Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw głośników 5.1 do 7000 zł

screean

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie interesuje mnie zakup zestawu głośników 5.1 do kwoty 7000 zł / nie wilczając ceny amplitunera

Warunki:

salon - 25 m2, blok - także ograniczone możliwości głośnego słuchania, stereo 60% kino 40%

Nie duży zestaw - ograniczona ilość miejsca, dobrze wyglądający, kolumny podłogowe raczej odpadają (maksymalnie podstawkowe)

zastanawiałem się nad zestawem:

Onkyo tx-nr709 + tannoy arena lub canton movie cd1500.2 / lub inne propozycje

ma to być zestaw uniwersalany / radio, cd, filmy, możliwości podłączenia słuchawek /

z góry dzięuję za porady typu: albo ma wyglądać albo grać, plastikowy szajs za kupe kasy itp

stereo 60% kino 40%

Przepraszam, ale chcesz dać za kolumny 5.1 7000 zł przy założeniu stereo 60%?

Po roku czasu znudzisz się KD i zapragniesz aby Twój system zagrał fajnie w stereo - niestety nie zagra.

To są Twoje pieniądze i możesz zrobić z nimi co chcesz - chciałeś rady - może nie takiej oczekiwałeś.

Za 7000 zł możesz kupić zejefajne kolumny, które napędzisz później dobrym wzmacniaczem stereo i nic więcej już nie będziesz chciał więcej słuchać.

Tu masz kolumny które spiszą się doskonale w kinie domowym oraz w stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako subwoofer spisie się w tej konfiguracji np. Velodyne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, ale chcesz dać za kolumny 5.1 7000 zł przy założeniu stereo 60%?

Wiesz, to trochę tak jak ze śniadaniem, obiadem i kolacją. Na to pierwsze i trzecie najczęściej jesz kanapki, ciepły posiłek to zazwyczaj obiad - mamy więc stosunek z jeszcze większą przewagą, tj. 66-34. Można by więc zapytać - po co kupować kuchenkę z piekarnikiem, przecież i tak w większości jemy chleb z wędliną czy serem... no ok, ale niektórzy lubią przekąsić również pieczonego kurczaka czy łososia, a nie cały czas jechać na kanapkach, nawet jakby miała na nich leżeć szynka parmeńska za 120 PLN/kg. Ot, taka analogia.

Wiesz, to trochę tak jak ze śniadaniem, obiadem i kolacją.

Prawdę mówisz ... Tak jak napisałem, to są nie moje pieniądze. Chciałem tylko przestrzec, bo sam kiedyś popełniłem podobny błąd. KD znudziło mi się po paru miesiącach, a ambitniejsze słuchanie na amplitunerze nie wchodziło u mnie w grę. Obecnie używam 7.1 amplituner do słuchania Zet'ki na satelitach, a center się gdzieś kurzy. Dokupiłem wzmacniacz stereo i nowe kolumny główne. Gdybym miał tą wiedzę, co teraz przed zakupem całego KD, to zapewne inaczej bym zrobił.

Przemyślałem trochę całą sprawę i chyba jedank zrezygnuję z zakupu tego typu. Założyłem nawet niepotrzebnie nowy wątek, bo myślałem że ten się pojawi.

Na pewno nadal docelowo zamierzam zbudować zestaw 5.1. KD nie znudzi mi się, nie tylko ze względu na filmy ale także na muzykę w 5.1 której również słucham. Nie zależy mi na nie wiadomo jakim stereo dlatego, że nie słucham głośno muzyki, a jak już chce to zakładam słuchawki. Potrzebuję po prostu dobrego, fajnie wyglądającego sprzętu, nie zajmującego zbyt dużo miejsca na którym można posłuchać wszystkiego. Jest dokładnie tak jak napisał kolega Kej.

Postanowiłem zainwestować trochę więcej ale na razie bez sub. Zastanawiam się na dwoma konfiguracjami:

1. 4x Magnat Quantum 1003 + centralny Elac Cinema XL Center (ze względu na bardzo ograniczone miejsce no i koszty)

2. 4x Canton Vento 830.2 + centralny Elac Cinema XL Center

czy to dobry pomysł, i może ktoś zna te głośniki?

Witaj,

Oczywiście musisz zdawać sobie sprawę, że będzie to kompromis. Zwróć proszę uwagę na zestaw Tannoy Arena, Kef seria KHT lub najnowsza z głośnikami płaskii T. Najlepszym jednak rozwiązaniem byłaby konfiguracją oparta na klasycznych kolumnach np. mońitor Audio Rx2 na przód, głośnik centralny, kolumny efektowe (np. Monitor Audio Rx1 lub Rx-Fx) oraz subwoofer REL T5 lub T7.

Serdecznie zapraszam jednak na odsłuchy oraz porównania poszczególnych konfiguracji.

Co do amplitunera, to w przypadku Onkyo zwróciłbym Twoją uwagę na model TX-NR609 lub jeśli budżet pozwala to TX-NR809, który gra znacznie lepiej. Przyjrzyj się także ofercie amplitunerów Marantz.

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

obczaj coś takiego - What HiFi dał im 5/5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zwróć uwagę na nową serię Paradigm Monitor v.7 http://polpak.com.pl/public/files/reviews/Monitor_v7_PL.pdf.

Za kwotę 7000 zł skompletujesz sensowny zestaw do stero i kina domowego dostosowany do potrzeb odsłuchowych i możliwości lokalowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.