Skocz do zawartości
IGNORED

olejowana podłoga

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

masz rację że panele to też chemia, osobiście chciałem mozaikę którą tam zastałem cyklinować ale jej grubość wyszła 5-6mm duże przebarwienia i rysy więc polerowanie nie wyciągnie tego a cyklinowanie odpada w salonie zerwana bo miała być barlinecka która jak wyszło że muszę dać 100 z metra kleje i robocizna następne 40 to mam generalnie położenie parkietu pełnego to następny argument przeciw, w przyszłości będę chciał mieć pełną podłogę z drewna ale w tej chwili kończę remont generalny i raz że lecę pod kreską a dwa że wolę położyć panele nawet eggera po 35pln i mieć potem perspektywę za niedługi czas wymiany panele wyjdą mnie prawie 3 razy taniej to też argument za,

powinienem zrobić pewnie teraz pełną dechę ale nie dam rady tego zapiąć terminowo i kasowo już taki life, muszę położyć panele i to musi wytrzymać na 5lat , teraz jeżeli możesz doradzić jaki podkład dać stabilny pod to 4mm korek?

Focal + Naim

mikson,korek jest twardszy od tych wszystkich pływających gówien a do tego zdrowy.Nie pamiętam jakie wymiary(grubości)ma korek do położenia za panele i jakie są ceny,bo może to najlepszy pomysł przejściowej podłogi.Mogę jutro się dowiedzieć o ceny korka i o jego grubości.

A tak na marginesie to chcesz dać lepszy materiał pod podłoge niż na jej wierzch.

korek cały czas za mną chodzi 4mm nawet jest akceptowalny ok 10pln z metra więc nie tragicznie

oczywiście musi być idealnie równo czyli ile tolerancji na np 2m długości? milimetr może być dołek?

Focal + Naim

mikson wyprowadzenie powierzchni to nie jest problem.Są masy wyrównujące cienkowarstwowe,lub masa samopoziomująca i jeśli są dołki to wyrównaj i po problemie.

masz rację chyba malutką wylewkę samopoziomującą trzeba zrobić

Focal + Naim

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Kiedyś kładłem panele pergo - przyszedł facet, który położył 26 km2 takich paneli.

Pomachał łatą i poziomką i stwierdził, ze zaprawa poziomująca ma 5 cm różnicy w pewnych punktach, i on nie położy paneli na takich nierównościach. Akceptował 3 cm na 20 m2

Ściągnąłen wykonawcę, doprowadził szlichtę do poziomu i facet położył panele. Było to w 1997 roku i pergo kosztowały ponad 100 pln za metr. Od tańszych odstraszył mnie pies kolegi, któremu udało się wydłubać dziurę w tandecie po 30 pln.

Panele leżą do dziś - palona brzoza - nic im nie jest oprócz dwóch małych dziurek - jedna zrobiona przeze mnie - wyleciał mi młotek z ręki z wys. 3 metrów i druga - babie spadła lampa z metra, ostrym końcem mosiężnego abażura.

Oczywiście dzisiaj sa inne technologie - moje tupią gdy chodzi po nich kobieta w szpilkach.

Na wylewkę położona była gąbka i panele.

14 lat, a położyłbym takie same. Gdy kładłem, to klepka barlinecka była tańsza. Podłoga jest idealnie równa, kapitalnie sie czyści itp.

Może skusiłbym się na sezonowane dechy, które lubię bardziej niż klepki - zreszta te pergo to też dechy.

W polskie produkty bym nie wchodził, wolę szwedzką produkcję.

• 2 lata później...

Czy może ktoś doradzić (szukam w różnych źródłach): mam do zrobienia taras z akacji. Chcę go olejować (z przyciemnieniem). Jak wybrać olej? Proponowano mi Adlera (Pullex Bodenöl), albo Teknos Woodex Oil Aqua. Zna ktoś?

Jakie macie doświadczenia - czy impregnować drewno przed olejowaniem, czy od razu olej i cześć pieśni?

Powrót po dłuższej przerwie...

Olej owszem dobrze zabezpieczy Ci drewno, ale jeżeli pójdziesz w ciemne kolory, to ciężko jest taki taras utrzymać w czystości. Tak czy siak zawsze będzie to matowa powierzchnia, która chłonie kurz. W moim przekonaniu lepszym rozwiązaniem są impregnaty np. coś z oferty Tikurilli.

Panele Quickstep są bardzo dobre i ładne.

Pergo to naprawdę poprzednia dekada.

Ale jak patrze na panele, to mam odruch wymiotny, bo mam już dosyć tych imitujących widoków.

U siebie chcę całe piętro wygładzić gładzią cementową i dać przezroczystą żywicę.

W jakimś markecie widziałem też ładny parkiet Merbau - normalne twarde klepki pre-lakierowane na satynę. W dotyku bardzo twarde, cena jakieś 120zł/m2. Myślałem o takim czymś do salonu.

Dodam film na który natrafiłem, facet ma dobrego skilla

W jakimś markecie widziałem też ładny parkiet Merbau - normalne twarde klepki pre-lakierowane na satynę. W dotyku bardzo twarde, cena jakieś 120zł/m2. Myślałem o takim czymś do salonu.

Położyłem u siebie gotowy, pre-lakierowany parkiet palisander. Deska, klejona do podłoża. 45 Euro/m2. B. ładnie się układa, ale wymaga idealnej czystości i wysokiej staranności i dobrego kleju.

FAjny efekt tej podłogi z żywicy.

Olej owszem dobrze zabezpieczy Ci drewno, ale jeżeli pójdziesz w ciemne kolory, to ciężko jest taki taras utrzymać w czystości. Tak czy siak zawsze będzie to matowa powierzchnia, która chłonie kurz. W moim przekonaniu lepszym rozwiązaniem są impregnaty np. coś z oferty Tikurilli.

Ciemne kolory niestety zachowują się jak piszesz - wiem, bo w salonie mam palisander. Efekt piękny, ale wymaga utrzymania czystości.

W łazience też mam palisander olejowany i z kurzem nie ma problemu, wodę można lać i nic się nie dzieje. I dlatego pójdę w oleje chyba.

W ogóle co do terminu impregnat to jest niezłe zamieszanie - co masz konretnego na myśli? Lazury? Impregnaty gruntujące, techniczne? Bo olej tez jest często zaliczany do impregnatów.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.