Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód phono - od wkładki do wtyków RCA

Benpe

Rekomendowane odpowiedzi

Mistrzowie,

Chciałbym zrobić przewód phono, który będzie od złącza headshella do wtyków RCA (XLR ?).

Wiem, że Ahaja zrobił tak w swoim S500 i sobie chwali.

Wyobrażam sobie, że kupię 2 metry czegoś, zdejmę koszulkę na 40 cm i przeciągnę przez ramię.

Ramię jakim dysponuję to Thorens TP50.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Wiem, że Ahaja zrobił tak w swoim S500 i sobie chwali.

Ahaja również zamieszczał schematy robienia takich kabelków i rekomendował konkretne firmy i modele kabli do zrobienia phono IC. Poszukaj, jest to gdzieś na forum.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Nie wiem jak sobie wyobrażasz:

"...że kupię 2 metry czegoś, zdejmę koszulkę na 40 cm i przeciągnę przez ramię."

To nie zadziała, dlatego, że jak ściągniesz izolację z przewodu to będziesz miał ... zwarcie.

Ja w wątkach o s500 i Thorensie to opisałem. Musisz zastosować przewody z drucików w emalii czyli z cewek przekaźników. Alternatywą (dźwiękowo) będzie zakup VdH. Przewody Cardasa przy tym to ... coś co przewodzi prąd.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Raczej robisz odwrotnie niż pisałeś: skręcasz 2m (np cienkie druciki z cewek -jak pisał Ahaja) ,przeciągasz przez ramię a na resztę zakładasz koszulkę i lutujesz wtyki

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Można dostać.

Można też zastosować płaski przewód głośnikowy jako ekran - ale tylko zewnętrzny. Trzeba też pamiętać by zrobić to tak by cienkie druciki przewodów z ramienia nie uległy przetarciu na o wiele grubszym ekranie.

Do tego można użyć cienkich koszulek teflonowych - od wyjścia z gniazda ramienia do wtyków rca.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nie jestem zwolennikiem samej koncepcji,ale proponuję wykorzystanie licy W.CZ.pozyskanej ze starego filtra p.cz.odbiornika radiowego/pionier,mazur,stolica itp/Jeden filtr to łącznie ok 5 m przewodu.Można to kupić na allegro w zakładce antyki-i dalej części i podzespoły .Sama lica to -najczęściej kilkanaście drucików o średnicy 0,04mm,każdy izolowany i całość dodatkowo izolowana bawełną.Bawełnę można zabarwić mazakiem na odpowiedni kolor-czerwony,niebieski i zielony.Biały to kolor naturalny bawełny.Samo lutowanie tak cienkich drucików jest proste i polega na opaleniu emalii zapalniczką i delikatnym przeszlifowaniu papierem 1000.Ważne,aby wszystkie druciki były pobielone cyną.Efekty są znakomite....A przy okazji,lica została wymyślona po to aby ograniczyć efekt naskórkowości-jak znalazł dla audiofili purystów...

Witam. Mam pytanie do moich Kolegów audiofili: gdzie mogę kupić cieniutkie przewody, które będę mógł zastosować przy połączeniu gniazd RCA a przewodami z ramienia gramofonu. Robię przeróbkę i potrzebuję teraz połączyć przewody do płytki z przewodami z ramienia gramofonu. Podajcie jakieś namiary lub link gdzie mogę nabyć takie przewody. Pozdrawiam.

Witam ,,ja kupiłem takie kabelki w oplocie bawełnanym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,bardzo dobre i nie drogie,używam tych kabelków od dość dawna ,tak że skorzystałem z projektu AHAJI,w zestawie dostajemy 5m tego kabelka, bardzo dobre nasadki na piny wkładki i rureczki termo kurczliwe,podzieliłem na cztery równe części około 1,25m,skręciłem w dwie pary ,pierwsze 40cm to okablowanie ramienia,potem kabelki wchodzą w rurkę teflonową w oplocie z plecionki miedzianej(z metra) i na tym jeszcze oplot z plecionki nylonowej(wszystko do kupienia w>Sonus Oliva<),ekran z plecionki miedzianej dolutowałem tylko od strony masy w gramofonie (masa ramienia, łożyska,i plecionka razem)przy wtykach rca plecionka jest od izolowana(nie dotyka do masy wtyku rca),efekt rzeczywiście słyszalny i godny polecenia,,pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.