Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to zagra dobrze?

daq77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

forum czytam już dość długo lecz dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować i zadać Wam pewne pytanie.

Zależy mi na sprzęcie, który mógłby obsłużyć kilka źródeł dźwięku i obrazu bez przekładania kabli i z wygodną obsługą za pomocą pilota. Dlatego chcę nabyć amplituner KD i do niego właśnie wpiąć dekoder TV kab, konsolę, CD i ew. jakieś inne np kamera itp. 8. Jako, że słucham też dość dużo muzy chciałbym dodatkowo podłączyć wzmacniacz do KD. Pytanie czy nie będzie problemów z takim połączeniem, czy wybrany przeze mnie sprzęt oferuje sensowną jakość całego zestawu.

- Amplituner KD - Denon AVR 1912 (w nawiasie kilka czynników dlaczego właśnie ten: w miarę dobre dekodery, airplay, LAN i radio internetowe, nie chcę też szaleć z kasą - ok 2100 zł),

- Wzmacniacz Denon PMA-710 AE (lub może ktoś poleci jakiś tańszy ale z PRE OUTem, rozważam nawet używki) - max 1000,

- kolumny. tu mam największy problem, gdyż nie mam za bardzo możliwości odsłuchu w profesjonalnych salonach, ale z uwagi na to, że rozważam używki i w okolicy raczej znajdę możliwość przetestowania ich, chciałbym nabyć najpierw sprzęt i z nim testować kolumny. Słucham dużo różnej muzyki od poważnej po rozrywkową, rock i pop. Techno i inne nowoczesne - nie. Zależy mi na czystym dźwięku, dynamice i w marę dobrym basie we frontach, bo głośniki chcę kupować partiami (najpierw fronty i ew. centralny, potem resztę). W chwili obecnej mam możliwość potestowania u znajomych Acoustic Energy Evo, Tannoy V4 i Dali Concept 6. Jeśli ktoś budował zestaw podobny do mojego i szczególnie poleciłby mi kupno jakichś frontów to mógłbym się zdecydować na zakup w ciemno (np polecano mi też Paradigm 7v4). Budżet na fronty ok 1500.

Czy tak wybrane klocki zagrają na poziomie akceptowalnym może nie dla audiofila lecz użytkownika, któremu zależy na lepszym niż przeciętny dźwięk stereo oraz wygodzie KD? Wychodzi ok 4500 więc za to nie kupię amplitunera KD również do muzy, więc może właśnie takie rozwiązanie byłoby sensowne.

Pozdrawiam, Damian

https://www.audiostereo.pl/topic/86965-czy-to-zagra-dobrze/

- Wzmacniacz Denon PMA-710 AE (lub może ktoś poleci jakiś tańszy ale z PRE OUTem, rozważam nawet używki) - max 1000,

Pre - out 5.1 ,lub 7.1 to na pewno jest potrzebny w amplitunerze wielokanałowym do połączenia wzmaka stereo z ampli ( poprawne działania kina domowego )

Denon ten nie ma takiego wyjścia .

Wzmacniacz stereo może mieć wyjście pre - out , ale w twoim przypadku niekoniecznie .

Amplituner i wzmacniacz mają zbliżoną moc ( 2x90W).

Uważam, że po podłączeniu prawie identycznego wzmacniacza zmiana będzie niewielka, może kosmetyczna,a może żadna,a na pewno nieadekwatna do wydanych pieniędzy na wzmacniacz. Jeżeli już proponowałbym do tego amplitunera podłączyć wydajną prądowo końcówkę mocy, np. Rotel RB-06 albo coś podobnego. I tak jak przedmówca zaznaczył pre-out ma być w amplitunerze a nie we wzmacniaczu.

Bo jeśli miałbym już wydawać pieniądze na amplituner i wzmacniacz to kupiłbym wyższy model amplitunera, czyli w tym wypadku AVR 2312

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.