Skocz do zawartości
IGNORED

Odcięcie - pytania o ustawienia i podłączenia suba

Pakman

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie proszę o wybaczenie jeśli moje pytanie będzie dla części śmieszne ale niestety to zagadnienie jest mi obce.

Od kilku dni jestem posiadaczem amplitunera Onkyo 578. Na frontach mam kolumny Tannoy M2 i centralny z tej serii, z tyłu (a raczej z boku) Koda AV-800s. Do tego sub Koda SW1000 v2.

Wczoraj zabrałem się za jakieś dokładniejsze skonfigurowanie tego wszystkiego za pomocą dołączonego do ampli mikrofonu i systemu kalibracji (Audyssey). Po przeprowadzeniu całej procedury ampli zastosował następujące ustawienia:

- front - 40 Hz

- central - 40 Hz

- tył - 90 Hz

- Sub - YES

W sieci znalazłem taką informację o kolumnach Tannnoy M2: "częstotliwość strojenia bass-reflexu przyp[ada na 40Hz, co należy uznać za wartość niską dla kolumn o takich gabarytach".

Czy w takim razie to właśnie o tą wartość chodzi? To znaczy czy wynika z tego, że amplituner dobrze to wykrył i ustawił skoro w specyfikacji głośników i ustawieniach pojawia się ta sama wartość (40Hz)?

Kolejna sprawa to podłączenie subwoofera. Kupiłem kabel RCA-RCA i podpiąłem tak jak wydawało mi się, że powinienem, czyli z ampli wyjście SUB-OUT do suba wejściem SUBWOOFER.

Jednak dzisiaj poczytałem trochę w necie o odcięciu (ponieważ sub oprócz pokrętła głośności posiada również pokrętło CROSSOVER, którego przeznaczenie postanowiłem poznać;) )

i z tego co zrozumiałem wynika, że powinienem to tak ustawić żeby zakresy odcięć frontów i suba na siebie nie zachodziły - czyli w tym przypadku pokrętło CROSSOVER na subie na 40Hz?

Wszystko byłoby ok ale zgłębiając dalej temat (internet + instrukcja suba) wyczytałem, że ustawienie odcięcia pokrętłem na subie działa tylko jeśli sub jest podłączony przez wejście LINE kablem Y

(czyli rozumiem, że jest to kabel RCA-2RCA). Tak więc w przypadku mojego aktualnego połączenia kręcenie pokrętłem na subie nic nie daje.

Wyczytałem dalej, że w takiej sytuacji to ampli odpowiada za odcięcie - tyle tylko, że ja w ustawieniach amplitunera mam tylko opcję SUB - YES lub NO, nie ma możliwości określenia poziomu odcięcia.

W takim przypadku ktoś napisał, że amplituner ma pewnie ustawione odcięcie na pewnym, stałym poziomie np. 80Hz i że nie ma sensu kupować kabla Y i podłączać wejścia LINE suba do wyjścia SUB-OUT amplitunera.

Czy tak właśnie to jest? Dlaczego nie ma sensu takie podłączenie? Przecież jeśli ampli ma ustawione jakieś odcięcie na stałe to może takie podpięcie jednak coś da - bo pewnie jeśli ustawie na subie 40Hz to będzie to mniejsza wartość niż zapewne jest ustawiona w ampli?

A może jest zupełnie inaczej i ampli np. sam zmienia wartość odcięcia biorąc pod uwagę ustawienia odcięcia frontów?

I jeszcze jak ma się do tego ustawienie kolumn tylnich (bocznych) na 90Hz - jaki to ma związek z całą resztą (w specyfikacji tych głośników znalazłem "Pasmo przenoszenia: 70 Hz - 20 kHz")?

Czy wogóle dobrze mniej więcej to ogarniam czy zupełne głupoty piszę i mylę jakieś pojęcia - bo taka ewentualność też jest możliwa ;)

Będę wdzięczny za wszelkie objaśnienia i rady

u mnie wyglądało to podobnie poza tym że amplituner powyciszał wszystkie głośniki w stosunku do ideału dla THX ( już nie pamiętam ile ale fronty chyba na -6db , reszta troszkę mniej )

poprawiłem ręcznie wszystko na "0" ( centrala na -3db) , suba na -4db ( w samym nim głośność na ok 11h )

odcięcie dałem u mnie na surrandach na 80hz ( kolumny przenoszą od tylu ) - też wg THX tak powinno być

co do samego suba , też mam podłączone za pomocą chinch-chinch i sama regulacja pasma w subie nic nie daje , w amplitunerze ustawione na 80hz ( kolumny przenoszą od 35hz) i nie wiem jak ustawić mniej , ale gra to bardzo dobrze w kinie powodując gęsią skórkę podczas scen grozy :-)

W sieci znalazłem taką informację o kolumnach Tannnoy M2: "częstotliwość strojenia bass-reflexu przyp[ada na 40Hz, co należy uznać za wartość niską dla kolumn o takich gabarytach".

