Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki cd Sony z serii ES

toor4610

Rekomendowane odpowiedzi

Na ten temat trochę tematów jest, ale jeśli możnaby to zebrać.

Noszę się z zamiarem kupna cd sony z serii ES. Budżet to max 500zł

I teraz pytanie: jaki model kupić, który gra całkiem przyzwoicie, ma możliwość wymiany lasera (ewentualnie moze jakiś model ma bardzo trwały laser)

Dodam, że do niedawna posiadałem sony cdp-79.. chyba coś takiego (nie pamiętam bo sprzedałem). Z tego cd'ka byłem zadowolony. Także jeśli chodzi o jakieś porównanie, to ES ma grać co najmniej jak ten co miałem.

Nie mam zamiaru wywalać niewiadomo jakiej kasy na cd, bo raz, ze mnie nie stać, a dwa nie mam audiofilskiego ucha.

Interesuje mnie tylko sony ES - składam wieżę Sony ES. Wzmacniacz, tuner już mam. Brakuje mi cd i gramofonu.

Kolumny będą DIY na Usherach.

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/87186-jaki-cd-sony-z-serii-es/

Z CD ES dostępne lasery mają niskie modele, podajże dwa modele, a laser to KSS 213.

Alternatywą - fakt niekoszerną, są wysokie modele CDP z serii 9xx. Warte są grzechu 3: CDP 950, CDP-970 i CDP 990.

Moim zdaniem grają nie gorzej niż niskie ES (2xxESZ i 3XX ES). Zaletą 9xx jest pancerna konstrukcja - nie do zajechania, cena ok. 300 zł (z pilotem). I dostępne lasery. Z tym że jest parę 9xx które ładne z zewnątrz, są tragiczne w środku i grają tez nieciekawie.

Ale jak mówię to rozwiązanie niekoszerne.

hi, hi teraz mnie zlinczują :(

moim zdaniem ... żaden ! po pierwsze ze względu na lasery, po drugie to juz są starocie które nie miały zbyt pochlebny recenzji - w przeciwieństwie do wzmacniaczy. lepiej szukac starsze modele rotela.

ale niedoczytałem ze kolega składa se wierzę :) wiec żeby ładnie wyglądało byle jaki model ES oby był w super stanie i super czytał płyty

Cd'ek z serii ES to nie prokuratura, więc koniecznie być nie musi (chyba tego nie napisałem). Szczerze, to nawet mogę kupić wyższy model CDP-7xx lub 9xx, ważne żeby stan jego był bardzo dobry, wymienny laser (miałem cdp-7xx-to stan jak ze sklepu) i grał na prawdę przyzwoicie. Także może poproszę co kupic z wyższych 7xx lub 9xx.

Póki co mam wzm 530ES i tuner 550ES (trochę pusty w środku, ale na stacjach radiowych z kablówki gra w porządku).

Nie chcę nic innego: zadnych Rotelów, Denonów, Marantzów itd. Z pewnością niektóre zagrają dużo lepiej od sony, ale ma być komplet i koniec.

Poza tym w grę wchodzą jeszcze kwestie estetyczne. Bardzo lubię design Sony (szczególnie wzmacniacz - może nie grac-samym wyglądem cieszy me oko:))

No i ten znaczek.... :).

Shrek-bardzo podoba mi się Twoja odpowiedź. Ja na pewno Cię nie zlinczuję. Niektórzy tutaj poza czubek swego nosa nic nie widzą bądź stopnia grubości portfela.

Dziękuję :)

To miło, że Ogry są lubiane :)

To zapoluj sobie na jeden z tych co wymieniłem.

Ja mam kilka klocków ES, z dwa razy tyle mi się przez łapki przewinęło - w tym większość chyba niskich CD ES.

Z nie ES-owatych te trzy mi przypadły do gustu. A podpinane były pod wzmak 770 ES, amplituner ES i integrę Maka.

Z niższych miałem jeszcze swego czasu 770 na przetwornikach BB - młodszy (odchudzony)kuzyn 970 (tez na 2 przetwornikach BB).

Te wszystkie 9xx które wymieniłem maja jeszcze ten miły bajerek iż pokrętło od słuchawek masz na silniczku, także można sobie przenieść nawet do sypialni i słuchać muzy nie ruszając pupy z łóżka. Drobiazg a cieszy. No i jak mówię +/- 3 stówki to nie cena mercedesa S.

Tylko tak jak pisałem jest z 9 modeli 9xx - pozostałe, cóż, dziękuję nie......

W tym budżecie: CDP-X222ES, CDP-X202ES, CDP-X229ES, CDP-XA3ES (ten może być droższy)na KSS-240A.

CDP-XA2ES na KSS-213B (oraz CDP-XA20ES i CDP-XA30ES - ale tych do 5 stówek nie kupisz)

Wejdź na niemiecki ebay i wpisz sony cdp es a wyskoczy sporo klocków. Zawsze można zapytać sprzedawcę czy jest możliwa wysyłka do kraju nad Wisłą. Niemiecki ebay jest lepszym rozwiązaniem niż szroty z allegro tak więc lepiej dołożyć trochę gotówki. ;)

Kupiłem 222es. Gra całkiem ładnie jak na moje koślawe ucho. Nie cjce zakładac nowego tematu, więc: co można zrobić żeby grał nieco lepiej?

Nie interesuje mnie jakiś totalny upgrade, modyfikacje. Chciałbym wymienić jakieś elementy, np kondensatory?

Moje pytanie: czy się opłaca, jakie kupić (chodzi o firmę, nie o wartości), czy to pomoże?

Chodzi głownie o kasę - nie mam zamiaru walić pieniędzy w budżetowy sprzęt

Śmieszy mnie, jak ludzie mówią, że boją się o laser, mam X55ES od 3 lat, laser działa jak głupi, nic się nie dzieje, nie przeskakuje. Te lasery są wieczne, chyba, że ktoś je uszkodzi. Słucham codziennie po 2-3 godzinki :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

CDP-X202ES, miałem, grał z Rotelem i grał w tym zestawieniu bardzo dobrze, ot taka moja, subiektywna opinia

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kupiłem 222es. Gra całkiem ładnie jak na moje koślawe ucho. Nie cjce zakładac nowego tematu, więc: co można zrobić żeby grał nieco lepiej?

Nie interesuje mnie jakiś totalny upgrade, modyfikacje. Chciałbym wymienić jakieś elementy, np kondensatory?

Moje pytanie: czy się opłaca, jakie kupić (chodzi o firmę, nie o wartości), czy to pomoże?

Chodzi głownie o kasę - nie mam zamiaru walić pieniędzy w budżetowy sprzęt

zrób mu lepsze zasilanie, bo ten transformatorek jakiś taki lichy w nim jest, sprzęt swoje lata ma więc i kondziołki pewnie też są do wymiany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.