Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne Pytanie NAD C350 +Tannoy Mercury M2

voinpl

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim to mój pierwszy post więc się przywitam.

Witam wszystkich bardzo serdecznie i jeśli to czytacie to dziękuję za zainteresowanie.

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli źle umieściłem post (nie w tym dziale co trzeba), nie wiedziałem gdzie o tym napisać.

Posiadam pewien sprzęt, a to jego konfiguracja :

NAD Integrated Power Amplifier C350

Producent: NAD

Model: C350

Dane techniczne

Moc 60 W

Wejścia liniowe 7, koncówka mocy

Wejścia phono -

Wyjścia 1 para, słuchawki, 2 x pre

Zdalne sterowanie + (brak pilota w zestawie)

Regulacja barwy 2 pkt.

Wymiary (w./sz./gł.) 10/43/31 cm

Oraz dwa monitory firmy Tannoy , model Mercury M2

Wymiary: 380,203,270 mm

Efektywność: 88 dB (2,83V/1m)

Impedancja: 8 omów

Moc: 120W max. (10-80W)

Sugerowana moc wzmacniacza 10-80 W RMS

Continuous power handling 120 Watts RMS ???

Zwracam się do Was z prośba o odpowiedź na dziwne i dla niektórych błache pytanie:

Czy mogę bezpiecznie przekręcić gałkę głośności wzmacniacza daleko za połowę lub może nawet na 100% przy ustawieniach jego z właczoną funkcją "soft clipping" oraz "tone defeat" (bez podkręconego eq)????

Ja to rozumiem tak ze skoro moc wzmacniacza miesci sie w widełkach sugerowanej mocy wzmacniacza kolumn to mozna kręcic ile sie chce?

Pytam bo często przy niektorych utworach słuchanych na 50% mocy wzmacniacza , membrany tak pulsuja ze się boję ze kiedy przekroczę próg 60% mogę je uszkodzic.

Jestem całkiem początkujący w tych sprawach, nie wiem z "czym to sie je" ani jak dobrać jedno do drugiego. Odtwarzacz CD jaki mam podłączony także jest firmy NAD jeśli bedzie potrzeba to spisze model. Zestaw został mi polecony przez pewną osobę.

Bardzo dziękuję za każdą udzieloną informację i pomoc.

Przede wszystkim to mój pierwszy post więc się przywitam.

Witam wszystkich bardzo serdecznie i jeśli to czytacie to dziękuję za zainteresowanie.

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli źle umieściłem post (nie w tym dziale co trzeba), nie wiedziałem gdzie o tym napisać.

Posiadam pewien sprzęt, a to jego konfiguracja :

NAD Integrated Power Amplifier C350

Producent: NAD

Model: C350

Dane techniczne

Moc 60 W

Wejścia liniowe 7, koncówka mocy

Wejścia phono -

Wyjścia 1 para, słuchawki, 2 x pre

Zdalne sterowanie + (brak pilota w zestawie)

Regulacja barwy 2 pkt.

Wymiary (w./sz./gł.) 10/43/31 cm

Oraz dwa monitory firmy Tannoy , model Mercury M2

Wymiary: 380,203,270 mm

Efektywność: 88 dB (2,83V/1m)

Impedancja: 8 omów

Moc: 120W max. (10-80W)

Sugerowana moc wzmacniacza 10-80 W RMS

Continuous power handling 120 Watts RMS ???

Zwracam się do Was z prośba o odpowiedź na dziwne i dla niektórych błache pytanie:

Czy mogę bezpiecznie przekręcić gałkę głośności wzmacniacza daleko za połowę lub może nawet na 100% przy ustawieniach jego z właczoną funkcją "soft clipping" oraz "tone defeat" (bez podkręconego eq)????

Ja to rozumiem tak ze skoro moc wzmacniacza miesci sie w widełkach sugerowanej mocy wzmacniacza kolumn to mozna kręcic ile sie chce?

Pytam bo często przy niektorych utworach słuchanych na 50% mocy wzmacniacza , membrany tak pulsuja ze się boję ze kiedy przekroczę próg 60% mogę je uszkodzic.

Jestem całkiem początkujący w tych sprawach, nie wiem z "czym to sie je" ani jak dobrać jedno do drugiego. Odtwarzacz CD jaki mam podłączony także jest firmy NAD jeśli bedzie potrzeba to spisze model. Zestaw został mi polecony przez pewną osobę.

Bardzo dziękuję za każdą udzieloną informację i pomoc.

Przy tej mocy wątpię żebyś do normalnych odsłuchów przekręcał dalej niż godzinę 11. Ja mam C352 i średnio 8-10 przy głośnikach 87dB, czyli podobnie.