To komplement dla głośników . Może chodzi oto , że tak małe głośniki nisko schodzą .

Nie znam Onkyo , ale domyślam się że częstotliwość odcięcia dla suba określa odcięcie na frontach .

Dla próby odetnij fronty na 80 Hz , lub 60 Hz .

Sprawdź czy kalibracja ustawiła Ci kolumny na small , jeżeli nie to zmień na te ustawienie i zobacz jak Ci pasuje .

Co do ustawień ampli ( odcięcia na kolumnach ) , to jest tak że specyfikacja kolumn przeważnie kłamie , marketing , nie należy się przejmować wymyślonymi danymi .

Z tego co piszesz po podłączeniu prostym przewodem , sub gra całym pasmem . Nie trzeba kupować przewodu typu Y , gdyż ampli cyfrowo odcina i wypuszcza do suba sygnał .

Z tego co pamiętam masz wzmacniacz stereo . Napisz z czasem jak się osłuchasz jakie jest stereo z wzmacniacza i z ampli .

Edytuję : w czasie kalibracji ustaw pokrętło głośności na godzinę 10 - tą , a najlepiej zrób tak jak zaleca instrukcja ( ustawienie suba do kalibracji )

Edytuję : pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem , że po podłączeniu prostym przewodem nie typu Y , nie

działa odcięcie fazy w subie . Dla pewności kalibruj z ustawieniem odcięcia w subie na maksa ( pomimo tego ustawienia i tak sub wzmocni to co jest poniżej ustawień kolumn centralnych w ampli ).

Sprawdź jak w ampli ustawia się wzmocnienie sygnału stereo subem i tak spróbuj ustawić .

pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem , że po podłączeniu prostym przewodem nie typu Y , nie

działa odcięcie fazy w subie

Jest tak na bank, wyraźnie jest to napisane w instrukcji suba jak również znalazłem to na jakimś forum

Czyli generalnie jaki jest wniosek - warto czy nie warto kupować kabel Y?

Z tego co rozumiem to sprawa rozbija się o to czy ampli zmienia odcięcie na suba odpowiednio do zmian odcięcia frontów czy ma zaprogramowane jakieś stałe odcięcie. A tego niestety właśnie nie wiem

To nie kupuj kabla typu Y .

Takie rozwiązanie z kablem prostym w tym subie i połączenie go z ampli jest lepsze .

Dlaczego , a no dlatego że omija filtr pasywny dolnoprzepustowy ( taki filtr trochę jednak degraduje sygnał ) , " filtrowanie " w tym przypadku odbywa się cyfrowo w ampli .

Na stałe zaprogramowanego odcięcia nie ma , gdybyś miał kolumny na froncie nie schodzące nisko kalibracja pewnie ustawiłaby więcej . Zresztą możesz korygować w manualnych ustawieniach .

Jeżeli w ustawieniach ampli dla suba nie ma opcji odcięcia to pewnie decyduje o tym odcięcie na frontach .

Czytałem na tym forum ,że jest tak z HK 255 .

Ktoś kto ma takie Onkyo i gryzł temat może to potwierdzi .

Z reszto najlepiej przekonaj się sam zmieniając ustawienia na frontach między 40 Hz a np 100 Hz . W kinie a tym bardziej w muzyce powinieneś odczuć zwiększenie basów ( choć nie zawsze lepszej jakości , dasz za dużo to pasma będą się nakładać )

Dzięki, ten link wiele mi objaśnił.

Nie miałem jeszcze czasu żeby dłużej eksperymentować ale ustawienie odcięcia głośników na 80 już dało bardzo dobry efekt, wyraźnie bardziej mi odpowiadający niż ustawione przez automat 40

Właśnie podłączam mojego Velodajna cht 10Q i chciałbym odciąć fronty od basu poniżej 70hz. Pokrętło cross over mam ustawić na 70hz, a gniazda speaker level output połączyć kablami z frontami ? Tak to działa ?

