Skocz do zawartości
IGNORED

wytłumienie pokoju...

Marcin_M

Rekomendowane odpowiedzi

jeden błąd - nie "jakiś tam filc", a odpowiednio gęsty filc. Po drugie masa ma ograniczenie - jeśli nie ma gdzie wytrącić się energia to się albo odpije albo poprzez tą mase zostanie przeniesiona na następne źródło (najczęściej za ścianę do innego pomieszczenia).

Dźwięk to energia i jak każda ma swoją siłę, którą trzeba poskromić. W przyrodzie nic nie ginie więc dzięki materiałom o dużej gęstości ale jednak włuknistym, ta energia zostanie zamieniona na ciepło i natura jest 'zadowolona" z bilansu:)

Siara,

filc mi sie kojarzy ze sprasowana welna o grubosci od 2 milimetrow do powiedzmy gora 0.5 cm. Niezaleznie od tego, jak gesty by ten filc byl, na niskich tonach to on wiele nie pomoze. Tu musi byc co najmniej 10 razy grubiej albo i ze 100 razy, a czym wiecej tym lepiej. Ale oczywiscie, jesli chodzi o przekazyanie energi wogole, to sie zgadzam :)

Abstrachujac od filcu, te wszytskie gabki, ktore widze tym watku, szczegolnie te gabczaste walce co niby maja byc pulapkami basowymi, to jest nabijanie malo zorientowanych ludzi w butelke i liczenie na efekt placebo. Bo rezonansow pokoju to raczej ruszy. Ale to juz na marginesie.

nsnotes

Generalnie do tłumienia tonów poniżej 125Hz, potrzeba właśnie masy i tłumień rezonansowych. Wełny itp. dobrze sobie radzą do tej granicy, choc wymagają już stosunkowo dużych grubości, lub średnich grubości z większą odległością od ścian 15-25cm (tak najogólniej mówiąc, bo by można było jeszcze trochę napisać w tym temacie) a i tak uzyskamy współczynnik tłumienia w granicach 0.3-0.4. Lepszym rozwiązaniem w tych okolicach wydaje się byc walec, zrobiony na bazie otuliny z wełny szklanej/mineralnej o średnicy ok 40cm. Zbytnie wytłumienie ma także tą wadę, że wyeksponuje nam wszelkie niedoskonałości i podbicia na basie, które będą o wiele bardziej odczuwalne i trzeba będzie sobie z nimi poradzić. Jak już pisałem w zakresie

System gra dobrze, albo nie....

do niskich tonów potrzebne są pułapki basowe, jako takie żadne materiały nie pomogą na 100%. Podbicie rzędu 14dB, ba nawet połowę - 7dB nie wiem czy jest cokolwiek w stanie stłumić, ale może jest to efekt wzmacniania (mikrofon ustawiony akurat w strzałce). Wydaje mi się, że potrzeba rozpraszaczy a nie materiłów tłumiących. Jednym słowem trochę zagracić kąty i duże powierzchnie

Panowie,

ja swojego czsu robiłem ustroje akustyczne i mam dobry kontakt do stolarza, który to mógłby zrobic.

Koszt takiego wykonanego ustroju to prawie poniżej połowy oficjalnej ceny.

Jestem z Radomia.

stary audiofil

Zapomniałeś do tego spisu wszystkich ustrojstw dodać,że jak będzie odsłuchiwał to oprócz zasłaniania telewizora,konieczne jest założenie stringów.Musi wytrzymać.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie,

Obiecałem wcześniej, że dotrę do wartości wytłumień jakie charakteryzują takie panele z wełny mineralnej, od których wznowiłem tą dyskusję. Oto jak przedstawia się wykres dla paneli z wełny mineralnej o gęstości 90 kg/m3 i grubości 50 i więcej mm.

Pochłanianie dźwięku mierzone jest zgodnie z ISO 354.

Praktyczny współczynnik pochłaniania dźwięku Alfa p, wskaźnik pochłaniania dźwięku Alfa w

oraz klasy pochłaniania dźwięku są obliczane zgodnie z ISO 11654.

Wartość współczynnika redukcji hałasu szumu jest wyznaczana zgodnie z ASTM C423.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Siara>>

Przeprowadziłem udaną modyfikację paneli kupionych od Siary. Ponieważ są one czarne, niezbyt ładnie wyglądają, szczególnie w grupach. Na dodatek są nierozbieralne. Rozwiazanie jest proste - należy wyciąć materiał ( najlepiej płótnopodobny ) dokładnie o wymiarach zewnętrznych panela i delikatnie wcisnąć jego brzegi pod metalowe ramki. Ja użyłem nożyka do masła z Ikea ( nie ma ostrych brzegów i nie tnie materiału ).

