Skocz do zawartości
IGNORED

SD zamiast padniętego napędu CD

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w VW radyjko RCD300, które ma rewelacyjny tuner radiowy, duuuuzo lepszy niż moje topowe JVC, ale ostatnio padł mi laser, który kosztuje chyba z 250 zł. Pozbawiło mnie to możliwości słuchania muzyczki z cd ( mp3 również ), widziałem w internecie emulatory zmieniarki na SD i USB do tego radia , ale cena ponad 300 zł to o wiele za dużo moim zdaniem.

Myslę czy dało by się zrobić coś takiego z obsługą SD - bo łatwiej - na jakiś avr. Żeby zastąpić napęd CD lub wpiąć się pod złącze zmieniarki ? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie ?

XCarLink

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-0-80944200-1316689109_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robiłem emulator zmieniarki do radia kenwood - trzeba znać protokół (niektóre są udokumentowane), w gnieździe zmieniarki miało aux-in (które działało też jak się połączyło 2 piny rezystorem)

Tzn działało to tak - kenwood po podłączeniu dwóch pinów w wtyczce do zmieniarki dawał nowe źródło - AUX. 3 piny to było L,R i GND. poza tym po interfejsie szeregowym leciały komendy odpowiadające naciskanym przyciskom na odtwarzaczu.

Generalnie za 300 zł ze sterowaniem i odtwarzaczem sd ciężko będzie - chyba, że masz dużo czasu.

no to mnie nie pocieszyłeś :-( za 300 zł można kupic nową najtańszą Alpine , więc chyba nie warto się bawić. Ale czy nie da się łatwiej zastapić samego nechanizmu ( napędu CD ) jakimś procesorkiem do obsługi SD ?

tutaj np. jest prościutki mp3 playerek, nie dałoby sie jakoś spiąć zamiast napędu CD ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to mnie nie pocieszyłeś :-( za 300 zł można kupic nową najtańszą Alpine , więc chyba nie warto się bawić. Ale czy nie da się łatwiej zastapić samego nechanizmu ( napędu CD ) jakimś procesorkiem do obsługi SD ?

tutaj np. jest prościutki mp3 playerek, nie dałoby sie jakoś spiąć zamiast napędu CD ?

Dało by się, pytanie tylko, ile jesteś w stanie poświęcić na to czasu.

Myślę, że najprostsza droga to zrobić interfejs emulujący zmieniarkę i klawiaturę do gotowego playera tzn. bierzesz odtwarzacz za 50zł podłączasz jego klawiaturę lokalną do uC, a z drugiej strony do magistrali radia ew. przez jakiś transceiver. Można także wykorzystać wejście odbiornika podczerwieni i do playera przesyłać odpowiednim protokołem dla pilotów.

Napisze jak ja w swoim b.starym radio samochodowym CLARION podlaczylem odwarzacz mp3 : ze wzgledu ze nie mialem wejscia audio znalazlem i wyprowadzilem na kablu gniazdo mini jack z plytki drukowanej z pt. w ktorym byl sygnal z wew.CD. Aby radio odtwarzalo sygnal z tego gniazda trzeba bylo wlaczyc CD, Normalna plytka zagluszala mi sygnalz mp3, wiec nagralem czysta plytke (bez muzyki),

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.