Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka Shure

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

wspolne dziecko fonicy i telefunkena to linnia misterhitow i pokrewnych, Arturow, Emanueli.itp masowego shitu.

Co do podobienstwa do wyzszych modeli to jedynie *plywajace zawieszenie* i sterowane modnymi wowczas sensorami moglo nasuwac koneksje z Telefunkenem.s500-600.Generalnie w ramch podzialu pracy w RWPG Fonica robila na rynek demoludow patefony.Po przesortowaniu i daniu logo dystrybutora,spece od handlu( agenci wywiadu i kontrwywiadu na drugim etacie ) uplynniali produkcje za bezcen w II obszrze platniczym.

Rola central handlu zagranicznego w znacznej mierze miala charakter agenturalny,niz handlowy.Njwazniejsze informacje posiadal ogrodnik lub kierowca placowki:)

Hehe, dobre! :) Ricon dobrze opisał całą tą PRL-owską "tfurczość" i handel.

Niestety, to cała gorzka prawda. A z sensorami w Danielu było jeszcze gorzej. Nie chęć wzorowania się na topowych Telefunkenach, lecz dopasowanie do polskiego przeboju wszechczsów RADMOR 5100 spowodowało zaimplementowanie sensorów. Stojąc w gabinecie lub na komodzie pierwszych sekretarzy pięknie się prezentowały.

Jednak ujmujący i pełen uroku jest patryjotyzm przewijający się w wypowiedziach młodszych kolegów z wiarą wmawiajacych sobie i innym, że Fonika to firma równa tym Telefunkenom, Dualom czy Torensom z tamtych czasów.

I niech tak zostanie. Jednak każdy ma uszy i słyszy. Z wiekiem patryjotyzm zmieni się w obiektywizm, a polskie Foniki zostaną u nich z sentymentu, zaś do słuchania kupią sobie gramofony, jednak będą świadomi czego od nich oczekiwać.

Niestety, to cała gorzka prawda. A z sensorami w Danielu było jeszcze gorzej. Nie chęć wzorowania się na topowych Telefunkenach, lecz dopasowanie do polskiego przeboju wszechczsów RADMOR 5100 spowodowało zaimplementowanie sensorów. Stojąc w gabinecie lub na komodzie pierwszych sekretarzy pięknie się prezentowały.

Jednak ujmujący i pełen uroku jest patryjotyzm przewijający się w wypowiedziach młodszych kolegów z wiarą wmawiajacych sobie i innym, że Fonika to firma równa tym Telefunkenom, Dualom czy Torensom z tamtych czasów.

I niech tak zostanie. Jednak każdy ma uszy i słyszy. Z wiekiem patryjotyzm zmieni się w obiektywizm, a polskie Foniki zostaną u nich z sentymentu, zaś do słuchania kupią sobie gramofony, jednak będą świadomi czego od nich oczekiwać.

Dobrze. Przyjmijmy że zgadzam się z Waszymi argumentami. OK. To teraz bardzo proszę, napiszcie mi co Wy polecacie z gramofonów i wkładek. Ja chętnie przeczytam każdą sugestię, bo z pewnością coś ona wniesie w moim dalszym poszukiwaniu. Pozdrawiam.

vlado

masz całkowita rację, sam jestem posiadaczem Daniela, na zewnątrz piękny kawałek roboty stolarskiej, bardzo ładnie sie prezentuje i robi wrażenie. W środku bałagan, wjednym kanale mam stały przydźwiek od trafa. Mysłałem w swoim czasie o jego modernizacji ale doszedłem do wniosku że w tych jego niedoskonałościach jest ten urok. Po tuningu to juz nie będzie ten sam sprzęt. Słuchałem na nim pierwszych płyt Republiki, Combi,Dezertera i cały jego urok polega na sentymencie.

Wątek jest o wkładkach Shure, co sądzicie o V15 IV , mam mozliwość ją kupić, Garrard 401, ramię węglowe Andrzeja Analogowego,preamp Nuda, igła jest prawdopodobnie do wymiany i się zastanawiam ...

Wątek jest o wkładkach Shure, co sądzicie o V15 IV , mam mozliwość ją kupić, Garrard 401, ramię węglowe Andrzeja Analogowego,preamp Nuda, igła jest prawdopodobnie do wymiany i się zastanawiam ...

O V15 było już bardzo dużo na forum. Natomiast doradzić trudno chćby ze względu na nieznajomość parametrów ramienia Pana Andrzeja. To, że igła do wymiany, to się chyba samo przez się ... Samą V 15 warto mieć jako punkt odniesienia do nowych wkładek kiedy posiada się różne napędy i ramiona.

Ps.

Zaznaczam, że to ja nie znam parametrów ramienia Andrzeja, a nie sugeruję, że są wogóle nieznane.

V15 shura nie moze byc punktem odniesienia bez okreslenia i ktory Mk chodzi.

Inaczej gra MkII, MkIII.a jeszcze inaczej blizniaczy do M97 HE ,model V15 MkIV Era,Nie mowiac o V15 mk V, ktory cenami zwala z nog.

Dla mnie odniesieniem dla innych wkaldek jest MKII,z orygilna igla.

V15 shura nie moze byc punktem odniesienia bez okreslenia i ktory Mk chodzi.

Inaczej gra MkII, MkIII.a jeszcze inaczej blizniaczy do M97 HE ,model V15 MkIV Era,Nie mowiac o V15 mk V, ktory cenami zwala z nog.

Dla mnie odniesieniem dla innych wkaldek jest MKII,z orygilna igla.

Słuszna uwaga. Dla mnie to Mk-II i Mk-III zależnie od rodzaju muzyki. Mk-IV to jak dla mnie zbyt Profi.

Słuszna uwaga. Dla mnie to Mk-II i Mk-III zależnie od rodzaju muzyki. Mk-IV to jak dla mnie zbyt Profi.

Mam pytanie: dlaczego są usuwane moje posty z pytaniami? Mam jakieś ostrzeżenia. Nie można zadawać pytań i wysyłać linków? Może mi to ktoś wyjaśnić?

• 4 miesiące później...

Witam

Czy warto wymienić wkładkę SHURE M80B i jeśli tak to na jaką. Gramofon to sansui SR 232. To mój pierwszy gramiak i mam blade pojęcie co z czym. Przydała by się regulacja itp, bo kupiłem go na targu w NL za 10 euro. Nie wiem ile stał i jaki ma przebieg igła. Od czego zacząć?

pzdr.

zamiennie pasuja od Shure N44,55 ,80.

Mozez kupic tanią sferyczna od N 44-7 i posluchac czy pasuje dla ucha.

To popularny model i nie ma większego problemu z zamiennikiem./

Nawet możesz kupić eliptyczną od M 55E.E ..ay .

na szybko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale reszte sam na pewno znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.