Całośc dobrze się trzyma i wygląda tak -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek Potempski, 26 Sty 2010, 20:39

>Koszt takiego wykonanego ustroju to prawie poniżej połowy oficjalnej ceny.

Mirek -->

O jakim ustroju mowisz??? bo jestem na etapie akustyki swojego pokoju i szukam stolarza ktory wykona mi konkretny projekt Dyfuzora Schroedera 1D i 2D.

Czy mozesz mniej wiecej określic koszt wykonania takiego rozpraszacza??

Prosze o informacje moze byc na PW --> tez jestem z Radomia

oldbeat, 17 Lut 2010, 15:04

>Siara>>

>

>Przeprowadziłem udaną modyfikację paneli kupionych od Siary. Ponieważ są one czarne, niezbyt ładnie

>wyglądają, szczególnie w grupach. Na dodatek są nierozbieralne. Rozwiazanie jest proste - należy

>wyciąć materiał ( najlepiej płótnopodobny ) dokładnie o wymiarach zewnętrznych panela i delikatnie

>wcisnąć jego brzegi pod metalowe ramki. Ja użyłem nożyka do masła z Ikea ( nie ma ostrych brzegów i

>nie tnie materiału ).

>Całośc dobrze się trzyma i wygląda tak -

Super pomysl tez mam te panele i zrobie tak samo jak Ty :)))

Dzieki za zdjecie i pomysl :)))

A jeszcze mam pytanko odnosnie tych paneli ile ich masz w pokoju i ile m2 ma to pomieszczenie bo ja mam tylko 16m2 i zauwazylem ze jak dam wiecej niz 4 panele to strasznie mocno znikaja mi wysokie tony ??? czy u Ciebie lub u innych tez tak te panele pochlaniaja wysokie tony ???

Ps. przy 4 panelach w pokoju echo zniklo u mnie calkowicie ;)

oldbeat, >

>Przeprowadziłem udaną modyfikację paneli kupionych od Siary. Ponieważ są one czarne, niezbyt ładnie

>wyglądają, szczególnie w grupach. Na dodatek są nierozbieralne. Rozwiazanie jest proste - należy

>wyciąć materiał ( najlepiej płótnopodobny )

Tak sugestywnie to opisałeś, aż przypomniałem sobie fotografie drukowane na płótnie...

sebolx>>

U mnie te panele spełniają rolę audiofilsko - dekoracyjną, bo korzystam z cyfrowej korekcji akustyki :-) Niemniej jednak wcześniejsze próby miały wynik zbliżony do Twojego. Pokój ma 22m2.

Ciekawski>>

Owszem, grafika na płótnie to jest to :-)

Tak na szybko...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oldbeat, 17 Lut 2010, 17:18

>

>Owszem, grafika na płótnie to jest to :-)

>

>Tak na szybko...

no z taka grafika to juz calkiem super panele beda ;) Tylko taki tryptyk to wymaga dokladnego wrecz idealnego naciagniecia tego plotna na 3 panele zeby wszystko pasowalo i laczylo sie w calosc ;)

ale jak ktos ma talent i cierpliwosc to efekt bedzie piekny :)

Ps. a odnosnie tego pochlaniania wysokich czestotliwosci przez te panele to u mnie gdy paneli bylo 7 sztuk w pokoju to wysokie tony zostaly calkiem pochloniete wokale stracily to cos ten krysztal byly lekko nosowe :-/

Mysle ze plotno na panelu moze troszke oslabic ten efekt pochlaniania wysokich czestotliwosci i moim zdaniem wtedy bedzie to lepszy panel ;)

i o wiele ladniejszy :]

tak tak zaraz ktos powie... to po co te panele hehe ;)

Siara

Ty masz tych paneli sporo w pokoju w ilu m2 ? i powiedz czy nie czujesz braku wysokich tonow ???

sebolx>>

Siara nawieszał tego całkiem sporo, w wątku są zdjęcia. Płótno raczej przepuszcza fale dźwiękowe więc i efekt pochłaniania przez wełnę jest większy. Zastosowanie gęstszego materiału przesunęłoby charakterystykę panelu bardziej w kierunku rozpraszania. Poza tym te panele powinny wisieć w pewnej odległości od ściany i od siebie, pozostawiając między nimi a ścianą przestrzeń powietrzną. Tak sobie gdybam, może jakiś forumowy akustyk się wypowie.

ojjjj to jesli plotno sprawi ze panele pochlona jeszcze wiecej wysokich czestotliwosci to u mnie plotno odpada :-/ ale zrobie sobie test z plotnem lub czyms podobnym i innym materialem ;)

a co do odleglosci od sciany to juz problem troszke bedzie ale zalezy o jakiej odleglosci mowa ? ;)

Mozna zamontowac na takim panelu listwy drewniane (polwalce) o roznej szerokosci (promieniu polwalca) w roznych nieregularnych odstepach od siebie.. Niezbyt gęsto. Pozwoli to na czesciowe pochlanianie a czesciowe rozpraszanie srednich i wysokich czestotliwosci co nie spowoduje przy duzej liczbie paneli calkowitego zduszenia zycia w muzyce.

