Skocz do zawartości
IGNORED

marantz 63se -warto modyfikować czy wymienić?

alien2004

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem wzmacniacza Struss 140-2, kolumn Esa Ostinato2 i odtwarzacza Marantz 63se. Chciałbym zmienić źródło w moim systemie na coś lepszego, lecz mam pewne wątpliwości i proszę o radę. Ostatnio pożyczyłem r-Daca Arcama i po podłączeniu do marantza okazało się, iż poprawa jest bardzo mała niewarta ceny r-daca. Podobno jest to spowodowane tym, że marantz 63se ma kiepską sekcję cyfrową. Zastanawiam się czy warto zmodyfikować w odtwarzaczu sekcję cyfrową, zasilanie i zegar, czy może lepiej sprzedać go i kupić inny. Z uwagi na finanse interesują mnie tylko modele używane, które by dobrze zagrały DACiem. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam, jestem posiadaczem wzmacniacza Struss 140-2, kolumn Esa Ostinato2 i odtwarzacza Marantz 63se. Chciałbym zmienić źródło w moim systemie na coś lepszego, lecz mam pewne wątpliwości i proszę o radę. Ostatnio pożyczyłem r-Daca Arcama i po podłączeniu do marantza okazało się, iż poprawa jest bardzo mała niewarta ceny r-daca. Podobno jest to spowodowane tym, że marantz 63se ma kiepską sekcję cyfrową. Zastanawiam się czy warto zmodyfikować w odtwarzaczu sekcję cyfrową, zasilanie i zegar, czy może lepiej sprzedać go i kupić inny. Z uwagi na finanse interesują mnie tylko modele używane, które by dobrze zagrały DACiem. Pozdrawiam

Słuchałem tego CD w wersji 63 KIS pod podobnym wzmakiem i na tych samych kolumnach. Pod przetwornikiem Audio Alchemy zagrał dużo lepiej niż pod swoim wyjściem analogowym. Ta 63 KIS była do kupienia za 600zł używana. Koszt Daca zbliżony. Nie wiem co jest warty rDAC ale spróbuj z czymś starszym ale zwyższej półki o raczej ciepłym analogowym brzmieniu. Mam na myśli zewn DAC. Esy + struss + twoje CD to trochę pewnie za jasno grać może..

Lepiej zrób tuning niż będziesz zamieniał na kolejny model, w którym też trzeba będzie grzebać. Zegar jest na pewno do wstawienia, bo robiłem kiedyś przy elektronice cyfrowej CD-63, tylko nie pamiętam które wydanie. Co do zasilania się nie wypowiem, bo tam i tak było inne niż w marantzu.

Ten cd to straszna lipa konstrukcyjna. Jest jeden bardzo fachowy opis modyfikacji tego cd na www.diyaudio.com zrobiony przez użytkownika ilimzn i tylko przez niego. Opisał on co prawda bliźniaczą konstrukcję, jednak wszystko w środku jest praktycznie takie samo. Po opisie użytkownika Ilimzn można zobaczyć jak niefachowo jest skonstruowane to cd. Z wcześniejszym wpisem zgadzam się - najgorsze jest prowadzenie ścieżek w obrębie elementów generatora kwarcowego i zasilanie tej części. Ta ostatnia prosta modyfikacja pozwala sporo wykrzesać ale to co zobaczył i zmienił Ilimzn, to już rewolucja. Reasumując - można prostymi metodami, jednak tylko do pewnego poziomu, co daje niezły efekt, potem zostaje już grubsza przeróbka. Jak dla mnie to szkoda czasu i kasy na ten cd, chyba że ktoś jest pasjonatem diy :).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dokładnie sam miałem kiedyś międzyinnymi tego CD do modyfikacji. A jego pamiętam dobrze, dzięki plątaninie mas.

Efekt wcale nie jest wspołmierny do wydanych środków i pracy. W dodatku DAC SM5872 jest kiepski brzmieniowo, zwłaszcza serja BS, która jest w tym CD.

Zasilanie dodatkowo w tym CD63 biegnie wprost z zasilania cyfry pod zasialnie analogu, a masa nawet się nie rozchodzi, nie ma żadnego podziału, tylko wraca długą scieżką pod punkt masy cyfrowej i tym idzie też masa sygnałowa.

Naprawdę są w mim rażące wręcz błędy jesli chodzi o projekt PCB i nawet większym kosztem, bez całkowitej modernizacji dużo z tego modelu i tak nie uzyskamy, do tego niezbyt dobry filtr cyfrowy.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Zasadniczo Philips nie dbał o (audiofilskie) projektowanie PCB, rozmieszczenie wyglądało na ogół na przypadkowe.

Choć pisanie że robił to błędnie to może przesada ale w danej konstrukcji to działało ... cóż takie mieli zaplecze projektowanie.

Zasadniczo Philips nie dbał o (audiofilskie) projektowanie PCB, rozmieszczenie wyglądało na ogół na przypadkowe.

Choć pisanie że robił to błędnie to może przesada ale w danej konstrukcji to działało ... cóż takie mieli zaplecze projektowanie.

no właśnie ... paradoks polega na tym, że mieli najlepsze na świecie zaplecze inżynierskie i do tego wiedzę

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.