Skocz do zawartości
IGNORED

opony całoroczne

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

zmieniliście już opony na letnie czy dalej posuwacie w kopnym śniegu którego jest tez zimy jak widać dużo?

mam wrażenie że ludzie na wiosnę powolniej i opieszale zmieniają opony na letnie zimowych bo nie ma się co śpieszyć ,

w sumie nie ma , można i jeździć na zimówkach i przy 15stopniach jak prawie jest dziś a ponoć powyżej 7stopni tracą swoje właściwości

pytam się wszystkie te osoby które mają jeszcze zimowe bo ja obecnie mam jak wiadomo letnie :) i czuję się teraz w tej grupie mniejszej ale bezpieczniejszej :)

Focal + Naim

jaja se robisz:)

ja zawsze zmieniam na letnie na początku kwietnia. Pamiętam jak kumpel zmienił opony bo to już koniec marca i od paru dni piękna pogoda i na drugi dzień rano jadąc do roboty wykręcił na pierwszym zakręcie za chałpą kilka piruetów:) Nie wiele się namyślając wrócił i w try miga przełożył koła na zimowe:) Teraz jest taki właśnie okres, słoneczny ciepły dzień a ranki mroźne i zdarza się, że jeszcze śnieg poprószy.

Edytowane przez fox733

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

jaja se robisz:)

ja zawsze zmieniam na letnie na początku kwietnia. Pamiętam jak kumpel zmienił opony bo to już koniec marca i od paru dni piękna pogoda i na drugi dzień rano jadąc do roboty wykręcił na pierwszym zakręcie za chałpą kilka piruetów:) Nie wiele się namyślając wrócił i w try miga przełożył koła na zimowe:) Teraz jest taki właśnie okres, słoneczny ciepły dzień a ranki mroźne i zdarza się, że jeszcze śnieg poprószy.

to dupa ni kierowca jak wykręcił piruet!!! powodzenia w jeździe na zimówkach , w nocy może spaść temo ja jeżdżę w dzień :)

Focal + Naim

Ten kumpel to był świr nie kierowca:) ale hola hola, jak się dużo jeździ i to o różnych porach dnia to lepiej chuchać na zimne. Jeżdżę od ponad 20lat, w ciągu ostatnich 5ciu ok 30-40tkm rocznie i to 95% po Europie, nawet jak bym nie chciał to w Bundeslandzie zimówki mus:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A niby jakie to właściwości tracą opony zimowe jak jest powyzej 7st.C ???

Poza tym obecnie niektóre sklepy oferujące opony do jazdy przy niskich temp. wyraźnie to zaznaczają - widziałem niedawno taka kategorie wśród opon zimowych - opony "norweskie" czy "fińskie" do jazdy w temp poniżej -7st.C. Z tego wychodzi że te zimowe "normalne" dają radę w wyzszych temperaturach. Znajoma jak pojechała przed ta zima zmienić opony na zimowe to się zdziwiła kiedy jej powiedzieli że cały czas ma zimowe... jeżdziła latem i jakos nie zauważyła różnicy, więc stwierdziła że tego lata też nie zauwazy.

U mnie jedynym zauważalnym efektem jazdy na zimowych dębicach Frigo po suchym jest wzrost spalania, ale nie taki jak był w mrozy. No i większy hałas od kół w czasie jazdy.

A niby jakie to właściwości tracą opony zimowe jak jest powyzej 7st.C ???

Poza tym obecnie niektóre sklepy oferujące opony do jazdy przy niskich temp. wyraźnie to zaznaczają - widziałem niedawno taka kategorie wśród opon zimowych - opony "norweskie" czy "fińskie" do jazdy w temp poniżej -7st.C. Z tego wychodzi że te zimowe "normalne" dają radę w wyzszych temperaturach. Znajoma jak pojechała przed ta zima zmienić opony na zimowe to się zdziwiła kiedy jej powiedzieli że cały czas ma zimowe... jeżdziła latem i jakos nie zauważyła różnicy, więc stwierdziła że tego lata też nie zauwazy.