Odsuniecie takiego panelu od sciany spowoduje poprawe pochlaniania w zakresie niskich częstotliwosci oraz wirtualne zwiekszenie grubosci panelu.

-->Mianowicie:

Majac panel o grubosci 5 cm odsuwajac go na 10 cm od sciany powodujemy iz efektywnosc takiego panelu jest rowna panelowi o grubosci 7.5 cm zawieszonemu bezposrednio na scianie.

Czy Kolega Siara ma jeszcze takie panele? Byłbym zainteresowany.

Oraz dopytam czy jakby zastosować płótno, tak jak zrobił to Kolega Oldbeat, albo grafiki na płótnie, to czy panele nie stracą swoich właściwości wytłumiających?

orlin

pisz do kolegi Siara na priv pewnie jeszcze ma panele ;)

gdyby nie mial to ja mam 3 sztuki na zbycie bo kupilem za duzo nie spodziewalem sie ze tak dobrze tlumia i u mnie w 16m2 4 sztuki wystarczyly a kupilem 7 ;)

>Odsuniecie takiego panelu od sciany spowoduje poprawe pochlaniania w zakresie niskich częstotliwosci

>oraz wirtualne zwiekszenie grubosci panelu.

1)Czyli (jak rozumiem) wielkością osunięcia panelu od ściany możemy aktywnie regulować wielkość wytłumienia przy ustalonej powierzchni pokrytej panelami.

2) Są jakieś są wytyczne dla rozmieszczenia paneli? Tzn, wysokość od podłogi, od narożników, które ściany nimi pokryć? Mam na myśli dane początkowe, które później można korygować na słuch.

jeszcze nie wyglada bo caly czas testuje gdzie panele najlepiej zawiesic zauwazylem ze mocne tlumienie jest gdyby np. panel powiesic na suficie blisko naroznikow ale nie powiesic tak jak panel sufitowy na plasko tylko poziomo i tak 50cm od sciany wtedy panel pochlania z jednej i z drugiej strony hehe ale wyglada to okropnie mysle ze w efekcie koncowym 2 panele beda wisialy nad lozkiem 2 nad tv lub po obu stronach tv jeszcze nie wiem no i oczywiscie ozdobie je materialem tak jak kolega wyzej pokazal na zdjeciu ;)

Wiele ciekawych informacji odnosnie wytlumiania/rozpraszania mozna znalezc na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub www.realtraps.com. Wszystkie drogie panele akustyczne sa do wykonania metoda domowa. Tlumienie wysokich lub srednich jest stosunkowo proste. Niskie czestotliwosci sa najtrudnijsze do opanowania. Bardzo pomocny jest tez darmowy programik Room EQ Wizard do pomiaru akustyki pokoju odsluchowego, ktory obecnie rozgryzam.

Ukryta Zawartość

>sebolx

"A i jeszcze najgorsza sprawa u mnie :(((

Dzwiek jest bardziej dociazony na prawa strone po prostu juz nie mam na to sily zawsze wokal slysze po prawej stronie miedzy prawa kolumna a Tv gdzies tam go czuje :(((

Moze ktos mial cos takiego juz ??? jak z tym walczyc bo ja juz kolumny kable wszystko przestawialem prawa na lewo lewa na prawo cincze zamienialem cuda wianki i nic :((("

1. W celu zdiagnozowania powyższego problemu należy zacząć od znalezienia dobrego nagrania na którym znamy położenie poszczególnych źródeł dźwięku (płyta testowa, dobrze znane nagranie). Najlepiej przetestować je również u znajomych audiofili, aby się upewnić, że wspomniana niesymetria napewno występuje na samym nagraniu.

2. Przetestować w innych pomieszczeniach posiadany sprzęt: żródło, amplifikację i głośniki aby wyeliminować je jako przyczynę niesymetrii.

3. Przeanalizować niesymetrie występujące w pomieszczeniu takie jak:

a. ustawienie mebli

b. geometria pomieszczenia

c. budowa sufitu (materiał i kształt)

d. materiał ścian np. jedna ściana z litych cegieł, a druga z dziurawki czy GK (u mnie miało to wielki wpływ przy pozbyciu się opisywanego zjawiska).

itd.

Przy odrobinie cierpliwości przyczyna niesymetrii może zostać określona i można ją będzie wyeliminować.

Pozdrawiam,

Jarek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.