Właśnie podłączam mojego Velodajna cht 10Q i chciałbym odciąć fronty od basu poniżej 70hz. Pokrętło cross over mam ustawić na 70hz, a gniazda speaker level output połączyć kablami z frontami ? Tak to działa ?

Jeżeli masz podłączyć do amplitunera wielokanałowego to kablem tzw cinczem ( kabel do suba , typ złącza RCA )

Ampli ( pre - out sub ) ------------- sub ( input LFE )

Kalibracji dokonujesz przy ustawieniu suba : częstotliwość odcięcia na maksa , głośność , jeżeli jest pokrętło na godzinę 10 - tą . W twoim nie ma , to ustaw może na jedną trzecią skali .

Ustawienia w subie zostają cała regulacja odbywa się w ampli .

Poczytaj instrukcje suba i ustawień dla suba amplitunera .

Nie mogę zmieniać częstotliwośći odcięcia w ampli - stary model.

To jest ten model co podałeś na początku w pytaniu ?

Jeżeli tak to po co są podane wartości w hercach ?

A czy ty wiesz , że po kalibracji automatycznej , można wszystko zmieniać w manualnych ustawieniach ?

Nie mogę zmieniać częstotliwośći odcięcia w ampli - stary model.

Edytuję Sory spojrzałem na pierwszy post , to nie TY ,

Regulujesz w tym przypadku subem .

Ampli ma wyjście pre - out na suba ?

Napisz jaki masz wzmacniacz .

Amplituner ONKYO TX-SV454 (ma tylko dolby sorround) da się regulować takie parametry jak podgłaśnianie centra/sorroud lub zmieniać charakter brzmienia typu "hall" "live". Odięcia suba się raczej nie da ustawić. Podłączyłem w każdym bądź razie tak jak napisałem wyżej i chyba fronty są odcięte poniżej 80hz (sub odcina). Sprawdzę rano, bo babcia piętro niżej śpi :)

Amplituner ONKYO TX-SV454 (ma tylko dolby sorround) da się regulować takie parametry jak podgłaśnianie centra/sorroud lub zmieniać charakter brzmienia typu "hall" "live". Odięcia suba się raczej nie da ustawić. Podłączyłem w każdym bądź razie tak jak napisałem wyżej i chyba fronty są odcięte poniżej 80hz (sub odcina). Sprawdzę rano, bo babcia piętro niżej śpi :)

Oj nie wiem jak Ci w sensowny sposób wytłumaczyć te odcięcie na frontach 80 Hz .

Powiem tak : w przypadku tego amplitunera , amplituner owy nic nie odcina na frontach , fronty grają całym pasmem .

Ustawia się tylko dla frontów poziomy wyjściowe .

Więc zakładam że twoje fronty w opisach schodzą np . 40 Hz , a wszystkim wiadomo że tak na prawdę np na 80 Hz .

Więc ustawiam częstotliwość w subie na 80 Hz , wtedy pasmo nie nakłada się na siebie .

OCZYWIŚCIE USTAWIENIE ODCIĘCIA W SUBIE SAM MUSISZ ZROBIĆ NA SŁUCH , POWOLI BEZ POŚPIECHU , ZACZNIJ NP. OD 60 HZ .

UWAGA NIE PRZESADZAJ Z GŁOŚNOŚCIĄ USTAWIENIA NA SUBIE , DASZ ZA DUŻO BĘDZIE BUCZAŁO .

SPRAWDŹ CZY W AMPLI USTAWIA SIĘ POZIOM WYJŚCIOWY DLA SUBA .

Podłączyłem w każdym bądź razie tak jak napisałem wyżej i chyba fronty są odcięte poniżej 80hz (sub odcina). S

Edytuję : podłączyłeś przez wejście i wyjścia głośnikowe suba ?

Twój ampli ma wyjście pre - out dla suba .

Nie chcę Ci mieszać , ale gdy przepuściłeś dwa głośniki Fronty L P przez suba ( prawidłowo ) , to jeżeli się nie mylę ( zerknąłem wcześniej na parametry ) sub ten przepuszcza w tym układzie wszystko powyżej 120 Hz do kolumn w górę , a poniżej sam wzmacnia .

