jak to wpłynie na pracę całej zwrotnicy, chodzi mi o podział częstotoliowsci? Czy rezystor tylko dławi/zcisza głośnik zmieniajać jego natężenie czy coś jeszcze? Czy Któryś z forumowiczów miał podobny przypadek? Z góry dziekuję za wszelkie wskazówki i porady

Co to znaczy "na torze"? Albo szeregowo, albo rownolegle. I w tym wypadku na bank rownolegle bo nie mialoby sensu sciszac niskosredniotonowego, ktory w 90% przypadkow ma nizsza skutecznosc niz wysokotonowy. A skoro rownolegle to ani nie dlawi ani nie "zcisza" tego glosnika tylko w znaczacy sposob razem z szeregowo polaczonym z nim kondensatorem wplywa na czestotliwosc podzialu pomiedzy glosnikami i charakterystyke samego niskosreniotonowca ale z innej strony niz tobie zalezy :) Jesli "odcynujesz" ten rezystor to zespujesz zwrotnice :) krotko mowiac, bo chyba nie chcesz dluzszej wersji :)

Swietny pomysl, w ten sposob czestotliwosci podzialu zwrotnicy pieknie sie rozjada. Glosniki scisza sie L-Padami a nie przerobkami zwrotnicy.

nic się nie rozjedzie ponieważ rezystory bedą przed zwrotnicą, najpierw się zastanów zanim coś palniesz.

tylko w znaczacy sposob razem z szeregowo polaczonym z nim kondensatorem wplywa na czestotliwosc podzialu pomiedzy glosnikami i charakterystyke samego niskosreniotonowca

znowu nietrafiona odpowiedź, ten rezystor razem z kondem linearyzuje impedancje głośnika.

Dziekuję wszystkim zainteresowanym. Własnie po to jest to forum aby sobie nawzajem pomagać, Jeszcze raz dziekuje. W takim razie, nic w zwrotnicy nie będę ruszał. Pozdrawiam

a dlaczego, przecież chciałeś trochę więcej basu? i nie da sie tego zrobić inaczej jak sciszyć średniego i wysokiego.

Patrząc na jakość zastosowanych elementów na tej zwrotnicy z 99% pewnością stwierdzam, że owe tajemnicze kolumienki przez tą zwrotnicę są stłamszone. Część cewek i kondensatorów są najgorszej z możliwych jakości. Kabelki to samo.

Co do jakości brzmienia kolumn z których pochodzi ta zwrotnica to się Panowie mylicie. Naprawdę Grają! Nie będę wypisywał jakie kolumny zdyskwalifikowały bo nie chcę wszczynać wojny na słowa... bo to bez sensu.

Co do samego podziału to przyznaje jest "nietypowy" i to słychać, ale to czyni te kolumny wyjątkowym. Przesłuchałem mase zestawów, każde grały "normalnie" - prostackie budowanie sceny, a te to inna bajka. Tylko proszę mnie nie negować, za moją wypowiedź.

Ta zwrotnica jest 3,5 drożna. Głośnik basowy oznaczony TT pracuje z filtrem I rzędu, drugi basowy TH też tylko z mniejszą cewką. Równolegle do głośników włączone są obwody RC. Średniotonowy ma filtr następujący: L (RC) C (L) C (GłM). W nawiasach elementy biegnące do masy. Wysokotonowy ma filtr III rzędu bez obwodów RC.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.