U mnie jedynym zauważalnym efektem jazdy na zimowych dębicach Frigo po suchym jest wzrost spalania, ale nie taki jak był w mrozy. No i większy hałas od kół w czasie jazdy.

czytałem że po wyżej 7stopni zimowe tracą swoje projektowane parametry trzymania przyczepności, bo

zimowe robią się bardzo miękkie wydłuża się mocno droga hamowania , kiedyś a to było z 10lat temu jeździłem na zimówkach całe lato , fatalnie! auto przy hamowaniu zostawiało normalnie czarne pasy na asfalcie zupełnie nie dawały rady wydłużały hamowanie vs letnich które miałem na tym samym aucie rok wcześniej , zimówki tak się zjechały po jednym lecie jak po 5zimach

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

A jak wyglądaja te sandały w ubraniu ?

auto przy hamowaniu zostawiało normalnie czarne pasy na asfalcie

na goracym asfalnie nie problem jest zostawic czarne pasy. Jka dotad nawet w ciepłe dni nie czułem uslizgów z powodu zimowych opon. Za to na suchym mam wrazenie ze samochód jedzie jak w kleju.

zmieniliście już opony na letnie czy dalej posuwacie w kopnym śniegu którego jest tez zimy jak widać dużo?

mam wrażenie że ludzie na wiosnę powolniej i opieszale zmieniają opony na letnie zimowych bo nie ma się co śpieszyć ,

w sumie nie ma , można i jeździć na zimówkach i przy 15stopniach jak prawie jest dziś a ponoć powyżej 7stopni tracą swoje właściwości

pytam się wszystkie te osoby które mają jeszcze zimowe bo ja obecnie mam jak wiadomo letnie :) i czuję się teraz w tej grupie mniejszej ale bezpieczniejszej :)

Na ten roku mam już przygotowany zestaw nowych letnich opon. Zakładam w przyszłym tygodniu.

Na lato najlepsze sandały, na zimę walonki - jak ktoś lubi może w adidasach chodzić cały rok :)

Na ten roku mam już przygotowany zestaw nowych letnich opon. Zakładam w przyszłym tygodniu.

Na lato najlepsze sandały, na zimę walonki - jak ktoś lubi może w adidasach chodzić cały rok :)

i jak przy 17stopniach na zimówkach się hamuje? :)

Focal + Naim

Ja jeżdżę na całorocznych Good year - all season. Latem są w porządku, ale zimą to jakieś nieporozumienie. Nawet przeciętne zimówki sprawują się zimą lepiej, od moich całorocznych. Z kolei latem uniwersalne z wyższej półki, sprawują się jak letnie ze średniej. Stąd też od przyszłej zimy przerzucam się na dwa komplety opon, stosownie do sezonu - zimowe oraz letnie (w sumie i tak wyjdzie taniej, i bezpieczniej).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• 1 miesiąc później...

Czy to możliwe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Ja kiedys wymysliłem zamopowtarzalną procę. Tylko nikt jeszcze nie wie kiedy wejdzie do sprzedaży i ile będzie kosztowała.

wielbicielom spiskowej teorii dziejów potrzeba pół roku żeby zrozumieć, że w naszym klimacie ciężko opędzić z sensowną prędkością cały rok na jednym typie opon. Fakt ze dwa komplety wystarcza na dwa razy dłużej skrupulatnie przemilczają.

Fakt ze dwa komplety wystarcza na dwa razy dłużej skrupulatnie przemilczają.

czesto ci co jezdza na jednych oponach poprostu nie maja pieniedzy ani na paliwo ani na opony, jezdza w samochodach ktore sa tansze od kompletu dobrych opon, wiec nie ma sie co dziwic...

jeździłem na letnich w zimę, 2 razy miałem kontakt ze śniegiem na ulicach tragedii nie było, powiem nawet że często ruszałem sprawniej i szybciej po włączonym zielonym niż reszta prawdopodobnie na zimowych, wszystko jest uzależnione od techniki i umiejętności dopasowania się do warunków, ,, uważam że gdybym więcej jeździł w trasy to bym pomyślał o wymianie, w 99% tylko warszawa i powtarzam że często lepsze nowe dobre letnie w zimę niż zjechane stare kilkuletnie zimówki :)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.