Skocz do zawartości
IGNORED

sobwoofer amplituner jak podłączyc

gedbass

Rekomendowane odpowiedzi

witam! Jestem nowym uzytkownikiem forum.Dodam ze jestem kompletnym laikiem jezeli chodzi o sprzęt grajacy (Już widze Wasze miny;])Jestem posiadaczem wzmacniacza do kina domowego 7.1 Sony model STR-DE697.Dotychczas korzystałem z dwóch głosników przednich i głosnika centralnego.Dokupiłem głosniki 5.1 samsung PS-WQ20 z subwooferem (pasywnym chyba)który ma z tyłu wejscia-zwykłe dwa ,,klipsy" czarny i czerwony tak jak wszystkie głosniki w zestawie.Wszystkie 5 głosników działaja bez zarzutu natomiast we wzmacniaczu na subwoofer jest tylko wyjscie mono (czincz).Czy istnieje mozliwosć podłączenia subwoofera za pomocą jakiegos kabla lub przejsiówki z mono na dwa kanały lub jakas inna opcja????

Nie.

Wynika z tego, że wzmacniacz ma tylko wyjście sygnałowe RCA (Cinch) na subwoofer aktywny.

Każde podłączenie subwoofera pod wyjścia frontów spowoduje jakieś pogorszenie jakości pracy frontów. Poza tym tylko kanał subwoofera przenosi częstotliwości poniżej ok. 80Hz chyba, że w menu amplitunera ustawi się inaczej.

Rozwiązanie?

Podłączyć jakikolwiek wzmacniacz na RCA kanału LFE (Low-Frequency Effects) i na subwoofer pasywny. Wystarczy jeden kanał. Zakładając, że na RCA LFE docierają tyko niskie częstotliwości nie trzeba stosować dodatkowych filtrów.

Nie bardzo rozumiem.Czyli potrzebuje jeszcze jeden wzmacniacz?Ten i tak zajmuje sporo miejsca pod telewizorem nie wspomnę juz o subie.Wzmacniacz który posiadam ma wyjscie na sub ale to wyjscie jest mono RCA a sub ma wtyczki na dwa kable (czarny i czerwony klips do podłączenia dwuch kabli które nie mają żadnych wtyczek) i wtym cały problem.Subwoofer działa bez dodatkowego wzmacniacza gdy podłącze go do jakiegokolwiek innego wyjscia na dwa kanały ale nie moze być przeciez podłączony do innego wyjscia jak do wyjscia na subwoofer.Czy mogę podłączyć kabel RCA do wyjscia na sub i poprostu jedną żyłę tego kabla rozdzielic na dwie i wpiąć do tych obu klipsów w subie???

We wzmacniaczu masz wyjście na subwoofer AKTYWNY, czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Subwoofer pasywny trzeba by wyposażyć w panel wzmacniacza (np taki, najprostszy, lub lepszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub wymienić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam!Mam amplituner Onkyo TX-SR308,zaopatrzyłem się w subwoofer VK 7830.Po podłączeni suba bas specjalnie nie powalił mnie na kolana mimo ustawienia na subie głośności na maksimum.W ustawieniach ampli włączyłem opcje "subwoofer on",podpiąłem go kablem czincz typu "Y". Dlaczego bas jest przeciętny? Co zrobić,żeby szklanki u sąsiadów drżały:)?

A jaki byś chciał dźwięk z tego sprzętu? Jakość niestety jest adekwatna do ceny. Szału nie będzie. Bas będzie się rozlewał, ciągnął i często buczał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam!Mam amplituner Onkyo TX-SR308,zaopatrzyłem się w subwoofer VK 7830.Po podłączeni suba bas specjalnie nie powalił mnie na kolana mimo ustawienia na subie głośności na maksimum.W ustawieniach ampli włączyłem opcje "subwoofer on",podpiąłem go kablem czincz typu "Y". Dlaczego bas jest przeciętny? Co zrobić,żeby szklanki u sąsiadów drżały:)?

zmienic subwofer na dobry

Taki za minimum 1000zł. (W promocji:)

Głośność to nie wszystko- pozostałe regulacje też trzeba wykonać, chyba, że zależy Ci tylko na zatruciu życia sąsiadom?

Odetnij przody, zgraj podział w subwooferze i fazę- po tych regulacjach subwoofer nie powinien zakłócać się nawzajem z przodami i ustaw głośność na równym poziomie z przodem. To powinno pomóc, choć rewelacji po swoim subwooferze się nie spodziewaj.

Przyjmuje się optymalny koszt subwoofera = 3/4 do 1 kosztu przodów (kolumny nowe, jedna seria producenta) lub w przybliżeniu 1000 do 1300zł sub+ centr.+ efekty na każdy 1000zł kolumn podłogowych przednich.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

We wzmacniaczu masz wyjście na subwoofer AKTYWNY, czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Subwoofer pasywny trzeba by wyposażyć w panel wzmacniacza (np taki, najprostszy, lub lepszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub wymienić.

Kupiłem wazmacniacz który mi poleciłes (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie bardzo wiem co z nim zrobić poniewaz ma on tylko wejscie sygnałowe.a co z wyjsciem??/ Cos czuje że wydałem dwie stówki na darmo. Moze poradzisz mi w jaki sposób użyć mam tej płytki?Co podpiać do czego???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli kupiłeś ten panel, to z tyłu masz przewód, który podłączasz do głośnika lub zaciski do wsuwek (konektorów) do przewodu głośnikowego. W obudowie subwoofera musisz podłączywszy odpowiednio głośnik, przykręcić panel do tylnej ścianki z wyciętym uprzednio otworem zgodnym z wymiarami montażowymi panelu. Wszystko powinno być dobrze opisane w papierach dostarczonych z panelem. Pamiętaj o staranności montażu i szczelności połączenia panel- obudowa.

Zauważ, że panel ten nie posiada żadnych regulacji, które widać przy zdecydowanej większości subwooferów aktywnych. Jest on przeznaczony WYŁĄCZNIE do pracy z amplitunerami kina domowego i właśnie w amplitunerze regulujesz częstotliwość podziału i poziom sygnału. Jest to proste rozwiązanie, lecz często okazuje się bardzo dobre, bo działanie filtra amplitunera nie nakłada się na filtr subwoofera, co w niektórych sytuacjach prowadzi do pogorszenia efektów niskotonowych (przy niewłaściwych regulacjach).

z tyłu masz przewód, który podłączasz do głośnika lub zaciski do wsuwek (konektorów) do przewodu głośnikowego

Witam!Chodzi własnie o to,że z tyłu tago panelu nie ma żadnego przewodu,który był by czyms w rodzaju wyjscia na głosniki ani zacisków do przewodu głosnikowego a producent nie dołączył zadnego schematu .

Wyjście głośnikowe MUSI BYĆ z tyłu panelu. Jeśli producent nie dał instrukcji montażu, to źle to o nim świadczy. Podając linka, nie zastanawiałem się zbytnio nad modelem, po prostu wkleiłem przykładowy, pierwszy z brzegu link, jaki mi wyskoczył. Wklej fotkę tyłu panelu, to znajdziemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.