Przy tej mocy wątpię żebyś do normalnych odsłuchów przekręcał dalej niż godzinę 11. Ja mam C352 i średnio 8-10 przy głośnikach 87dB, czyli podobnie.

no wlasnie. i po temacie ..... chyba ze lubisz jazgot to kręć do 13tej

Kręć gałą do woli.

Za jakiś czas opisz doświadczenia...

Jak coś się stanie to albo łże Tannoy albo NAD się wzbudził ;)

Tannoy to solidna firma, takoż mówią o NAD`zie...

Problemem byłoby jakbyś do monobloku 1000W podłączył te monitorki.

Jeśli jako źródło używasz CD, w zasadzie zawsze wysterujesz końcówkę mocy juz przed godziną 12 na gałce.

Dalsze rozkręcanie spowoduje lawinowy wzrost zniekształceń, tuż po tym, po prostu przesterowanie końcówki.

_http://audio.com.pl/akademia/soft-clipping:

"Starożytny układ NAD-a, przeciwdziałający przesterowaniu tranzystorów końcowych. Jeśli będziemy chcieli zagrać zbyt głośno, ponad miarę możliwości wzmacniacza, to w typowej sytuacji doprowadzimy do przesterowania końcówki, co z kolei spowoduje obcinanie wierzchołków sygnału (modelowo przedstawia się go w postaci sinusoidy),a na skutek tego generowanie zniekształceń. A te, nawet jeżeli pozostaną przez nas niezauważone, mogą bardzo dokuczyć głośnikom wysokotonowym. Układ Soft Clipping zaokrągla obcinane wierzchołki i w ten sposób łagodzi efekty przesterowania"

Końcówka mocy ma czułość zazwyczaj poniżej 1Vrms.

Tak więc podłączając standardowy odtwarzacz CD wysterowujemy poziomem około 2,0, 2,1, czasem 2,5 Vrms - w zależności od producenta.

Czyli standardowo musimy ostrożnie poczynać z gałką, żeby nie przekroczyć maksymalnego poziomu wysterowania.

Jeśli podłączysz np zwykły tuner FM, zobaczysz jak mocno różni się poziomem syg wyjściowego, względem CD - tu gałkę można przeciągnąć do "godzin popołudniowych"

Założenie takiego stanu sprowadza sie do tego, by korzystając ze źródeł o różnym poziomie wyjściowym, można było w pełni wysterować końcówkę mocy

Włączenie w/w ficzera spowoduje że nawet jak przesterujesz wejście, sygnał nie będzie zawierał zbyt wiele wyższych harmonicznych, wygenerowanych podczas brutalnego obcinania wierzchołków przebiegu, mogących w pierwszej kolejności uszkodzić gł. wysokotonowy.

Jak napisał przedmówca - na dłuższa metę głośniki i tak zamęczysz- zwłaszcza jeśli są to podstawkowe M2 - nieprzystosowane do estradowego grania (czyt. długotrwałego przeciążania).

Poza tym miej świadomość, że przesterowany wzmacniacz, nawet z soft clippingiem kompresuje sygnał wyjściowy - zakres dynamiki zostaje ograniczony...to po prostu brzydko gra :)

Końcówka mocy ma czułość zazwyczaj poniżej 1Vrms.

Tak więc podłączając standardowy odtwarzacz CD wysterowujemy poziomem około 2,0, 2,1, czasem 2,5 Vrms - w zależności od producenta.

Czyli standardowo musimy ostrożnie poczynać z gałką, żeby nie przekroczyć maksymalnego poziomu wysterowania.

Jeśli podłączysz np zwykły tuner FM, zobaczysz jak mocno różni się poziomem syg wyjściowego, względem CD - tu gałkę można przeciągnąć do "godzin popołudniowych"

A mnie się wydawało, że jest wejście CD we wzmacniaczu i ma czułość niższą od wejścia Tuner. Po to, aby właśnie wszystkie źródła grały ze zbliżoną głośnością przy tej samej pozycji gałki ;).

To jak to jest?!

Oczywiście Smotek może mieć w wielu przypadkach rację.

Świadczy to o jakości sprzętów i kitom wciskanym w parametrach sprzętów ;).

• 2 miesiące później...

A mnie się wydawało, że jest wejście CD we wzmacniaczu i ma czułość niższą od wejścia Tuner. Po to, aby właśnie wszystkie źródła grały ze zbliżoną głośnością przy tej samej pozycji gałki ;).

To jak to jest?!

Oczywiście Smotek może mieć w wielu przypadkach rację.

Świadczy to o jakości sprzętów i kitom wciskanym w parametrach sprzętów ;).

Nie - wejścia we wzmacniaczu różnią się tylko etykietą - nazwą.

Czułośc wszystkich (oprócz phono) wejść jest jednakowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.