Sub ten ma filtrowanie na wyjściach wysokopoziomowych tzn. głośnikowych 120 Hz w górę ( " filtr górnoprzepustowy 120 Hz " )i nie ma płynnej regulacji .

Nawiasem mówiąc za taką cenę mało który ma filtrowanie nawet stałe na wyjściach głośnikowych .

Edytuję : podłączenie suba przez wejścia i wyjścia głośnikowe stosuje się raczej w wzmacniaczach stereo i gdy niema wzmacniacz wyjśćia dla suba .

Jak się suba ustawia to wiem, ale był zawsze podłączony na pre out, bez odcinania frontów. Kolumny schodzą do około 40hz bez problemu, jednak wolałbym żeby bas do około 70-80hz przenosił sub, bo lepiej po prostu brzmi bas z tego suba niż z frontów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sub jest podpięty pod PRE OUT kablem RCA-RCA + dodatkowo fronty są połączone kablami głośnikowymi do suba, do wyjść SPEAKER LEVEL OUTPUT( zdjęcie). Pokrętło w subie jest ustawione na 80hz - w związku z tym, czy subwoofer nie wysyła sygnału do frontów i nie odcina ich od 80hz ?

Ukryta Zawartość

Jak się suba ustawia to wiem, ale był zawsze podłączony na pre out, bez odcinania frontów. Kolumny schodzą do około 40hz bez problemu, jednak wolałbym żeby bas do około 70-80hz przenosił sub, bo lepiej po prostu brzmi bas z tego suba niż z frontów.

Ukryta Zawartość

Sub jest podpięty pod PRE OUT kablem RCA-RCA + dodatkowo fronty są połączone kablami głośnikowymi do suba, do wyjść SPEAKER LEVEL OUTPUT( zdjęcie). Pokrętło w subie jest ustawione na 80hz - w związku z tym, czy subwoofer nie wysyła sygnału do frontów i nie odcina ich od 80hz ?

To właśnie oto chodzi ustaw na słuch 70 - 80 Hz .

Z tymi kablami głośnikowymi to żeś ostro namieszał . Odłącz je .

Normalnie gdy masz wzmacniacz stero to podłącza się tak suba :

Wzmacniacz wyjście głośnikowe out ---- sub wejście głośnikowe input - wyjście głośnikowe out ---- kolumna , tak dla każdego kanału .

Pierwsze słyszę żeby stosować jednocześnie dwa rodzaje połączeń w subie , niskopoziomowe ( RCA ) i wysokopoziomowe ( głośnikowe ) , te drugie w twoim połączeniu niepoprawne .

Ukryta Zawartość

No tak, ale wówczas też fronty będą przenosić cały bas - i mam kupę z dźwięku.

Czyli rozumiem, że w obecnej sytuacji (dopóki nie kupię nowocześniejszego ampli) nie mogę odciąć frontów od basu ?

No tak, ale wówczas też fronty będą przenosić cały bas - i mam kupę z dźwięku.

Czyli rozumiem, że w obecnej sytuacji (dopóki nie kupię nowocześniejszego ampli) nie mogę odciąć frontów od basu ?

Najlepiej kupić nowego ampli.

Odłącz te przewody głośnikowe z suba !!!!!!!!!!

Z tego co zrozumiałem masz : ampli z subem przez RCA , głośniki do ampli i głośniki do suba ( konkretnie do out głonikowych ) .

Masz szczęście że nic się nie zjaroło , chyba nie ma przjeśćia w subie . To jest połączenie jednej pary kolumn pod dwa wzmacniacze ( tak podejrzewam ).

Możesz podłączyć tak jak pisałem : Wzmacniacz wyjście głośnikowe out ---- sub wejście głośnikowe input - wyjście głośnikowe out ---- kolumna , tak dla każdego kanału L R

Wtedy Twój sub będzie puszczał na fronty powyżej 120 Hz , a poniżej wzmacniał .

Ampli nadaje całym pasmem , ale sub dzieli .

Ok, ok - odłączyłem. Rozumiem teraz wszystko, wzorowałem się na instrukcji velodajna, gdzie był schemat połączenia, ale w pośpiechu go oczywiście źle odczytałem i wyszła kaszana. Ampli zmienię jak będa pieniądze, przeglądałem teraz wnikliwie całą instrukcje i faktycznie nie ma możliwości wprowadzenia żadnych ustawień co do suba. Dzięki za pomoc Chester :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.